Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a decis in 25 septembrie ca cea mai mare parte a licitatiei pentru implementarea televiziunii digitale terestre in Romania, contract cu o valoare estimata fara TVA de peste 101,5 milioane lei, care este demarata de Societatea Nationala de Radiocomunicatii, poate continua. CNSC a respins practic contestatia formulata de Frontal Communication, care a cerut reevaluarea ofertei declarate castigatoare a asocierii Ericsson Telecommunications Romania - Ericsson AB.

Televiziune digitala terestraFoto: Free Images

Frontal Communication a cerut CNSC sa oblige SNR la "reevaluarea ofertei declarate castigatoare a asocierii Ericsson Telecommunications Romania - Ericsson AB, avand in vedere inacceptabilitatea si neconformitatea acestei oferte".

De cealalta parte, asocierea Ericsson Telecommunications Romania - Ericsson AB a depus cerere de interventie la CNSC cu privire la contestatia formulata de Frontal Communication, solicitand respingerea ca nefondata a contestatiei facute de aceasta firma si la obligarea contestatoarei la suportarea cheltuielilor de judecata ocazionate Ericsson Telecommunications Romania de solutionarea prezentei cauze.

In 25 septembrie, CNSC a respins ca nefondata contestatia formulata de Frontal Communication in contradictoriu cu SNR si a dispus continuarea procedurii de licitatie. Impotriva deciziei CNSC poate fi depusa contestatie in termen de 10 zile de la comunicare.

HotNews.ro a scris in premiera in data de 17 septembrie ca cea mai mare parte a licitatiei pentru implementarea televiziunii digitale terestre in Romania, contract cu o valoare estimata fara TVA de peste 101,5 milioane lei, este in prezent contestata la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), potrivit declaratiilor facute de oficialii Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR/Radiocom). Dupa esecul unei licitatii de peste 120 milioane de euro, soldata cu demiterea directorului general, Gabriel Grecu, SNR a relansat in luna mai 2015 licitatia pentru implementarea unei retele nationale de televiziune digitala terestra, care ar urma sa concureze platformele TV prin cablu si satelit.

  • Tinta de acoperire de cca 50% pentru finalul anului 2015 ar putea sa nu fie atinsa

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a relansat in luna mai 2015 licitatia pentru implementarea unei retele nationale de televiziune digitala terestra. Societatea, care transmite programele publice de televiziune si radio, vrea sa implementeze un multiplex digital pe care se vor transmite 'free to air' programe publice si comerciale de televiziune si care va asigura o acoperire de minim 90% din populatia tarii pana la data de 31 decembrie 2016. Licitatia a fost impartita in doua parti, iar proiectul are o valoare cumulata estimata la 115,64 milioane de lei cu TVA (peste 26,2 milioane de euro) si va fi finantat din surse atrase (credit furnizor).

HotNews.ro a scris in luna mai din acest an despre relansarea acestei licitatii, impartite in doua parti:

- primul contract, care are o valoare estimata fara TVA de peste 101,5 milioane lei, precupune achizitia de echipamente, servicii si lucrari conexe.

- al doilea contract, care este impartit in 4 loturi, are o valoare totala estimata, fara TVA de peste 14,05 milioane lei si presupune presupune:

-reconfigurare si extindere functionala Headend DVB-T Herastrau pentru 1 MUX DVB-T2 cu 16 programe SD, EPG, insertie date, sistem management pentru includerea emitatoare site inclusiv verificare conditie SFN, etc.;

- Sistem billing pentru producatori content inclus in sistem management Headend.

Al doilea contract a fost atribuit catre Ericsson Romania, Frontal Communication, Imagine Communications si RomTek, insa primul contract - si cel mai important - nu a fost inca atribuit, desi SNR a primit doua oferte din partea a doua asocieri de firme:

1. Asocierea formata din Frontal Communication SRL (lider) si GatesAir INC (asociat), cu subcontractant Prime Telecom SRL

2. Asocierea formata din Ericsson Telecommunications Romania SRL (lider) si Ericsson AB (asociat).

Contactati de HotNews.ro pentru a afla daca au desemnat castigatorii pentru acest contract, oficialii SNR au precizat ca: 'a fost depusa o contestatie si ne aflam in perioada de solutionare a acesteia de catre CNSC', fara a oferi alte detalii.

SNR a precizat in luna iulie 2015 pentru HotNews.ro ca "primul multiplex va fi deplin functional (acoperire cca 90% din populatia Romaniei conform licentei) la finalul anului 2016, cu o tinta de acoperire de cca 50% pentru finalul anului 2015".

  • Ce rezultate a anuntat SNR pana acum in urma etapei de testare a implementarii televiziunii digitale in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara?

"Prima etapa (etapa de tranzitie) pentru transmisiunile digitale, are scopul de a testa din punct de vedere tehnic echipamentele existente, echipamente care vor fi inglobate in reteaua finala DVB-T2. In cazul transmisiunilor "free to air" nu poate fi cuantificat numarul clientilor atrasi, pentru ca nu exista o legatura directa cu utilizatorul final. Tot ceea ce am putut observa in mod direct pana la aceasta data, este numarul de mesaje scrise, via e-mail, sau de pe Facebook, in toate mesajele solicitandu-se informatii referitoare la momentul cand se va putea receptiona semnal DVB-T2 in diferite localitati din tara", au precizat in luna iulie pentru HotNews.ro oficialii SNR.