Traficul de voce din retelele de telefonie mobila isi mentine ritmul ascendent, durata convorbirilor realizate in primele sase luni ale acestui an ajungand la 9,7 miliarde minute, potrivit unui raport al Autoritatii de Reglementare (ANRCTI). De cealalta parte, traficul de voce realizat de utilizatorii furnizorilor de servicii de telefonie fixa a ajuns la 3,9 miliarde minute, in scadere cu circa 8% fata de sfarsitul anului trecut.

Conform acestui raport, in primul semestru din acest an, traficul total realizat în retelele mobile de telefonie (exclusiv roaming) a atins valoarea de 9,7 miliarde minute, in crestere cu 24% fata de rezultatul inregistrat in semestrul al doilea anului trecut. Traficul catre retelele proprii detine atat cea mai mare pondere (79,3%), cat si cea mai insemnata evolutie (+25,8%) fata de perioada precedenta.

Traficul catre alte retele mobile de telefonie reprezinta 15,5% din totalul de trafic realizat în retelele mobile, urmat de traficul catre retelele fixe de telefonie (3,2%) si de traficul catre retele internationale (2%), fiecare segment înregistrând cresteri comparativ cu perioada anterioara. Ca urmare a ratei semestriale de crestere a volumului de trafic de voce (+24%) superioare ratei de crestere a numarului de utilizatori (+12%), institutia de reglementare spune ca, media lunara a traficului de voce originat de catre un utilizator al serviciilor de telefonie mobila a crescut cu opt minute, ajungând la o ora si 23 de minute.

Utilizatorii de telefonie mobila din Romania: 6,5 milioane cu abonament, 13 milioane cu cartele preplatite

Dupa primele sase luni ale acestui an, numarul utilizatorilor de servicii de telefonie mobila (numar de cartele SIM active aferente numarului total de abonamente si cartele preplatite comercializate) a atins valoarea de 19,5 milioane, in crestere cu 12% fata de 31 decembrie 2006 si cu mai mult de 31% fata de numarul înregistrat la mijlocul anului trecut 30 iunie 2006. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila a ajuns la 90,5%, in crestere cu peste 20% fata de primele sase luni din 2006. In functie de modalitatea de plata folosita (tipul de serviciu folosit), numarul utilizatorilor cu abonament (abonamente) a ajuns la 6,5 milioane dupa primele sase luni din 2007, iar numarul utilizatorilor pe baza de cartele preplatite (cartele SIM active) a ajuns la 13 milioane.

Raportul arata faptul ca utilizarea serviciilor de telefonie mobila pe baza de cartele preplatite continua sa-si consolideze pozitia ca pondere în numarul total de utilizatori în comparatie cu utilizarea serviciilor pe baza de abonament. Astfel, la mijlocul anului 2007, 66,5% din numarul total de cartele SIM corespundeau utilizatorilor de servicii de telefonie mobila preplatite, în timp ce 33,5% corespundeau numarului de abonamente la serviciile de telefonie mobila.

In privinta telefoniei fixe, traficul total de voce a ajuns la 3,9 miliarde minute in perioada mentionata, in scadere cu aproape 8% fata de anul trecut. Conform datelor ANRCTI, volumul total de trafic realizat de utilizatorii finali ai celor 70 de furnizori alternativi de servicii de telefonie la puncte fixe (inclusiv prin tehnologie VoIP), utilizând fie propriile retele, fie retelele unor terti, a atins valoarea de 1,23 miliarde minute, cu 5,3% mai mult fata de perioada precedenta de raportare, reprezentând 31,5% din valoarea traficului total de voce realizat la puncte fixe. Dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixa, 35 ofereau servicii de acces la o retea publica fixa de telefonie si detineau 25% din numarul total de linii telefonice instalate la puncte fixe.

Raportul autoritatii nationale de reglementare a pietei telecom prezinta principalii indicatori si evolutiile înregistrate pe segmentele de telefonie fixa si mobila, acces la internet, servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, servicii de linii închiriate si transmisiuni de date sectorul de comunicatii electronice din România pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie a anului 2007. Raportul de date statistice este realizat pe baza datelor raportate de aproape 2.000 de furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice care au fost operationali în prima jumatate a anului 2007.