​​Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a pornit marti un nou emitator de televiziune digitala terestra pe varful Costila din Muntii Bucegi, marind aria de acoperire de la 24% la circa 40% din populatie care poate receptiona mai multe posturi TVR printr-o simpla antena montata pe casa, fara a plati un abonament de cablu sau satelit, a declarat marti pentru HotNews.ro Eugen Brad, directorul general al SNR. Vestea rea este ca cea mai mare parte a licitatiei de implementare a televiziunii digitale terestre in Romania, contract cu o valoare estimata fara TVA de peste 101,5 milioane lei, este blocata acum la Curtea de Apel, in urma unei actiuni demarate cu o zi in urma de Frontal Communication.

Varful CostilaFoto: AGERPRES

Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a decis in 25 septembrie ca cea mai mare parte a licitatiei pentru implementarea televiziunii digitale terestre in Romania, contract cu o valoare estimata fara TVA de peste 101,5 milioane lei, care este demarata de Societatea Nationala de Radiocomunicatii, poate continua. CNSC a respins practic contestatia formulata de Frontal Communication, care a cerut reevaluarea ofertei declarate castigatoare a asocierii Ericsson Telecommunications Romania - Ericsson AB. Frontal Communication nu s-a oprit insa aici.

Eugen Brad, directorul general al SNR, a precizat marti pentru HotNews.ro ca Frontal Communication a atacat decizia CNSC la Curtea de Apel Bucuresti.

  • "Avem emitatoare in Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj, iar azi am pornit emitatorul din varful Costila, din muntii Bucegi, unde este cel mai inalt punct din tara de unde se poate emite. Este o solutie tranzitorie. Am marit aria de acoperire cu televiziune digitala terestra in standard DVB-T 2 de la 24% undeva la 40% din populatie. Avem tinta de acoperire de 50% la finalul anului si o vom realiza. Pe de alta parte, dupa cum stiti unul dintre cei doi operatori care au participat la licitatie a contestat rezultatul licitatiei la CNSC, care a respins contestatia. Acest operator a facut insa in aceasta saptamana intampinare la Curtea de Apel si asteptam acum decizia instantei", a declarat pentru HotNews.ro Eugen Brad, director general al SNR, prezent marti la International Digital Forum, eveniment organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale.

Dosarul in care Frontal Communication ataca decizia CNSC a fost inregistrat la Curtea de Apel in data de 12 octombrie. In acest dosar, SNR si Ericsson Telecommunications Romania sunt intimati.

Ce programe TV digitale pot receptiona romanii, fara plata unui abonament la cablu sau satelit, prin emitatoarele SNR?

  • "Posturile publice de televiziune: TVR 1, TVR 2, TVR HD, TVR News si vor intra cat de curand pe acelasi multiplexor si posturile regionale ale televiziunii publice. Asa este licenta pentru solutia aceasta tranzitorie. In Bucuresti cu antena exterioara cam toata lumea poate prinde, cu antena de camera eu cred ca circa 60% dintre bucuresteni pot receptiona. Nici un radiodifuzor privat nu si-a exprimat dorinta de a veni pe acest multiplex tranzitoriu. Difuzarea unui operator privat pe acest multiplex se plateste, iar costul difera in functie de standardul dorit SD, HD si alte criterii", a spus acesta fara a oferi detalii legate de pret.

Implementarea acestui multiplex digital cu acoperire nationala ar trebui sa le ofere romanilor posibilitatea de a receptiona din eter, fara plata unui abonament, pana la maxim 16 programe TV publice si private.

Pentru receptia programelor este nevoie de o simpla antena terestra si un televizor digital (in standard DVB-T2) sau un televizor clasic legat la un receptor digital (set top box) tip DVB-T2. Deocamdata, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, care opereaza aceasta platforma, face teste in Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi, iar pachetul de programe transmis este sarac: TVR1, TVR2, TVR3, TVR News si TVR HD.