Cu ce institutii publice a semnat ICI acorduri pentru folosirea gratuita a unei platforme de tip cloud in valoare de peste 17 milioane de euro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 13 octombrie 2015, 18:33 Economie | Telecom

Doina Banciu, sefa ICI
Foto: Hotnews
Doina Banciu, sefa Institutului National de Cercetare in Informatica (ICI), a declarat marti pentru HotNews.ro ca a semnat acorduri cu peste 10 institutii publice pentru folosirea unei platforme de tip cloud, care a costat peste 17 milioane de euro si care va fi finalizata in acest an. Am semnat acorduri cu Biblioteca Centrala Universitara, cu Asociatia Bibliotecilor Publice, cu Bibilioteca Judeteana de la Braila, cu Biblioteca Municipala de la Campulung Muscel, cu o directie din cadrul Consiliului Judetean din Vaslui, cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, cu Academia Oamenilor de Stiinta si cu Biblioteca Academiei Romane, a spus aceasta. Platforma este implementata de asocierea formata din grupul UTI, Ymens Teamnet (parte a grupului fondat de Sebastian Ghita) si CP Consultant Services, avand ca subcontractanti pe Siveco si Romsys.

Doina Banciu a facut aceste declaratii pentru HotNews.ro, prezenta fiind la International Digital Forum, eveniment organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale.

Anterior nominalizarii acestor institutii de catre Doina Banciu, HotNews.ro a solicitat ICI sa precizeze in ce stadiu se afla acest proiect si ce institutii publice vor folosi aceasta platforma.

Raspunsul primit pe e-mail din partea reprezentantilor ICI a fost urmatorul:

 • "Proiectul va fi finalizat la data de 30.10.2015, dupa care urmeaza faza pilot si cea de stabilizare. Conform indicatorilor din proiect si a protocoalelor încheiate platforma va fi folosita de peste 10 institutii publice (biblioteci, institute de cercetare, academii, consilii judetene)".

HotNews.ro a mai intrebat atunci ce servicii din platforma ICI Pro vor folosi mai exact, iar raspunsul primit pe e-mail de la ICI a fost urmatorul:

INFRASTRUCTURA
Resursele de tip Infrastructura se împart în doua categorii:
Servere virtuale, spatiu de stocare date, definite si operate de ICI, utilizate de institutia publica în cauza;
Seturi de resurse virtualizate sub formade cloud, date în administrare institutiilor client
În primul caz, institutiile publice au acces catre acele resurse, iar în cel de-al doilea caz, institutiile publice au acces la interfata de tip self-service implementata în cadrul proiectului.

CATALOGUL DE APLICATII/SERVICII ÎN CLOUD
Utilizarea de aplicatii/servicii în cloud presupune existenta si integrarea acestora în platforma de tip marketplace (catalog) iar apoi contractarea unui pachet de aplicatii si a unor subscriptii de utilizare a acestora. Administrarea setului de aplicatii si a subscriptiilor de utilizare poate cadea în sarcina institutiei publice în cauza, sau în sarcina ICI.

SERVICIUL BIBLIOTECA VIRTUALA
Prin intermediul acestui serviciu institutiile publice capata acces la servicii de arhivare electronica si la posibilitatea de a expune într-un portal cu acces public documente electronice.

SERVICIUL DATE DESCHISE
Prin intermediul acestui serviciu institutiile publice contribuie la cresterea gradului de transparenta în administratia publica, având posibilitatea de a publica într-un mod standardizat informatii de interes public, din proprie initiativa, sau ca raspuns la solicitarile formulate de catre public.

ICI a mai precizat ca "toate serviciile acestei platforme numite ICI Pro vor fi gratuite si ca beneficiarii vor fi institutiile publice din Romania".

Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI) a atribuit prin licitatie la sfarsitul anului trecut un contract de peste 17 milioane de euro, finantat cu fonduri UE, catre asocierea formata din grupul UTI, Ymens Teamnet (parte a grupului fondat de Sebastian Ghita) si CP Consultant Services, avand ca subcontractanti pe Siveco si Romsys, pentru realizarea unei platforme de tip cloud pentru institutiile publice din Romania, care ar trebui finalizata la sfarsitul acestui an.Citeste mai multe despre   [P] PayPoint Romania intra pe segmentul incasarii taxelor si impozitelor locale prin parteneriatul incheiat cu Directia Fiscala Locala a Municipiului Sibiu

PayPoint Romania, principalul operator de plati in numerar si incarcare electronica prin puncte de retail, anunta acordul de colaborare semnat cu Directia Fiscala Locala Sibiu, ce permite incasarea taxelor si impozitelor locale prin reteaua punctelor de plata PayPoint. Acesta este primul parteneriat incheiat intre operatorul de plati si o directie fiscala locala pentru incasarea sumelor datorate bugetelor locale de catre persoane fizice si juridice.

2251 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Jaf la drumul mare (Marţi, 13 octombrie 2015, 20:17)

  reiand [utilizator]

  Deci 17 milioane de euro, plus costuri de mentenanță probabil tot atronomice după... când există deja servicii consacrate exact pentru acest scop. Pare alt jaf la drumul mare. Cu Amazon Web Services cred că ar fi scăpat de zeci de ori mai ieftin.

  Dar ce-i drept, e un pas înainte față de etapa când în fiecare proiect se aruncau sume enorme pentru achiziționarea de servere fizice dedicate.
 • -2 (2 voturi)    
  Dati navala (Marţi, 13 octombrie 2015, 21:00)

  newlook [utilizator]

  Dati navala sa va puneti datele personale pe "cloud". Si dupa aia sa va plezneasca, asa, "brusc, deodata si pe neasteptate" marea mirare ca sunteti furati, concurenta v-a luat fata, etc.
 • +1 (1 vot)    
  Nume marete (Marţi, 13 octombrie 2015, 21:36)

  Yoda [anonim]

  Deci, numai nume mari si cu greutate. Bravo, bravo, bravo. Place mult la mine aceasta organizare.
 • +2 (2 voturi)    
  Baietii (Miercuri, 14 octombrie 2015, 0:25)

  MoemBius [utilizator]

  Cum vine aia gratis .......................contra sumei de 17 miloane de euro?
  E din cauza traducerii?
  Ori e gratis ori e 17 milioane de euro
  Nu mi puneti si mie niste gratis din asta in cont ?
  Gratis asa
  :)


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri