RCS&RDS dezvolta si are in curs de finalizare retele subterane de fibra optica in Cluj, Oradea, Timisoara si Constanta, dar avem planuri sa cream astfel de retele si in alte orase, precum Pitesti, pentru ca este un demers pe termen lung, care ne asigura stabilitatea retelei de fibra optica, a declarat miercuri Valentin Popoviciu, vicepresedintele operatorului de comunicatii prin cablu. In Constanta si in Timisoara am anuntat deja ceilalti operatori ca avem canalizatie disponibila spre inchiriere. In Bucuresti, acolo unde este disponibila reteaua NetCity, am intrat cu cablurile in retea. Suntem probabil cel mai mare client al NetCity in momentul de fata, a spus Popoviciu.

Piata Universitatii, inainte si dupa NetCityFoto: NetCity Telecom

Ce a declarat miercuri Valentin Popoviciu, vicepresedintele RCS&RDS, despre retelele subterane de fibra optica:

  • "In reteaua fixa noi am investit pana acum mai mult de 2 miliarde de dolari in ultimii 10 ani. Investitia in retele subterane este de ordinul zecilor de milioane de euro. Dezvoltam si avem in curs de finalizare retele subterane de fibra optica in Cluj, Oradea, Timisoara si Constanta, dar avem planuri sa cream astfel de retele si in alte orase, printre care Pitesti, pentru ca este un demers pe termen lung, care ne asigura stabilitatea retelei de fibra optica.
  • In Cluj si Oradea avem parteneriat cu primaria. De fapt in Cluj am achizitionat o firma care avea dezvoltare de o retea similara cu NetCity din Bucuresti. In Oradea am castigat licitatia prin care primaria a licitat accesul pentru crearea unei retele subterane de tubulatura, iar in Constanta si Timisoara am solicitat si obtinut autorizatii de construire si am dezvoltat retea subterana astfel incat sa putem pune cablurile sub pamant incepand de anul acesta.
  • In fiecare oras vor fi sute de kilometri de retea subterana de fibra. Un oras mare din Romania are undeva la 200-300 de kilometri de strada. Reteaua noastra va avea o acoperire semnificativa din acel oras. In Oradea ne-am asumat in licitatia publica ca vom face 200 de kilometri de retea subterana in 2 ani, deci la anul vom avea terminati 200 de kilometri de retea in acest oras.
  • Pe masura ce se dezvolta aceste retele, toate cablurile aeriene le vom cobori in subteran. Va fi ca in Brasov. Avem si in Brasov retea subterana, aproape in tot orasul. Am investit de ceva vreme, dar au investit si ceilalti operatori. Acolo a fost un demers in care Primaria a zis: 'veniti toti operatorii  sa incercam sa trecem retelele in subteran pe masura ce modernizam strazile. Fiecare operator si-a pus propriile tuburi".
  • In Constanta si in Timisoara am anuntat deja ceilalti operatori ca avem canalizatie disponibila si veti vedea in curand pe site-ul nostru oferta de referinta pentru canalizatie in aceste orase.
  • In Bucuresti, din pacate, este NetCity. Noi am vrut sa dezvoltam in Bucuresti propria retea subterana de canalizatie, am solicitat autorizatie de construire Primariei, insa Primaria ne-a spus ca NetCity detine monopol intrucat au stabilit printr-o hotarare de consiliu local ca doar ei pot dezvolta canalizatie subterana. Si aici a fost o discutie care a mers si in public. Noi am fost nemultumiti la acel moment de proiect, acum suntem in Netcity si mai departe nu comentam.
  • Acolo unde NetCity este disponibil, noi am intrat in reteua subterana. Chiar daca noi consideram ca Primaria ar trebui sa ne dea autorizatie de construire pentru ca suntem dispusi sa investim, chiar daca consideram ca putem sa o facem mai eficient, sau putem sa o facem si noi, am respectat legea locala si acolo unde a fost disponibil am coborat cablurile in reteaua NetCity. Noi suntem probabil cel mai mare client al NetCity in momentul de fata.
  • Investitiile noastre in reteaua fixa in ultimii 10-15 ani sunt mai mari de 2 miliarde de dolari. Bugetul de investitii atat in retele fixe cat si mobile pentru 2016 va fi de peste 150 de milioane de euro, dar este doar o estimare. Anul acesta a fost cel putin la fel".

Oficialul RCS&RDS a fost intrebat miercuri daca operatorul de cablu este interesat de a cumpara reteaua Netcity.

  • "Este o discutie, nu putem spune in acest moment", a raspuns acesta.

Intrebat fiind daca este o discutie intre RCS&RDS si Netcity sau doar asa o discutie, Popoviciu a spus:

  • "Este o discutie generala. Asa cum am citit in presa, Netcity are un demers prin care ar dori sa vanda ceva, este un demers la care poate participa oricine", a spus acesta.

Ziarul Financiar a scris luna trecuta, citand surse din piata financiara si de telecom, ca "Netcity Telecom, firma care construieste reteaua subterana de fibra optica a Bucurestiului, a fost scoasa la vanzare de grupul UTI controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu.

Netcity, al carei principal activ este reteaua de peste 1.000 de kilometri de fibra optica din Capitala, este vizata de mai multi investitori printre care s-ar putea numara si operatorii locali de comunicatii. O serie de investitori innteresati sa gaseasca finantare pentru tranzactia de preluare au contactat unele banci locale, potrivit informatiilor ZF".

HotNews.ro a solicitat Primariei Bucuresti sa precizeze daca exista astfel de planuri, iar raspunsul primit a fost:

  • "Primaria Municipiului Bucuresti nu fost instiintata de nicio presupusa tranzactie in care ar fi implicata compania Netcity Telecom. Conform Contractului de Concesiune, in cazul fuziunii/divizarii sau schimbarii in structura asociatilor/actionarilor, a schimbarii formei juridice  a "Concesionarului", acesta are obligatia de a aduce la cunostinta "Concedentului" modificarile ce vor surveni in actele constitutive ale acestuia, cu 30 de zile anterior producerii modificarilor in cauza. Nu exista niciun fel de informatii in privinta unei presupuse tranzactii in care ar fi implicata compania Netcity Telecom", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Primariei Bucuresti.

Intrebati despre stadiul in care se afla lucrarile la reteaua NetCity, Primaria Bucuresti a raspuns:

  • "Obiectivele Etapei I a proiectului au fost atinse la finele anului 2012, conform termenilor contractuali (in conformitate cu HCGMB nr 86/13.04.2006, anexa la contract, operatorul avea obligatia ca pana la finele anului 2012 sa realizeze minimum 845,6 km de retea, obiectiv indeplinit). Etapa II de extindere a retelei va fi initiata, conform Contractului de Concesiune, in baza unui studiu de fezabilitate a carui finalizare depinde in principal de clarificarea impactului modificarilor legislative si de reglementare la nivel national (precum Legea 154/2012 si Avizul Conform ANCOM) asupra viabilitatii pe termen lung a proiectului. Pana la finalizarea studiului de fezabilitate si demararea investitiilor aferente Etapei II, lucrarile de constructie ale retelei Netcity continua punctual(la solicitari) in cadrul Etapei I, facilitand astfel sprijinirea proiectelor de dezvoltare urbana a Primariei Municipiului Bucuresti".

Pentru detalii privind Netcity citeste si: EXCLUSIV Cat a incasat Primaria Bucuresti din concesionarea retelei NetCity si cum raspunde firma lui Tiberiu Urdareanu acuzatiilor ca ar fi platit prea putin