Piata serviciilor de acces la internet fix in banda larga este concurentiala, cu peste 750 de furnizori, peste 60% dintre conexiuni au viteze de cel putin 30 Mbps si peste doua treimi din populatie se afla in localitati acoperite de cel putin trei retele apte sa ofere acces la internet la puncte fixe, a anuntat joi, arbitrul telecom (ANCOM), care a decis ca nu este nevoie de reglementarea tarifelor de acces la aceste retele. Decizia spulbera sperantele Orange si ale Vodafone de a avea acces la tarife reglementate la reteaua RCS&RDS, liderul pietei de internet fix dar si la alte retele fixe, astfel ca pe de o parte Orange, iar de cealalta parte RCS&RDS si UPC au lansat un 'razboi al declaratiilor'.

Furnizorii de internet cei mai folositi pe regiuni geograficeFoto: ANCOM

ANCOM, arbitrul pietei telecom, a stabilit joi in cadrul Consiliului Consultativ cu reprezentantii industriei, in urma unei analize laborioase, faptul ca piata relevanta de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructura corespunzatoare pietei cu amanuntul este concurentiala, astfel ca nu mai este necesara interventia de reglementare pe aceasta piata. In consecinta, ANCOM a retras obligatiile impuse anterior Telekom Romania Communications, considerand ca societatea nu mai detine putere semnificativa pe piata serviciilor de acces la elemente de infrastructura.

  • "Analiza ANCOM a aratat ca atat in prezent, cat si in orizontul de timp al analizei, piata serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe se va mentine concurentiala. Piata este dinamica, fluida si in crestere continua, Romania inregistrand cel mai ridicat grad de concurenta la nivel de infrastructuri dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, cu un numar de peste 750 furnizori de servicii de acces la internet in banda larga la puncte fixe in anul 2014, cu peste 60% dintre conexiunile de acces cu viteze de cel putin 30Mbps si cu peste 2/3 din populatie in localitati acoperite de cel putin trei retele apte sa ofere acces la internet la puncte fixe.
  • In acest context, trebuie subliniat faptul ca rata relativ scazuta de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe este cauzata de factori precum gradul redus de penetrare a terminalelor care permit accesul la internet de acasa, gradul redus de alfabetizare digitala, precum si nivelul scazut al venitului mediu pe cap de locuitor, in special in mediul rural, si nu de lipsa de concurenta.
  • De asemenea, analiza ANCOM arata ca pe piata exista un grad inalt de inovare si diferentiere a produselor asa cum rezulta din gama larga de produse, vitezele diverse de transmisie si ofertele variate de pret. De exemplu, tarifele pentru conexiunile de acces la internet in banda larga la puncte fixe, in special pentru cele cu viteze de transmisie de cel putin 30 Mbps, sunt printre cele mai scazute din Uniunea Europeana.
  • In perioada care urmeaza, decizia ANCOM va parcurge procesul de consultare europeana", a anuntat joi ANCOM.

Reactia Orange: ANCOM si-a luat concediu intr-un moment in care piata are nevoie mai mult ca oricand de reglementare

Decizia autoritatii a starnit un val de declaratii, primii fiind oficialii Orange Romania, liderul pietei de telefonie mobila:

  • "Consideram ca decizia ANCOM, de "a-si lua concediu" intr-un moment in care piata are nevoie mai mult ca oricand de reglementare, este gresita. Ea va avea consecinte negative asupra utilizatorilor, care astfel nu vor avea posibilitatea sa aleaga dintr-un numar suficient de mare de oferte si sa beneficieze de o competitie reala pe piata de internet fix.
  • Decizia ANCOM impiedica o competitie reala intre toti jucatorii prin mentinerea barierelor de intrare pe piata de internet fix, in beneficiul operatorului dominant pe aceasta piata.
  • Deschiderea pietei de internet fix este esentiala in contextul evolutiei catre servicii convergente, astfel incat sa existe o competitie corecta intre toti jucatorii din piata si sa stimuleze investitiile tuturor acestor operatori in beneficiul utilizatorilor", au declarat joi oficialii Orange Romania.

Vodafone: Credem ca inca mai este timp ca ANCOM sa ia decizia corecta si sa asigure un nivel crescut de competitivitate

UPDATE (Vineri, 13 noiembrie): Oficialii Vodafone Romania, al doilea mare operator mobil, au transmis vineri urmatoarea reactie:

  • “Am luat nota de decizia ANCOM si consideram cu tarie ca exista loc semnificativ pentru imbunatatiri. Credem ca inca mai este timp ca ANCOM sa ia decizia corecta si sa asigure un nivel crescut de competitivitate, ce va aduce doar beneficii utilizatorilor romani si va sprijini promisiunea Romaniei de a isi indeplini angajamentele luate in cadrul Agendei Digitale. Urmand pasii procedurali, vom urmari in mod activ acest subiect si in urmatoarele etape ale procesului, la nivel European”

RCS&RDS si UPC saluta decizia ANCOM: In piata este si va continua sa fie o competitie puternica datorita infrastructurilor multiple existente si a preturilor practicate

Reactia RCS&RDS, care este cel mai frecvent intalnit furnizor de internet fix in gospodariile din Romania, cu o cota de piata de 53%, nu a intarziat sa apara:

Pozitia oficiala a RCS&RDS:

  • "Compania RCS & RDS considera decizia adoptata astazi in cadrul Consiliului Consultativ de catre ANCOM, ca fiind corecta si justificata, in contextul in care pe piata serviciilor de acces la internet fix din Romania este si va continua sa fie o competitie puternica datorita infrastructurilor multiple existente, a preturilor practicate, a numarului si calitatii tuturor serviciilor furnizate, dar si a prezentei unui numar mare de furnizori de servicii de internet fix.
  • Totodata, ne mentinem parerea ca piata de internet fix a fost si este o piata libera, deschisa accesului si investitiilor oricarui operator, atata timp cat acesta doreste sa fie un participant activ pe aceasta piata.
  • Asa cum am mentionat anterior, RCS & RDS si-a dezvoltat propria infrastructura privata de telecomunicatii pe suport de fibra optica la nivel national, pornind de la zero.
  • S-a investit semnificativ in dezvoltarea serviciilor fixe, in retele si in tehnologii noi, compania avand rolul principal in evolutia pozitiva a pietei in ultimii 17 ani, inclusiv in momentele cand alti operatori nu investeau in retele de fibra optica.
  • Astfel, ne-am concentrat toate eforturile in acesti ani pentru a le oferi utilizatorilor nostri servicii la o calitate superioara, cele mai mari viteze din lume la internet fix, dar si cele mai avantajoase preturi, adaptate puterii de cumparare din Romania.
  • RCS & RDS a construit in mod incontestabil piata de internet fix din Romania, avand dintotdeauna  printre obiectivele principale calitatea si accesibilitatea, universalitatea serviciului pentru orice categorie de consumatori romani. Astfel, un consumator roman beneficiaza de viteze de cateva ori mai mari decat consumatori din vestul Europei, la preturi de cateva ori mai mici.
  • Consideram ca am avut o contributie majora la pozitionarea Romaniei ca fiind tara cu cel mai ridicat grad de concurenta la nivel de infrastructura dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, dar si din punct de vedere al celor mai scazute tarife pentru conexiunile de acces la internet fix.
  • Ne vom concentra in continuare in aceeasi directie pentru a ramane lideri pe piata de furnizare a internetului fix din Romania si, totodata, sa ii pastram locul meritat in fruntea clasamentelor internationale", au transmis joi oficialii RCS&RDS.

Pozitia oficiala a UPC Romania:

Vineri a venit si reactia UPC Romania, al doilea mare operator de comunicatii fixe prin cablu:

  • "Sustinem concluzia Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) ca piata din Romania este competitiva si reglementarea aceastei piete ar descuraja investitiile in dezvoltarea de retele de comunicatii electronice de mare viteza, ceea ce ar face dificila atingerea obiectivelor legate de gradul de penetrare a broadband-ului, stabilite prin Agenda Digitala pentru Romania 2020.
  • Mai mult, numeroase studii demonstreaza efectele benefice pentru utilizatorii finali ale unei concurente bazate pe infrastructura, intrucat incurajeaza inovatia, dezvoltarea de noi tehnologii, produse si servicii la un pret corect", se arata intr-un comunicat al UPC transmis vineri catre HotNews.ro.

Cei mai intalniti furnizori de internet fix in gospodariile din Romania: RCS&RDS detine 53% din piata

RCS&RDS este cel mai frecvent intalnit furnizor de internet fix in gospodariile din Romania, cu o cota de piata de 53%, mai mult decat Telekom (26%), UPC (11%) si toti ceilalti furnizori (11%) la un loc, potrivit unui studiu privind utilizarea serviciilor de internet fix - utilizatori persoane fizice, realizat de catre Mercury Research pentru ANCOM. Studiul, facut public in luna septembrie de catre autoritatea de reglementare, a fost realizat in perioada octombrie-noiembrie 2014, pe un esantion de 1469 de persoane care au si folosesc conexiune de internet acasa, reprezentativ la nivel national pentru populatia cu varsta de peste 16 ani.

Marja de eroare a acestei cercetari este de +/-2.6%, la un nivel de incredere de 95%.

Ce acoperire au si cat de folosite sunt retelele de internet ale Telekom, RCS&RDS si UPC in mediul rural si urban din Romania

In privinta infrastructurilor detinute, reteaua Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) acoperea peste 91% din populatia Romaniei la sfarsitul anului trecut, in timp ce RCS & RDS acoperea 62% din totalul populatiei, iar UPC Romania un procent de 48%, arata date furnizate in luna august din acest an de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). In timp ce, in mediul urban, RCS & RDS detinea o cota de piata mult mai mare fata de Telekom Romania si UPC, operatorul fost monopolist este lider de piata in mediul rural. Din punct de vedere al numarului de conexiuni de internet efectiv comercializate la nivel de regiuni geografice, RCS&RDS este principalul furnizor in sase dintre regiuni si pe locul doi intr-o singura regiune, Telekom este pe primul loc in doua regiuni, in timp ce UPC este pe locul doi intr-o singura regiune.