Iuliu Winkler, ministrul Comunicatiilor din Romania, care si-a depus recent demisia, pentru putea prelua functia de europarlamentar, a declarat joi ca Romania este in afara oricarui pericol de a ajunge in fata Curtii Europene de Justitie in cazul problemelor de functionare a sistemului 112. Winkler sustine ca este nevoie de investitii pentru rezolvarea problemelor tehnice, dar ca raspunsul dat Comisiei va elimina posibilitatea ca Romania sa ajunga in ultima faza a procedurii de sactionare declansata de Bruxelles.

"Am luat toate masurile si am fost asigurat ca in urmatoarele luni aceste impedimente vor fi eliminate. Este vorba despre nevoia de investitii intr-o structura tehnica. Avem doua luni pentru a oferi un raspuns si nu este niciun pericol de a nu rezolva problema. Raspunsul dat Comisiei va fi in masura deja sa prefigureze si termenul de solutionare tehnica si vom elimina astfel posibilitatea de a ajunge in fata Curtii Europene de Justitie", a declarat Iuliu Winkler.

Ministrul a mai precizat ca in ultimele zile reprezentantii ministerului pe care inca il conduce au avut consultari cu oficialii operatorilor de telefonie mobila, ai STS (Serviciul de Telefonie Speciala), operatorul serviciului 112 si ai Autoritatii de Reglementare (ANRCTI) si ca nu este nici un pericol de a nu se gasi o solutie in timp util.

Amintim ca, saptamana trecuta, Comisia Europeana a deschis procedura de incalcare a dreptului comunitar asupra Romaniei (procedura de infringement), pe motiv ca sistemul 112 nu permite localizarea celor care suna de pe telefonul mobil sa anunte o urgenta. Romania are la dispozitie doua luni pentru a trimite un raspuns satisfacator pe aceasta tema catre Bruxelles, pentru ca altfel lucrurile se apropie de Curtea Europeana de Justitie. Procedura de infringement are in general trei faze, ultima fiind aducerea cazului in fata Curtii Europene de Justitie.

Iuliu Winkler, ministrul comunicatiilor, si-a depus, sambata trecuta, demisia la Cabinetul primului-ministru, urmand sa devina europarlamentar, dupa ce Gyorgy Frunda a renuntat la locul de parlamentar european pentru a prelua presedintia Comisiei juridice la APCE. Premierul Tariceanu a aprobat, la inceputul acestei saptamani demisia lui Winkler. Presedintele UDMR, Marko Bela, a precizat miercuri ca propunerea UDMR pentru functia de ministru al comunicatiilor este actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Tineret, Borbely Karoly.