Internetul mobil de banda larga a continuat sa inregistreze un ritm de crestere sustinut in Romania in prima jumatate a anului 2015, conexiunile de acest tip atingand numarul de 12,7 milioane, cu 2,3 milioane mai mult fata de mijlocul anului 2014, conform celor mai recente date statistice prelucrate de ANCOM. Desi previzionata, cresterea anuala cu peste 400% a conexiunilor prin care s-a accesat internetul prin tehnologie 4G, cel putin o data in ultimele 6 luni, este remarcabila - de la 253 de mii la sfarsitul primului semestru al anului trecut la peste 1,3 milioane, la mijlocul acestui an, a declarat joi directorul executiv ANCOM, Eduard Lovin, in cadrul unui eveniment de profil.

Eduard Lovin, ANCOMFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat de presa remis HotNews.ro de catre ANCOM, in prima parte a acestui an, in Romania existau 12,7 milioane de conexiuni de banda larga(EDGE, CDMA, EV-DO, 3G, 4G), in crestere anuala cu 22%. Dintre acestea, 7,4 milioane erau pe baza de abonament si 5,3 pe baza de cartele preplatite. Majoritatea covarsitoare a celor 2,3 milioane de noi conexiuni de internet mobil de banda larga (2 milioane) sunt conexiuni pe baza de abonament, doar 0,3 milioane de noi conexiuni fiind furnizate pe baza de cartele preplatite.

Odata cu cresterea numarului de conexiuni creste si rata de penetrare a internetului de mare viteza, ajungand la 64,2 la 100 locuitori, cu 12 puncte procentuale mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Prin intermediul conexiunilor mobile, utilizatorii romani au efectuat in semestrul I 2015 un trafic de 38,4 mii de TB, in crestere cu 87% fata de aceeasi perioada a anului 2014. Practic, daca se compara cele doua perioade, traficul mediu lunar pe conexiune a crescut de la 0,24 GB la 0,39 GB, ceea ce denota o intensificare a utilizarii serviciilor de internet mobil.

Cresteri s-au inregistrat si in sectorul telefoniei mobile, atat la nivelul numarului de utilizatori activi, care a atins valoarea de 22,7 milioane (+1,8% fata de mijlocul lui 2014), cat si la nivelul traficului de voce sau SMS-uri. De asemenea, se observa o reorientare a utilizatorilor catre serviciile pe baza de abonament lunar, in detrimentul serviciilor preplatite, numarul de utilizatori de servicii de telefonie mobila pe baza de abonament inregistrand o crestere anuala de 7,8%, pana la 10,1 milioane, in timp ce numarul cartelelor preplatite active a scazut cu 2,5%, pana la 12,6 milioane.

Utilizatorii au continuat sa 'apeleze' intensiv la serviciile de voce mobila astfel ca traficul realizat in prima parte a anului 2015 a crescut cu 3,4% fata de semestrul I 2014, pana la 34,4 miliarde minute. Aceasta crestere se datoreaza traficului efectuat catre alte retele de telefonie mobila, care a crescut cu 68%, pana la 6,6 miliarde minute, precum si cresterii traficului catre retele internationale si cu transmisie prin satelit cu 73%, pana la 1,6 miliarde minute. In schimb, datele raportate de furnizori arata ca numarul de minute vorbite in aceeasi retea scade cu 8,2%, pana la 25 miliarde minute, in prima parte a acestui an fata de aceeasi perioada a anului anterior. Traficul catre retelele fixe stagneaza la 1,1 miliarde minute.

Pentru prima data, in semestrul I 2015 traficul de voce realizat de utilizatorii pe baza de abonament a depasit traficul realizat prin intermediul cartelelor preplatite, ajungand la o pondere de 53% in total. 41% din trafic a fost realizat de abonatii persoane fizice, 12% de abonatii persoane juridice, iar 47% de catre utilizatorii pe baza de cartele preplatite.

In cazul mesajelor SMS, in prima parte a anului 2015 au fost trimise peste 10 miliarde de astfel de mesaje, cu 3,6% mai multe fata de semestrul I al anului 2014.

Durata medie a unui apel a crescut la 2 minute si 40 de secunde in semestrul I 2015, iar traficul de voce mediu lunar realizat de un utilizator activ a fost de 4 ore si 11 de minute, cu 6 minute mai mult decat cel inregistrat in semestrul I 2014. De asemenea, un utilizator a transmis in medie 73 de mesaje SMS pe luna.

In ceea ce priveste serviciile de roaming, traficul de voce s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 498 milioane de minute, cea mai mare crestere anuala inregistrandu-se in cazul apelurilor efectuate (+156%, pana la 166 milioane minute). Apelurile primite au insumat 333 milioane minute, in crestere cu 89% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Duratele medii ale apelurilor efectuate si primite au inregistrat cresteri substantiale, astfel ca durata medie a unui apel efectuat a crescut la 3 minute si 5 secunde de la 1 minut si 58 de secunde, iar durata medie a unui apel primit a crescut cu peste 1 minut, atingand 3 minute si 59 de secunde. In prima parte a acestui an au fost transmise 61 de milioane de mesaje SMS in roaming.

Mai multe informatii vor fi disponibile in raportul de date statistice, realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice care au desfasurat activitati comerciale in semestrul I al anului 2015.