​Ministrul pentru Societatea Informationala, Marius Bostan, discuta vineri la Bruxelles cu Guenther Oettinger, comisarul UE pentru Economie si Societate Digitala, implementarea unui proiect de infrastructura de internet de banda larga de peste 100 milioane de euro in Serbia, Bulgaria si Romania. "Am avut de dimineata discutii cu Guenther Oettinger, comisarul european pentru Societatea Digitala si cu ministrul bulgar, urmand ca pana la sfarsitul anului sa primim o scrisoare de sprijin. Incercam sa obtinem fonduri UE peste finantarea existenta. Proiectul ar urma sa fie implementat in Sudul Dunarii, in zona judetelor Caras-Severin si Mehedinti", a declarat Marius Bostan pentru HotNews.ro.

Harta Ro-NetFoto: Telekom Romania
  • Mai mult de jumatate din bugetul pe 2016 al Ministerului Comunicatiilor se va duce in finalizarea retelei Ro-NET

Proiectul de buget pe anul viitor prevede ca bugetul Ministerului Pentru Societatea Informationala sa fie de peste 425,5 milioane de lei, din care 289,3 milioane de lei sunt propusi pentru un proiect cu finantare din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020. (vezi documentul atasat)

Propunerea de buget arata ca suma de 289,3 milioane de lei se va duce pe finalizarea proiectului Ro-Net, care ar fi trebuit implementat de grupul Telekom pana la sfarsitul acestui an, deoarece era finantat din exercitiul financiar 2007-2013. Altfel spus, in loc sa foloseasca fondurile UE din exercitiul financiar 2014-2020 pentru noi proiecte, autoritatile vor folosi banii europeni pe un proiect care ar fi trebuit finalizat pana la sfarsitul acestui an.

HotNews.ro a scris in exclusivitate in aceasta luna ca grupul Telekom va intarzia cu aproape un an finalizarea retelei de internet broadband Ro-Net in cele peste 720 de localitati defavorizate din Romania, un proiect in valoare de peste 80 milioane de euro, care ar fi trebuit finalizat pana la sfarsitul acestui an.

Acum sunt deschise santiere in peste 150 de localitati, iar lucrarile in 102 localitati vor fi terminate pana la sfarsitul acestui an, estimeaza ministrul pentru Societatea Informationala, Marius Bostan. Autoritatile discuta acum cu Bruxellesul si sunt optimiste ca vor obtine fazarea proiectului pe exercitiul financiar 2014-2020. Cati bani se pierd insa, prin lipsa absorbtiei fondurilor din exercitiul financiar 2007-2013? Peste 60 milioane de euro.