Directorul general al Postei Romane, Alexandru Petrescu, poate primi un bonus anual in valoare de 154.296 de lei, conform unei decizii luate in data de 10 noiembrie 2015 de actionarii operatorului postal, document publicat vineri in Monitorul Oficial. Decizia, care vizeaza limitele minime si maxime ale remuneratiei variabile a directorului general al Postei, stabileste si cuantumul bonusului trimestrial la 38.574 lei. Petrescu a preluat functia de director general al Postei Romane in luna iunie a anului 2014 si a incheiat anul 2014 cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), dupa cinci ani de pierderi. In anul 2013, Posta a trecut printr-un amplu proces de concedieri, care nu s-au mai repetat in 2014 si 2015, conform informatiilor companiei.

Alexandru Petrescu, directorul Postei RomaneFoto: Posta Romana

O decizie luata in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a Postei Romane din data de 10.11.2015 stabileste limitele minime si maxime ale remuneratiei variabile a Directorului General al Postei, astfel:

- bonus trimestrial (12.858 lei x 3 indemnizatii x 4 trimestre), reprezentand suma de 154.296 lei

- bonus anual (12.858 lei x 12 indemnizatii), reprezentand suma de 154.296 lei.

Documentul nu prevede conditiile in care se pot acorda aceste bonusuri si nici daca ele au fost sau vor fi incasate de catre Alexandru Petrescu.

  • HotNews.ro a solicitat Postei Romane detalii privind veniturile salariale fixe si variabile ale lui Alexandru Petrescu si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%.

Conform datelor publicate in Monitorul Oficial, in cadrul deciziei AGA din 10 noiembrie 2015, statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala a fost reprezentat de Adrian Frantz Kalapis, iar Fondul Proprietatea a fost reprezentat de Adrian Cighi.

  • Ce precizari facea Posta Romana in primavara lui 2015 referitor la veniturile lui Alexandru Petrescu

In luna aprilie a anului trecut, Posta Romana a transmis presei urmatoarele precizari legate de veniturile directorului general al companiei:

  • "Alexandru Petrescu a preluat functia de director general al Postei Romane in luna iunie a anului trecut (n.a 2014), iar remuneratia acestuia este formata dintr-o parte fixa si una variabila. Partea fixa a fost stabilita prin Hotararea AGA nr. 28/01.07.2014 (de 6 ori media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut lunar din ramura in care societatea isi desfasoara activitatea, indicator comunicat de Institutul National de Statistica anterior numirii), adica suma de 11.730 de lei, BRUT, LUNAR. Partea variabila a fost aprobata prin Hotararea AGA nr. 32/04.09.2014, conform prevederilor art.38 din OUG nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Astfel, venitul lunar net al Directorului General al Postei Romane, Alexandru Petrescu, este de 9.990 de lei (2.270 de euro)".

Tot atunci, Posta Romana preciza ca "ultimele concedieri colective au avut loc in 2013. Din 2014 pana acum, in Posta Romana nu au mai fost astfel de concedieri.

Posta Romana este o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990, si nu o institutie publica. Ea functioneaza pe gestiune economica, ceea ce inseamna ca isi formeaza singura veniturile din contracte comerciale si, prin urmare, se autofinanteaza. Posta Romana a inregistrat, in 2014, un profit operational de 16,7 milioane de euro, fiind primul an cu rezultat financiar pozitiv dupa cinci ani de pierderi. Consideram ca un salariu lunar de 2.270 de euro pentru un manager care gestioneaza o companie cu peste 27.000 de angajati nu sfideaza nicio categorie profesionala cu responsabilitati si calificare similare din Romania".

  • Alexandru Petrescu a fost autorul unei gafe memorabile in 2015: Si-a inaintat demisia de la sefia Postei inainte de a fi confirmat ca presedinte la ANCOM

Amintim ca Alexandru Petrescu a facut anul trecut o gafa memorabila ca sef al Postei Romane. Propus de Guvernul Ponta pentru a prelua sefia Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), acesta a demisionat inainte ca presedintele Iohannis sa accepte numirea sa si la scurt timp a cazut si Guvernul Ponta, conducerea ANCOM ramanmand neschimbata, dupa cum HotNews.ro a relatat in exclusivitate:

Posta Romana a confirmat ulterior informatiile HotNews.ro, precizand urmatoarele:

  • "La 30.10.2015, dl Alexandru Petrescu si-a inaintat demisia din functia de director general si membru in consiliul de administratie al CNPR, catre organele de conducere ale CNPR si MSI. Conform prevederilor legale in vigoare, numirea, revocarea directorului general isi produce efectele de la data hotararii CA si, respectiv, a hotararii AGA - pentru calitatea de membru CA.
  • La data de 10.11.2015, prin hotararea AGA nr. 81/2015, numarul membrilor CA a fost completat, astfel incat prima sedinta a consiliului de administratie, statutar si legal intrunita, a avut loc in data de 13.11.2015.
  • La sedinta din data de 13.11.2015, avand in vedere necesitatea asigurarii unei continuitati la conducerea operatorului national de servicii postale si tinand seama de importanta obiectului de activitate al companiei nationale, membrii CA, de comun acord cu dl Alexandru Petrescu, au aprobat reconfirmarea acestuia in functia de director general".

Pentru detalii citeste si: Posta Romana confirma informatiile HotNews.ro: Alexandru Petrescu si-a inaintat demisia si apoi a fost reconfirmat in functia de director general al companiei

Se actualizeaza