Inform Lykos si Zipper Data, companii care desfasoara activitati de pregatire a corespondentei (printare, implicuire, sortare etc.), au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 4.454.380 lei (echivalentul a cca. 994.000 euro) pentru participarea la o intelegere anticoncurentiala, a anuntat miercuri Consiliul Concurentei. In urma investigatiei derulate pe piata procesarii automate a corespondentei din Romania, autoritatea a constatat ca cele doua companii si-au coordonat strategiile comerciale astfel incat sa isi repartizeze anumiti din clienti din domeniul utilitatilor.

Bogdan ChiritoiuFoto: AGERPRES
  • "Practic, cele doua companii concurente s-au folosit de pretextul participarii in asociere la o licitatie pentru a schimba informatii cu caracter confidential in vederea impartirii clientilor, scopul fiind de a-si a maximiza castigurile si a-si creste cotele de piata", a declarat Bogdan Chitoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Conform Legii Concurentei sunt interzise orice intelegeri intre companii care denatureaza concurenta, in special cele prin care se limiteaza sau se controleaza productia, comercializarea, dezvoltarea tehnica sau cele prin care se impart pietele, respectiv clientii.

Ca urmare, Inform Lykos SA Romania a fost sanctionata cu 3.826.562 lei (echivalentul a cca. 854.000 euro) si Zipper Data SRL cu 627.818 lei (echivalentul a cca. 140.000 euro).

Companiile Inform Lykos si Zipper Data, desfasoara activitati de pregatire a corespondentei (printare, implicuire, sortare etc.), fiind intermediari ai relatiei dintre expeditorii corespondentei si furnizorii de servicii postale.