Identificarea celor mai bune optiuni de privatizare pentru Telekom Romania Communications, precum si analiza achizitiilor de sisteme si echipamente IT la nivelul administratiei publice centrale realizate in ultimii 5 ani sunt doua dintre prioritatile strategice pentru acest an ale noului ministru al Comunicatiilor, Marius Raul Bostan. Ambele initiative, care ar fi trebuit finalizate la sfarsitul anului trecut, au acum termene de finalizare luna iunie 2016. Cel mai mare proiect care ar urma sa fie finalizat in luna octombrie din acest an este reteaua Ro-Net de internet broadband in peste 700 de localitati defavorizate, un proiect in valoare de peste 80 milioane de euro, care ar fi trebuit finalizat pana la sfarsitul anului 2015.

Prioritatile Ministerului Comunicatiilor pe 2016Foto: MSI

Intarirea guvernantei corporative si identificarea celor mai bune optiuni de privatizare pentru Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom) este una dintre prioritatile pentru acest an ale noului ministru al Comunicatiilor, Marius Raul Bostan.

Masura are termen de lansare chiar luna noiembrie 2015, atunci cand acesta a preluat mandatul, iar termenul de finalizare este luna iunie 2016.

De altfel, ministrul Marius Bostan a declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro in ziua audierilor din Parlament ca trebuie intarita pozitia statului in managmentul fostului Romtelecom si ca activitatea operatorului nu a mers prea bine in ultimul timp:

  • "Trebuie sa intarim guvernanta corporativa. Din pacate, in ultimul timp, activitatea Telekom nu a mers foarte bine. Sunt ingrijorat ca poate scadea valorea companiei. Ma refer la Telekom fix si apoi unificarea celor doua branse. Sa gasim solutia cea mai buna. Exista un consortiu care ne ofera consultanta si asteptam raportul acestui consortiu cu opinia pentru calea de urmat. Personal cred ca cea mai buna solutie este o listare la bursa dar dupa intarirea managamentului si crearea de plus valoare. Toata aceasta actiune trebuie facuta in colaborare cu actionarii, trebuie armonizate interesele, pentru ca avem interese comune.
  • Eu cred ca in momentul de fata, chiar daca participatia noastra de 46% a fost evaluata de unele voci la 300-400 milioane de euro, eu cred ca o putem duce cu un management foarte bun, cu fructificarea oportunitatilor din piata si a inovatiei tehnologice, la 600-700 de milioane de euro. Trebuie sa o listam in momentul in care-i crestem valoarea, cand o consolidam si o notificam si cred ca ne vom intelege foarte bine cu actionarii pt ca pana la urma avem aceleasi interese. Important este sa intarim managementul cat mai repede. Ma refer la un comitet de audit in care sa fim reprezentati pt ca avem 46%, ma gandesc la un comitet de nominalizare si remunerare care sa intareasca si sa aiba grija ca acordul actionarilor si contractul de privatizare sa fie respectat", a declarat in 16 noiembrie 2015 pentru HotNews.ro Marius Raul Bostan, care a fost anterior membru in Consiliul de Administratie al Telekom timp de peste 5 ani.

Devenit ministru al comunicatiilor in noul cabinet Ciolos, Marius Bostan 'a schimbat toti reprezentantii statului in CA-ul Telekom cu un grup de 'tehnocrati', dintre care doi sunt fosti membri ai echipei de top management a Telekom, care cunosc in detaliu businessul. Cei trei oameni care reprezinta acum statul in CA sunt: Anca Georgescu Aladgem, fost director de HR al grupului, Bogdan Voicu, fost director de achizitii in Romtelecom, si Florin Furdui, country manager al Portland Trust, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania, care are experienta si in comunicatii", dupa cum a scris ZF.

Mai mult, noul CEO al Telekom Romania, Miroslav Majoros a fost numit fara voturile reprezentantilor statului roman. Motivul? Grupurile OTE si DT nu au sustinut interviuri pentru acest post decat cu un singur candidat, in ciuda solicitarilor formulate de partea romana ca numarul candidatilor sa fie mai mare astfel incat procedura sa nu fie o simpla formalitate, au precizat pentru ZF reprezentantii Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI).

Revenind la privatizarea Telekom Romania, statul roman nu are nici acum o strategie privind privatizarea acestui operator, desi in in februarie 2014 a angajat in acest sens un consortiu format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities.

Ultimul termen de finalizare cu privire la ce inseamna vanzarea celor 46% de actiuni detinute de statul roman la Telekom Romania Communications a fost dat de fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Grindeanu, pentru luna octombrie 2015.

'Nu, nu am primit acest raport. Noua consultantii ne-au promis ca raportul va fi gata la inceputul lunii octombrie, termen care intr-adevar a trecut. Este adevarat ca termenul lor limita prin contractul este sfarsitul anului doar ca a existat un agreement intre noi ca autoritate competenta si acest consortiu international care a castigat consultanta ca toate aceste date sa ne vina cat de repede posibil, la final de septembrie, inceput de octombrie. Saptamana aceasta vom avea iarasi o videoconferinta cu Londra in legatura cu acest subiect', a declarat in luna octombrie pentru ZF, Sorin Grindeanu.

  • Un alt proiect strategic anuntat anterior Guvernului Ciolos si care intarzie sa apara este inventarul IT al administratiei publice centrale.

Fostul premier Victor Ponta a semnat in 14 iulie 2015 o decizie privind infiintarea Grupului de Lucru pentru Tehnologia informatiei (GLIT), care avea ca prim obiectiv sa finalizeze, in termen de 3 luni, o evidenta clara a inventarului de echipamente si aplicatii IT din administratia publica centrala. Ce s-a intamplat pana acum? Oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala au precizat la inceputul lunii ianuarie din acest an pentru HotNews.ro ca 'modificarile la nivel guvernamental survenite in ultimele luni au condus la o mica intarziere in aceasta faza, intarziere care se doreste a fi recuperata pana la jumatatea lunii ianuarie 2016'.

In planul de prioritati al Ministerului pentru Societatea Informationala pentru anul in curs, una dintre prioritati este: "Eficientizarea achizitiilor publice de sisteme si echipamente IT la nivel guvernamental". La acest capitol sunt prezentate trei actiuni cu urmatoarele termene de initiere si finalizare:

  • Analiza achizitiilor de sisteme si echipamente IT la nivelul administratiei publice centrale realizate in ultimii 5 ani (termen de finalizare - iunie 2016)
  • Identificarea redundantelor si sprijinirea utilizarii eficiente a resurselor IT la nivelul administratiei publice centrale. (termen de finalizare - august 2016)
  • Identificarea solutiilor pentru optimizarea activitatii Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informationala (termen de finalizare - septembrie 2016)

Finalizarea retelei Ro-Net de internet broadband in peste 700 de localitati defavorizate - cel mai mare proiect care ar urma sa fie finalizat in 2016

Dupa cum s-a mai anuntat, finalizarea retelei Ro-Net de internet broadband in peste 700 de localitati defavorizate este cel mai mare proiect care ar urma sa fie finalizat in 2016.

In planul de prioritati, termenul de finalizare a retelei Ro-Net este luna octombrie 2016.

HotNews.ro a scris in exclusivitate in luna decembrie a anului trecut ca grupul Telekom va intarzia cu aproape un an finalizarea retelei de internet broadband Ro-Net in cele peste 720 de localitati defavorizate din Romania, un proiect in valoare de peste 80 milioane de euro, care ar fi trebuit finalizat pana la sfarsitul anului 2015.

In luna decembrie 2015, erau deschise santiere in peste 150 de localitati, iar lucrarile in 102 localitati urmau sa fie finalizate pana la sfarsitul anului, estima la acel moment ministrul Marius Bostan. Autoritatile discuta acum cu Bruxellesul si sunt optimiste ca vor obtine fazarea proiectului pe exercitiul financiar 2014-2020. Cati bani se pierd insa, prin lipsa absorbtiei fondurilor din exercitiul financiar 2007-2013? Peste 60 milioane de euro.