Sari direct la conținut

UPDATE2 CNAS anunta ca a rezolvat problema la sistemul cardului national de sanatate care a functionat defectuos mai bine de 20 de ore: Cat a costat si cine sunt firmele care au implementat acest sistem

HotNews.ro
Anuntul facut de CNAS, Foto: Hotnews
Anuntul facut de CNAS, Foto: Hotnews

Sistemul cardului de sanatate functioneaza doar in modul offline de mai bine de 20 de ore, dupa ce duminica, in jurul orei 14:00, a aparut o defectiune la certificarea semnaturii digitale pentru serviciile medicale. Nu este prima data cand sistemul are probleme de functionare, dar niciodata perioada de remediere nu a durat atat. Sistemul de card – CEAS a costat peste 87,6 milioane lei fara (TVA) si a fost implementat de asocierea HP Romania si Novensys Corporation, avand ca subcontractant pe SIVECO Romania, contractul fiind atribuit in luna aprilie 2012.

  • UPDATE1 CNAS a anuntat luni ca „echipa tehnica a CNAS a reusit sa rezolve problema constatata ieri (14.02.2016) cu privire la indisponibilitatea semnarii prin card. Incepand cu ora 10.15 (15.02.2016) platforma informatica PIAS este functionala in parametrii proiectati”.
  • UPDATE2 Reactia SIVECO Romania: „Dificultatile tehnice semnalate sunt cauzate de componente ale sistemului care nu intra in aria noastra de competenta. Am raspuns prompt de fiecare data conform competentelor si obligatiilor noastre. Am verificat toate aplicatiile furnizate de SIVECO si precizam ca acestea au fost in permanenta in parametri si nu au constituit cauza disfunctionalitatilor recente. Va asiguram ca echipa SIVECO colaboreaza indeaproape, ca de obicei, cu beneficiarul (CNAS), intervenind operativ daca apar probleme in aria sa de responsabilitate”.

Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, a declarat duminica pentru Digi24 ca „sistemul de prescriere electronica functioneaza, pin-ul poate fi introdus, dar atunci cand furnizorul de servicii trimite serviciul medical in platforma informatica, nefunctionand semnatura digitala a cardului, serviciul ramane in platforma, iar confirmarea se face in 72 de ore”.

Potrivit Digi 24, „in ultima perioada au existat mai multe probleme legate de sistemul informatic si nicio firma nu mai asigura mentenanta sistemului„.

Iata anuntul public facut duminica, 14 februarie, de catre CNAS:

  • „Echipa tehnica a CNAS a constatat duminica 14.02.2016 ora 14:00 o defectiune in functionarea autoritatilor de certificare pentru componenta CEAS (card national). Estimam ca in maxim 30 de ore de la constatarea problemei (in cursul zilei de 15.02.2016) echipa tehnica va remedia defectiunea si sistemul PIAS va fi functional in parametrii proiectati.
  • Pana la anuntul remedierii problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale / prescrierii retetelor / eliberarii medicamentelor vor putea fi efectuate in modul offline.
  • Serviciile operate in acest interval vor trebui incarcate in PIAS in maxim 72 ore de la prestarea acestora”.

Cat a costat sistemul cardurilor de asigurari de sanatate si cine l-a implementat

Sistemul Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS) a fost implementat de asocierea HP Romania SRL si Novensys Corporation SRL, contract in valoare de 87.636.000 lei (fara TVA), atribuit in data de 23 aprilie 2012 de catre Imprimeria Nationala, compania nationala care a organizat licitatia. SIVECO Romania a fost subcontractor in acest contract, furnizand inclusiv serviciile de validare a operatiunilor semnate cu cardul.

La sfarsitul lunii aprilie 2015, cand HotNews.ro a semnalat ca sunt medici de familie care sustin ca sistemul IT al cardului national de sanatate are probleme de functionare, SIVECO Romania a facut urmatoarele precizari:

  • „In proiectul CEAS [cardul electronic de sanatate, n.red.], contractorul a fost consortiul format din companiile HP (lider) si Novensys (partener). SIVECO Romania a avut rolul de subcontractor, furnizand serviciile aferente utilizatorilor CNAS/CJAS (cum ar fi generarea si urmarirea listelor de posesori de carduri, validarea operatiunilor semnate cu cardul etc) si implementarea in aplicatiile locale ale medicilor si farmacistilor, distribuite de CNAS, a functionalitatilor de utilizare a cardului. Alte componente importante, cum sunt cititorul de card si Unitatea de Management a sistemului sunt gestionate de alte companii. Disfunctionalitatile semnalate in articolul dvs. nu privesc aplicatiile si serviciile furnizate de compania noastra”.

Citeste si: VIDEO Medic de familie: ¬Ma apuca groaza daca va merge tot asa¬. Presedintele CNAS: ¬Nu neg acest aspect¬. Cum va arata prima zi in care cardul electronic de sanatate va fi obligatoriu?

ARHIVĂ COMENTARII
Roman_Cetatean • 2016-02-15 10:44:48
Siveco, Novensys, ai mai tari dezvoltatori IT din Romanistan si din UE ...ce mai! Dar de zecile de "Platforme IT" prin proiectele POSDRU, PODCA, POSSCE, cu Min Educatiei, Sanatatii, Interne, etc etc....pe care tot Siveco, Novensys, uneori si Softwin si altii, le-au realizat si care sunt fie nefunctionale fie zac nefolosite, ce ziceti? Alte sute de milioane de euro scurse in buzunarele "cui trebuie" (din structuri, mai bine zis, ca altfel nu se explica de ce sunt acoperite asa lejer astfel de furturi si in schimb se bate toba pe altele la DNA/SRI...)
2 26
vlad.pe • 2016-02-15 12:23:11
Hotnews ar trebui sa faca o lista cu aplicatiile problema create pe bani publici, un tabel care sa cuprinda cine a semnat contractul, cat s-a platit la final, daca este folosit, cine a incasat bani .. etc.
1 10
LiviusAcris1 • 2016-02-15 12:24:26
O simpla cautare dupa CNP era suficienta. Este un sistem redundant, birocratic si costisitor. Ca si CNAS. O structura birocratica care culege dari in paralel cu ANAF.
1 9
a.nonim • 2016-02-15 14:00:47
Bati campii. Daca nu ai un card semnat digital unde stii ca nu se introduce CNP-ul altcuiva? De fapt asta era problema, se faceau retete in numele unor pacienti care nici macar nu trecusera vreodata pe la medic.
1 3
2016-02-15 15:46:01
3 1
MiticaPalarierul • 2016-02-15 12:25:22
Well ... probabil ca este necesara o discutie serioasa atat cu furnizorii (aceia care mai functioneaza, caci Novensys este mult in insolventa, iar SIVECO merge in doi cilindri puff puff dupa condamnarile pentru spalare de bani), cat si cu celelalte parti implicate in contract - Imprimeria Nationala si mai ales CNAS. De prea mult, se face prea putin si mai ales foarte prost cu acest sistem. "Patria si Dreptul Meu!" .
1 6
ddutz • 2016-02-15 18:56:47
Serios, a cumparat soft IT de la tiganii din Sintesti. Patoana Siveco a si facut puscarie (cred preventiva) pentru asta si a si platit now 3-4 milioane lei recuperari din evaziune fiscala. Cu astia incheie CNAS contracte. Rusine!
1 1
Ochii_pe_voi • 2016-02-15 10:55:41
Despre incompetenta celor care au elaborat tema de proiectare, ce sa spunem? Dar despre modificarile peste modificari datorate legislatiei vesnic schimbatoare, si care au facut din sistem un ciur? Incompetenta e generala, acolo unde angajarile se fac pe criterii de clientelism politic. Impostura e generala, iar hotia ubicua.
1 15
SRA • 2016-02-15 11:06:40
50 Milioane Euro aruncate pe fereastra !!! Este valoarea unui spital regional modern !!! dece aceasta cheltuiala aiurea CNAS trebuie disfiintat si introduse casele de asigurare de sanatate care isi rezolva singure cardurile de sanatate Asa este peste tot in lume !!!
2 7
Codruta N • 2016-02-15 11:17:50
Am un prieten care-i "asista" pe medicii care se adapteaza mai greu la lucrul cu compul - NU E SAPTAMANA in care sa-l vizitez si in care sistemul sa nu aiba macar momente in care sa fie "picat"!! CE [beeeep!!]??!! Ori e EXTREM de prost proiectat, ori acolo se inghesuie neglijenta peste neglijenta!!
2 10
Je__ • 2016-02-15 11:26:27
La radio, declarau senini ca nu exista nici un contact de mentenanta in vigoare. Nu mi-e clar...problema cu certificatele? Au expirat? Daca da, e doar o chestie simpla sa le regenereze si sa le instaleze in sistem. Oricum dureaza pt ca trebuie semnate de entitatea care le garanteaza. Un contract de mentenanta, ar fi flaguit ca expira cu 2 sapt inainte, si ar fi avut timp sa genereze noi certificate.
0 10
MoemBius • 2016-02-15 12:31:51
TREBUIE reinnoit prin ....plata adica te duci si cumperi unul nou valid digicert si certisys daca nu ma insel eu https://www.certsign.ro/ https://www.digisign.ro/ https://www.alfasign.ro/ asa ca regenerare ...mai tarziu
0 4
Je__ • 2016-02-15 14:48:41
La 10.30 le-au rezolvat. Era normal, abia luni veneau factorii de decizie sa scrie cecul si sa dea aprobarile. Acum sincer...poate e doar parerea mea. Inteleg ca unora li se pare ca a costat mult sau nu, ca aplicatia e facuta de Siveco si de nu mai stiu care...DAR Parerea mea este: Bine ca e facuta de romani. De banii astia au fost platiti si niste programatori romani. Niste firme romanesti si-au facut un portofoliu. Deci banii atrasi de la UE raman la noi cat de cat. hai sa nu mai fim atat de carcotasi. Ca daca o cumpara din afara, tot atat costa sau mai mult, si nu vedeam nici un euro din banii aia in economia noastra. De bine de rau know how-ul e la noi, si vom putea construi pe el...noi sa vrem sa inbunatatim.
3 4
John.Doe • 2016-02-15 11:40:59
Cuvantul cheie este "SIVECO ".
2 12
2016-02-15 13:02:03
1 6
MiticaPalarierul • 2016-02-15 14:01:21
Well ... la SIVECO este o ea, deja poprita ! Pentru lamentari, trebuie sa va inscrieti pe lista de asteptare, daca mai sunt locuri libere, probabil in picioare. "Patria si Dreptul Meu!" .
1 1
B.T. Alexandru • 2016-02-15 11:55:23
UTI, Siveco, etc sunt grupuri defirme bine cuplate la teava banului public. Cum se poate ca un soft de asa valoare uriasa sa nu includa in cost si eliminarea bagurilor si actualizarea pe perioada de utilizare ? Totul pare inclus in scenariul unei tepe .Etapa 1: Se organizeaza licitatie pentru mentenanta si nu se prezinta nimeni . Cine ar putea sa faca mentenanta , înafara de producator? Etapa 2: se strica softul. Cum se poate strica softul si remedierea sa nu se poate face in decurs de cateva ore? Ce uzura poate sa aiba un program , trebuie uns, periat, schimbat rulmenti? Etapa 3: se va vedea la ce pret se va face contractul de mentenanta si pentru ce perioada ? Daca Microsoft ar face contracte de mentenanta , cum ar arata economia lumii ? Cred ca este problema de Procuratura , nu de soft.
0 11
Roman_Cetatean • 2016-02-15 12:29:26
aia Generala si DIICOT au fost decapitate de DNA... DNA a "agatat" in treacat Siveco si UTI, dar se pare ca fara prea mare efect (au fost condamnate in prima instanta cateva pers din conducerea Siveco pt evaziune fiscala), dar in rest,, mai nimic, legat de Novensys, Softwin! plus ca sa fim seriosi, firmele astea nu au facut "singure" afacerile- ci cu personaje cheie din institutiile respective. Nu stim cate si ce dosare or avea cei de la DNA in lucru, dar aparent se pare ca exista o anume "casta" de privilegiati de neatins-care au intermediat multe din aceste "afaceri".Asteptam sa vedem fosti ministri, fosti sau actuali secretari de stat, secretari generali etc luati in colimator in anchete pt tot felul de pseudo-platforme IT care au tocat zeci de milioane de euro din bugetul de stat si fonduri europene cu rezultate (aproape) nule. De dosarul EADS se mai aude ceva? Dar de Microsoft? Dar de ApaNova? sau astea nu "e voie" ca e cu straini, de la "stapanire"?! Dosarul Lukoil a fot returnat procurorilor, fiind prost intocmit-deci pare ca a fost comanda de "sus" pt a lua oricum rusii in vizor (nu ca ar fi cinstiti). Pe deasupra noastra pare ca se poarta o batalie la alt nivel si noi 'auzim' doar 'zgomote' de tipul diverselor anchete.... Sunt semne si semne, Dan Tapalaga a mai scris si el de tara "generalilor" SRI, cu ceva sprijin in exterior! Daca asta e modul americanilor de a ne "proteja" de rusi- sprijinind insa o alta elita corupta...ma rog, nu ne mira, nu asa au facut si in multe alte tari din America Latina de ex?
0 4
Kpriciu • 2016-02-15 12:02:18
În curând va pica și sistemul $iveco.
0 9
luptator_din_munti • 2016-02-15 12:31:18
... expira in aceeasi zi. Deci la expirare se vor crea iarasi infinitele cozi pentru preschimbarea cardurilor.
0 6
ddutz • 2016-02-15 19:17:22
Cineva trebuie sa intre 20 de ani la parnaie pentru daune majore in sistemul public, atat de sanatate, cat si financiar (banii au fost furati 90%).
1 0
Motanul_incaltat • 2016-02-15 12:33:18
Nu stiu cum au facut contractul asta dar in privat se intruduc niste clauze precum "aplicatia sa fie functionala minim 99,5% din timp, de la 8-22, de luni pana duminica". In caz contrar se percep penalizari de x lei.
0 6
asavreau • 2016-02-15 14:29:09
Cineva nu vrea cardul de sănătate.În sistemul de sănătate este o hoție cronică încât cred-că o militarizare,o stare de excepție,pentru o perioadă,va rezolva problemele.Este atâta indiferență,hoție și scârbă,încât preferi popa,să te ducă de pe astă lume!
1 4
Plagarus • 2016-02-15 16:28:53
Numit in 2014 de "doctorul " Viorel ,nenea asta din fruntea CNSAS este o rusine nationala prin prezentele sale explicative in media. Faptul ca insolventa firmei care asigura mentenanta sistemului informatic este folosita ca paravan pentru a ascunde incompetenta presedintelui CNAS nu-i ajuta cu nimic pe asiguratii care fac cozi uriase la usile medicilor de familie sau sunt plimbati pe drumuri pentru ca farmaciile nu le recunosc retetele compensate in lipsa validarii electronice. Aberatia cu valoarea solicitata la ultima licitatie pt. contractarea mentenantei, valoare estimata a contractului fiind mult sub realitatile comerciale ale obligatiilor contractuale si in aceste conditii este logic ca operatorii economici nu au fost interesati sa participe.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cardul de sănătate trebuia să devină obligatoriu de la 1 august 2015 şi să reprezinte singurul instrument de decontare a serviciilor medicale. CNAS amâna pentru a şasea oară termenul de implementare. Iniţial, cardul trebuia să devină obligatoriu la 1 februarie 2015. Apoi termenul a fost mutat pe 1 aprilie, apoi pe 1 mai. Ulterior, Ciurchea a anunţat că documentul va fi obligatoriu de la sfarşitul lunii iunie 2015 !!!?
1 4
asavreau • 2016-02-15 17:03:19
Sistemul îl suportă.Este omul lor.În sănătate este nevoie de un nou sistem.Este nevoie de disciplină și responsabilitate.Poate-că CNAS ar trebui desființată.
1 2
stos • 2016-02-16 10:13:06
Una din asemănările între sistemele comunist și capita- list, este că în amîndouă nu scapi de securiști și firmele lor buticare. Văd că la SIVECO, în afară de cercetarea unei directoare, față de care presa și-a pierdut interesul procuratura nu se mai sesizează ca și fată de celelalte firme IT care au contracte din banii publici.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro