​Daca Apple va fi fortata de justitie sa decripteze iPhone-ul teroristului de la San Bernardino va fi creat un precedent periculos si se va deschide o "cutie a Pandorei" de care ar putea profita regimurile autoritare, avertizeaza inaltul comiar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, citat de AFP. Controversa a atins cote uriase si marile companii de tehnologie sustin Apple in disputa cu FBI.

Apple iPhone 5CFoto: eBay

Inaltul oficial ONU avertizeaza ca incercarea de a rezolva o problema ce vizeaza datele de pe un singur telefon risca sa aiba consecinte negative pentru milioane de oameni si sa deschida o "cutie a Pandorei"

Zeid spune ca, daca Apple pierde aici, se va crea un precedent prin care toate companiile mari de tehnologie se vor gasi in fata imposibilitatii de a proteja oriunde in lume datele clientilor. "Ar putea fi un cadou facut regimurilor autoritare si piratilor informatici".

Zeid mai spune ca FBI are alte mijloace de a ancheta si de a descoperi daca jihadistii de la San Bernardino au avut complici, astfel ca decriptarea unui iPhone ce ar putea avea consecinte negative in toata industria, nu este atat de importanta.

Apple se opune unei cereri venite din partea FBI de deblocare a unui iPhone 5C recuperat de la Syed Rizwan Farook, cel care impreuna cu sotia sa au deschis focul, in data de 2 decembrie 2015, ucigand 14 oameni, in San Bernardino, California.