​Actionarii Orange Romania, cel mai mare operator local de comunicatii electronice, au decis in data de 19 februarie din acest an, sa-si completeze obiectul secundar de activitate cu urmatoarea activitate: 'Alte intermedieri financiare - cod CAEN 6499 (activitati legate de distribuirea si rascumpararea de moneda electronica)', se arata intr-un document publicat miercuri in Monitorul Oficial. Contactati de HotNews.ro, oficialii Orange Romania au precizat ca 'aceasta modificare are legatura cu serviciul Orange Money ce va fi lansat in cursul acestui an si va fi distribuit prin intermediul retelei de magazine Orange Romania'.

Orange MoneyFoto: Captura YouTube
  • VIDEO Cum functioneaza Orange Money:

Orange Romania a infiintat in luna noiembrie a anului 2014 o firma pentru plati si tranfer de bani de pe mobil, numita Orange Money SRL, iar in 17 decembrie 2014 a desemnat si un director general pentru aceste operatiuni - Cristina-Oltea Cosniceru (43 de ani). Oficialii Orange au anuntat in primavara anului trecut ca lansarea acestui serviciu de plati va avea loc pana la sfarsitul anului insa acest lucru nu s-a intamplat.

Oficialii Orange Romania anunta acum ca serviciul va fi lansat in cursul acestui an.

Cum functioneaza acest serviciu in alte tari

Datele grupului Orange arata ca "acest serviciu permite clientilor care se inregistreaza sa efectueze trei tipuri de tranzactii: transferuri de bani, ceea ce face posibil de a trimite si a primi bani de la telefon; plati ale unor anumite facturi de la distanta; servicii financiare - transferuri la si de la un cont bancar, plata salariilor, etc.

Acest serviciu de plata mobil, lansat in 2008, este in prezent disponibil in Botswana, Camerun, Guineea, Coasta de Fildes, Iordania, Kenya, Madagascar, Mali, Mauritius, Maroc, Niger, Senegal si Uganda.

De la lansarea sa, Orange bani sa dovedit a fi extrem de popular: mai mult de 20% din clientii Orange au deja un cont Orange Money in tarile in care a fost lansat serviciul. Acest procent arata nivelul de interes in aceasta oferta pe continentul african, unde mai putin de 10% din populatie au conturi bancare, in timp ce mai mult de o treime au telefoane mobile".

Conform datelor de pe site-ul Orange Botswana, pentru a folosi acest serviciu, clientii trebuie sa se inregistreze si sa-si activeze un nou cont - Orange Money, in care trebuie sa depuna si o suma minima care difera de la tara la tara. Inregistrarea se face la orice Orange Shop sau la magazine partenere. Pentru acest serviciu nu este nevoie sa ai smartphone. Transferul de bani se face simplu apeland un numar scurt si apoi urmand niste pasi, confirmarea tranzactiei fiind facuta prin SMS.

In luna martie 2014, Vodafone a lansat un serviciu de transfer de bani si plati, numit M-Pesa, prin care clientii operatorului pot trimite si primi bani sau face plati cu orice tip de telefon mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar sau o conexiune de internet. Serviciul se activeaza gratuit si nu are costuri lunare asociate. Singurele operatiuni tarifate sunt depunerile si retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, in functie de suma. Astfel, clientii platesc intre 1 si 3 lei, in functie de suma, pentru trimiterea de bani instant catre alt utilizator inregistrat M-Pesa. La retrageri, se plateste o taxa fixa per tranzactie, intre 2.5 si 30 de lei, in functie de suma.