Controversatul portal web eRomania, pe care statul a platit 12 milioane de euro, si care a fost dezvoltat de firma Omnilogic, in baza unui contract incheiat in anul 2010, cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL), revine in atentie. Ministerul Comunicatiilor, condus acum de Marius Bostan, a afisat in urma cu doua zile pe noul site al institutiei un tabel cu platile facute in luna februarie din acest an in care figura plata sumei de 256.000 de lei catre Omnilogic pentru eRomania. HotNews.ro a solicitat in aceeasi zi Ministerului sa ofere detalii despre costurile pe care le mai are statul cu acest portal plin de informatii neactualizate. Nu doar ca nu am primit inca raspunsuri, dar astazi informatia era stearsa din tabelul postat pe site-ul ministerului.

Plati facute de MCSI pentru eRomania in februarie 2016Foto: Hotnews
  • UPDATE1 Raspuns MCSI: "MCSI nu a efectuat nicio plata in anul 2016 pentru Omnilogic. Cele doua plati care au fost introduse in tabelul centralizat referitor la platile din anul 2016, se datoreaza unei erori umane, care a fost corijata intre timp. Eroarea s-a datorat pastrarii in tabel a unor date de test. In acest moment, pe site-ul MCSI este postat fisierul corect. Va multumim pentru observatie!"
  • UPDATE2 Omnilogic: "Categoric este vorba de o eroare. Omnilogic nu a mai facturat si nici incasat vreo suma de la M.S.I. din octombrie 2014, de la predarea proiectului. Actualizarea continutului si a serviciilor incluse in portal sunt in responsabilitatea exclusiva a M.S.I. Singura obligatie a Omnilogic la acest moment este asigurarea garantiei (doar a aplicatiei), mentenantei (doar a aplicatiei) si a serviciilor postimplementare a aplicatiei propriu-zise".
  • UPDATE3 Vedeti in acest articol raspunsurile integrale transmise astazi de Ministerul Comunicatiilor privind situatia actuala a portalului eRomania

In poza atasata articolului puteti vedea captura de ecran dupa tabelul afisat pe noul site al Ministerului Comunicatiilor (MCSI) la data de 21 martie 2016.

Cand am verificat astazi tabelul cu platile pe 2016 afisat pe noul site al Ministerului, informatia cu plata sumei de 256.000 lei catre Omnilogic pentru eRomania nu mai exista.

HotNews.ro a solicitat astazi Ministerului sa explice de ce a scos informatia legata de plata catre Omnilogic a sumei de 256.000 de lei pentru eRomania.

Mai jos prezentam si solicitarea facuta de HotNews.ro in data de 21 martie 2016 catre MCSI in legatura platile care figurau ca au fost facute catre Omnilogic pentru eRomania:

Solicitare:

  • 1. Pentru ce a platit MCSI aceasta suma catre Omnilogic?
  • 2. Ce obligatii de plata aferente portalului eRomania mai are MCSI catre Omnilogic? Ce sume trebuie platite si la ce perioade de timp?
  • 3. Cine asigura in prezent mentenanta si suportul acestui portal? Pana cand va mai asigura aceste servicii? Exista vreo obligatie contractuala in acest sens?
  • 4. Unde este gazduit in prezent portalul eRomania? Pe ce infrastructura?
  • 5. Ce costuri are in prezent MCSI cu portalul eRomania?
  • 6. Informatiile de pe acest portal sunt neactualizate de ani de zile. Cine are obligatia contractuala de a actualiza informatiile de pe acest portal?
  • 7. Ce informatii actualizate si servicii functionale ofera in prezent acest portal?

HotNews.ro a trimis astazi intrebari similare si catre firma Omnilogic, condusa de Gabriel Marin, pentru a afla in ce stadiu se afla si ce costuri suporta implica acest portal. Vom reveni cu informatiile transmise de MCSI si Omnilogic imediat ce le vom primi.

UPDATE3Vedeti in acest articol raspunsurile integrale transmise astazi de Ministerul Comunicatiilor privind situatia actuala a portalului eRomania

  • UPDATE 2 Redam integral raspunsurile Omnilogic la intrebarile HotNews.ro:
  • 1. Pentru ce servicii a primit Omnilogic acesti bani?

Raspuns Omnilogic: Categoric este vorba de o eroare. Omnilogic nu a mai facturat si nici incasat vreo suma de la M.S.I. din octombrie 2014, de la predarea proiectului.

  • 2. Ce obligatii de plata aferente portalului eRomania mai are MCSI catre Omnilogic? Ce sume trebuie platite si la ce perioade de timp?

Raspuns Omnilogic: M.S.I. nu mai are din anul 2014 nicio obligatie de plata catre Omnilogic.

  • 3. Omnilogic mai are ceva de platit catre stat? Stiu ca aveati de platit niste penalitati.

Raspuns Omnilogic: Omnilogic nu mai are din anul 2014 nicio obligatie de plata catre M.S.I, penalitatile fiind achitate, conform legii, inainte de ultima plata a M.S.I. catre Omnilogic.

  • 4. Cine asigura in prezent mentenanta si suportul acestui portal? Pana cand va mai asigura aceste servicii?

Raspuns Omnilogic: Responsabilitatea mentenantei si suportului portalului eRomania este a M.S.I. (de ex. infrastructura hardware, licentierea produselor software third-party, administrarea continutului si a serviciilor on-line), cu exceptia aplicatiei propriu-zise dezvoltate de Omnilogic si care este inca in responsabilitatea noastra pana la data de 10.01.2017.

  • 5. Omnilogic mai are in prezent vreo obligatie contractuala fata de portalul eRomania?

Raspuns Omnilogic: Singura obligatie a Omnilogic la acest moment este asigurarea garantiei (doar a aplicatiei), mentenantei (doar a aplicatiei) si a serviciilor postimplementare a aplicatiei propriu-zise.

  • 6. Unde este gazduit in prezent portalul eRomania? Pe ce infrastructura?

Raspuns Omnilogic: Responsabilitatea gazduirii portalului eRomania este a M.S.I. Din ultimele date pe care le avem, acesta gazduieste portalul pe infrastructura proprie si/sau a unor institutii pe care le are in coordonare (ultima oara cand am fost solicitati pentru suport era in dataroom-ul SNR, dar va rugam verificati cu M.S.I. stadiul si locatia actuala).

  • 7. Ce costuri are in prezent Omnilogic cu portalul eRomania?

Raspuns Omnilogic: La acest moment costurile Omnilogic sunt cele legate de asigurarea permanentei cu personal calificat a serviciilor functionale, exclusiv cele referitoare la functionarea aplicatiei.

Dar Omnilogic nu are nici un fel obligatii curente referitoare la actualizarea content-ului aplicatiei.

  • 8. Informatiile de pe acest portal sunt neactualizate de ani de zile. Cine are obligatia contractuala de a actualiza informatiile de pe acest portal?

Raspuns Omnilogic: Obligatia contractuala de actualizare a informatiilor din cadrul acestui portal apartine integral M.S.I. Omnilogic nu are nici o responsabilitate pentru actualizarea informatiilor din portal.

  • 9. Ce informatii actualizate si servicii functionale ofera in prezent acest portal?

Raspuns Omnilogic: Dupa cum am mentionat anterior, actualizarea continutului si a serviciilor incluse in portal sunt in responsabilitatea exclusiva a M.S.I.

In completare, va putem spune ca, in conformitate cu H.G. nr. 1132/2013, dezvoltarea si operarea portalului e-Romania intra in atributia A.A.D.R. Specialistii Omnilogic au sustinut deja 2 workshopuri pe teme de administrare a portalului cu reprezentantii A.A.D.R. in anul 2014, insa nu avem informatii despre derularea ulterioara a procesului de preluare si/sau transfer a serviciilor de administrare a portalului de la nivelul M.S.I. la nivelul A.A.D.R.

  • Proiectul eRomania este mentionat in dosarul de coruptie al Elenei Udrea

Procurorii DNA au adus in luna februarie 2015 noi capete de acuzare la adresa lui Dorin Cocos si a Elenei Udrea sustinand ca acestia au facut presiuni pentru a cere 3 milioane de euro ca sa deblocheze platile in contractul e-Romania. Dar ce reprezinta mai exact acest contract? Este vorba despre controversatul portal web eRomania, pe care statul a platit 12 milioane de euro, si care a fost dezvoltat de firma Omnilogic, in baza unui contract incheiat in anul 2010, cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL). Dupa ani de intarzieri, portalul, care ar fi trebuit sa ofere informatii actualizate despre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania (3.188 de localitati) sau stadiul unor proiecte legislative, a devenit accesibil online in primavara anului 2014 si a inghetat la acel stadiu, fiind plin de informatii neactualizate.

Pentru detalii privind acuzatiile aduse de procurori Elenei Udrea si lui Dorin Cocos dar si pentru istoricul proiectului eRomania in mandatele a 5 ministri ai comunicatiilor: Gabriel Sandu, Valerian Vreme, Razvan Mustatea, Dan Nica si Razvan Cotovelea, citeste si: