Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a demarat o licitatie pentru achizitia de servicii de Help-desk, mentenanta si suport tehnic aferente componentei aplicative a sistemului informatic Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate, contract in valoare estimata fara TVA de peste 18,8 milioane de lei. Contractul va fi finantat din fonduri bugetare si va fi incheiat pe o perioada de 3 ani. Separat, CNAS a mai lansat o licitatie de peste 8,3 milioane lei fara TVA pentru contractarea pe 3 ani a serviciilor de administrare, suport tehnic si mentenanta hardware pentru Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS), arata datele publicate sambata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

defectiune cardul de sanatateFoto: Hotnews

Cele doua licitatii lansate de CNAS au fost afisate sambata in SEAP. Criteriul de atribuire a celor doua contracte este 'pretul cel mai scazut'. Pentru contractul de mentenanta a sistemului cardului de sanatate termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 9 mai 2016 si tot atunci va avea loc si sedinta de deschidere a ofertelor.

Pentru contractarea serviciilor de 'administrare, suport tehnic si mentenanta hardware pentru Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS), cu exceptia componentei Sistemul Informatic Dosarul Electronic de Sanatate', termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 6 mai 2016 si tot atunci va avea loc si sedinta de deschidere a ofertelor.

  • Lipsa serviciilor de mentenanta, una dintre cauzele nefunctionarii sistemului IT al Cardului national de sanatate

Luni, 15 februarie, sistemul IT al cardului de sanatate a functionat doar in modul offline mai bine de 20 de ore, dupa ce duminica, in jurul orei 14:00, a aparut o defectiune la certificarea semnaturii digitale pentru serviciile medicale. Nu este prima data cand sistemul are probleme de functionare, dar niciodata perioada de remediere nu a durat atat.

Sistemul de card - CEAS a costat peste 87,6 milioane lei fara (TVA) si a fost implementat de asocierea HP Romania si Novensys Corporation, avand ca subcontractant pe SIVECO Romania, contractul fiind atribuit in luna aprilie 2012.

Una dintre explicatiile deselor probleme cu acest sistem IT este si faptul CNAS a ramas de cateva luni fara servicii de mentenanta la acest sistem informatic.

In luna ianuarie din acest an, Vasile Ciurchea (care era la acel moment presedinte al CNAS si a demisionat saptamana trecuta) a declarat pentru Digi 24:

"Am declansat o procedura de achizitie, in vara anului trecut, nu s-a prezentat nimeni si probabil ca maine sau poimaine vom lansa din nou licitatia pentru sistemul de mentenanta"

CNAS a lansat in data de 16 iunie 2015 o licitatie deschisa pentru semnarea unui acord-cadru pe 4 ani pentru servicii de administrare, suport tehnic si mentenanta pentru sistemul informatic CEAS. Numarul anuntului de participare din SEAP este: 160318.

Valoarea estimata fara TVA a acestui contract a fost cuprinsa intre 1,923,033.37 de lei si 7,692,133.48 de lei (fara TVA).