​​HARTA INTERACTIVA Ce primarii permit plata online a amenzilor, taxelor si impozitelor locale prin Ghiseul.ro / Constanta, Cluj-Napoca, Brasov, Arad si Sibiu tin la propriile sisteme IT de plata online

de Adrian Vasilache, Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 30 martie 2016, 15:05 Economie | Telecom


Primariile inscrise in Ghiseul
Foto: Hotnews
Circa 3.200 de primarii sunt obligate de cativa ani sa se interconecteze cu Ghiseul.ro pentru a le face cetatenilor viata mai usoara: sa plateasca cu cardul pe internet amenzile, taxele si impozitele locale in loc sa stea la cozile interminabile. Doar 236 de primarii s-au inrolat sau sunt in proces de inrolare in sistem pana acum, si numai 83 dintre ele permit efectiv contribuabililor persoane fizice plata online, inclusiv din afara tarii.

Cifrele nu sunt mici daca tinem cont ca aproape 9,8 milioane de romani detin un card bancar, iar in cele 236 de localitati traiesc 6,3 milioane de persoane. Problema este ca primarii mari,  precum Constanta, Cluj-Napoca, Brasov, Arad si Sibiu au propriile sisteme de plata online si fie nu s-au inrolat deloc in Ghiseul.ro, fie s-au inrolat, dar nu vor sa incarce datele contribuabililor astfel incat acestia sa vada in timp real ce au de platit.

Veste buna pentru contribuabilii persoane fizice care vor sa scape de cozile de la ghisee si sa-si plateasca online amenzile, impozitele si taxele locale prin Ghiseul.ro. Nu trebuie sa va mai deplasati pana la sediul directiei locale de taxe si impozite pentru a ridica datele de acces in sistem.

Incepand de vineri, 25 martie, datele de acces pot fi obtinute online in cateva minute, prin introducerea CNP-ului si a datelor de pe cardul bancar personal. User-ul si parola sunt trimise intr-un minut pe adresa de e-mail furnizata, dupa care puteti sa vedeti ce obligatii de plata aveti si bineinteles sa platiti tot online daca primaria de care apartineti s-a inrolat in acest sistem.

Pentru a vedea cum poti sa obtii online datele de acces si apoi sa platesti pe internet prin Ghiseul.ro citeste si: Noutate majora in Ghiseul.ro: Contribuabilii persoane fizice pot obtine online datele de acces in sistem pentru a-si plati prin internet amenzile, taxele si impozitele locale
 
    Ce card bancar trebuie sa ai ca sa poti obtine online datele de acces in Ghiseul.ro

Atentie insa! Datele de acces in Ghiseul.ro pot fi obtinute online in prezent numai de cei care detin carduri inrolate in sistemul 3DSecure la una dintre urmatoarele banci:

- Banca Comercială Română
- Raiffeisen Bank
- UniCredit Bank
- BRD – Groupe Société Générale
- AlphaBank
- Patria Bank
- CEC Bank
- Banca Transilvania
- Banca Română de Credite şi Investiţii
- Idea Bank
- OTP Bank
- Veneto Bank
- Cetelem IFN
- Piraeus Bank.

Titularul cardului trebuie sa corespunda cu solicitantul datelor de acces. Aceasta solicitare este gratuita. Nu se va extrage nicio suma din conturi. Datele de acces pot fi solicitate online doar de catre persoane fizice.

Surse din Asociatia pentru Plati Electronice din Romania (APERO), asociatie care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman, au precizat pentru HotNews.ro ca: 'Ulterior obtinerii datelor de acces in Ghiseul.ro, plata debitelor se poate face cu orice card emis de o banca din Romania sau din strainatate'.


HARTA INTERACTIVA - Primariile inscrise in Ghiseul.ro


 • Click pe fiecare Unitate Administrativ Teritoriala (UAT) pentru detalii. Foloseste zoom-in si zoom-out pentru a naviga pe harta.

 • Vezi legenda hartii in partea stanga

NOTA: Nu se vede harta pe mobil sau vrei s-o deschizi separat, intr-o fereastra mare? Click aici pentru o varianta optimizata.

---

    Ce primarii permit plata online a amenzilor, taxelor si impozitelor locale prin Ghiseul.ro

Problema cea mai mare este insa la primarii
, care de cativa ani au obligatia de a se inrola in Ghiseul.ro, potrivit "Hotararii de Guvern  nr. 1235/2010 privind aprobarea realizarii Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar". Legislatia a fost infacuta insa prost, fara sa fie incluse sanctiuni, asa ca inrolarea primariilor este la mana autoritatilor locale.

Datele puse la dispozitia HotNews.ro de catre Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), agentie aflata in subordinea Ministerului Comunicatiilor si care gestioneaza Ghiseul.ro, arata ca din cele aproximativ 3200 de primarii din tara, numai 236 s-au inrolat pana acum, iar dintre acestea numai 83 permit efectiv plata online.

    Situatia exacta: Doar 83 de primarii permit plata online simpla, cu autentificare

Mai exact, 83 de primarii (vezi harta interactiva) au incarcat datele contribuabililor in sistem si permit plata simpla, 'cu atentificare' (datele de acces  - userul si parola - se obtin online prin introducerea CNP-ului si a datelor de pe card, asa cum am explicat in articolul de mai sus).

Alte 126 primarii (vezi harta interactiva) permit plata online complicata, fara autentificare, si nu au urcat in sistem datele contribuabililor.

De asemenea mai exista alte 27 de primarii aflate in prezent in proces de inrolare, dar care nu au finalizat acest proces. In cat timp ar putea finaliza procesul de inrolare?

"Finalizarea inrolarii nu poate fi estimata pentru aceste primarii, ele aflandu-se intr-o etapa intermediara, de exemplu se afla in proces de selectare a bancii emitente, sau isi configureaza conectorul pentru interconectare baze de date, etc", a declarat pentru HotNews.ro Delia Popescu, presedintele AADR.

In total sunt deci 236 de primarii inrolate sau in proces de inrolare in Ghiseul.ro.

    Delia Popescu, sefa AADR: In cele 236 de localitati inregistrate traiesc 6,3 milioane de persoane

"La o analiza empirica se poate afirma ca din totalul de aproximativ 3000 de primarii cat exista in Romania sa vorbim de 236 de primarii ce s-au inrolat in Ghiseul.ro, sau se afla intr-o etapa de inrolare in platforma, pare a fi o discrepanta. In schimb, pentru a avea o analiza corecta, trebuie sa ne raportam nu la 3000 de primarii ci la populatia bancarizata ce este arondata primariilor, adica populatia ce are cel putin un card bancar eliberat  si de aici avem o alta analiza si o alta perspectiva.

Conform ultimului studiu facut de Banca Mondiala in anul 2015, doar 58% din populatia peste 15 ani a Romaniei (populatia peste 15 ani = 16.931.995 de persoane) detine un instrument de plata electronic – card bancar, deci ne raportam la o populatie bancarizata de aproximativ 9.800.000 de oameni. Conform recensamantului din 2015 in cele 320 municipii si orase, locuiau 12.572.000 de persoane iar cele 238 de primarii inrolate in platforma acopera aproximativ 6.300.000 de persoane", a declarat Delia Popescu, presedintele AADR.

    Ce inseamna plata cu autentificare, plata fara autentificare si de ce este important ca datele contribuabililor sa fie urcate in sistem

Delia Popescu, presedintele AADR, a explicat pentru HotNews.ro ce inseamna fiecare optiune din Ghiseul.ro:

    Plata cu autentificare: inseamna ca cetateanul are credentiale (n.a datele de acces, respectiv userul si parola) si poate vizualiza in timp real ce debite are de plata la toate primariile inrolate in platforma. Odata efectuata plata in platforma Ghiseul.ro in mod automat se stinge datoria si in aplicatia/baza de date a primariei.

    Plata fara autentificare: inseamna ca nu-ti trebuie credentiale (n.a accesul se face doar pe baza CNP-ului) si trebuie sa cunosti informatii detalii privind obligatiile de plata, catre cine trebuie sa le achiziti si in ce cuantum se ridica aceste obligatii. Stingerea obligatiei de plata presupune un efort de procesare din partea Primariei.

    Lipsa transferului contribuabililor:
inseamna ca o primarie a finalizat procesul de inrolare in platforma Ghiseul.ro, dar nu a transferat si cetatenii ce au obligatii fiscale de plata in platforma. Practic pentru a finaliza si acest aspect si pentru a accepta si plati cu autentificare primariile nu au altceva de facut decat sa faca un import de date in Ghiseul.ro, neavand niciun cost asociat acestei operatiuni.

Primarii mari precum Constanta, Cluj-Napoca, Brasov, Arad si Sibiu tin la propriile sisteme IT de plata online

O alta problema majora de functionare a Ghiseul.ro ca sistem unic de plata online a taxelor si impozitelor locale il reprezinta primariile mari din Romania care si-au dezvoltat propriile sisteme de plata online a taxelor si impozitelor locale si refuza conlucrarea cu Ghiseul.ro.


    Situatia din Constanta, oras cu aproape 318.000 locuitori

Constanta, spre exemplu, este singurul Municipiu care nu a dorit pana acum sa se inroleze in Ghiseul.ro. Primaria din Constanta are propriul sistem online de plata a taxelor si impozitelor, dar care nu este exclusiv online.

Contribuabilii trebuie sa depuna fizic o cerere de inscriere in sistem si sa apoi sa se deplaseze la administratia locala pentru a primi datele de autentificare in sistem (user-ul si parola).

HotNews.ro a solicitat un punct de vedere Serviciului de Impozite si Taxe Locale din Constanta referitor la motivele pentru care nu vrea sa se inroleze in Ghiseul.ro si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

    De ce ar fi important ca o primarie care are deja propriul sistem de plata online a taxelor locale sa permita contribuabililor si plata prin Ghiseul.ro?

Este important pentru ca daca un contribuabil are proprietati si in Constanta si in Bucuresti, pe Ghiseul.ro acesta ar putea sa-si plateasca ambele taxe, pe cand un sistem IT insular cum este cel din Constanta permite doar plata la nivel local.


    Situatia din Cluj-Napoca, oras cu peste 320.000 de locuitori

Primaria din Cluj-Napoca, oras peste 320.000 de locuitori, se afla printre cele 126 de primarii inrolate in Ghiseul.ro, care permit doar plata fara autentificare, fara sa fi urcat in sistem datele contribuabililor.

Primaria are propriul sistem de plata online a taxelor si impozitelor.

Redam mai jos precizarile facute de Primaria Cluj-Napoca la intrebarile HotNews.ro:

Intrebare HotNews.ro: De cand ati pus la dispozitie propriul sistem de plata online a taxelor si impozitelor locale?

Primaria Cluj-Napoca: 1 ianuarie 2011

Intrebare HotNews.ro: Cat a costat proiectul?

Primaria Cluj-Napoca: 0 lei

Intrebare HotNews.ro: Care este valoarea comisionului tranzactiilor si cine il suporta? Contribuabilul sau primaria?

Primaria Cluj-Napoca: Il suporta primaria si este de 1% dar nu mai mult de 30 lei/tranzactie.

Intrebare HotNews.ro: De ce nu permiteti pe site si plata prin Ghiseul.ro ca alternativa, mai ales ca v-ati inrolat deja?

Primaria Cluj-Napoca:
Inrolarea a fost obligatorie prin lege. In acest moment avem taxe care se incaseaza si prin ghiseul.ro si prin intermediul site-ului institutiei. In acest moment nu exista o integrare intre aplicatiile institutiei si datele care vin de la ghiseul.ro.

Intrebare HotNews.ro: De ce nu urcati datele contribuabililor in sistemul Ghiseul.ro, astfel incat oamenii sa vada cat au de platit?

Primaria Cluj-Napoca: Conform codului fiscal în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală. Aceste prevederi nu se aplică în cazul plăţii taxelor astfel cum sunt definite la art. 1 pct. 36.

In acest moment aceste date sunt adunate din mai multe aplicatii ceea ce face mult mai complicata inrolarea pe ghiseul.ro. Sistemul nostru de plati online este actualizat cu prevederile noului cod fiscal nelasand contribuabilul sa achite impozitele locale inainte de stingerea amenzilor., conform art. 165 din codul de procedura fiscala.

Intrebare HotNews.ro: In Ghiseul.ro un contribuabil poate vedea si plati toate eventualele taxe si impozite locale din toate orasele in care detine locuinte spre exemplu. In sistemul Primariei Cluj-Napoca poate face acelasi lucru?

Primaria Cluj-Napoca: Contribuabilul vede numai rolurile din municipiul Cluj-Napoca.

Intrebare HotNews.ro: Luati in calcul sa permiteti contribuabililor clujeni sa poata plati si prin Ghiseul.ro in perioada urmatoare?

Primaria Cluj-Napoca: In cazul in care se simplifica procedurile de inregistrare a contribuabililor si in cazul in care integrarea intre aplicatii se face mai usor decat pana acum suntem deschisi la orice solutie pentru a ajuta cetatenii. Acest lucru se va face putea face mai usor dupa unificarea tuturor bazelor de date ale institutiei, proces in derulare in acest moment.

Beneficiile propriului sistem de plata online a taxelor:

In 2014 si 2015 s-au putut achita impozitele locale fara autentificare, pe instiintarea de plata trimisa la inceputul fiecarui an existand un QR code (pentru plata de pe dispozitive mobile) sau un numar de referinta astfel incat cetatenii puteau sa isi achite impozitele fara a avea un user si o parola. In acest an, din cauza schimbarii codului fiscal si a prevederilor legate de amenzi nu am putut oferi aceasta facilitate in termenul scurt avut la dispozitie pana la emiterea deciziei de impunere.

In acest moment avem 16.818 utilizatori inregistrati.

Impozite achitate
- in 2016 pana azi 3838 plati
- in 2015 - 3714 plati
- in 2014 - 2766 plati

Plati fara autentificare (libera trecere, amenzi, stare civila, evidenta populatiei) start in 19.01.2013:
- cost 0 euro (facut intern)
- s-au facut pana in acest moment, de la lansare 27580 de tranzactii
- in 2013 - 2771
- in 2014 - 9122 din care 2837 impozite de pe instiintarea de plata
- in 2015 - 12990 din care 4387 impozite de pe instiintarea de plata
- in 2016 pana azi - 2697


    Situatia din Brasov, oras cu peste 290.000 de locuitori

Primaria din Brasov se afla de asemenea printre cele 126 de primarii inrolate in Ghiseul.ro, care permit doar plata fara autentificare, fara sa fi urcat in sistem datele contribuabililor.

Primaria Brasov are propriul sistem de plata online a taxelor si impozitelor locale.

Redam mai jos precizarile facute de Primaria Brasov la intrebarile HotNews.ro:

Intrebare HotNews.ro: De cand ati pus la dispozitie propriul sistem de plata online a taxelor si impozitelor locale?

Primaria Brasov: Din 2011, anterior a existat un sistem de internet-banking, in parteneriat cu o banca comerciala.

Intrebare HotNews.ro:
Cat a costat proiectul?

Primaria Brasov: este vorba de proiectul cu finanţare europeană implementat în perioada 2009-2011, Primăria Braşov la un click distanţă.

Intrebare HotNews.ro:
Care este valoarea comisionului tranzactiilor si cine il suporta? Contribuabilul sau primaria?

Primaria Brasov: Comisioanele au clauze de confidenţialitate în contracte. Contractele au fost încheiate în urma unor achiziţii publice prin licitaţie. Comisionul este suportat de primǎrie.

Intrebare HotNews.ro:
Ce succes are plata online in randul contribuabililor? Ce tranzactii ati avut anul trecut? Dar in 2014?

Primaria Brasov: De la an la an, tot mai mulţi contribuabili plǎtesc online;
In 2014 au plǎtit prin brasovcity.ro 3.174 contribuabili, în valoare de 638.988 lei
In 2014 au plǎtit prin ghiseul.ro 108 contribuabili, în valoare de 26.810 lei
In 2015 au plǎtit prin brasovcity.ro 7.226 contribuabili, în valoare de 1.470.699 lei
In 2015 au plǎtit prin ghiseul.ro 330 contribuabili, în valoare de 49.906 lei

Intrebare HotNews.ro: De ce nu permiteti pe site si plata prin Ghiseul.ro ca alternativa, mai ales ca v-ati inrolat deja?

Primaria Brasov: Impozitele şi taxele braşovene se pot plǎti şi prin ghiseul.ro, în condiţiile în care contribuabilii au primit deciziile de impunere şi ştiu exact cât au de platǎ.

Intrebare HotNews.ro: De ce nu urcati datele contribuabililor in sistemul Ghiseul.ro, astfel incat oamenii sa vada cat au de platit?

Primaria Brasov: Acest lucru presupune costuri financiare şi resurse umane suplimentare, pe care deocamdată nu le avem la dispoziţie;

Intrebare HotNews.ro: In Ghiseul.ro un contribuabil poate vedea si plati toate eventualele taxe si impozite locale din toate orasele in care detine locuinte spre exemplu. In sistemul Primariei Brasov poate face acelasi lucru?

Primaria Brasov: In sistemul Primǎriei Braşov nu se pot plǎti impozite şi taxe din alte oraşe. In schimb, în sistemul Primǎriei Braşov îşi pot crea cont şi plǎti inclusive persoanele juridice.

Intrebare HotNews.ro: Luati in calcul sa permiteti contribuabililor brasoveni sa poata plati si prin Ghiseul.ro in perioada urmatoare?

Primaria Brasov:
Vom evalua această posibilitate, în funcţie de disponibilul de resurse financiare şi umane pe care le avem la dispoziţie, dar şi de modul de dezvoltare al acestui sistem de plată, ghiseul.ro, deoarece brasovcity.ro asigură această facilitate atât persoanelor fizice, cât şi juridice.

---

    Situatia din Sibiu - oras cu 170.000 de locuitori

Primaria din Sibiu, oras aproape 170.000 de locuitori, se afla printre cele 126 de primarii inrolate in Ghiseul.ro, care permit doar plata fara autentificare, fara sa fi urcat in sistem datele contribuabililor.

Primaria are un sistem propriu de plata online a taxelor si impozitelor.

Primaria Sibiu a raspuns, miercuri, intrebarilor transmise de HotNews.ro:

Intrebare HotNews.ro: De cand ati pus la dispozitie propriul sistem de plata online a taxelor si impozitelor locale?

Primaria Sibiu: Din 2001 sibienii au putut consulta situația taxelor si impozitelor online. În perioada 2009 – 2011, în cadrul unui proiect cu fonduri europene intitulat “Implementarea conceptului de administraţie electronică la nivelul municipiului Sibiu”, a fost construit un portal de unde cetăţenii pot accesa online servicii electronice pentru obținerea de informaţii, completarea online a unor formulare, depunerea cererilor online, înscrierea în audienţe, depunerea de documentaţii și plăţi electronice. Pentru plata taxelor și impozitelor locale a fost dezvoltată, securizată și integrată cu noul portal și soluția de plată electronică a taxelor și impozitelor locale. Platforma a devenit funcțională în august 2011.

Intrebare HotNews.ro: Cat a costat proiectul?

Primaria Sibiu: Valoarea întregului proiect a fost de 2.100.350 lei, incluzând printre altele și softul pentru toate fluxurile de lucru, hardware-ul necesar, serverele, switch-urile, licențele pentru sisteme de operare. Platforma pentru plata electronică a fost una dintre componentele acestui proiect.

Intrebare HotNews.ro: Care este valoarea comisionului tranzacțiilor si cine il suporta? Contribuabilul sau primăria?

Primaria Sibiu:
Comisionul plătit la bancă este în prezent de 0,6 % din valoarea încasată prin mijloace electronice. Acest comision este suportat de către municipalitate, nu de contribuabil.


Intrebare HotNews.ro: De ce nu permiteți pe site si plata prin Ghiseul.ro ca alternativa, mai ales ca v-ați înrolat deja?

Primaria Sibiu:
Pe portalul Municipiului Sibiu promovăm soluția proprie de plată electronică, care  a dovedit că funcționează în ultimii cinci ani. Acest fapt nu îngrădește accesarea portalulul ghiseul.ro  de către cetățenii care aleg această modalitate de plată. Până în 25 martie 2016 modalitatea de a obține accesul pe ghiseul.ro era foarte greoaie, făcând acest program mai dificil de utilizat în timp ce obținerea unui utilizator și a unei parole pentru platforma de e-administrație se face deja online, prin intermediul emailului.

Administratorii Ghiseul.ro ne-au informat cu privire la această îmbunătățire a sistemului de înregistrare în data de 26 martie 2016.

Intrebare HotNews.ro: De ce nu urcati datele contribuabililor in sistemul Ghiseul.ro, astfel incat oamenii sa vada cat au de platit? Luați în calcul sa permiteti contribuabililor sibieni sa poata plati si prin Ghiseul.ro in perioada urmatoare?

Primaria Sibiu:
Primăria Sibiu este deja înrolată în ghișeul.ro și urmează să extindem procedura pentru plata taxelor și impozitelor în mod autentificat pe această platformă. Se lucrează deja la transferul datelor contribuabililor.

Intrebare HotNews.ro: In Ghiseul.ro un contribuabil poate vedea si plati toate eventualele taxe si impozite locale din toate orasele in care detine locuinte spre exemplu. In sistemul Primariei Sibiu poate face acelasi lucru?

Primaria Sibiu:
Pe platforma de e-Administrație a Primăriei Sibiu se pot consulta și plăti taxe și impozite pentru proprietățile din Sibiu. 

Intrebare HotNews.ro: Ar fi util de stiut si: Ce succes are plata online in randul contribuabililor prin aplicatia proprie de plati online? Ce tranzactii online ati avut anul trecut? Dar in 2014?

Primaria Sibiu:
În urma eforturilor de promovare a acestei modalități de plată ca alternativă la plata la ghișeele Direcției Fiscale și la ghișeele poștale, încasările înregistrate prin platforma electronică au crescut. În anul 2014 plățile au însumat 483.691 lei, iar în 2015 sumele încasate prin platforma electronică au însumat 1.038.008 lei.


---


In aceeasi situatie ca a primariilor din Cluj-Napoca, Brasov si Sibiu se afla si Primaria din Arad (aproape 180.000 de locuitori).

Vezi harta interactiva care prezinta localitatile inrolate in sistem, care permit plata fara autentificare dar nu au incarcat datele contribuabililor.

    Delia Popescu, sefa AADR: Ghiseul.ro nu exclude aplicatiile/sistemele proprii dezvoltate de catre primarii

Ce spun oficialii Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei despre aceste sisteme online insulare?

"Ghiseul.ro reprezinta o solutie pentru modernizarea sistemului de plata taxe si impozite in Romania. Ghiseul.ro nu exclude aplicatiile/sistemele proprii dezvoltate de catre primarii, ci din contra, vine ca un canal alternativ de colectare taxe si impozite pentru primarii, ce se interconecteaza cu sistemele informatice dezvoltate de catre acestea. Singurele costuri generate de inrolarea in platforma sunt cele aferente comisioanelor, beneficiile utilizarii platformei fiind in schimb mult mai multe.

Tinand cont de descentralizarea teritoriala si fiscala nu exista coercitie asupra primariilor, in schimb, credem ca acestea trebuie sa raspunda necesitatilor cetatenilor, iar oferire de canale alternative de colectare taxe si impozite ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru orice primar", a precizat pentru HotNews.ro Delia Popescu, presedintele AADR.

    Romanii pot sa-si plateasca online taxele si impozitele locale prin Ghiseul.ro si daca se afla in afara tarii

"In momentul de fata orice cetatean roman, care detine un card bancar emis de bancile romanesti din lista publicata pe site, poate sa-si genereze credentiale si poate plati taxe si impozite la primariile inrolate in platforma.

Implementarea unei facilitati, destinate romanilor din diaspora care ar dori sa-si genereze un cont utilizand un card bancar emis de o banca din afara Romaniei, se afla in analiza si in cel mai scurt timp posibil vom lansa si aceasta facilitate. In mod evident, la lansare, vom anunta audienta de noile modificari", a declarat Delia Popescu, sefa AADR.

    Va intra ANAF in Ghiseul.ro sau Ministerul de Finante isi va face un nou sistem IT care sa preia functionalitati din Ghiseul.ro?

Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman, a facut saptamana trecuta cateva acuzatii foarte dure la adresa autoritatilor.

Potrivit APERO, platforma Ghiseul.ro este pregatita de mai bine de un an si jumatate pentru a se interconecta cu ANAF ca sa inceapa colectarea amenzilor, taxelor si impozitelor de la persoanele fizice, PFA si persoanele juridice. Mai mult, inca din toamna anului 2014, APERO a propus autoritatilor reducerea comisionului pentru tranzactiile pe Ghiseul.ro de la maxim 2% sau maxim 30 lei, cat este acum, la maxim 1% sau maxim 20 lei. Nu doar ca aceste lucruri nu s-au intamplat, dar Ministerul de Finante vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.

In replica, Ministerul de Finante a precizat urmatoarele:

"Tema platilor online reprezinta o prioritate pentru Minister care, inca de la inceputul anului, a initiat consultari cu experti din Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Comunicatiilor, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, Trezorerie, ANAF, in vederea identificarii solutiilor optime pentru implementarea unui sistem functional. Printre solutiile evaluate se afla si inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro. Sunt analizate gradul de compatibilitate tehnica si de costuri".

    S-a mai intamplat ceva intre timp? Se pare ca autoritatile discuta serios posibilitatea ca ANAF sa se inroleze in Ghiseul.ro:

"Pentru a avea o abordare unitara si coerenta in ceeace priveste plata taxelor si impozitelor, se analizeaza in prezent, alaturi de colegii de la Cancelaria Primului Ministru, MFP si ANAF, solutia de inrolare in ghiseul.ro a ANAF. Prin inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro s-ar putea plati taxele si impozitele de nivel central.

Mai trebuie facuta o analiza strict tehnica asupra capacitatii ANAF de a-si expune baza de date catre solutia de plata Ghiseul.ro. Reamintim ca Ordinul 173/2011 pentru aprobarea normelor tehnice prevede foarte clar operatiunile tehnice pe care primariile/ANAF trebuie sa le realizeze pentru a se interconecta cu Ghiseul.ro", a declarat pentru HotNews.ro Delia Popescu, sefa AADR.

    Cand am putea avea ANAF in Ghiseul.ro si ce ar insemna asta pentru contribuabili?

"Nu putem face o estimare de timp ci doar ca reprezinta o prioritate pentru toti, inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro ar putea insemna posibilitatea de a plati taxe si impozite de nivel central, acoperind astfel, intr-un punct unic – Ghiseul.ro, accesul la tot ce inseamna plata taxe si impozite in Romania", a mai spus Delia Popescu.

    Pentru detalii citeste si: EXCLUSIV Platforma Ghiseul.ro este pregatita de mai bine de 1 an si jumatate pentru inrolarea ANAF, dar Ministerul Finantelor vrea sa faca un nou sistem IT de plata online a taxelor si impozitelor
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29749 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  spit (Miercuri, 30 martie 2016, 16:17)

  codinm [utilizator]

  mie cel mai mult imi place cum se cheama biroul de taxe din constanta!
 • 0 (2 voturi)    
  E gresita harta (Miercuri, 30 martie 2016, 20:21)

  sictirma [utilizator]

  In orasul Pucioasa se poate plati doar cu CNP si card bancar.
  • 0 (2 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 30 martie 2016, 21:35)

   Victor.Cozmei [utilizator] i-a raspuns lui sictirma

   Prin sistemul Ghiseul.ro pentru Pucioasa nu se poate plati prin procedura simplificata - cu autentificare - in care orice contribuabil, odata introdus CNP-ul si datele cardului, primeste imediat datele de acces si are acces instant la informatiile legate de taxele datorate.

   Datele de pe harta de acolo provin si au fost furnizate de catre Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR).
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 31 martie 2016, 7:40)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Demersuri cu bancile (Joi, 31 martie 2016, 10:00)

   Un User [utilizator] i-a raspuns lui

   Discutiile cu toate bancile sunt in curs. Binenteles ca la fiecare in parte discutiile pot dura mai mult sau mai putin in functie de procedurile interne ale bancilor. Speram ca vom finaliza cat mai repede aceste discutii astfel incat toate bancile sa participle la acest mecanism.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu este vorba de spagi (Joi, 31 martie 2016, 11:54)

   roman de buna credinta [utilizator] i-a raspuns lui

   Eu cred ca nu este vorba de spagi. Platformele locale au aparut ca o nevoie determinata indirect de faptul ca administratia centrala pentru mult nu a putut pune la punct o solutie care sa dea satisfactie tuturor. Platformele locale au facut o treaba buna rezolvand problema local cateodata mai bine, cateodata mai putin bine.

   Lucrurile s-au schimbat intre timp si Ghiseul.ro in ciuda hatisului de legi si HG-uri care i-au reglementat activitatea si de cele mai multe ori au incurcat derularea corecta a proiectului a ajuns astazi sa fie cea mai cuprinzatoare platforma online din Romania. Este de fapt singura platform 100% ONLINE din Romania. A fost nevoie de un efort consolidat si prelungit atat din partea AADR si a APERO pentru ca lucrurile sa ajunga unde sunt astazi.
 • 0 (0 voturi)    
  Cu rosu sunt locurile unde s-a luat spaga la greu! (Joi, 31 martie 2016, 8:37)

  abisala [utilizator]

  S-au facut sisteme cu firme de apartament, care au costat milioane de euro, si care probabil merg numai pe niste cazuri dedicate, sau poate nu merg deloc. Nu le poti interconecta cu alte sisteme, nu le poti modifica, singura solutie e sa le folosesti tot asa, sau sa le arunci la cos. D-asta inca traim intr-o tara in care iti trebuie adeverinte de salariat atunci cand te duci la medicul de familie, desi avem card de sanatate. D-asta sunt copii care primesc alocatie in cate 5 judete, sau pensionari care si-au depus dosarul in mai multe locuri... Softuri facute in dispretul legii si al cetatenilor, de d-alde Ghita creatorul, care s-a imboganit si ne da cu flit din parlament.
 • +1 (3 voturi)    
  Ghiseul.ro e o porcarie! (Joi, 31 martie 2016, 10:11)

  Khan [utilizator]

  Imi pare rau, dar trebuie sa spun ca la inceputul acestui am am incercat sa platesc impozitul pe ghiseul.ro si am renuntat intrucat procedura era mult mai greoaie decat cea din aplicatia Primariei Oradea!
  Asa ca mi se pare rea credinta sa criticati primariile care au realizat aplicatii proprii mult mai bune decat cele "guvernamentale" de la "centru"... Ar fi chiar culmea sa imi pierd timpul si nervii pe ghiseul.ro cata vreme acelasi lucru il fac mai repede si mai simplu apeland la mijlaocele primariei...
  Ma intreb retoric cam cum a fost castigata licitatia pentru ghiseul.ro si cam cati bani a costat... Publicitatea de pe hotnews intra in costuri? ;-)
  • +1 (1 vot)    
   exact (Joi, 31 martie 2016, 10:50)

   cvi [utilizator] i-a raspuns lui Khan

   Am observat ca articolele despre ghiseul.ro prezentate pe hotnews au toate o tenta de publicitate(nemarcata). Am si comentat acest fapt de fiecare data.
   Nu ca as fi gica contra, dar chiar nu se spune tot adevarul in aceste articole.
   Platesc online de cativa ani taxele locale pe site-ul primariei mele, care, chiar daca e "de r@#@!", tot e mai ok decat ghiseul.ro. Acum au invadat hotnews-ul cu articole despre faptul ca iti poti crea cont din fata calc. Foarte buna ideea, foarte tarzie implementarea. Nu pot sa nu remarc insa ca nu poti face asta daca ai card la ING, de ex. (e si cazul meu). Statistic, cel mai folosit sistem de homebanking/internet banking este cel de la ING, chiar daca nu au cei mai multi clienti(nici pe departe). Care e logica?
   • 0 (0 voturi)    
    ING (Joi, 31 martie 2016, 11:09)

    Un User [utilizator] i-a raspuns lui cvi

    de ce nu intrebati la ING? Cred ca banca va poate spune de ce nu va ofera acest beneficiu
   • 0 (0 voturi)    
    Publicitate :) (Joi, 31 martie 2016, 12:18)

    roman de buna credinta [utilizator] i-a raspuns lui cvi

    Ma intreb retoric la randul meu chiar daca nu este in niciun fel cazul de publicitate: Hotnews, in urma unui demers jurnalistic pe care personal il apreciez determina o schimbare in Romania care este buna pentru toti oamenii din aceasta tara si determina prin atitudinea redactiei o schimbare radicala in pozitia Guvernantilor fata de proiectul Ghiseul.ro care este spre binele tuturor romanilor din tara si din strainatate si dumneavoastra acuzati redactia de publicitate nemarcata ??? Care este logica?
    • 0 (0 voturi)    
     da, chiar publicitate (Joi, 31 martie 2016, 13:07)

     cvi [utilizator] i-a raspuns lui roman de buna credinta

     Acesta este punctul dumneavoastra de vedere. Eu ma situez in tabara cealalta, a utilizatorilor ghiseul.ro. Mai precis, a fostilor utilizatori. In urma unor experiente foarte neplacute am fost nevoit sa interactionez cu cei de la "support", ceea ce a facut ca experienta neplacuta sa devina un cosmar absurd (printat mailul de la ghiseul.ro si mers personal la primarie pentru stingerea creantei, asta in timpul orelor de program, nevoit fiind sa imi iau o zi de concediu).
     Astazi, dupa ce am citit al doilea sau al treilea articol din ultimele zile, am zis hai, poate ca meritati si o a treia sansa (cu toate ca eu folosesc de cativa ani site-ul primariei mele pentru a vizualiza impozitele si amenzile si pentru a le plati online). Poate ca sunt eu mai pretentios si caut nod in papura . Si guess what, nu-mi pot face cont pe ghiseul.ro, pentru ca am card ING :)))
     No offense, dar nu pare sa se fi schimbat cine stie ce de la ultima mea interactiune cu dumneavoastra. Eu nu contest faptul ca multa lume are de castigat de pe urma folosirii ghiseul.ro. Doar ca in realitate, sistemul nu functioneaza asa cum il prezentati aici.
     Si ma intreb, iarasi, oare cum se cheama prezentarea repetata a unui produs prin "cosmetizarea" defectelor si "umflarea" beneficiilor? Oare nu chiar... reclama??
     • 0 (0 voturi)    
      Detalii suplimentare (Joi, 31 martie 2016, 14:57)

      roman de buna credinta [utilizator] i-a raspuns lui cvi

      Ma bucur ca aveti o experienta buna cu platforma locala si ca in acest fel va rezolvati nevoile cu succes. In cele din urma acesta este rostul serviciilor online.

      Legat de Ghiseul.ro sa stiti ca mai avem o lista cuprinzatoare cu lucruri care mai trebuie facute pentru a spori functionalitatea. Va dau dreptate ca nu este perfect, insa va asigur ca suntem preocupati permanent sa se imbunatateasca lucrurile. Veti avea ocazia sa constatati ca platforma va deveni din ce in ce mai buna. Ce trebuie sa intelegeti este ca efortul pentru a face viabila o platforma nationala este ca o agregare a tuturor problemelor de la toate institutiilor inrolate. Sunt probleme cu amenzile (determinate de legea dezastruoasa pe acest subiect), probleme cu rolurile fiscale (stiti ca primariile aveau obligatia sa imparta rolurile fiscale in roluri fiscale NOMINALE, obligatie prin lege care, daca nu ma insel, trebuia finalizata demult - nu s-a realizat) deficiente functionale in activitatea primariilor, etc. Toate acestea lumea crede ca sunt ale Ghiseul.ro cand de fapt platforma nu are nimic de-a face cu aceste lucruri.

      Daca ati avut la un moment dat cont pe Ghiseul.ro nu aveti nevoie de card ING. Folositi modulul regenerare parola "CNP+Adresa de email" din Home Page (este un scris cu albastru care are inglobat un url exact langa casetele de autentificare). Contul dvs poate fi resetat de dumneavoastra.

      Daca doriti sa va lamuriti cu privire la cardul dumneavoastra sunati va rog la ING si veti afla raspunsul. Este doar o chestiune de zile pana cand ING va fi in sistem.
      • 0 (0 voturi)    
       got it (Vineri, 1 aprilie 2016, 15:30)

       cvi [utilizator] i-a raspuns lui roman de buna credinta

       Contul il aveam cand locuiam in Buc. Mi-am schimbat intre timp domiciliul, nu stiu exact daca pot folosi regenerare parola.
       Am fost cam acid in mesajele anterioare, poate ca trebuia doar sa imi descarc frustarea pe care mi-ati provocat-o in trecut. Va promit ca daca rezolvati problema cu ING, voi face inca o incercare cu ghiseul.ro, in iunie, cand imi voi plati taxele. Site-ul primariei mele e functional, dar e destul de greoi.
       Spor la treaba! :)
  • 0 (0 voturi)    
   Oradea si alte platforme locale (Joi, 31 martie 2016, 12:10)

   roman de buna credinta [utilizator] i-a raspuns lui Khan

   Vad ca exista tentatia de a spune ca platformele locale si Ghiseul.ro sunt intr-un soi de competitie nefireasca. Acest lucru nu este adevarat. Toate sunt platforme ale statului roman ceea ce face ca sub nici o forma sa nu putem vorbi de competitie. Trebuie sa clarific cateva aspecte:

   1. Platforma de la Oradea si multe ca ea care exista in tara sunt bune. Au facut un lucru foarte bun de cand au aparut rezolvand probleme de ordin local. In particular Oradea lucreaza foarte bine atat prin platforma locala cat si prin Ghiseul.ro. Am explicat legat de acest subiect si mai sus unde se facea referire la spagi si alte "tehnici neortodoxe" despre care personal nu cred ca este cazul sa le luam in calcul.

   2. Ghiseul.ro nu pune in pericol niciuna dintre platformele locale ci vine cu o solutie alternativa, este adevarat mai cuprinzatoare si cu niste functionalitati pe care nu le pot avea niciuna dintre platformele locale. Sa poti accesa cu un singur set de date de acces (User si parola) toate primariile din Romania cred ca este un mare avantaj si nu cred ca poate fi combatut. Sa-ti poti lua datele de acces intr-o maniera 100% online si in doar cateva minute mi se pare iarasi ceva fara precedent in Romania. Si credeti-ma s-a muncit mult la aceste functionalitati. Totul pentru a fi in ajutorul utilizatorilor. Sunt de accord ca se putea face mai mult, insa va asigur ca nu solutia este noua (ea exista de mai bine de 2 ani) ci pozitia Guvernului fata de acest proiect.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 31 martie 2016, 10:15)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Persoane juridice si ANAF (Joi, 31 martie 2016, 12:23)

   roman de buna credinta [utilizator] i-a raspuns lui

   Perfect de acord cu punctul dumneavoastra de vedere. Ghiseul.ro este pregatit pentru persoane juridice si ANAF de aproape 2 ani. De ce nu putut pune la dispozitie aceste beneficii utilizatorilor? A asteptat randuri succesive de Guverne ca sa ajunga la acest Guvern care da dovada de dorinta de dialog si implicare pentru a face posibil ceea ce nu au dorit/putut toti ceilalti inainte. Trist pentru cei dinainte, laudabil pentru cei de astazi !!!
 • +1 (1 vot)    
  Lista Rusinii (Joi, 31 martie 2016, 10:28)

  Un User [utilizator]

  Am fost curios sa vad care sunt primariile care refuza incarcarea datelor in GHsieul.ro tinand oamenii la cozi. Unii dintre ei campionii cozilor la ghiseu !!!

  Alexandria - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0247 317732
  Arad - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0257283622
  Braşov - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0268474440 Int.130
  Cluj-Napoca - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0264434950
  Drobeta Turnu Severin - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0252/313698
  Hunedoara - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0254/710500
  Piatra Neamţ - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0748 146 858
  Râmnicu Sărat - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0238561946
  Râmnicu Vâlcea - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0250735351
  Satu Mare - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0266 245140- int 108
  Sibiu - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0269/208939
  Sighetu Marmaţiei - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0262314580
  Sinaia - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0244311788/146
  Slobozia - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0243/231401
  Suceava - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0230212696/224
  Targoviste - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0245611378/304
  Targu Neamt - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0233/790250
  Targu Secuiesc - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0267360290
  Vaslui - Impozite şi Taxe Locale - telefon: 0235/310999, interior 163
 • 0 (0 voturi)    
  romanii si cardul (Luni, 4 aprilie 2016, 18:57)

  ClaudiuO [utilizator]

  Daca la orase cu sute de mii de locuitori , avem plati online facute de 3-4.000 insi putem merge linistiti sa ne culcam si sa aruncam naibii articolul asta in ghena. Pentru 1% din plati va luptati voi?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by