Doua firme controlate de RCS&RDS au dat in judecata ANRE, Guvernul, doua Ministere, Enel si Electrica dupa ce li s-a refuzat licenta de distributie a energiei electrice

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 11 aprilie 2016, 13:18 Economie | Telecom

Care va fi viitorul energiei in Romania
Foto: AGERPRES
​Delalina SRL si Foto Distributie SRL, firme controlate de RCS-RDS, au actionat in instanta ANRE, Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, trei filiale ale Enel Distributie si una a Electrica Distributie, dupa ce Comitetul de Reglementare al ANRE a respins luna trecuta solicitarea celor doua societati de acordare a licentei pentru prestarea serviciului de distributie a energiei electrice. Cele doua firme controlate de RCS&RDS au cerut in instanta, in data de 7 aprilie, anularea Ordinului 73/2014 al ANRE, act care stabileste conditiile generale asociate licentelor pentru prestarea serviciului de distributie a energiei electrice.

 • "In baza prevederilor art. 5, alin (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, Comitetul de reglementare al ANRE a hotarat respingerea solicitarii societatilor DELALINA SRL si FOTO DISTRIBUTIE SRL de acordare a licentei pentru prestarea serviciului de distributie a energiei electrice.
 • Comitetul de reglementare a intemeiat aceasta decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul energiei electrice (Regulament), aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, avand in vedere neindeplinirea de catre societatea  DELALINA SRL a conditiilor prevazute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) si art. 29 alin. (1) lit. b) si c) din Regulament si, respectiv, de catre societatea FOTO DISTRIBUTIE SRL a conditiilor prevazute la  art. 23 alin. (2) lit. i) si la art. 29 alin. (1) lit. b) din Regulament", se precizeaza in comunicatul ANRE transmis luna trecuta.

In mod consecvent cu respectarea principiilor si dispozitiilor legislatiei primare si prevederilor contractelor de concesiune incheiate de statul roman, ANRE apreciaza ca a luat singura decizie permisa de cadrul legislativ in vigoare.

RCS&RDS a anuntat in toamna anului trecut ca vrea sa-si dezvolte propria retea de distributie de energie electrica in doua zone din tara, printre care Oradea, dar solicitarea de a obtine licenta de distributie de energie electrica a fost respinsa de ANRE. In acest moment, RCS-RDS se dezvolta puternic pe piata de furnizare a energiei electrice, castigand contracte pe banda rulanta, in special cu autoritatile locale.


Citeste mai multe despre   


4890 vizualizari

 • +22 (22 voturi)    
  Daca nu e in stare sa impulsioneze ... (Luni, 11 aprilie 2016, 13:32)

  Olyx [utilizator]

  economia de piata, atunci macar sa-i puna bete in roate...Asta face un organism al Statului INERT si RIGID condus ( probabil ) politic ...Doar de asa ceva a avut tara asta parte ...
 • +6 (6 voturi)    
  Una predicam, alta practicam (Luni, 11 aprilie 2016, 14:21)

  CetateanLogat [utilizator]

  Liberalizarea preturilor la energie (gaze naturale) pentru consumatorii casnici a fost obligatorie, in schimb se blocheaza liberalizarea pietei de distributie a energiei. Adica vom avea tot un consumator final captiv dar la preturi "corecte" de "monopol liber".
 • +3 (7 voturi)    
  E relativ complicata problema (Luni, 11 aprilie 2016, 14:59)

  bogdan1477 [utilizator]

  Pe de o parte e oarecum concurenta neloiala ca firmele private sa preia distributia de energie elecrica doar in aglomerari urbane, unde costurile de distributie sunt relativ mici, iar statul sa ramana cu zonele greu accesibile sau cu densitate de populatie mica. Ar trebui sa existe o obligatie ca daca vrei sa distribui energie electrica in Oradea sa fii obligat s-o distribui la acelasi pret si in x localitati rurale din judetul respectiv, la acelasi nivel de calitate.

  Dar pe de alta parte, concurenta trebuie incurajata. Monopolul privat nu e cu nimic mai bun decit cel de stat. Dar bineinteles, pierderile ar fi enorme pentru firmele de distribuitie existente, care isi permit sa faca ce vor pentru ca alta varianta nu ai decit sa semnezi cu ele.
   #showComment#showComment#showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant (Marţi, 12 aprilie 2016, 13:29)

  Timbuku [utilizator]

  Art. 23, alin 2. litera i) spune cam asa:

  "i) acceptul operatorului de distribuţie concesionar, în cazul solicitantului care intenţionează să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice, utilizând reţelele electrice de distribuţie proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuţie, definită în Condiţiile specifice asociate licenţei acordate acestuia din urmă;
  "

  Practic RCS-RDS trebuie sa primeasca acceptul de la ENEL, viitor concurent direct, pentru ca aparent ENEL a cumparat monopol timp de 49 de ani pe reteaua de distributie. Piata libera.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri