Ministerul Finantelor evalueaza in prezent oportunitea ca ANAF sa se inroleze in Ghiseul.ro si se iau in calcul, intr-o prima etapa, toate platile necesare persoanelor fizice, au precizat pentru HotNews.ro oficialii din Finante. Pe de alta parte, "in paralel, Ministerul Finantelor Publice are in vedere o informatizare a Trezoreriei care va permite o unificare a bazelor de date, accesul tuturor detinatorilor de conturi in Trezorerie la informatiile financiare si incasarea oricaror impozite, taxe, contributii achitate in sistem electronic pe baza de card, fara a fi necesar acceptul institutiilor publice beneficiare".

Datele de acces in Ghiseul.ro se pot obtine onlineFoto: Captura Ghiseul.ro

Precizarile Ministerului de Finante au loc in contextul unor dezvaluirifacute in exclusivitate luna trecuta pentru HotNews.ro de catre Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman.

Ghiseul.ro permite plata online cu cardul a amenzilor, taxelor si impozitelor locale.

Dupa ce Ministerul de Finante precizase pentru HotNews.ro ca vrea sa implementeze un nou sistem IT care va permite cetatenilor sa plateasca online cu cardul orice impozit, taxa, amenda sau orice alta suma indiferent de institutia publica care le administreaza (ANAF, primarii, alte institutii publice), preluand anumite functionalitati si servicii oferite de Ghiseul.ro, iar comisionul va fi de 0,3% din valoarea tranzactiilor si va fi suportat de la bugetul de stat, APERO a reactionat.

Asociatia a anuntat ca platforma Ghiseul.ro este pregatita de mai bine de un an si jumatate pentru a se interconecta cu ANAF ca sa inceapa colectarea amenzilor, taxelor si impozitelor de la persoanele fizice, PFA si persoanele juridice. Mai mult, APERO spune ca, inca din toamna anului 2014, a propus autoritatilor reducerea comisionului pentru tranzactiile pe Ghiseul.ro de la maxim 2% sau maxim 30 lei, cat este acum, la maxim 1% sau maxim 20 lei. Nu doar ca aceste lucruri nu s-au intamplat, dar Ministerul de Finante vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.

In replica, Ministerul de Finante a precizat ca tema platilor online reprezinta o prioritate si ca au loc discutii interministeriale in vederea identificarii solutiilor optime pentru implementarea unui sistem functional. "Printre solutiile evaluate se afla si inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro. Sunt analizate gradul de compatibilitate tehnica si de costuri", a spus atunci ministerul.

HotNews.ro a adresat atunci mai multe intrebari catre Ministerul de Finante, iar in cele ce urmeaza aveti raspunsurile primite marti dupa-amiaza.

  • Intrebare HotNews.ro: Cum comentati faptul ca de 1 an si jumatate, desi au existat discutii permanente, si Ghiseul.ro permite inrolarea ANAF, acest lucru nu s-a intamplat?

Raspunsul Ministerului de Finante: Inrolarea ANAF in Ghiseul.ro presupune o interconectare a bazelor de date si o solutie tehnica pentru identificarea persoanelor printr-o unica procedura de identificare. In plus, procesul implica proceduri de achizitii publice de servicii bancare ce trebuie atent evaluate.

  • Intrebare HotNews.ro: Intentionati sa inrolati ANAF in Ghiseul.ro? Daca da, ce plati vor fi permise?

Raspunsul Ministerului de Finante: Ministerul Finantelor Publice evalueaza oportunitea ca ANAF sa se inroleze in Ghiseul.ro. In acest sens, au loc sedinte tehnice de proiect cu specialistii MCSI pentru a gasi solutia tehnica de inrolare si pentru a estima eventualele dificultati tehnice. Luam in calcul, intr-o prima etapa, toate platile necesare persoanelor fizice.

  • Intrebare HotNews.ro: Oficialii APERO spun ca functionalitatile anuntate de Ministerul Finantelor legate de noul sistem de plati online a tuturor taxelor si impozitelor pot fi implementate in Ghiseul.ro. De ce nu se face acest lucru si intentionati sa cheltuiti alti bani pe un nou sistem?

Raspunsul Ministerului de Finante: Dupa cum am explicat mai sus, Ministerul Finantelor Publice evalueaza oportunitea ca ANAF sa se inroleze in Ghiseul.ro.

In paralel, Ministerul Finantelor Publice are in vedere o informatizare a Trezoreriei care va permite o unificare a bazelor de date, accesul tuturor detinatorilor de conturi in Trezorerie la informatiile financiare si incasarea oricaror impozite, taxe, contributii achitate in sistem electronic pe baza de card, fara a fi necesar acceptul institutiilor publice beneficiare.

Este un sistem ce completeaza celelalte instrumente de plata gestionate de Trezoreria statului cum ar fi ordinul de plata pentru trezoreria statului (OPT), contul tranzitoriu, mandatul postal etc.

In acest moment, infrastructura interna de inregistrare a tranzactiilor este deja functionala, aceasta abordare fiind utilizata pentru contul tranzitoriu. In perioada urmatoare, Ministerul Finantelor Publice va dezvolta partea de site si cea de decontare a tranzactiilor in relatia cu sistemele de plati.

  • Intrebare HotNews.ro: Cat va costa pana la urma noul sistem IT pe care vrea sa-l faca Ministerul de Finante?

Raspunsul Ministerului de Finante: Nu exista alocari de sume distincte dedicate componentei de plata a impozitelor si taxelor prin intermediul cardurilor, aceasta reprezentand o parte a intregului sistem ce urmeaza a fi implementat.

Informatiile detaliate referitoare la proiectul "Imbunatatirea capacitatii procesului decizional la nivelul sectorului financiar din Romania 'TREZOR', care cuprinde componentele mentionate mai sus, vor fi publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice ulterior semnarii contractului cu AM POCA".

  • Ce primarii permit plata online a amenzilor, taxelor si impozitelor locale prin Ghiseul.ro

Circa 3.200 de primarii sunt obligate de cativa ani sa se interconecteze cu Ghiseul.ro pentru a le face cetatenilor viata mai usoara: sa plateasca cu cardul pe internet amenzile, taxele si impozitele locale in loc sa stea la cozile interminabile. Doar 236 de primarii s-au inrolat sau sunt in proces de inrolare in sistem pana acum, si numai 83 dintre ele permit efectiv contribuabililor persoane fizice plata online, inclusiv din afara tarii.

Cifrele nu sunt mici daca tinem cont ca aproape 9,8 milioane de romani detin un card bancar, iar in cele 236 de localitati traiesc 6,3 milioane de persoane. Problema este ca primarii mari, precum Constanta, Cluj-Napoca, Brasov, Arad si Sibiu au propriile sisteme de plata online si fie nu s-au inrolat deloc in Ghiseul.ro, fie s-au inrolat, dar nu vor sa incarce datele contribuabililor astfel incat acestia sa vada in timp real ce au de platit.