Primariile din Brasov, Suceava si Targoviste au inceput sa urce datele contribuabililor in platforma Ghiseul.ro, prin care acestia pot plati online cu cardul amenzile, taxele si impozitele locale, fara sa mai stea la cozi, a precizat joi pentru HotNews.ro Delia Popescu, sefa Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei. In cele trei orase locuiesc aproape 418.000 de persoane cu varste de peste 20 de ani. Pentru a vizualiza obligatiile de plata si a plati online, acestia trebuie sa detina date de acces (user si parola) pe care le pot obtine online daca au carduri inrolate in sistemul 3DSecure la una din 14 banci care permit acest lucru. In caz contrar, acestia trebuie sa faca un drum pana la institutia publica. Ulterior obtinerii datelor de acces in Ghiseul.ro, plata debitelor se poate face cu orice card emis de o banca din Romania sau din strainatate.

Primariile inscrise in GhiseulFoto: Hotnews

Circa 3.200 de primarii sunt obligate de cativa ani sa se interconecteze cu Ghiseul.ro pentru a le face cetatenilor viata mai usoara: sa plateasca cu cardul pe internet amenzile, taxele si impozitele locale in loc sa stea la cozile interminabile.

Luna trecuta, HotNews.ro a prezentat in exclusivitate o harta a tuturor primariilor inrolate in acest sistem pe baza datelor furnizate de Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), agentie care gestioneaza Ghiseul.ro si se afla in subordinea Ministerului Comunicatiilor (MCSI).

Potrivit acestor date, la sfarsitul lunii martie 2016, doar 236 de primarii s-au inrolat sau sunt in proces de inrolare in sistem pana acum, si numai 83 dintre ele permit efectiv contribuabililor persoane fizice plata online, inclusiv din afara tarii.

Cifrele nu sunt mici daca tinem cont ca aproape 9,8 milioane de romani detin un card bancar, iar in cele 236 de localitati traiesc 6,3 milioane de persoane. Problema este ca primarii mari, precum Constanta, Cluj-Napoca, Brasov, Arad si Sibiu au propriile sisteme de plata online si fie nu s-au inrolat deloc in Ghiseul.ro, fie s-au inrolat, dar nu vor sa incarce datele contribuabililor astfel incat acestia sa vada in timp real ce au de platit.

  • Brasov si Suceava, primarii cu propriile sisteme locale de plata online a taxelor, au decis sa le permita contribuabililor sa faca plati si Ghiseul.ro

De la sfarsitul lunii martie de cand HotNews.ro a scris despre aceste probleme si pana in prezent, alte trei mari primarii - Brasov, Suceava si Targoviste - au decis sa urce datele contribuabililor in platforma Ghiseul.ro si sa le permita acestora sa vada si sa plateasca online taxele si impozitele locale.

  • Iata ce declara Primaria Brasov la sfarsitul lunii martie pentru HotNews.ro:

Primaria din Brasov (oras cu peste 290.000 de locuitori) se afla in urma cu cateva zile printre cele 126 de primarii inrolate in Ghiseul.ro, care permit doar plata fara autentificare, fara sa fi urcat in sistem datele contribuabililor. Primaria Brasov are propriul sistem de plata online a taxelor si impozitelor locale.

Redam mai jos precizarile facute de Primaria Brasov la intrebarile HotNews.ro:

  • Intrebare HotNews.ro: De cand ati pus la dispozitie propriul sistem de plata online a taxelor si impozitelor locale?

Primaria Brasov: Din 2011, anterior a existat un sistem de internet-banking, in parteneriat cu o banca comerciala.

  • Intrebare HotNews.ro: Cat a costat proiectul?

Primaria Brasov: este vorba de proiectul cu finantare europeana implementat in perioada 2009-2011, Primaria Brasov la un click distanta.

  • Intrebare HotNews.ro: Care este valoarea comisionului tranzactiilor si cine il suporta? Contribuabilul sau primaria?

Primaria Brasov: Comisioanele au clauze de confidentialitate in contracte. Contractele au fost incheiate in urma unor achizitii publice prin licitatie. Comisionul este suportat de primarie.

  • Intrebare HotNews.ro: Ce succes are plata online in randul contribuabililor? Ce tranzactii ati avut anul trecut? Dar in 2014?

Primaria Brasov: De la an la an, tot mai multi contribuabili platesc online;

In 2014 au platit prin brasovcity.ro 3.174 contribuabili, in valoare de 638.988 lei

In 2014 au platit prin ghiseul.ro 108 contribuabili, in valoare de 26.810 lei

In 2015 au platit prin brasovcity.ro 7.226 contribuabili, in valoare de 1.470.699 lei

In 2015 au platit prin ghiseul.ro 330 contribuabili, in valoare de 49.906 lei

  • Intrebare HotNews.ro: De ce nu permiteti pe site si plata prin Ghiseul.ro ca alternativa, mai ales ca v-ati inrolat deja?

Primaria Brasov: Impozitele si taxele brasovene se pot plati si prin ghiseul.ro, in conditiile in care contribuabilii au primit deciziile de impunere si stiu exact cat au de plata.

  • Intrebare HotNews.ro: De ce nu urcati datele contribuabililor in sistemul Ghiseul.ro, astfel incat oamenii sa vada cat au de platit?

Primaria Brasov: Acest lucru presupune costuri financiare si resurse umane suplimentare, pe care deocamdata nu le avem la dispozitie;

  • Intrebare HotNews.ro: In Ghiseul.ro un contribuabil poate vedea si plati toate eventualele taxe si impozite locale din toate orasele in care detine locuinte spre exemplu. In sistemul Primariei Brasov poate face acelasi lucru?

Primaria Brasov: In sistemul Primariei Brasov nu se pot plati impozite si taxe din alte orase. In schimb, in sistemul Primariei Brasov isi pot crea cont si plati inclusive persoanele juridice.

  • Intrebare HotNews.ro: Luati in calcul sa permiteti contribuabililor brasoveni sa poata plati si prin Ghiseul.ro in perioada urmatoare?

Primaria Brasov: Vom evalua aceasta posibilitate, in functie de disponibilul de resurse financiare si umane pe care le avem la dispozitie, dar si de modul de dezvoltare al acestui sistem de plata, ghiseul.ro, deoarece brasovcity.ro asigura aceasta facilitate atat persoanelor fizice, cat si juridice.

  • Mesajul afisat de sistemul de plata online pus la dispozitie de Primaria Suceava: Your connection is not secure!

Eroare la accesarea sistemului de plata online din Suceava

Eroare la accesarea sistemului de plata online din Suceava

Foto: Hotnews

Si Primaria Suceava se afla pana de curand in cele 126 de primarii inrolate in Ghiseul.ro, care permit doar plata fara autentificare, fara sa fi urcat in sistem datele contribuabililor. Primaria se lauda pe pagina de internet cu un sistem electronic propriu de incasare a impozitelor si taxelor locale WEB-ETAX poate fi accesat la adresa: www.primsv-de.ro.

Daca vrei sa deschizi pagina de internet, browserul web (Mozilla Firefox in cazul meu) nu te lasa, afisandu-ti urmatorul mesaj:

"Your connection is not secure!

The owner of primsv-de.ro has configured their website improperly. To protect your information from being stolen, Firefox has not connected to this website".

De acum, contribuabilii persoane fizice din Suceava vor putea sa-si plateasca taxele prin Ghiseul.ro. La Targoviste, nu exista nici un sistem de plata online a taxelor si impozitelor locale.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Brasov locuiesc 247.041 de persoane cu varste de peste 20 de ani, in Suceava sunt 93.657 de persoane cu varste de peste 20 de ani, iar in Targoviste locuiesc 77.078 de persoane din aceeasi categorie de varsta. In total sunt deci aproape 418.000 de persoane.

Dintre acestia, contribuabilii persoane fizice care detin carduri bancare pot scapa de cozile de la ghisee si sa-si plateasca online amenzile, impozitele si taxele locale prin Ghiseul.ro.

  • Ce card bancar trebuie sa ai ca sa poti obtine online datele de acces in Ghiseul.ro

Atentie insa! Datele de acces in Ghiseul.ro pot fi obtinute online in prezent numai de cei care detin carduri inrolate in sistemul 3DSecure la una dintre urmatoarele banci:

- Banca Comerciala Romana

- Raiffeisen Bank

- UniCredit Bank

- BRD - Groupe Societe Generale

- AlphaBank

- Patria Bank

- CEC Bank

- Banca Transilvania

- Banca Romana de Credite si Investitii

- Idea Bank

- OTP Bank

- Veneto Bank

- Cetelem IFN

- Piraeus Bank.

Titularul cardului trebuie sa corespunda cu solicitantul datelor de acces. Aceasta solicitare este gratuita. Nu se va extrage nicio suma din conturi. Datele de acces pot fi solicitate online doar de catre persoane fizice.

Surse din Asociatia pentru Plati Electronice din Romania (APERO), asociatie care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman, au precizat pentru HotNews.ro ca: 'Ulterior obtinerii datelor de acces in Ghiseul.ro, plata debitelor se poate face cu orice card emis de o banca din Romania sau din strainatate'.