La 1 aprilie 2015 isi termina primul mandat la ANCOM Marius Catalin Marinescu, primul presedinte al autoritatii nationale de reglementare a telecomunicatiilor noastre care ducea la bun sfarsit un mandat complet. A fost un mandat cam lung - 6 ani, cel mai lung si cel mai eficient mandat de la infiintarea autoritatii din 23 septembrie 2002. Timpul si priceperea permit sa construiesti! A fost mandatul in care Romania a organizat prima licitatie de spectru din istoria sa in anul 2012, licitatie in care s-au acordat 485 MHz in benzile de frecvente de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz si care a adus statului roman venituri de peste 682 milioane euro.

Nicolae OacaFoto: Hotnews

A fost un mandat in care ANCOM s-a impus prin prestatia sa pe plan intern, ca autoritate autoritara si pe plan international, atat in regiunea noastra, unde a reusit sa coaguleze interese regionale (promovarea licitatiilor ca modalitate de alocare a spectrului de frecvente, armonizarea folosirii dividendului digital, etc.) propunand, fondand si mentinand activ un grup regional, cat si pe plan european prin pozitii de prestigiu si mare responsabilitate in diverse organisme internationale.

A fost un mandat in care s-a pus ordine in activitatea de reglementare si monitorizare a comunicatiilor electronice romanesti prin transpunerea si aplicarea, relativ rapid, a recomandarilor si legislatiei Uniunii Europene in plan local.

Ce s-ar putea reprosa acestui mandat - intarzieri, uneori mari, in punerea pe costuri a tarifelor de terminare in retelele mobile (de ex. aprilie 2014 in loc de 2012) si tarife de terminare in retele mobile inca mari. Datorita contextului sau macroeconomic (PIB, salarii - mici) Romania ar trebui sa aiba, alaturi de Bulgaria, cele mai mici tarife de terminare in retele mobile din UE, dar nu are! Iar din 2014 tarifele nu au mai fost reduse! Micii operatori inca mai subventioneaza marii operatori de comunicatii mobile prin marile tarife de terminare in retelele mobile! Nici cu operatorii de retele mobile virtuale nu stam prea bine, marii operatori de comunicatii mobile reusind sa blocheze accesul acestor noi competitori.

Au trecut, deci, aproape 14 luni de cand Marius Catalin Marinescu isi termina primul mandat de presedinte al ANCOM si de cand autoritatea nu are un presedinte numit, ci unul interimar. De atunci s-au schimbat presedintele tarii si primul ministru, atat vechii cat si noii demnitari uitand de interimatul de la ANCOM.

Cum provizoratul nu duce la performanta, mai ales daca dureaza mult, ii solicit domnului ministru al telecomunicatiilor Marius Bostan sa-i aminteasca domnului prim ministru Dacian Ciolos ca avem o problema la ANCOM cu un interimat indelungat si sa faca o propunere.

Continuare pe http://nicolaeoaca.blogspot.ro