Reprezentantii Hexi Farma, firma clona a Hexi Pharma, descoperita de Tolo.ro, ambele detinute de Dan Condrea, sustin prin mai multe documente transmise HotNews.ro ca 'firma nu a mai livrat nimic din anul 2009, iar atunci, dupa cum veti vedea din documente, s-a livrat doar la Spitalul Miercurea Ciuc'. Acestia prezinta si o decizie judecatoreasca care ar arata ca firma ar fi avut activitatea suspendata temporar in perioada 1 iunie 2009-31 mai 2012, si spun astfel ca informatiile prezentate de Catalin Tolontan ar fi 'false'. Verificarile HotNews.ro arata ca desi Hexi Farma a avut activitatea suspendata din iunie 2009 si nu are venituri raportate la Ministerul de Finante, in SEAP apare cu zeci de contracte castigate. Reprezentantii Hexi Farma sustin ca ar fi o greseala de raportare in SEAP, toti banii fiind incasati de fapt de catre Hexi Pharma.

Reprezentantii Hexi Farma, deci firma - clona, au transmis joi catre HotNews.ro un punct de vedere referitor la ancheta lui Catalin Tolontan, care a scris astazi ca Dan Condrea a livrat dezinfectanti in spitale si prin firma Hexi Farma, o clona a mai celebrei Hexi Pharma, anchetata de Parchet, apoi de DNA, in scandalul dezinfectantilor diluati.

Vanzari Hexi Farma in perioada 2009-2015

Vanzari Hexi Farma in perioada 2009-2015

Foto: Reprezentanti Hexi Farma

"Va trimit atasat extrase din documentele contabile ale firmei Hexi Farma, firma care nu a mai livrat nimic din anul 2009, iar atunci, dupa cum veti vedea din documente, s-a livrat doar la Spitalul Miercurea Ciuc. In alta ordine de idei, informatiile aparute azi sunt false", se arata in comunicatul reprezentantilor Hexi Farma. (vezi in poza atasata extrasul din documentele contabile).

Mai mult, acestia au transmis si o hotarare judecatoreasca (vezi documentul atasat) prin care se aproba solicitarea Hexi Farma de suspendare temporara a activitatii in perioada 1 iunie 2009-31 mai 2012.

Pe de alta parte insa, HotNews.ro a identificat informatii care ridica semne de intrebare. Hexi Farma apare cu zeci de contracte castigate in SEAP, inclusiv in perioada cand ar fi avut activitatea suspendata.

Pusi in fata acestei situatii, reprezentantii Hexi Farma au precizat ca 'este o simpla greseala de scriere atunci cand s-a raportat catre SEAP, dar CUI si toate datele sunt ale Hexi Pharma. Contractele exista, dar sunt ale Hexi Pharma. Hexi Farma nu a livrat nimic din 2009, conform evidentelor contabile'.

Daca ce sustine Hexi Farma este adevarat, atunci asa s-ar explica de ce atat la Ministerul de Finante cat si la Registrul Comertului, aceasta firma apare cu activitate zero.

La Ministerul de Finante se arata chiar din prima pagina ca activitatea firmei Hexa Farma este suspendata incepand cu 1 iunie 2009, asa cum au aratat si reprezentantii acestei firme.

Contract castigat de Hexi Farma

Contract castigat de Hexi Farma

Foto: Hotnews

Ulterior precizarilor venite de la Hexi Farma, HotNews.ro a identificat in SEAP la situatia contractelor castigate de Hexi Farma in urma unor anunturi de participare simplificate. Aici, langa firma Hexi Farma este afisat si CUI-ul: RO 16912275

HotNews.ro a identificat astfel urmatoarele contracte atribuite catre Hexi Farma, firma clona, intr-o perioada cand sustine ca avea activitatea suspendata:

1. Spitalul Clinic "Prof.Dr.Th.Burghele"

Denumire contract: Furnizare dezinfectanti

Cod CPV: 24455000-8 - Dezinfectanti

Numar contract si data atribuirii: 7623 /12.09.2011

Castigator: HEXI FARMA S.R.L. (CUI RO 16912275)

adresa: str. Floarea Rosie, nr. 14, sector 6,bl.67,sc.B,et.2,ap.29, Bucuresti, 062264, Bucuresti

Valoarea contractului: 44.700 RON

2. U.M. 02548 Bucuresti (Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei)

Denumire contract: Furnizare dezinfectanti

Numar contract si data atribuirii: A 3565 / 19.11.2010

Castigator: HEXI FARMA S.R.L. (CUI RO 16912275)

Valoarea contractului: 10.800 RON

3. SPITALUL JUDETEAN TG-JIU

Denumire contract: Furnizare dezinfectanti

Numar contract si data atribuirii: 56 / 29.06.2009

Castigator: HEXI FARMA S.R.L. (CUI RO 16912275)

adresa: str. Floarea Rosie, nr. 14, sector 6,bl.67,sc.B,et.2,ap.29, Bucuresti, 062264, Bucuresti

Valoarea contractului: 30.800 RON

4. SPITALUL CLINIC JUDETEAN SIBIU

Denumire contract: Furnizare dezinfectanti

Numar contract si data atribuirii: 182 / 05.10.2009

Castigator: HEXI FARMA S.R.L. (CUI RO 16912275)

Valoarea contractului: 21.540 RON

5. SPITALUL MUNICIPAL URZICENI

Denumire contract: Furnizare dezinfectanti

Numar contract si data atribuirii: 147 / 10.08.2009

Castigator: HEXI FARMA S.R.L. (CUI RO 16912275)

Valoarea contractului: 14.560 RON

  • Ce contracte au castigat Hexi Pharma si Hexi Farma in perioada 2009-2015

Totusi, pentru o situatie mai cuprinzatoare, am solicitat Agentiei pentru Agenda Digitala (AADR), care gestioneaza Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), sa ne furnizeze situatia contractelor castigate de cele doua firme Hexi Pharma (CUI 7039466) si clona acesteia Hexi Farma (CUI 16912275) in perioada 2009-2015.

AADR a transmis catre HotNews.ro contractele castigate de cele doua firme diferite, in perioada 2009-2015 (vezi fisierul atasat)

Datele furnizate de AADR catre HotNews.ro arata ca in perioada 2009-2015, Hexi Pharma a castigat peste 11.930 de contracte, in valoare de peste 146,2 milioane de lei.

Firma clona, Hexi Farma, a castigat in perioada 2009-2015 aproape 30 de contracte in valoare de 1,17 milioane lei. Din totalul contractelor castigate in aceasta perioada, peste 20 de contracte, in valoare de aproape 449.000 lei au fost castigate in perioada 2009-2012, cand activitatea acesteia ar fi fost suspendata.

Sa fie totul doar o greseala de scriere, cum sustin reprezentantii Hexi Pharma? Daca da, cine ar fi putut face aceasta greseala si mai ales de atatea ori?

Oficialii Agentiei pentru Agenda Digitala au tinut sa sublinieze ca nu ei se ocupa de completarea datelor in SEAP:

"Mentionam faptul ca, la completarea unui anunt de atribuire aferent unei proceduri desfasurate offline sau a unei negocieri fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, autoritatea contractanta are posibilitatea sa completeze datele de identificare ale operatorului economic castigator prin doua metode:

- selectarea din baza de date a SEAP a operatorului economic dupa denumirea sau codul unic de inregistrare, caz in care se preiau datele de identificare pe care acesta le-a completat la inregistrarea in SEAP;

- completarea, in mod manual, de catre autoritatea contractanta a datelor operatorului economic castigator: CUI, denumire, adresa sediului social, localitate, cod posta, tara, adresa de email, nr. de telefon, nr. de fax , URL daca exista, caz in care intreaga responsabilitate pentru datele completate in cadrul unui astfel de anunt de atribuire revine, in totalitate, autoritatii contractante.

Referitor la istoricul valabilitatii certificatelor digitale pentru accesarea SEAP, pentru cele doua societati, va transmitem urmatoarele:

- pentru HEXI FARMA S.R.L., CUI 16912275: singurul certificat digital a fost emis in data de 16/5/2007, cu valabilitate de doi ani mentionam faptul ca participarea la procedurile offline sau desemnarea ca si castigator la procedurile offline sau la negocierea fara publicarea prealabila a unui anunt de participare nu este conditionata de valabilitatea certificatului digital.

- pentru HEXI PHARMA CO, CUI 7039466, au existat urmatoarele certificate digitale (valabile o perioada de doi ani de la emitere), ce au fost emise in:

- 09/1/2007

- 14/1/2009

- 28/12/2009

- 29/11/2011

- 14/11/2013

- 14/10/2015"

Daca am accepta faptul ca autoritatile contractante au gresit la completarea datelor in SEAP, se ridica intrebarea de ce de atatea ori. Pe de alta parte, este neclar in continuare, de ce firma Hexi Farma apare cu activitatea zero la Ministerul de Finante, daca ar fi castigat aceste contracte.

HotNews.ro a solicitat lamuriri suplimentare catre reprezentantii Hexi Farma pentru a dovedi faptul ca toate aceste contracte ar fi castigate doar de Hexi Pharma, asa cum sustin ei, si nu si de Hexi Farma, asa cum arata datele din SEAP.

In replica, reprezentantii Hexi Farma au precizat ca "Hexi Farma nu a avut activitate in perioada asta. Deloc. Am trimis fix evidentele contabile. Contractele acelea exista, sunt reale, sunt bani incasati de Hexi Pharma".

Acestia ne-au mai precizat ca daca tot ni se pare suspect sa verificam la oricare dintre spitale si ca oficialii Hexi n-au cum sa se mai apere, toate actele lor fiind la Parchet.

  • Cum explica sefa AADR de ce nu a aparut Hexi Farma in topul achizitiilor de dezinfectanti anterior anchetei Tolo.ro

HotNews.ro a solicitat de asemenea oficialilor Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei sa explice de ce nu a aparut totusi firma Hexi Farma, clona Hexi Pharma, in topul achizitiilor de diluanti din perioada 2011-2015, statistici prezentate inainte de ancheta de pe Tolo.ro.

La aceasta intrebare, Delia Popescu, presedintele AADR, a precizat urmatoarele:

  • "SEAP este instrumentul tehnic prin care se realizeaza achizitiile publice electronice si nu gestionarul licitatiilor publice. Statistica prezentata si publicata in SEAP reprezinta un top realizat pe baza informatiilor detinute in sistemul informatic, top realizat dupa anumite criterii - cod CPV dezinfectanti si nu Biocide cum eronat prezinta jurnalistul, dealtfel in codurile CPV nici nu exista o astfel de categorisire.
  • In schimb ce ma surprinde este vehementa cu care jurnalistul, pentru care am un mare respect dealtfel, sustine ca SEAP avea obligatia de bloca conturile si de a contoriza contracte, precum si ca operatorii SEAP 'dactilografiaza' diverse in SEAP, aratand astfel ca nu s-a aplecat suficient asupra modului de functionare SEAP si asupra competentelor pe care le avem.
  • SEAP este un instrument tehnic care are rolul de a asigura transparenta informatiilor aferente achizitiilor publice derulate prin intermediul platformei, autoritatile contractante avand obligatia demararii de proceduri de atribuire si de raportare a datelor aferente acestor achizitii. Dealtfel exista institutiile statului, abilitate prin lege, pentru partea de control si monitorizare, precum si prevenire a conflictului de interese, a aspectelor neconcurentiale sau a celor ce implica frauda.
  • Oricum, toate informatiile din SEAP sunt PUBLICE, statistica publicata este realizata dupa niste CRITERII clare si publicate dealtfel".

In urma acestui raspuns, HotNews.ro a semnalat sefei AADR ca in SEAP exista afisate contracte care au cod CPV dezinfectanti care sunt castigate de Hexi Farma, firma clona a Hexi Pharma. De ce nu a aparut in topul cu achizitiile de diluanti din perioada 2011-2015?

De ce nu a afisat AADR si contractele castigate de Hexi Farma prin 'negociere fara anunt de participare?

"Procedurile (n.a cele din perioada 2011-2015) erau putine si nu erau reprezentative ca esantion", a mai precizat sefa AADR.