Orange Romania va aduce 10,68 milioane lei la capitalul social al Orange Money, firma pentru plati si tranfer de bani de pe mobil, printr-o operatiune de majorare de capital, decisa in data de 21 iunie din acest an, potrivit unui extras publicat luni in Monitorul Oficial. Oficialii Orange Romania au precizat in luna martie din acest an pentru HotNews.ro ca serviciul Orange Money va fi lansat in cursul acestui an. Vodafone a lansat inca din martie 2014 un serviciu de transfer de bani si plati, numit M-Pesa, prin care clientii operatorului pot trimite si primi bani sau face plati cu orice tip de telefon mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar sau o conexiune de internet.

Orange MoneyFoto: Captura YouTube

"Se aproba prin prezenta majorarea capitalului social al societatii prin emisiunea unui numar de 1.068.000 parti sociale noi, avand o valoare nominala de 10 lei fiecare si o valoare nominala totala de 10.680.000 lei, in schimbul aportului in numerar varsat integral de catre asociatul Orange Romania.

Jean Francois Fallacher (n.a fostul CEO al Orange Romania), in calitate de asociat al Orange Money, renunta in mod expres la exercitarea dreptului de preferinta si nu subscrie nicio parte sociala in cadrul acestei operatiuni de majorare a capitalului social al societatii. In urma varsarii integrale a aportului in numerar de catre Orange Romania, capitalul social al societatii se va majora de la valoarea actuala de 8.780.000 lei la valoarea de 19.460.000 lei, fiind impartit in 1.946.000 parti sociale, avand o valoare nominala de 10 lei fiecare si o valoare nominala totala de 19.460.000 lei, detinute dupa cum urmeaza:

1. Orange Romania detine 1.945.999 parti sociale, (..) avand o valoare nominala de 10 lei fiecare si o valoare nominala totala de 19.459.990 lei, reprezentand 99,999949% din capitalul social al societatii si,

2. Jean Francois Fallacher detine o parte sociala, (..), avand o valoare nominala de 10 lei, reprezentand 0,000051% din capitalul social al societatii", se arata in decizia publicata luni in Monitorul Oficial.

  • VIDEO Cum functioneaza Orange Money:

Orange Romania a infiintat in luna noiembrie a anului 2014 o firma pentru plati si tranfer de bani de pe mobil, numita Orange Money SRL, iar in 17 decembrie 2014 a desemnat si un director general pentru aceste operatiuni - Cristina-Oltea Cosniceru (43 de ani). Oficialii Orange au anuntat in primavara anului trecut ca lansarea acestui serviciu de plati va avea loc pana la sfarsitul anului insa acest lucru nu s-a intamplat.

Oficialii Orange Romania anunta acum ca serviciul va fi lansat in cursul acestui an.

Cum functioneaza acest serviciu in alte tari

Datele grupului Orange arata ca "acest serviciu permite clientilor care se inregistreaza sa efectueze trei tipuri de tranzactii: transferuri de bani, ceea ce face posibil de a trimite si a primi bani de la telefon; plati ale unor anumite facturi de la distanta; servicii financiare - transferuri la si de la un cont bancar, plata salariilor, etc.

Acest serviciu de plata mobil, lansat in 2008, este in prezent disponibil in Botswana, Camerun, Guineea, Coasta de Fildes, Iordania, Kenya, Madagascar, Mali, Mauritius, Maroc, Niger, Senegal si Uganda.

De la lansarea sa, Orange bani sa dovedit a fi extrem de popular: mai mult de 20% din clientii Orange au deja un cont Orange Money in tarile in care a fost lansat serviciul. Acest procent arata nivelul de interes in aceasta oferta pe continentul african, unde mai putin de 10% din populatie au conturi bancare, in timp ce mai mult de o treime au telefoane mobile".

Conform datelor de pe site-ul Orange Botswana, pentru a folosi acest serviciu, clientii trebuie sa se inregistreze si sa-si activeze un nou cont - Orange Money, in care trebuie sa depuna si o suma minima care difera de la tara la tara. Inregistrarea se face la orice Orange Shop sau la magazine partenere. Pentru acest serviciu nu este nevoie sa ai smartphone. Transferul de bani se face simplu apeland un numar scurt si apoi urmand niste pasi, confirmarea tranzactiei fiind facuta prin SMS.

In luna martie 2014, Vodafone a lansat un serviciu de transfer de bani si plati, numit M-Pesa, prin care clientii operatorului pot trimite si primi bani sau face plati cu orice tip de telefon mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar sau o conexiune de internet. Serviciul se activeaza gratuit si nu are costuri lunare asociate. Singurele operatiuni tarifate sunt depunerile si retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, in functie de suma. Astfel, clientii platesc intre 1 si 3 lei, in functie de suma, pentru trimiterea de bani instant catre alt utilizator inregistrat M-Pesa. La retrageri, se plateste o taxa fixa per tranzactie, intre 2.5 si 30 de lei, in functie de suma.