ANALIZA Comunicatiile fixe din Romania in anul 2015: Utilizare 

de Dr. Nicolae Oaca     HotNews.ro
Luni, 1 august 2016, 10:49 Economie | Telecom

Nicolae Oaca
Foto: Hotnews
La finele anului 2015, in Romania erau, potrivit ANCOM, 38 furnizori de servicii de telefonie fixa, care ofereau 4,27 milioane linii telefonice la 3,71 milioane abonati, in scadere cu 6,8% fata de 4,56 milioane linii existente la finele anului 2014. Cu 4,27 milioane linii telefonice, Romania avea o densitate de doar 21,5 linii telefonice la 100 locuitori sau 46,5 linii la 100 gospodarii, unele dintre cele mai mici valori din UE, efect al evolutiei slabe din anii 90, dar mai ales al substitutiei fix-mobil.

Telekom (RomTelekom) continua sa aiba cele mai multe linii telefonice vandute, 2,179 milioane, conform raportarii OTE, urmat de RCS&RDS cu circa 1,45 milioane si UPC cu 0,404 milioane, conform raportarii Liberty International. Pentru RCS&RDS se cunosc valori pana la 30 iunie 2013, din prospectul emisiunii de obligatiuni in urma careia operatorul a atras, la finele lunii octombrie 2013, o finantare in valoare de 450 milioane euro, pentru finele anului 2015 estimandu-se 1,45 milioane linii telefonice fixe.

Conform ANCOM, din cele 4,27 milioane linii, 2,27 milioane linii apartineau operatorilor alternativi, rezultand pentru Telekom 2,0 milioane linii, cifra diferita de cele 2,179 milioane linii, raportate de catre OTE pentru RomTelekom la 31 dec. 2015.

Si din punctul de vedere al cotei de piata dupa numarul de linii vandute RomTelekom se afla pe primul loc cu circa 50% din totalul liniilor, urmat de RCS&RDS cu circa 34% si UPC cu 10%. Dupa statisticile ANCOM, cota de piata a operatoruluii RomTelecom este de 46,8%, rezultand pentru RCS&RDS si ceilalti operatori 43,7% din totalul liniilor telefonice. Sa remarcam evolutia constant buna a operatorului UPC Romania care in ultimii ani si-a marit permanent numarul utilizatorilor de telefonie fixa intr-o  piata in scadere.

Traficul produs de utilizatorii finali ai retelelor de telefonie fixa a scazut aproape continuu in ultimii 10 ani de la 11,5 miliarde minute in anul 2004 la 3,8 miliarde minute in 2015, efect al substitutiei fix-mobil, traficul telefonic mutandu-se din retelele fixe in cele mobile de vreme ce aproape fiecare roman are in buzunar cel putin un telefon mobil.

Cea mai puternica scadere a inregistrat-o traficul pentru acces Internet, de la 2,7 miliarde minute in 2004 la 0,1 milioane minute in 2015, efect al renuntari la folosirea retelor telefonice pentru acces Internet in favoarea tehnologiilor de viteza mare - cablu coaxial, fibra optica, acces mobil.

Continuare la http://nicolaeoaca.blogspot.ro


Citeste mai multe despre   











[P] ​Accepta provocarea unui business fara hartii! E mai simplu decat crezi               

Activitatile noastre zilnice sunt din ce in ce mai orientate catre mediul electronic si online. Traim intr-un ritm care ne-a impus sa adoptam solutii eficiente si sigure pentru a plati facturi si taxe, a face cumparaturi, a verifica soldurile bancare, etc. Este o practica pe care am ales-o din dorinta de a simplifica lucrurile si pe care multi dintre noi ne dorim sa o regasim si in viata profesionala, unde cautam solutii pentru a depasi constrangerile de timp si spatiu atunci cand trebuie sa obtinem  o aprobare, sa  semnam rapid un contract sau sa accesam un document de la distanta.
1794 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS





ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri