Posta Romana vrea sa desfiinteze 264 de posturi si sa concedieze 192 de angajati din departamentele de conducere, functional-administrativ si auxiliar, sindicalistii urmand sa prezinte un punct de vedere pana la data de 10 august 2016, a declarat pentru HotNews.ro Daniel Ulita, angajat cu 30 de ani vechime in cadrul Postei Romane. Intr-o scrisoare deschisa adresata lui Matei Bratianu, liderul Sindicatului Lucratorilor Postali si lui Alexandru Petrescu, directorul general al Postei, Daniel Ulita, care se afla in litigiu cu Posta si Ministerul Comunicatiilor, acuza nereguli pe care le-ar fi semnalat in zadar celor doua institutii, si complicitati intre sindicat si conducerea companiei in urma carora sunt concediati profesionisti si pastrati oameni cu probleme legale, numiti politic si care nu fac nimic.

Protest al angajatilor Postei RomaneFoto: Captura Digi 24
  • UPDATE Dragos Tudorache, ministrul interimar al Comunicatiilor, a confirmat luni, intr-o conferinta de presa, ca intre Posta Romana si Sindicat a fost agreata o restructurare a unei parti a personalului administrativ si de conducere. Tudorache sustine ca seful Postei ar fi meritat bonusul de performanta.

Mai multe declaratii referitoare la Posta Romana, facute luni de Dragost Tudorache, ministrul interimar al Comunicatiilor:

  • "Posta este un subiect foarte amplu. In mandatul acestui Guvern, atat fostul ministru Marius Bostan cat si eu ne-am concentrat in discutiile avute cu conducerea Postei sa gasim metodele prin care sa rentabilizam compania. De ce? Pentru ca doar daca o credibilizam economic ii maximizam sansele sa acceada la finantare si sa ajunga o companie care sa contribuie la economia romaniei si nu invers.
  • Deja cifrele pe anul trecut, la nivel operational, au fost bune si rezultatele se incadrau in indicatorii de performanta. Ceea ce s-a intamplat insa pe finalul anului a fost sa intervina o amenda de la Consiliul Concurentei pentru activitati anterioare (n.a mandatului lui Alexandru Petrescu) si aceasta a dus compania pe minus. Ceea ce AGA si Consiliul de Administratie au considerat este ca, aceasta amenda, tocmai pentru ca viza activitati petrecute inainte nu ar trebui sa-i fie imputate lui Petrescu pentru ca din punct de vedere al indicatorilor operationali el isi indeplinise mandatul.
  • Trebuie sa facem o distictie intre ceea ce face Posta sanatos, incercand sa restructureze si sa se modernizeze si ceea ce cara in spate - o datorie istorica de 380 milioane lei care acum este esalonata la plata.
  • Posta este in proces de negociere cu BERD-ul pentru accesarea unei linii de finantare de  46 mln euro care va ajuta procesul de distribuire.
  • Despre posibilele concedieri in perioada urmatoare la Posta Romana: 'In luna mai a avut loc o discutie intre companie si sindicat. Printre elementele care s-au discutat a fost si restructurarea unei parti a personalului administrativ si de conducere. A fost un punct de vedere agreat cu sindicatele.  Azi dimineata am cerut o informatie de la companie pentru a vedea in ce stadiu sunt. Am inteles ca Posta a furnizat o lista cu functiile, nu cu oamenii, care ar putea fi reorganizate, urmand ca dupa ce va exista un acord cu sindicatele sa se treaca si la modalitatea de implementare a restructurarii.
  • Despre acuzatiile aduse Sindicatului si conducerii Postei in scrisoarea deschisa: Ministrul interimar a precizat ca nu a citit in detaliu aceasta scrisoare, dar ca 'am cerut companiei sa se gandeasca la un audit intern la Posta. Poate s-a mai facut, dar pentru a se credibiliza in eforturile de a se reorganiza si a atrage finantare este important ca astfel de acuzatii sau banuieli sa fie cat mai clar lamurite pentru ca vor trage ca o piatra de picior.
  • Exista discutii intre ANCOM, Ministerul Economiei, al Finantelor, Comunicatilor si Posta, pentru a gasi solutii fie de a majora capitalul la Posta sau o conversie a datoriilor la Posta. Suntem intr-o analiza economica serioasa pentru a gasi solutii de viitor pentru Posta Romana".

Detalii din scrisoarea deschisa adresata de Daniel Ulita, angajat cu 30 de ani vechime in Posta Romana, catre Sindicat si conducerea Postei Romane:

  • "Abuzurie la care fac referire stau sub spectrul degringoladei institutionale, iar abordarea demersului meu va debuta cu intrebarea: Cum este posibil ca in timp inregistrezi profit, totusi sa fi nevoit sa faci concedieri? Trebuie sa precizez ca nu am temeri legate de o eventuala examinare intre profesionisti, ci am temeri de faptul ca in ultimii ani, datorita acestei complicitati sindicat-administratie politica, au fost afectati adevaratii profesionisti.
  • (..)
  • Unde ati mai intalnit domnia voastra ca sindicatul sa faca propuneri de concedieri?
  • In Procesul Verbal din 24.03.2016, consemnat cu numarul 101/1036/24/03/2016 de catre CNPR si cu numarul 120 /24/3/2016 de catre SLPR, la punctul 2 este facute propunerea de catre Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania de diminuare a personalului functional administrativ cu 400 de oameni. Nu cred ca a fost o scapare, chiar daca ati revenit cu precizari 5 zile mai tarziu, mai exact pe 29.04.2016 , cu adresa 133 SLPR si in care faceti mentiuna ca nu va referati la cei vechi, ci la cei veniti in ultimii 3-7 ani, de parca astia nu au venit si s-au instapanit tot cu concursul sindicatului.
  • Daca credeti ca acesta este o inadvertenta pardonabila, cum explicati -atunci- ca cei de la conducerea CNPR propun 180 de concedieri, dar sindicatul doreste mai mult? Fapt confirmat si de cele doua liste cu numarul de salariati propusi.
  • De asemenea, cum va explicati ca pe prima lista nu era propus la Departamentul Reclamatii niciun lucrator, ca mai apoi sa apara propusi excluderii 2 experti? Asupra acestui aspect voi reveni. In fine, a doua lista contine 264 de locuri propuse", se arata in scrisoarea deschisa a lui Daniel Ulita (vezi documentul atasat).

Acesta da ca exemplu mai multi angajati, unii numiti politic, iar altele care ar avea probleme legale dar care ar fi pastrate in companie.

  • "Mai grav este ca eu desi v-am imputat faptul ca ati ridicat cele 69 de suspendari ale lucratorilor depistati in cazul furturilor pe bilete de odihna si tratament , iata ca acum se pare ca unii dintre cei dovediti de furt de catre DNA si Parchetul Craiova sunt pe functii de conducere, dand din nou un tun, de acesta data pe timbre in valoare de 600000 lei", sustine Daniel Ulita.

3000 de postasi au protestat in luna mai in fata Guvernului

Amintim ca in data de 7 mai a acestui an, peste 3000 de postasi au protestat in fata Guvernului, solicitand cresterea veniturilor salariatilor, asigurarea conditiilor de munca decente la locurile de munca, acordarea efectiva a concediilor de odihna, agentilor postali, compensarea, de catre statul roman, a cheltuielilor efectuate de Posta Romana pentru furnizarea serviciului universal, obligatie impusa Postei prin decizia ANCOM, anularea datoriilor Postei Romane provenite din amenzile aplicate de Consiliul Concurentei precum si incetarea impunerii, de catre conducerea CNPR, a efectuarii de munca neplatita, la ordin, de catre 'talpa postei" (factori, agenti, manuitori de valori, soferi, oficiante, diriginti).

In urma discutiilor cu autoritatile, postasii au obtinut promisiuni legate de cresteri salariale si concedii de odihna pentru acest an. Pe de alta parte, in cadrul discutiilor s-a pus si problema unor noi disponibilizari.

Surse apropiate Postei Romane au precizat atunci pentru HotNews.ro ca 'ar fi vizati circa 300 de angajati care nu fac mai nimic, oameni inutili, care nu aduc valoare adaugata'.

Contactati de HotNews.ro in legatura cu aceste posibile concedieri, oficialii operatorului postal au precizat atunci ca 'Posta Romana deruleaza un program de optimizare a personalului administrativ din companie ce nu va afecta personalul operational'.

Alexandru Petrescu, seful Postei Romane, a incasat in 2015 un bonus de performanta de 135.418 lei, desi compania a avut o pierdere neta de 7,4 milioane euro

Amintim ca Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul postal a raportat o cifra de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), in scadere cu 4,1% fata de 2014, si o pierdere neta de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), fata de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) in 2014. In aceeasi perioada de referinta, numarul mediu de angajati din Posta Romana a scazut cu 426 angajati pana la 24.814 angajati.

Cu toate acestea, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a incasat anul trecut un bonus de performanta in valoare de 135.418 lei brut, conform datelor furnizate de operatorul postal la solicitarea HotNews.ro. Cum se explica incasarea acestui bonus in conditiile in care anul trecut Posta a revenit pe pierderi, mai exact o pierdere neta de 7,4 milioane euro? Conducerea operatorului postal sustine ca actionarii si Consiliul de Administratie stabilesc limitele remuneratiei si indicatorii de performanta, iar evaluarea rezultatelor nu se limiteaza la o cifra, respectiv profit sau pierdere. In plus, operatorul sustine ca in 2015 ar fi avut profit daca nu ar fi primit amenda de 7,4 milioane euro de la Consiliul Concurentei.