UPDATE2 Mai multe ONG-uri acuza ca SRI vrea sa foloseasca fonduri europene pentru supravegherea generalizata a tuturor cetatenilor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 8 august 2016, 12:13 Economie | Telecom


Sigla SRI
Foto: SRI
 documente
(18 Iul 2016) PDF, 1MB
(08 Aug 2016) PDF, 139KB
Mai multe ONG-uri avertizeaza luni intr-o scrisoare deschisa ca SRI a castigat un proiect pe fonduri europene prin care intentioneaza sa dezvolte 'un adevarat sistem informatic Big Brother, cu un potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei, nefiind prevazuta nicio masura de limitare a accesului SRI sau al altor institutii publice la datele personale colectate si integrate in acest sistem'. Este vorba despre licitatia SRI de peste 25,5 milioane euro intr-un sistem IT pentru reducerea redundantei platilor publice, prevenirea fraudei, coruptiei sau evaziunii fiscale. HotNews.ro a solicitat un punct de vedere SRI si vom prezenta raspunsurile imediat ce le vom primi.

UPDATE1 Ministrul interimar al Comunicatiilor, Dragos Tudorache: "Am discutat cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene si am inteles ca SRI va prezenta niste explicatii tehnice pentru a lamuri ce face si ce nu face acest sistem. SRI a aplicat pe aceasta schema de finantare catre autoritatea de management de la Ministerul Fondurilor Europene, a fost prima institutie care a avut un proiect pregatit si a fost supus spre analiza. Analiza a fost pozitiva si toate criteriile erau indeplinite.
UPDATE2 SRI sustine ca 'obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient. Sistemul nu colecteaza date noi, ci le analizeaza, pe baza unor algoritmi, pe cele existente'. (vezi mai jos precizarile complete facute de SRI)

 • Iata scrisoarea deschisa transmisa luni, 8 august 2016, de 4 ONG-uri:

"Astazi, 8 august 2016, ApTI impreuna cu alte 3 asociatii nonguvernamentale au trimis o scrisoare publica reprezentantilor nationali si europeni pentru a semnala incalcari grave ale Cartii Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, in special Articolele 7 si 8 privind dreptul la viata privata si la protectia datelor personale:

SRI a castigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 - OS 2.3. Cresterea utilizarii sistemelor de e-guvernare) prin care intentioneaza sa cumpere software si hardware de 25 de milioane de euro pentru 'consolidarea si asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice'. In alte cuvinte se doreste dezvoltarea unui adevarat sistem informatic Big Brother, cu un potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei, nefiind prevazuta nicio masura de limitare a accesului SRI sau al altor institutii publice la datele personale colectate si integrate in acest sistem.

Principalele probleme ale proiectului:

1. Supraveghere generalizata prin agregarea bazelor de date
Proiectul isi propune sa aduca impreuna baze de date de la majoritatea institutiilor publice romanesti si sa permita cautarea avansata in acestea a oricaror informatii despre toti cetatenii. De exemplu, prin capitolul de 'analiza comportamentala', orice cetatean ar putea avea o fisa 'de buna purtare' (constituita din informatii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecatori, procurori sau antreprenori, fise ce pot fi folosite in scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informatii publice (de exemplu informatiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale.

2. Lipsa oricaror garantii si potentialul de abuz

Prin agregarea bazelor de date, orice persoana din cele peste 1000 de persoane ce vor avea acces la sistem vor avea posibilitatea sa il foloseasca in orice scop personal, fara a putea fi controlate efectiv sau fara ca cetateanul sa stie. De exemplu, vanzatorul unui apartament ('prieten SRI') poate sa aiba informatii despre potentialul financiar al cumparatorului (ce masina are, cand a cumparat-o, ce masini a avut inainte, ce venituri are, ce credite etc).

3. Bani europeni pentru incalcarea drepturilor europene

Proiectul a fost depus pe 9.06.2016, la o zi dupa ce apelul pentru fondurile europene structurale (axa 2 - OS 2.3) a fost lansat public, si a fost aprobat foarte repede, in ciuda faptului ca acesta incalca in mod flagrant documentele constitutive ale Uniunii Europene, in speta drepturile la viata privata si la protectia datelor cu caracter personal (art. 7 si 8) din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

4. Rolul SRI in eGuvernare si scopul ascuns al proiectului

SRI nu are nicio competenta in domeniul eGuvernarii sau in 'dezvoltarea functiei de preventie, detectare si luare de masuri pentru reducerea redundantei platilor in zona publica', desi acestea sunt  scopurile declarate ale proiectului. Mai mult, anumite capitole din proiect (vezi capitolele de 'Recunoastere faciala' sau 'Interceptarea comunicatiilor' din documentul explicativ) ne indica faptul ca proiectul are de fapt si un scop nedeclarat - acela de supraveghere generalizata a intregii populatii. De exemplu, baza de date de recunoastere faciala cu aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale (gen carte de identitate sau pasaport), la care SRI are acces nelimitat si nesupus vreunui control, nu are nici o utilitate/justificare in 'prevenirea fraudei', asa cum pretinde SRI in descrierea proiectului, fiind de fapt o forma de spionare a vietii private a tuturor cetatenilor.

O analiza de interpretare a caietului de sarcini care ridica aceste probleme majore o regasiti in documentul de explicatii mai detaliate.

Semnatarii solicita de urgenta:
- anularea licitatiei si a proiectului care incalca drepturile fundamentale;
- includerea in conditiile de accesare a fondurilor europene, in mod explicit, a interdictiei folosirii acestora pentru incalcarea sau limitarea drepturilor cetatenilor;
- dezbaterea publica a rolului exact al SRI in societatea romaneasca, inclusiv a legislatiei conexe, ca si a garantiilor eficiente pentru oprirea abuzurilor de acest tip si precum si a transparentei institutionale pentru orice proiect care depaseste cadrul original de securitate nationala.

Semnatari
ActiveWatch
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - APADOR -CH
Asociatia pentru Tehnologie si Internet - ApTI
Centrul de Resurse Juridice"


HotNews.ro a scris luna trecuta ca Serviciul Roman de Informatii (SRI), prin Unitatea Militara 0929 Bucuresti, a demarat o licitatie deschisa pentru implemenarea unui sistem IT al carui scop este 'dezvoltarea functiei de preventie, detectare si luare de masuri pentru reducerea redundantei platilor in zona publica, prevenirea fraudei si abuzurilor si cresterea eficientei in actul guvernamental", contract cu finantare UE, avand o valoare estimata fara TVA de peste 114,4 milioane lei (peste 25,5 milioane de euro), potrivit unui anunt publicat duminica in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).


UPDATE2 In replica, SRI a facut luni urmatoarele precizari:


"Proiectul "SII Analytics - Sistem informatic de integrare si valorificare operationala si analitica a volumelor mari de date" este destinat asigurarii unei capacitati superioare de analiza a bazelor de date ale principalelor institutii din Romania. Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente.

Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient. Sistemul nu colecteaza date noi, ci le analizeaza, pe baza unor algoritmi, pe cele existente.

Rapiditatea in accesarea bazelor de date este impusa ca necesitate de amenintarile specifice institutiilor de intelligence din Romania - terorism, migratie ilegala, crima organizata, pentru a caror contracarare este necesara o prima reactie in timp foarte scurt.

Proiectul are drept scop modernizarea si eficientizarea activitatilor interne ale institutiilor cu atributii in prevenirea si combaterea fenomenelor de terorism, crima organizata, coruptie si evaziune fiscala, respectiv a institutiilor publice beneficiare (MAI, MP, MFP, DGAF, SRI).

Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectarii legislatiei in vigoare, precum si al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizata automat si analizata in sensul evitarii oricarei forme de abuz. Aceasta este o platforma moderna, similara altora existente in plan european. Valoarea proiectului este estimata la 142,071 milioane de lei, reprezentand aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finantare din fonduri externe nerambursabile".


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7203 vizualizari

 • -10 (28 voturi)    
  cine sunt semnatarii scrisorii? (Luni, 8 august 2016, 12:31)

  vodatepes [utilizator]

  KGB; ISIS Asociatia Putin Putin; Soros and company, Sprijiniti-l pe Erdogan, FSB cam astia sunt semnatarii care in general interesele lor trec pe la Buda pesta.
   #showComment#showComment#showComment
 • +5 (19 voturi)    
  Doar atat? Numarati mai bine! (Luni, 8 august 2016, 12:33)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Vedeti la sectiunea F din Axa 1- POC, proiect de 53 milioane finantat pentru Academia Nationala de Informatii (ANI) fix pentru "cercetare" in domeniul securitatii- sunt proiecte de investitii in infrastructura fizica.
  Deci cei 25 ar fi de fapt cam 37 mil euro. Pana acum.

  Pentru un proiect din sanatate nu s-au putut gasi fonduri la POC, dar gasim cu usurinta sume pentru SRI si asociatii...si nu e primul, inca se poate aminti POSDRU-ul strategic de 40 mil euro al Departamentului pt Eg de Sanse al Min Muncii cu ANI-SRI partener si cate si mai cate.

  Asta pt cine se indoia cui "apartine" de fapt "guvernul meu"...
   #showComment
 • +8 (16 voturi)    
  Sunt necesare niste garantii (Luni, 8 august 2016, 12:46)

  dinica [utilizator]

  Ce este ciudat la caietul de sarcini este ca o mare parte a licitatie este ocupata de modulul de recunoastere faciala. Ce are recunoasterea faciala cu coruptia si frauda, nu reusesc sa-mi dau seama.
  Trebuie intarit controlul parlamentului.
  Am impresia ca suntem folositi drept cobai pentru testarea unor politici de supraveghere a populatiei.
  In alte tari ar iesi un scandal monstru.
  Este mai mult decat regretabil ca nu mai avem incredere in serviciile de informatii, si din ce in ce mai des se fac raportari la vechea securitate.
  Vina este a serviciilor, in cel mai bun caz fiind o lipsa de transparenta si comunicare.
  Avem nevoie de garantii, poate asa increderea se va construi. Si daca numai 20% din populatie nu are incredere in servicii, este un dazastru.
   #showComment
 • -5 (17 voturi)    
  hehe (Luni, 8 august 2016, 12:54)

  Mazeta [utilizator]

  Criză mare. Soros și SRI au început să se bată pe banii europeni.
   #showComment
 • +5 (15 voturi)    
  domnului Tapalaga (Luni, 8 august 2016, 13:23)

  MarcelP [utilizator]

  Iata, domnule Tapalaga, ca nu e nevoie de datele cartelelor prepay. Au gasit ei o modalitate de a scurta cararea. Acum vor sa supravegheze tot. Dupa ce le iese asta, o sa spuna ca fara "voce" totul e inutil. Trebuie sa ne mai poata si asculta la telefon. Si atunci se linistesc pana le vine o idee cu supravegherea video. Si toate ar fi ok daca ar face ceva cu informatia aia in interesul public. Dar ia ganditi-va, domnule ziarist, cui ii vor folosi aceste informatii? Credeti ca le vor folosi pt lupta antiterorista? :)))) E de ras, pe bune! Si sunteti de ras daca ii credeti, daca aveti incredere in niste unii atat de avizi de putere.
 • -6 (10 voturi)    
  mare problema... (Luni, 8 august 2016, 14:18)

  g01an [utilizator]

  deci o institutie a statului, pe un proiect pe care l-ar realiza oricum (si care oricum trebuie sa respecte legile in vigoare) vrea sa optimizeze cheltuielile si sa atraga fonduri europene, in loc de a folosi doar bani de la bugetul de stat. care e problema dom'le?
   #showComment
 • -5 (7 voturi)    
  ce fonduri europene? (Luni, 8 august 2016, 15:54)

  Toni_Romania [utilizator]

  Nu ne am pus singuri la gat emitatoare pt. Sri, adica telefoanele mobile?...
 • -5 (9 voturi)    
  Cei (Luni, 8 august 2016, 16:25)

  SRA [utilizator]

  Cei ce ataca SRI, si DNA sunt COMPLICE cu MAFIA !!!
   #showComment#showComment
 • -2 (4 voturi)    
  sigur (Luni, 8 august 2016, 19:23)

  grimis [utilizator]

  Trebuie să fim supraveghiaţi,fiindcă şi aşa am rămas puţini în ţară,dar pentru a nu trece sârma...
  Acum dacă n-ai nimic cu nimeni,pot s-o facă şi-n baie.
 • +3 (9 voturi)    
  Posibil (Luni, 8 august 2016, 20:30)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Inrtr-un stat securisto-mafiot orice este posibil. Mafia care a jefuit fondurile europene pina acum, mai vrea !
 • +3 (9 voturi)    
  Cam ce vrea SRI-ul (de data asta) (Luni, 8 august 2016, 21:37)

  Wan Ted [utilizator]

  Un soi de XKeyscore: https://en.wikipedia.org/wiki/XKeyscore
  Edward Snowden a precizat cam ce se poate face cu un astfel de sistem:

  You could read anyone's email in the world, anybody you've got an email address for. Any website: You can watch traffic to and from it. Any computer that an individual sits at: You can watch it. Any laptop that you're tracking: you can follow it as it moves from place to place throughout the world. It's a one-stop-shop for access to the NSA's information.

  …You can tag individuals… Let's say you work at a major German corporation and I want access to that network, I can track your username on a website on a form somewhere, I can track your real name, I can track associations with your friends and I can build what's called a fingerprint, which is network activity unique to you, which means anywhere you go in the world, anywhere you try to sort of hide your online presence, your identity.

  According to The Guardian's Glenn Greenwald, low-level NSA analysts can, via systems like XKeyscore, "listen to whatever emails they want, whatever telephone calls, browsing histories, Microsoft Word documents. And it's all done with no need to go to a court, with no need to even get supervisor approval on the part of the analyst."[8]

  He added that the NSA's databank of collected communications allows its analysts to listen "to the calls or read the emails of everything that the NSA has stored, or look at the browsing histories or Google search terms that you've entered, and it also alerts them to any further activity that people connected to that email address or that IP address do in the future".

  Capabilitățile unui astfel de sistem sunt de-a dreptul Orwell-iene. Un soi de copil bastard al Securității,KGB-ului, STASI. Nici în cele mai umede vise ale Securității nu era posibile asemenea tip de supraveghere.
  Apropo HOTNEWS, CÂND treceți pe HTTPS?
   #showComment#showComment
 • 0 (4 voturi)    
  Marote (Luni, 8 august 2016, 21:44)

  CezarN [utilizator]

  I-auzi, de la SRI:
  --------
  ... terorism, migratie ilegala, crima organizata, pentru a caror contracarare este necesara o prima reactie in timp foarte scurt.
  --------
  Adica aceleasi texte ca isi la argumentatia pentru inregistrarea cartelelor prepay. Au dat si ei Copy/Paste, adica ce au invatat la academia aia care a cerut singura retragerea titlurilor de "dottore" pe care tot ea le-a acordat. Si atunci ce sa invete oamenii la academia lor?

  Dar sa trecem cu verea. Dragi sereisti, pe noi nu ne omoara pericolele din afara Romaniei, si chiar de-ar fi asa, ar fi de inteles ca strainii sa ne doreasca raul. Pe noi ne omoara, si este de neinteles acest lucru, cei pe care electoratul si statul i-a investit cu o demnitate publica, cei care au jurat credinta patriei (a priori, nu?) si poporului si datorita carora am ajuns in sapa de lemn. Nu tu fabrici, nu tu sisteme de irigatii, nu tu spitale, nu tu autostrazi, nu tu sistem de educatie.
  Ce baze de date va trebuie voua ca sa aflati cum a vandut Ponta creantele statului care straini? Sau Tariceanu catre Sterling, sau Nastase catre austrieci? Sau credeti ca spagile s-au dat pe card, si asa veti afla si voi lucruri?
  Faceti-va, fratilor datoria, si aparati tara de pericolele evidente, pentru care nu va trebuie decat ochi, urechi, minte si bunacredinta, un microfon sau aparatura de interceptare de pe net, nue de un sistem national de supraveghere a intregii populatii.
 • -4 (4 voturi)    
  Ong (Luni, 8 august 2016, 22:09)

  Adrian_1978 [utilizator]

  Activewatch nu e ONGul lui Liviu Mihaiu?
 • -3 (3 voturi)    
  de acord ! arestati adevaratii teroristi ! (Luni, 8 august 2016, 22:39)

  xyz2033 [utilizator]

  conform constitutie romaniei, capitolul 2, articolul 30 avem libertatea de exprimare, asa ca:
  amenintari
  -teroristi, e cu false flag sau fara ? sa stiu daca ne luam shaorma cu de toate
  -migratie ilegala-nu mai primim "multiculturali in tara
  -vreti sa combateti crima organizata, evaziunea fiscala, terorismul ? pai arestati-i pe aia 600 de parlamentari hoti pt care au protestat sute de mii de oameni in strada la Colectiv. am ajuns sa sarbatoresc arestarile DNA.
  pai, cine voteaza cote de imigranti, cine decide comertul i/licit de arme, cine face toate mizeriile astea? cine sunt adevaratii teroristi ?
  eu o sa studiez serios varianta de vot cu Partidul Piratilor !
 • -3 (5 voturi)    
  Personal (Luni, 8 august 2016, 22:43)

  UpNext [utilizator]

  nu am nicio problema cu aceasta propunere de supraveghere generalizata: tot ceea ce fac on/off line este in limita legii, in toata diversitatea actiunilor mele. Sunt un om informat, responsabil si aderent la etica existenta. Nu am, deci, nicio problema sa mi se supravegheze activitatea on line, conturile, telefoanele, actiunile si chiar gandurile mele intime. Atata doar, este o pierdere de resurse (timp/bani) din partea supraveghetorului. Sunt complet inofensiv, un om obisnuit...:)
 • 0 (0 voturi)    
  Pe urmele tembelului Gen Keith Alexander (Marţi, 9 august 2016, 4:28)

  Chaos_X [utilizator]

  Inside the mind of NSA chief Gen Keith Alexander

  http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/15/nsa-mind-keith-alexander-star-trek

  "NSA director modeled war room after Star Trek's Enterprise". The room was christened as part of the "Information Dominance Center":

  "When he was running the Army's Intelligence and Security Command, Alexander brought many of his future allies down to Fort Belvoir for a tour of his base of operations, a facility known as the Information Dominance Center. It had been designed by a Hollywood set designer to mimic the bridge of the starship Enterprise from Star Trek, complete with chrome panels, computer stations, a huge TV monitor on the forward wall, and doors that made a 'whoosh' sound when they slid open and closed. Lawmakers and other important officials took turns sitting in a leather 'captain's chair' in the center of the room and watched as Alexander, a lover of science-fiction movies, showed off his data tools on the big screen.

  "'Everybody wanted to sit in the chair at least once to pretend he was Jean-Luc Picard,' says a retired officer in charge of VIP visits."
 • 0 (0 voturi)    
  Se stiu si castigatorii (Duminică, 14 august 2016, 13:54)

  Dezvaluitorul [utilizator]

  Si pentru ca nu era suficient scandalul cu societatea civila si Comisia Europeana, se dovedeste in plus ca proiectul de 31 Milioane Euro “ SII Analytics “ de la SRI a fost scris si se afla
  sub controlul total al firmelor ASESOFT, SIVECO si UTI


  Istoria ascunsa si nescrisa a proiectului “ SII ANALYTICS Sistemul Informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date, formare personal şi interconectare reţele LAN şi SAN” nu numai ca starneste furia societatii civile (pe buna dreptate) dar ascunde si interese financiare si politice extrem de
  concrete.
  Totul a inceput acum mai bine de 6-8 luni ( la finalul anului 2015 ) pentru cel putin doua firme din cele “ 3-4 firme care au castigat pana acum toate proiectele din IT in ultimii 10 ani “ asa cum spunea premierul Ciolos in data de 2 August 2016.
  In concret vorbim de ASESOFT ( prin una din noile firme infiintate de Sebastian Ghita in Noiembrie 2015 odata cu intrarea in faliment a firmei mama Asesoft – si anume firma numita Nova Tech Integrated Solutions ), eterna abonata la proiecte in sectorul public – SIVECO, si nu in ultimul rand UTI, (dar cu o parte mai mica de aceasta data)
  Sa detaliem putin cine este Directorul General al firmei Nova Tech Integrated Solutions , dl. Andrei Cruceru, fostul Director pentru proiectele din Public Sector de la ASESOFT , cel care ani buni s-a ocupat de clientul SRI. Odata cu intrarea Asesoft in insolventa acest client important nu putea fi uitat si astfel s-a infiintat sub coordonarea directa a lui Sebastian Ghita si a cumnatului sau Cristian Anastasescu firma Nova Tech Intergated Solutions care se spune ca are in actionariat ( printr-un interpus ) inclusiv un fost angajat SRI .
  Mai jos redam datele concrete publicate de Andrei Cruceru pe Linkedin pentru spulbera orice dubiu despre UNUL DIN PUII defunctei firmei ASESOFT care este Nova Tech Integrated Solutions.

  ANDREI CRUCERU

  General Manager
  Nova Tech Integrated Solutions
   – Present (


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by