Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), organizatie cu peste 20.000 de membri de sindicat dintre cei circa 26.000 de angajati din Posta Romana, a respins in data de 10 august planul de disponibilizare propus de conducerea companiei, unul dintre motive fiind ca 'nu au fost propuse pentru desfiintare posturile ocupate de persoanele angajate pe criterii politice sau de prietenie, de catre conducerile Postei din perioada 2009-2016'. Planul, despre care HotNews.ro a scris anterior, viza desfiintarea a 264 de posturi si concedierea a 192 de angajati din departamentele de conducere, functional-administrativ si auxiliar.

Concedieri respinse la Posta RomanaFoto: Hotnews

Reprezentantii Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) s-au intalnit in data de 10 august 2016 cu conducerea Postei Romane si si-au exprimat dezacordul cu privire la planul de disponibilizare prezentat de conducerea operatorului postal, potrivit unui proces verbal consultat de HotNews.ro:

1. SLPR nu este de acord cu planul de disponibilizare propus de CNPR prin lista posturilor propuse a fi desfiintate prezentata in data de 27.07.2016 deoarece:

a. nu au fost propuse pentru desfiintare posturile ocupate de persoanele angajate pe criterii politice sau de prietenie, de catre conducerile CNPR din perioada 2009-2016;

b. nu au fost propuse pentru desfiintare structurile create in mod artificial pentru a fi populate de persoane de care CNPR nu are nevoie si care nu au adus plus valoare companiei;

2. SLPR solicita semnarea, pana la data de 25.08.2016, a unui act aditional care sa prevada o majorare salariala de 200 lei, in suma fixa.

Pozitia CNPR este urmatoarea:

1. Nu respinge propunerea de acordare a unei majorari salariale, insa aceasta masura poate fi implementata numai cu incadrarea in anvelopa salariala aprobata prin BVC al CNPR pe anul 2016.

2. CNPR solicita o intalnire cu reprezentantii SLPR in data de 24.08.2016 in vederea discutarii solicitarii de majorare a salariilor", se arata in documentul obtinut de HotNews.ro.

  • Vezi atasata lista posturilor propuse a fi desfiintate de conducerea Postei Romane.

UPDATE (luni, 16:58) In urma publicarii acestui articol, Posta Romana a transmis urmatoarele precizari:

"Privitor la procesul de optimizare a personalului functional administrativ si de conducere, precizam:

  • Prin actiunile desfasurate pana in prezent, in cadrul procesului de optimizare a resursei umane au fost identificate posturile/locurile de munca excedentare si nu persoanele ce urmeaza a fi disponibilizate.
  • Analizele au urmarit stabilirea necesarului optim de posturi pe fiecare compartiment, in functie de specificul si volumul activitatilor desfasurate.
  • Criteriile de stabilire a salariatilor inclusi in procedura de disponibilizare, vizeaza competenta profesionala si vor fi stabilite in conformitate cu prevederile Codului Muncii, Contractului Colectiv de Munca si a Regulamentului Intern in vigoare".

HotNews.ro a scris in premiera, in data de 8 august, despre acest plan de disponibilizari, in contextul in care Daniel Ulita, un angajat cu 30 de ani vechime in cadrul Postei Romane a adresat o scrisoare deschisa lui Matei Bratianu, liderul Sindicatului Lucratorilor Postali si lui Alexandru Petrescu, directorul general al Postei, in care acuza nereguli pe care le-ar fi semnalat in zadar Ministerului Comunicatiilor si conducerii Postei, precum si complicitati intre sindicat si conducerea companiei in urma carora sunt concediati profesionisti si pastrati oameni cu probleme legale, numiti politic si care nu fac nimic.

In aceeasi zi, Dragos Tudorache, ministrul interimar al Comunicatiilor, a confirmat, intr-o conferinta de presa, ca intre Posta Romana si Sindicat a fost agreata o restructurare a unei parti a personalului administrativ si de conducere. Tudorache sustine ca seful Postei, Alexandru Petrescu, ar fi meritat bonusul de performanta incasat in 2015, chiar daca operatorul a incheiat anul cu o pierdere de 7,4 milioane de euro.

HotNews.ro a solicitat la acel moment Postei Romane un punct de vedere privind acuzatiile aduse, insa pana la acest moment nu am primit nici un raspuns.

Pentru detalii citeste si: Posta Romana pregateste concedierea a inca 190 de angajati/Un postas acuza nereguli si complicitati intre sindicalisti si conducerea Postei

  • Posta Romana anunta un profit net de 3,5 milioane de euro pentru primele sase luni din acest an

Posta Romana a anuntat miercuri, 10 august, ca a inregistrat, in primele sase luni din 2016, un profit net de 15,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro), in crestere cu 2,5% fata de primele sase luni din 2015. Compania spune ca a inregistrat cresteri la majoritatea serviciilor, insa migrarea clientilor spre plata facturilor prin banci sau prin alte mijloace electronice au dus la o scadere usoara a veniturilor, cu 0,4% fata de aceeasi perioada din 2015, pana la 562 milioane de lei.

Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul postal a raportat o cifra de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), in scadere cu 4,1% fata de 2014, si o pierdere neta de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), fata de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) in 2014. In aceeasi perioada de referinta, numarul mediu de angajati din Posta Romana a scazut cu 426 angajati pana la 24.814 angajati.

Cu toate acestea, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a incasat anul trecut un bonus de performanta in valoare de 135.418 lei brut, conform datelor furnizate de operatorul postal la solicitarea HotNews.ro. Cum se explica incasarea acestui bonus in conditiile in care anul trecut Posta a revenit pe pierderi, mai exact o pierdere neta de 7,4 milioane euro? Conducerea operatorului postal sustine ca actionarii si Consiliul de Administratie stabilesc limitele remuneratiei si indicatorii de performanta, iar evaluarea rezultatelor nu se limiteaza la o cifra, respectiv profit sau pierdere. In plus, operatorul sustine ca in 2015 ar fi avut profit daca nu ar fi primit amenda de 7,4 milioane euro de la Consiliul Concurentei.