EXCLUSIV Control la sange in Posta Romana. Noul ministru al Comunicatiilor cere sa fie verificate indemnizatiile si bonusurile acordate directorilor, procedurile de angajare si mai multe contracte de achizitii, inclusiv cel cu Patria Bank

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 31 august 2016, 15:24 Economie | Telecom


Delia Popescu
Foto: AGERPRES
Delia Popescu, noul ministru al Comunicatiilor, a dispus efectuarea unui control la sange in Posta Romana. Conform datelor comunicate HotNews.ro de catre Minister, sunt verificate indemnizatiile si bonusurile acordate directorilor executivi din Posta si din societatile la care Posta este actionar, prin raportare la obiectivele si criteriile de performanta, procedurile de angajare in aceste companii, precum si mai multe achizitii recente facute de Posta, printre care si contractul de de servicii financiar bancare cu Patria Bank.

 • Posta Romana este una dintre cele mai mari companii din Romania, cu peste 24.000 de angajati, si este socotita drept una dintre vacile de muls ale statului, avand in prezent o datorie istorica de 380 milioane lei, care este esalonata la plata. Compania este nereformata din punct de vedere tehnologic si ineficienta. Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, care a preluat conducerea acestei companii in luna iunie 2014, a diversificat zonele de activitate ale Postei, prin lansarea unui broker de asigurari si prin lansarea de servicii bancare in parteneriat cu Patria Bank, dar mai este drum lung pana ce compania se va redresa. Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi.

Surse din piata au precizat miercuri pentru HotNews.ro ca in Posta Romana s-ar afla in plina desfasurare controale facute de Ministerul Comunicatiilor si de catre Curtea de Conturi.

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a confirmat existenta acestui control si a detaliat exact ce aspecte sunt verificate.

Redam mai jos raspunsul integral al Ministerului Comunicatiilor:

"Ministrul MCSI, Delia Popescu, a dispus efectuarea de catre Compartimentul de Control si Compartimentul de Audit din cadrul Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, a unui control la Compania Nationala Posta Romana S.A. in perioada 24.08.2016 - 14.09.2016.

Compartimentul de Control precum si Compartimentul de Audit din cadrul MCSI vor verifica, din ordinul ministrului, urmatoarele aspecte:

 • 1. verificarea procedurilor de achizitie a contractului de servicii financiar bancare cu Patria Bank;
 • 2. verificarea studiilor de fezabilitate privind proiectele care vor fi finantate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si a acordului de confidentialitate semnat intre Compania Nationala Posta Romana si BERD;
 • 3. verificarea procedurii privind achizitia de POS-uri;
 • 4. verificarea procedurii privind achizitia de masini, inclusiv analiza motivelor de anulare, in situatia in care procedura de achizitie a fost anulata;
 • 5. verificarea procedurilor de angajare in cadrul Companiei Nationale Posta Romana S.A. si societatilor la care Compania Nationala Posta Romana S.A. este actionar, precum si a modalitatii de desemnare a membrilor Consiliului de Administratie in aceste societati;
 • 6. Verificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiilor membrilor C.A. la CNPR si societatile la care CNPR este actionar, respectiv ale directorilor generali ai acestor societati, prin raportare la obiectivele si criteriile de performanta;
 • 7. verificarea indemnizatiilor si bonusurilor acordate directorilor executivi din cadrul CNPR si societatilor la care CNPR este actionar, prin raportare la indicatorii de performanta stabiliti de catre Consiliul de Administratie;
 • 8. contractele individuale de munca.

Compartimentul de control precum si Compartimentul de Audit vor prezenta Ministrului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala un raport, in terrmen de 5 zile de la finalizarea controlului".


 • UPDATE1: Reactia purtatorului de cuvant al Postei Romane, Cosmina Croitoru: "Controalele autoritatilor statului la companiile din subordine sunt obligatii care fac parte din fisa postului, prin urmare nu este nimic surprinzator in aceasta actiune care are loc, de altfel, periodic si la Posta Romana. Dimpotriva, surprinzator sau suspect ar fi ca aceste institutii de control abilitate sa nu-si faca treaba si sa nu controleze activitatea companiilor publice. Posta Romana colaboreaza strans cu orice autoritate de control abilitata si sustine implicarea activa a reprezentantilor actionarului majoritar in activitatea companiei. Aceasta actiune este, alaturi de reprezentarea in Consiliile de Administratie si in alte foruri decizionale din punct de vedere al managementului, una dintre metodele prin care statul poate si acum , la fel cum a putut si in trecut, sa se asigure de legalitatea unor contracte. Incurajam atat actiunile de control ale statului, cat mai ales implicarea lui activa in demararea proiectelor esentiale pentru Posta Romana. Asadar, confirmam informatiile transmise Hotnews potrivit carora in acest moment se desfasoara un control din partea MCSI la Posta Romana. Precizam, totodata, ca potrivit calendarului institutional anual, si Curtea de Conturi a Romaniei va demara, in 6 septembrie, propriul control la Posta Romana, asa cum o face in fiecare an, conform prerogativelor institutionale. Apreciem entuziasmul Hotnews in relatarile cu privire la activitatea Postei Romane, dar consideram ca folosirea unor epitete precum <<la sange>> in situatii absolut uzuale este inadecvata".
 • UPDATE2 Curtea de Conturi: "In ceea ce priveste demararea unui control la CN Posta Romana SA, precizam ca entitatea a fost doar notificata cu privire la actiunea de control ce urmeaza a se desfasura in perioada 05.09.2016-29.11.2016, potrivit Programului de activitate al Curtii de Conturi pentru anul 2016, aprobat prin Hotararea Plenului nr. 257/30.07.2015"

HotNews.ro a scris in premiera, in data de 8 august, despre un plan de disponibilizari negociat in prezent intre sindicalisti si conducerea Postei Romane, in contextul in care Daniel Ulita, un angajat cu 30 de ani vechime in cadrul Postei Romane a adresat o scrisoare deschisa lui Matei Bratianu, liderul Sindicatului Lucratorilor Postali si lui Alexandru Petrescu, directorul general al Postei, in care acuza nereguli pe care le-ar fi semnalat in zadar Ministerului Comunicatiilor si conducerii Postei, precum si complicitati intre sindicat si conducerea companiei in urma carora sunt concediati profesionisti si pastrati oameni cu probleme legale, numiti politic si care nu fac nimic.

In aceeasi zi, Dragos Tudorache, ministrul interimar al Comunicatiilor, a confirmat, intr-o conferinta de presa, ca intre Posta Romana si Sindicat a fost agreata o restructurare a unei parti a personalului administrativ si de conducere. Tudorache a spus ca seful Postei, Alexandru Petrescu, ar fi meritat bonusul de performanta incasat in 2015, chiar daca operatorul a incheiat anul cu o pierdere de 7,4 milioane de euro.

Cateva zile mai tarziu, pe 16 august, HotNews.ro a scris, prezentand si documente, ca 'Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), organizatie cu peste 20.000 de membri de sindicat dintre cei circa 26.000 de angajati din Posta Romana, a respins in data de 10 august planul de disponibilizare propus de conducerea companiei, unul dintre motive fiind ca 'nu au fost propuse pentru desfiintare posturile ocupate de persoanele angajate pe criterii politice sau de prietenie, de catre conducerile Postei din perioada 2009-2016'.

Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul postal a raportat o cifra de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), in scadere cu 4,1% fata de 2014, si o pierdere neta de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), fata de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) in 2014. In aceeasi perioada de referinta, numarul mediu de angajati din Posta Romana a scazut cu 426 angajati pana la 24.814 angajati.

Cu toate acestea, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a incasat anul trecut un bonus de performanta in valoare de 135.418 lei brut, conform datelor furnizate de operatorul postal la solicitarea HotNews.ro. Cum se explica incasarea acestui bonus in conditiile in care anul trecut Posta a revenit pe pierderi, mai exact o pierdere neta de 7,4 milioane euro? Conducerea operatorului postal sustine ca actionarii si Consiliul de Administratie stabilesc limitele remuneratiei si indicatorii de performanta, iar evaluarea rezultatelor nu se limiteaza la o cifra, respectiv profit sau pierdere. In plus, operatorul sustine ca in 2015 ar fi avut profit daca nu ar fi primit amenda de 7,4 milioane euro de la Consiliul Concurentei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8125 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  acolo e buba (Miercuri, 31 august 2016, 15:27)

  zzztop [utilizator]

  Lucratorii de la Posta sunt munciti ca hotii de cai cu mijloace tehnice si IT din anii '90 in timp ce conducerile numite politic cheltuie sume enorme in mod total netransparent si probabil corupt.
  • +9 (9 voturi)    
   Nu numai la posta (Miercuri, 31 august 2016, 16:10)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

   Ciuma rosie a distrus tot, nu numai posta.
 • +6 (10 voturi)    
  Cei de la Posta Romana sunt sub orice critica (Miercuri, 31 august 2016, 15:38)

  George50 [utilizator]

  De curand am vrut sa schimb furnizorul de servicii de curierat.
  M-am gandit dintr-un impuls patriotic sa contactez posta romana.
  Este incredibil cat pot sa fie de delasatori angajatii postei.
  Eu inteleg ca pot exista conditionalitati interne (trebuie sa faci comanda de curier telefonic - ca ei nu au auzit de internet) - dar nu exista scuza pentru a nu trimite o oferta la timp - pentru ca pleci in concediu.
  Asta numai Bugetarii sunt in stare sa faca.
  Din partea mea, ar trebui sa-i inchida.
  Nu-si doresc sa munceasca
 • +12 (12 voturi)    
  nu va atingeti de posta (Miercuri, 31 august 2016, 15:39)

  averageJoe [utilizator]

  E patrimoniu cultural inegalabil. E o istorie vie, la fel cum sunt obiceiurile din Maramures sau triburile din padurea Amazoniana. Cand intri intr-un oficiu postal te simti imediat cuprins de nostalgie. E legatura pura cu omul, cu factorul postal care e Dumnezeu pe de o parte si boul de la poarta noua(a.k.a. Calculator) pe de alta parte. Jalnic. Posta e o institutie de fackut tzara.
 • -3 (7 voturi)    
  Unii chiar muncesc (Miercuri, 31 august 2016, 16:28)

  Chasm [utilizator]

  Articolul e de-a dreptul cretin. In unele departamente sunt in lista angajatii veniti prin pile si care nu fac nimic. Dar pentru faptul ca acestia sunt in sindicat nu se acepta lista. Plus din banii de la BERD sunt planificate si reinoiri a sistemelor informatice dar nimeni din Statul Roman (ministere) nu acepta ca Posta Romana sa devina o firma moderna unde sa nu mai stai la coada si sa arate bine oficiile postale.
  • +1 (1 vot)    
   Se vede cât muncești! (Joi, 1 septembrie 2016, 11:13)

   VisaIttu [anonim] i-a raspuns lui Chasm

   Și se mai vede ceva: ești din gașca lui, judecând după aroganța și impertinența comentariului. Prin pile ați venit voi, aduși de acest director infatuat și mincinos.
 • +8 (8 voturi)    
  Vraja marii . (Miercuri, 31 august 2016, 16:34)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Toti stiu ce place presei si auditoriului de pe strada . Adica , ham - hamuri nesfarsite care de ani de zile nu duc nicaieri . Baieti ! Singura sansa ca treaba se mearga cat de cat bine este privatizarea . La Posta si oriunde are Statul traba cu economia . Altfel , vor continua unii sa munceasca pana le sar capacele in privat , pe bani putini , pentru ca parazitii din economia statului sa belfereasca zi de zi .
 • +4 (4 voturi)    
  dar Romfilatelia...? (Miercuri, 31 august 2016, 18:36)

  MoTu1 [anonim]

  ...poate incercati ceva controale si la Romfilatelia....ca si acolo se papa bani de diverse persoane.....
 • +2 (2 voturi)    
  Au inchis oficiul ca sa faca MegaImage (Joi, 1 septembrie 2016, 12:10)

  JohnyM [utilizator]

  La mine in cartier s-a desfintat OP19 ca sa se faca un.....supermarket.In halul asta s-a ajuns cu furtul la Posta Romana.Mai nou sunt arondat la un oficiu la 4 statii de tramvai, pana l-or face si pe ala market ca de este foamete mare in sectorul 3, mai ales acum cu mallul asta nou si nu avem de unde lua mancare.
 • +2 (2 voturi)    
  Posta, marioneta politicienilor (Joi, 1 septembrie 2016, 16:37)

  Teo01 [utilizator]

  Duduia Croitor(u)asul cel viteaz da din nou lovitura.
  In martie s-a apucat ea sa dea interviu celor de la RFI , e si o foarte mare postarita ea,despre reclamatii. Ce enormitati putea spune acesta fata acolo , nu vreti sa stiti. Printre ele se lauda ca posta romana are putine reclamatii fata de altii, numai ca aia fac numai curierat, iar posta are prestatii putine si tot cam atatea reclamatii.
  Observ ca azi a recidivat.
  Pai evident ca trebuie sa fiti puricati la sange, ca pana acum veneau ai vostri si , in loc sa controlze, musamalizau smecheriile. Daca nu intelegi e cam la fe cum ati facut cu biletele de odihna si tratatament, unde contolul vostru intern a macelarit doveziile, iar cand s-a facut rahatelnita mai mare, l-ati dat jos, impreuna cu sindicatul , pe Smeeianu.
  • +1 (1 vot)    
   Mult adevăr în câteva cuvinte! (Vineri, 2 septembrie 2016, 12:34)

   VisaIttu [anonim] i-a raspuns lui Teo01

   Dac-ar fi posibil, aș da o mie de like-uri la acest comentariu!
 • +2 (2 voturi)    
  el ra (Joi, 1 septembrie 2016, 21:43)

  33BYT [utilizator]

  N-as miza pe curtea de conturi. La posta este director fiul lui stanescu alexandru, apropiat a lui vacaroiu. Desi tare mi-ar place sa ii acopere pe asti a de la posta, ca apoi sa ii ia DNA si pe unii si pe altii


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by