- "Exista o investigatie a Comisiei Europene la Posta Romana, investigatie care a fost ceruta de statul roman. Am vrut sa stim ca trecutul Postei este curat si nu riscam sa vina vreodata o investgatie a Comisiei care sa dezechilibreze functionarea Postei. Vrem sa-i curatam trecutul si sa-i organizam viitorul. Comisia Europeana considera ca Guvernul a acordat subventii prea mari Postei Romane, care va trebui sa-i returneze inapoi statului. Discutiile sunt inca in derulare cu Executivul European. Ne asteptam sa fie vorba de cateva milioane de euro. In acelasi timp, pregatim o capitalizare de 50 milioane euro la Posta Romana. Posta va primi bani de la stat si la capitalizarea aceasta va participa si Fondul Proprietatea, ca sa-si pastreze partea lui de 25%, capitalizare cu care Comisia Europeana este de acord.", a declarat sambata Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Chiritoiu a precizat ca dupa ce se face aceasta "curatenie" la Posta Romana, va urma cel mai probabil o listare, "in care statul sa-si pastreze pachetul majoritar si sa vanda un pachet minoritar". Cand? "Probabil in cel mai bun caz la anul", a spus presedintele Consiliului Concurentei.
Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul postal a raportat o cifra de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), in scadere cu 4,1% fata de 2014, si o pierdere neta de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), fata de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) in 2014. In aceeasi perioada de referinta, numarul mediu de angajati din Posta Romana a scazut cu 426 angajati pana la 24.814 angajati.
Cu toate acestea, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a incasat anul trecut un bonus de performanta in valoare de 135.418 lei brut, conform datelor furnizate de operatorul postal la solicitarea HotNews.ro. Cum se explica incasarea acestui bonus in conditiile in care anul trecut Posta a revenit pe pierderi, mai exact o pierdere neta de 7,4 milioane euro? Conducerea operatorului postal sustine ca actionarii si Consiliul de Administratie stabilesc limitele remuneratiei si indicatorii de performanta, iar evaluarea rezultatelor nu se limiteaza la o cifra, respectiv profit sau pierdere. In plus, operatorul sustine ca in 2015 ar fi avut profit daca nu ar fi primit amenda de 7,4 milioane euro de la Consiliul Concurentei.
De asemenea, Dragos Tudorache a declarat luna trecuta, din functia de ministru interimar al Comunicatiilor, ca seful Postei, Alexandru Petrescu, ar fi meritat bonusul de performanta incasat in 2015, chiar daca operatorul a incheiat anul cu o pierdere de 7,4 milioane de euro.
Ce impiedica compania aia care zici ca nu mai poate de grija romanilor sa faca un serviciu de distributie paralel? De la zero, nu luat pe cateva milioane (adica degeaba!) o retea si o piata de 10-15 miliarde?
Pentru ca in contextul comertului electronic, Posta Romana, cu sedii in fiecare comuna din tara devine AUR.
Cine si-ar vinde azi Trabantul pe nimic stiind ca in doi ani acesta se transforma in Lamborghini?
Marota "privatizarii" cu si la orice pret a secatuit Romania de 26 de ani. E o discutie lunga, o putem continua, dar sunt
convins ca astia de la HN - conform obiceiului - ma mai lasa maxim doua postari pe tema asta, pentru ca sunt in contrasens cu opiniile lor.
Revenind, doar ca exemplu aplicat, simplu, pe intelesul tuturor:
- mai mult ca sigur ca una dintre primele "masuri de rentabilizare" luate de privat este sa reduca forta de munca; unii spun
cu aprox 4000 de persoane.
- ai creat 4000 de ajutoare de disponibilizare, 4000 de someri, 4000 de viitori asistati sociali pe termen lung. Crezi ca
"privatizatul" va plati vreun leu din costurile sociale implicate? Daca da, ai vreun exemplu in istoria recenta a Romaniei?
- sumarizand, tu, ca cetatean al Romaniei, vei dubla acei bani pe care ii platesti acum pentru "pierderile Postei". In timp
ce tu vei plati pentru ajutoare sociale....privatizatulul....hehehe, va fi pe profit! Minim, bineinteles, sa nu plateasca
taxe la stat.
Deci:
- dai controlul unei companii strategice unui extern "privat"
- renunti la ceea ce e evident in viitor: o piata uriasa de distributie pentru e-market
- platesti mai mult din buzunarul propriu ca sa ai cele de mai sus
- iti creezi un numar suplimentar de defavorizati sociali cu efecte inclusiv in planul sigurantei personale...
Ca sa ce? Ca sa marchezi o alta "privatizare"?
Atentie: mai sus am dat ca exemplu doar unul dintre efectele negative ale privatizarii. Daca pun la socoteala tot ansamblul,
inclusiv marirea preturilor serviciilor...mai e macar de discutat ca cetateanul de rand e net jecmanit in favoarea unor
privati?
"Bogdan Marius Chirițoiu (n. 16 noiembrie 1970) este un politolog român, care a deținut funcția de consilier de stat în Administrația Prezidențialeă: la Departamentul de Politici Economice și Sociale (2005 - 2008) și la Departamentul de planificare și Analiză Politică (2008 - 2009). Din 5 mai 2009 este președinte la Consiliul Concurenței."
==============================
De unde scoate Chiritoiu cifra aia de "milioane de euro" numai Dumnezeu stie. Oricum, aruncatul asta cu vorbe, cum ca, deodata, romanii mai sunt datori cateva milioane de euro la Brussell cere FIE PROBA IMEDIATA, FIE DEMISIA !
Nu se poate ca un demnitar al statului roman, NUMIT, NU ALES sa arunce astfel cu vorbe.
Apropos, nu cumva din 2009 e cam multisor de cand asta suge sinecura asta a statului roman. E de neclintit?
Astia nu au auzit de AGA ca sa-si spuna durerile, mai ales cand detin controlul..adica decid in toate chestiunile majore. Sa intelegem ca principalul actionar (statul roman care se plange) nu a semnat, ptr reprezentanti, cererea facuta la bugetul statului pentru subventiile primite pentru distribuirea pensiilor si platilor compensatorii?!
Iar, pana la Bruxelles, au epuizat caile legale de actiune pe plan local?Miroase a preluare privata a Postei romane,eventual de catre vreun fund de investitie strain, sigur pentru beneficiul ..cetateanului deposedat!
Cred ca DNA -ul ar avea ce vedea prin contractele fabuloase dar paguboase incheiate in ultimii ani de Posta Romana
Daca `Uzine Dacia` ar descoperi ca masinile produse de ei se vand cu un pret de 3 ori mai mare decat cel de plecare de la ei,, ce credeti ca se va intampla?
Intreb asta avand in vedere pretul energiei electrice, care pe OPCOM este de 3 adica TREI ori mai mic decat la consumatorul final. Mai trebuie sa ma gandesc la ce pret vinde producatorul primar? Cred ca nu, ca mi-ar veni rau, ca e sambata si n-am voie sa ma enervez. O zi buna, d-le Chiritoiu, si salutary din partea lui Misu (sic!).