Ministrul Comunicatiilor, Delia Popescu, s-a intalnit vineri, 23 septembrie, cu reprezentantii Sindicatului National Postasul Roman (SLPR), la sediul ministerului, au transmis pentru HotNews.ro oficialii din minister. In urma acestei intalniri, secretarul de stat Horatiu Anghelescu, reprezentantul Ministerului in Consiliul de Administratie al Postei a solicitat convocarea unei sedinte a Consiliului de Administratie al CNPR, pentru data de 30 septembrie, in care conducerea Postei trebuie sa-i puna acestuia la dispozitie o serie de materiale referitoare la majorarea de salarii solicitata de postasi, inclusiv nota de fundamentare care sa ateste ca aceasta crestere salariala se incadreaza in limitele bugetare.

Protest al postasilorFoto: Agerpres
  • UPDATE (18:50) Pozitia Postei Romane cu privire la protestele postasilor: "Negocierile cu partenerii sociali sunt in curs. Posta Romana mentine un dialog activ cu sindicatele si mizeaza pe suportul actionarilor in solutionarea cererilor avansate de SLPR. Managementul companiei cunoaste perfect situatia angajatilor si cauta mentinerea unui echilibru corect intre salarizarea acestora si nevoia urgenta de investitii. Fara acestea din urma, conditiile de munca si calitatea serviciilor oferite clientilor nu se pot imbunatati. Precizam, de asemenea, ca orice crestere a veniturilor Postei Romane nu poate fi facuta decat prin efortul comun si ca disponibilitatile financiare trebuie gestionate responsabil".

Postasii au protestat marti, 27 septembrie, in mai multe localitati din tara, solicitand, printre altele, majorarea salariului cu 200 de lei. Ce spune Ministerul Comunicatiilor, care este actionarul majoritar in Posta Romana, despre aceste proteste?

  • "Ministrul Comunicatiilor (MCSI), Delia Popescu, a avut deja o intalnire cu reprezentantii Sindicatului National Postasul Roman (SLPR), intanire desfasurata vineri, 23 septembrie, la sediul MCSI, au transmis pentru HotNews.ro oficialii ministerului. In urma acestei intalniri, secretarul de stat Horatiu Anghelescu, reprezentantul MCSI in Consiliul de Administratie (CA) al Postei a solicitat convocarea unei sedinte a Consiliului de Administratie al CNPR, pentru data de 30 septembrie.
  • Pentru aceasta sedinta, Horatiu Anghelescu a solicitat Consiliului sa ii puna la dispozitie, conform legii, convocatorul cu ordinea de zi a sedintei cat si o serie de materiale referitoare la majorarea de salarii solicitata pentru angajatii de la Posta Romana, inclusiv nota de fundamentare care sa ateste ca aceasta crestere salariala se incadreaza in limitele bugetare.
  • O eventuala decizie privind solicitarile SLPR va fi luata in urma sedintei de vineri, 30 septembrie a.c., sub rezerva prezentarii de catre conducerea CNPR a documentelor solicitate, documente care vor sta la baza luarii deciziei corecte", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Comunicatiilor (MCSI).

Sindicalistii din Posta Romana solicita majorarea salariului cu 200 de lei, iar in cazul in cererea nu va fi solutionata 14.000 de angajati ameninta cu incetarea lucrului la inceputul lunii noiembrie, indiferent de actiunile de protest pe care le va organiza sindicatul, a declarat marti, pentru Agerpres, liderul Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), Matei Bratianu.

  • "Astazi are loc un protest al sindicalistilor din Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania, sindicat care are 21.000 de membri. Actiunea de protest are loc in 40 de resedinte de judet si in Bucuresti si in alte 20 de orase din tara. La aceasta participa in jur de 4.000 de oameni, dupa ultimele comunicari. In unele localitati a avut loc actiunea. Sindicalistii au iesit in fata subunitatilor postale care au fost in protest in primul rand pentru majorarea salariului si din cauza refuzului Companiei Nationale Posta Romana, a conducerii, de a majora salariile. SLPR a cerut 200 de lei brut, in suma fixa pentru fiecare salariat. Ne-au amanat cu negocierile timp de 6 luni. Negociem din martie, au tergiversat si, in cele din urma, s-a ajuns intr-un moment in care aproape ca nu mai poate fi acordata majorarea salariala", a spus Bratianu.

Majorarea salariala este de 200 de lei brut, iar efortul pentru companie ar insemna 5 milioane de lei lunar.

Liderul sindical sustine ca au fost mai multe runde de negociere la care au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor, iar pozitia acestora a fost de fiecare data de acceptare a unei majorari salariale, cu conditia ca aceasta sa se incadreze in bugetul salarial pe 2016.