Politia vrea sa implementeze pana la Craciun un sistem de recunoastere faciala la nivel national, care sa identifice persoanele din imagini chiar daca poarta cagula sau burka

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 29 septembrie 2016, 13:55 Economie | Telecom


Sistemul Imagetrak
Foto: Institutul de Criminalistica
 documente
(29 Sep 2016) PDF, 7MB
​​Politia Romana vrea sa implementeze pana la Craciun un sistem IT de recunoastere faciala a persoanelor, destinat activitatilor criminalistice de achizitie, comparare si verificare a imaginilor digitale faciale ale suspectilor, condamnatilor, persoanelor cu identitate necunoscuta, persoanelor disparute si cadavrelor cu identitate necunoscuta intr-o baza de date cu fotografii faciale organizata la nivelul Politiei Romane, arata datele publicate marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Solutia IT va trebui sa permita identificarea persoanelor din imagini, chiar daca acestea poarta cagula sau burka.
 • Sistemul va permite introducerea/preluarea de imagini faciale digitale in/din baza de date organizata la nivelul Politiei Romane si va permite cautari/verificari/comparatii ale acestora cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, telefoane mobile, ATM cam etc.) realizand recunoasterea persoanelor.

Politia Romana a demarat o licitatie deschisa pentru implementarea unui sistem informatic numit NBIS (National Biometric Identification System), contract cu o valoare estimata cu TVA de peste 5,1 milioane lei (peste 1,1 milioane de euro), potrivit datelor publicate marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). (Anunt de participare numarul 170104/27.09.2016)

 • Cum va functiona noul sistem de recunoastere faciala - Date din Caietul de sarcini


"In contextul obligatiilor si angajamentelor Politiei Romane, ce rezida din aplicarea Aquis-ului Schengen, Sistemul NBIS (National Biometric Identification System) va oferi posibilitatea asigurarii functionalitatilor de identificare criminalistica, precum si extinderea acestora prin interconectarea cu alte sisteme (ex. SISPOL, Sistemul informatic al IGI etc.).

NBIS (National Biometric Identification System) urmareste implementarea unui sistem informatic care:

 • - va permite introducerea/preluarea de imagini faciale digitale in/din baza de date organizata la nivelul Politiei Romane si va permite cautari/verificari/comparatii ale acestora cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, telefoane mobile, ATM cam etc.) realizand recunoasterea persoanelor.
 • - opereaza cu rezolutia minima a imaginilor cautate/procesate de 32 pixeli intre pupilele ochilor.
 • - prin modulul expert de examinare avansata se va realiza procesarea suplimentara a imaginilor persoanelor cu fata partial acoperita sau fotografii cu rezolutie scazuta, provenite de la persoane suspecte si persoane cu identitate necunoscuta (ex: care poarta ochelari, si-au lasat barba, parul lung etc.).
 • - va permite efectuarea controlului calitatii imaginii introduse prin repozitionarea corecta a axei pupilelor ochilor, aspect important in utilizarea eficienta a algoritmului de recunoastere faciala, precum si recompunere tridimensionala a imaginilor faciale putin vizibile sau partial obturate.
 • - va fi compatibil cu standardul ISO 19794-5 privind imaginile digitale faciale frontale;
 • - va permite introducerea mai multor imagini digitale faciale la aceeasi fisa/caz in lucru;
 • - aplicatia va permite compararea imaginilor provenite din diferitele surse cu cele stocate in baza de date, rezultatul fiind o lista de posibile imagini duplicate, ordonate descrescator dupa probabilitatea de identificare.
 • - va permite un repository comun pentru depozitul de fisiere imagine intre IGPR si IGI, fara duplicarea fisierelor.
 • - va permite posibilitatea utilizarii unor mecanisme comune de indexare a imaginilor intre NBIS si IGI fara duplicarea fisierelor.


In caietul de sarcini se mai precizeaza si ca solutia ofertata va trebui sa ofere capabilitatea de identificare a persoanelor din imagini, chiar daca acestea prezinta:

 • - +/- 15 grade deviatie pe verticala si/sau orizontala, de la imaginea faciala frontala;
 • - schimbari faciale: barba, mustata si coafuri diferite, ochelari (cu exceptia ochelarilor de soare inchisi la culoare);
 • - fata partial acoperita, cu exceptia ochilor (de tip cagula, 'burka' etc)
 • - gradiente diferite de iluminare a fetei persoanei (intensitate si culoare);
 • - diferite expresii faciale, inclusiv gura deschisa.


Solutia ofertata va prezenta ca rezultat al cautarii, o lista de imagini (candidati) din baza de date/repository, ordonate in functie de acuratetea/scoring-ul recunoasterii. Eficienta identificarii este considerata cu atat mai mare, cu cat pozitia in lista de imagini este mai apropiata de pozitia '1'.

 • Arhitectura IT curenta aflata in dotarea Politiei Romane si cu ce alte sisteme IT ar trebui sa se interconecteze NBIS:


Arhitectura optima pentru implementarea sistemului informatic NBIS (National Biometric Identification System) presupune extinderea arhitecturii curente aflate in dotarea Politiei Romane, in sediul IGPR-DCTI, cu elemente hardware (necesare cresterii capacitatii de stocare si procesare a datelor si fisierelor electronice) si cu elemente software specifice, care constituie nucleul functional al sistemului informatic NBIS (National Biometric Identification System).

Procedura are ca scop achizitionarea produselor software si hardware specifice sistemului NBIS (National Biometric Identification System), instalarea si configurarea acestora, asifurarea serviciilor necesare operationalizarii sistemului informatic NBIS (National Biometric Identification System), precum si integrarea acestuia cu aplicatiile specifice politienesti.

IGPR detine si opereaza o retea de comunicatii la nivel national, care conecteaza peste 30.000 de statii de lucru cu sistem de operare Microsoft Windows la diferite versiuni.

Din punctul de vedere al utilizatorilor activi, acestia sunt in numar de aproximativ 40.000 si sunt gestionati de sistemul Microsoft Active Directory centralizat si replicat la nivelul fiecarui inspectorat judetean. De asemenea, politicile de securitate sau administrative sunt implementate si gestionate, tot in mod centralizat, din centrul de calcul al IGPR.

Din perspectiva aplicatiilor si bazelor de date existente, dezvoltarea, administrarea si gestionarea acestora se realizeaza, de asemenea, in mod centralizat la nivelul IGPR, asigurand un mod unitar de exploatare a resurselor informatice. infrastructura care deserveste aceste sisteme si aplicatii este gazduita in Data Center-ul IGPR, iar datele si sistemele sunt replicate in site-ul de Disaster Recovery.

In ceea ce priveste sistemele informatice implementate si aflate in exploatare in cadrul IGOR, relevante pentru sistemul informatic NBIS (National Biometric Identification System) sunt urmatoarele:

 • - SISPOL - Sistemul Informatic al politiei Romane;
 • - SNRI - Sistemul National de Raportare a Incidentelor;
 • - Aplicatia/bazele de date criminalistice cu imagini faciale si date personale ale Politiei Romane;


De asemenea, din punctul de vedere al tehnologiei utilizate pentru modulele de recunoastere faciala, sistemul NBIS (National Biometric Identification System) va trebui sa asigure integrarea cu sistemul informatic operational de la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI), pentru a permite modul de lucru in sistem integrat IGI-IGPR. Astfel, pentru a elimina sursa oricarei incompatibilitati tehnologice sau costuri suplimentare de interfatare, se solicita interoperabilitatea cu solutiile Cognitec Face VACS existente in cadrul IGI, asigurandu-se licentele software necesare pentru a acoperi volumul de fisiere tip imagine precum si a numarului de utilizatori autorizati la nivelul IGPR.

Modul de lucru in sistem integrat IGI-IGPR presupune un sistem de cautare si raspuns de tip HIT/NO HIT sau dupa caz lista de candidati cu identificarile faciale rezultate, care vor fi semnalizate pe statiile de lucru ale utilizatorilor sub forma de mesaj scris.
(..)

Sistemul informatic NBIS (National Biometric Identification System) va fi implementat pe o infrastructura hardware si software, in Data Center-ul IGPR. Furnizorul va fi responsabil atat de configurarea infrastructurii, cat si de integrarea infrastructurii rezultate in serviciile de infrastructura functionale la nivelul IGPR (servicii de monitorizare sistem, servicii de mesagerie si notificari, Active Directory etc.)

 • Perioada de implementare/de executie a contractului va fi de maxim 45 de zile calendaristice din momentul semnarii acestuia, dar nu mai tarziu de 20.12.2016.


Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente: 28.10.2016. Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 07.11.2016.

Mai multe detalii in caietul de sarcini atasat.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8064 vizualizari

 • +14 (28 voturi)    
  se poate extinde si pentru identificarea (Joi, 29 septembrie 2016, 14:02)

  un domn [utilizator]

  Mazetei ? Mazeta in Opinia Mea este ..o potential amenintare nationala !
  • +7 (13 voturi)    
   Mazeta ti-a dat minus (Joi, 29 septembrie 2016, 16:39)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   ... de pe toate conturile.
   • +4 (8 voturi)    
    asa am aflat cate gestioneaza (Joi, 29 septembrie 2016, 17:07)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    e bine, stim cum sa il Localizam si sa il Neutralizam !
 • +4 (16 voturi)    
  foarte bine! (Joi, 29 septembrie 2016, 14:04)

  liviu_ [utilizator]

  sper sa nu coste de 10 ori cat trebuie totusi.
  da e un lucru bun si ma mir ca am asteptat atat! :D
 • +17 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 29 septembrie 2016, 14:16)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   black programs (Joi, 29 septembrie 2016, 17:13)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui

   o fi termoviziune in 3D si numai cu cagula de azbest mai scapi :P
  • +3 (3 voturi)    
   Daca ma uit crucis ... (Joi, 29 septembrie 2016, 21:35)

   baciul-vrancean [utilizator] i-a raspuns lui

   si-mi pun chilotii pe cap, păcălesc softul?
 • +23 (23 voturi)    
  YEEE (Joi, 29 septembrie 2016, 14:22)

  nano2k [utilizator]

  Daca e gata de Craciun, atunci vom afla cine e Mos Craciun, in sfarsit!
 • +15 (19 voturi)    
  E OK daca nu il face Ghita ! (Joi, 29 septembrie 2016, 14:25)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Daca il face el nici pe pitecantropul pontic nu il recunoaste
  • +8 (10 voturi)    
   NU te grabi cu verdictul (Joi, 29 septembrie 2016, 15:22)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   Daca il face Siveco? Sau UTI? O fi mai bine atunci?
   Banuiala mea e ca ar fi sa fie ceva cu Microsoft sau Oracle plus alte firme.
 • +13 (13 voturi)    
  ..... priviti ..... (Joi, 29 septembrie 2016, 14:44)

  cbogdan [utilizator]

  Asta este licitatie corecta ? Priviti termenele ! Este "LICITATIE CU DEDICATIE" se vede si de pe Marte !
  • +11 (11 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 29 septembrie 2016, 16:04)

   Crioan [anonim] i-a raspuns lui cbogdan

   • +3 (3 voturi)    
    O sa faca o mare baza de date,... (Joi, 29 septembrie 2016, 18:03)

    Chaos & Collapse [utilizator] i-a raspuns lui Crioan

    ... dupa care niste spargatori de servere vor publica toate datele.

    A doua zi, serviciile ne vor anunta ca Putin le-a furat. Americanii vor confirma.

    Trolli vor cere tezaurul, bombardarea Rusiei si vor scoate limba la ambasadorul rusilor.

    Rusii vor mai dona o suta de lei. Probabil unui azil de tacaniti.
  • +1 (1 vot)    
   Evident (Joi, 29 septembrie 2016, 17:57)

   Chaos & Collapse [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

   Mai evident decit un plagiat.

   Totul e putred in Romania. De sus pina jos.
 • +16 (16 voturi)    
  Cum mă ? (Joi, 29 septembrie 2016, 14:54)

  _CK_ [utilizator]

  Pentru un asemenea sistem:

  "Perioada de implementare/de executie a contractului va fi de maxim 45 de zile calendaristice" ?!??!

  Ei vor si dezvoltarea unui asemenea sistem si apoi si integrarea cu toate sistemele lor, in 45 zile ?

  Cred ca deja planurile erau facute, dinainte de licitatia asta. Sunt curios cine va castiga contractul. UTI ? Sau vreo alta firma de securisti ?
 • +8 (8 voturi)    
  stupid question (Joi, 29 septembrie 2016, 14:58)

  averageJoe [utilizator]

  cate camere de supraveghere sunt amplasate a.i. sa ofere imagini in zona + / - 15 grade deviatie fata de frontal? Probabil tehnic era mult mai complicat.. dar asa ii cam aveti in vedere doar pe cei care zambesc la camera.... P.S. m-am referit doar la camere de supraveghere.. pentru ca cu selfie-urile cred ca ne descurcam ;)
  • +1 (1 vot)    
   Ha (Joi, 29 septembrie 2016, 16:19)

   Traficantu_De_Influentza [utilizator] i-a raspuns lui averageJoe

   Ai un plus. :))
 • +7 (7 voturi)    
  Hm (Joi, 29 septembrie 2016, 15:20)

  The_Dude [utilizator]

  Dar pe aia care stau pe bancheta din spate si au antemergator, ii prinde?
  • 0 (0 voturi)    
   Da (Joi, 29 septembrie 2016, 18:11)

   Chaos & Collapse [utilizator] i-a raspuns lui The_Dude

   Dar numai dupa ce nu mai sint de nici un folos.
   Li se spune, in limbaj politico-mafiot, tovarasi de drum sau idioti utili si majoritatea sint aruncati sub tren imediat ce devin inutili chiar de catre cei care i-au inventati: marii licurici cu care fraierii se credeau aliati strategic.
 • +10 (10 voturi)    
  Oare cine... (Joi, 29 septembrie 2016, 15:25)

  Radius [utilizator]

  ... aduce in Romania produsele Cognitec?

  Acum sincer, din multele comentarii, nici unul nu-si pune problema ca statul ar putea abuza de un astfel de sistem? Unde incep si unde se termina drepturile de utilizare a unor sisteme de date personale? Cei care au trait pe vremea Securitatii isi pot aduce aminte, inca...
  • +5 (9 voturi)    
   regimul de trista amintire (Joi, 29 septembrie 2016, 16:09)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Radius

   "ochelari, barba, parul lung"
   roackare statul te vrea tuns
   sau mai nou sint in pericol hipsterii si femeile?
  • +1 (1 vot)    
   Eheeee... (Joi, 29 septembrie 2016, 18:24)

   Chaos & Collapse [utilizator] i-a raspuns lui Radius

   Bineinteles ca va abuza. As vrea sa mai adaug ca statul roman e doar o debila grupare mafiota de tembeli gen Postelnicu si alte varietati de cretini mioritici in comparatie cu maretele state "DEMOCRATICE" occidentale care fac pipi cu bolta pe drepturile si libertatile cetatenilor si pe care militienii si securistii romani deghizati in politruci incearca sa le maimutareasca.

   Circul asta globalist nu are cum sa dureze prea mult si nici nu are cum sa se sfirseasca pasnic.
 • +8 (8 voturi)    
  Am aflat (Joi, 29 septembrie 2016, 15:25)

  ipsilon [utilizator]

  chiar azi, intamplator si fara sa fi aparut inca articolul asta, coincidenta, de la un angajat al unei firme de securitate, cum ca un astfel de sistem exista deja, si omu' respectiv chiar a zis ca l-a vazut in actiune. Am pornit discutia de la niste camere de supraveghere pe care le instala.
  Banui ca nu vorbea sa se afle in treaba ... eu nu stiu, relatez ce a zis unul care se ocupa cu asta.
  • +6 (6 voturi)    
   Există (Joi, 29 septembrie 2016, 15:42)

   _CK_ [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

   Da, astfel de sisteme există.

   Un astfel de sistem are UTI pus pe toate RATB-urile ce au camere video.

   De asta sunt si curios cine va castiga contractul. Sistemul deja exista, vor doar sa mai invarta niste bani. Sper sa nu fie doar un tun de 1 milion de euro.

   O companie normala, fara alte legaturi, care ar dori sa participe la licitatie, nu cred ar avea suficient timp, ca in 45 zile ca sa faca toate integrarile cu sistemele politiei (si implicit sa faca dezolvarea / adaptarea software-ului, in cazul in care nu il avea deja gata)..
   • +8 (8 voturi)    
    :) (Joi, 29 septembrie 2016, 16:00)

    The_Dude [utilizator] i-a raspuns lui _CK_

    "Procedura" de lucru pe aceste "licitatii" este in felul urmator: furnizorul "propune" beneficiarului obiectul contractului (indiferent ca se refera la hardware sau software), iar beneficiarul, impreuna cu respectivul furnizor, intocmesc un caiet de sarcini "cuprinzator", astfel incat sa existe anumite detalii care sa faca "diferenta" fata de alti furnizori.

    "Nu-i asa ca aveti nevoie de un sistem de recunoastere faciala? Ba daaaaaaa!"
    "Nu-i asa ca mentenanta tot noi o facem? Ba daaaaa!"
    • 0 (2 voturi)    
     Asa e peste tot in lume (Joi, 29 septembrie 2016, 18:45)

     Chaos & Collapse [utilizator] i-a raspuns lui The_Dude

     Cunosc din proprie experienta occidentala cum se scriu caietele de sarcini.Sint totdeauna cu dedicatie, pretul e mult umflat pentru ca o mare parte din bani sa fie ulterior transferata sub forma de donatii + diverse servicii partidului politic aflat la putere si ai carui oameni organizeaza licitatiile de acest gen.

     Cu cit un guvern are mai multe ministere si mai multi functionari, cu atit coruptia e mai mare.

     Un caz concret (am citit contractul, am si semnat ceva pe acolo):
     - valoarea: $1.890.000
     - costuri furnizor: in jur de $450.000
     - profitul: diferenta intre cele doua sume - taxe.

     O parte din acest profit a ajuns imediat in conturile partidului politic aflat in acel moment la putere.

     Peste citiva ani, opozitia a cistigat alegerile si un contract similar a fost semnat (cu aceeasi firma) si cam pe aceiasi bani.

     Am constatat ca firmele care livreaza produse si servicii guvernelor isi impart piata ( = ministerele) asa cum isi impart mafiotii strazile si cartierele si rareori incearca sa intre unii peste altii. Se cunosc, se respecta si nu isi incalca reciproc teritoriile.

     Mafioti sint oameni de onoare. Respectabili, eleganti si foarte bogati.
 • +5 (5 voturi)    
  baba si mitraliera (Joi, 29 septembrie 2016, 16:12)

  spy [utilizator]

  nu avem drumuri, scoli, spitale, unii nu au nici curent, apa, canalizare...
  dar avem card de sanatate cu cip, F16 si spionaj hai-tech
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 29 septembrie 2016, 16:17)

  prostu satului [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  EXTRAORDINAR! (Joi, 29 septembrie 2016, 16:47)

  Leo6769 [utilizator]

  Ce sistem complex domnilor! Incredibil!
  Le dam peste gura la Americani si ii ajutam sa-i identifice pe aia din KU KLUX KLAN sau pe fantomele din Beverly HIlls

  Poate ne ajuta ei cu sistemul ala muuuult mai simplu de CARD DE SANATATE care se tot blocheaza....ca noi lucram la cearceafuri pe fata... vai de mama noastra
 • +2 (2 voturi)    
  sigur ca da... (Joi, 29 septembrie 2016, 16:54)

  Boa [utilizator]

  eu cred ca sistemul asta va face recunoastere faciala dupa talpa pantofului sau maneca tricoului.

  daca ai cagula nu ti se vad decat ochii si gura.
  ca sa poti face identificare faciala pe baza asta, atunci ar trebui sa aiba o baza de date cu poze foarte clare si la rezolutie foarte mare. Si camere de supraveghere care sa poata lucra la aceeasi calitate, asta indiferent de lumina si/sau alti factori perturbatori de la locul inregistrarii.

  In modul asta se pot face identificari dupa caracteristicile ochilor (culoare, linie, riduri sau cearcane), a gurii/buzelor, pozitia dintilor si cam atat.

  Dar asa ceva nu prea exista, cu siguranta nu la noi. vor primi un compromis care va putea face mult mai putin decat vor politistii acum.
  • 0 (0 voturi)    
   Se rezolva... (Joi, 29 septembrie 2016, 18:51)

   Chaos & Collapse [utilizator] i-a raspuns lui Boa

   Se va da o lege care sa-i oblige pe teroristi sa poarte doar cagule transparente (ciorapi de dama) pentru ca sistemul sa ii poata identifica.

   In plus, atacurile teroriste se vor putea organiza doar acolo unde exista camere video si iluminarea e suficient de buna.

   Contravenientii vor fi amendati.
 • +3 (3 voturi)    
  Sa instaleze sistemul la intrarea in Parlament (Joi, 29 septembrie 2016, 17:03)

  Fu Leng [utilizator]

  la intrare in Primarii/Consilii Judetene/Sectii de Politie/Sp[itale/Intreprinderi de stat. Sa refuze intrarea Infractorilor. O sa vezi cum bate vantul a pustiu peste tot.
 • 0 (0 voturi)    
  sa terminam cu Ninja astia... (Joi, 29 septembrie 2016, 17:08)

  taro [utilizator]

  ok, ok, si cu aia care au cagula sau burka.

  Sa vedem ce sistem o sa faca astia de Shitveco..
  • 0 (0 voturi)    
   Un tinar chinez de vreo 20 de ani... (Joi, 29 septembrie 2016, 18:57)

   Chaos & Collapse [utilizator] i-a raspuns lui taro

   ... a ajuns acum vreo 10 ani in Vancouver purtind o masca de silicon (parca asa ii ziceau, nu mai sint sigur) care iti dadea impresia ca esti in fata unui mosneag stafidit si chel de vreo 70 de ani. Am vazut poza. Incredibil cit de perfecta era masca. La imbarcare in avion in China nu a avut nici o problema, doar la Vancouver a remarcat cineva, intimplator, ca miinile nu prea aratau a om de 70 de ani.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu inteleg pentru ce se face licitatie? (Joi, 29 septembrie 2016, 17:12)

  EllenaS [utilizator]

  Implementarea unui sistem informatic n-o poate face decat cel care a creat sistemul. E prima oara cand aud ca se face "licitatie deschisa pentru implementarea unui sistem informatic". Implementarea este o faza ulterioara crearii unui sistem. E ca si cum unui producator de masini ii face implementarea/verificarea o alta firma. Cred ca soft-ul respectiv e deja creat de o firma, ambalat si va fi adus la licitatie doar ca sa i se invarteasca cheia si sa ia banii!
 • 0 (0 voturi)    
  Cumparaturile guvernului prin licitatie... (Joi, 29 septembrie 2016, 19:17)

  Chaos & Collapse [utilizator]

  ... ar trebui complet interzise, fiindca procedura e doar o tehnica parsiva de eliminat raspunderea individuala pentru a putea da tunuri.

  Firmele particulare nu fac licitatii. Presedintele, cu vicepresedintele, cu oamenii de incredere din jurul lor discuta problema, cauta furnizori potentiali, analizeaza ofertele disponibile si aleg ce e mai convenabil pentru companie. Raspunderea e doar a presedintelui fiindca el semneaza si asta fiindca proprietarul companiei doar cu el discuta. Asa ar trebui sa fie si la stat. Iar raspunderea ar trebui sa fie individuala. Sa stii pe cine sa arestezi cind ai constatat o frauda. Cu cit semneaza mai multi un contract, cu atit raspunderea e mai mica. Iar cind ai licitatii, nu mai raspunde nimeni: asa e legea, ai respectat-o, te-ai acoperit cu hirtii - poti sa furi linistit.

  Uitati-va in parlament! Fiind vreo 600 de senatori si deputati, fiecare se vede mic, insignifiant si "cu raspundere limitata".

  Daca am avea un singur senator pe judet si, sa zicem, doi deputati/judet, fiecare dintre parlamentari ar simti ca are o raspundere acolo si ca votul lui are greutate.

  Acum, cind ni se baga pe git o lege ticaloasa, nici macar nu stim pe cine sa injuram, fiindca majoritatea parlamentarilor sint niste insi pe care nu ii cunoastem nici dupa nume, si nici macar din vedere. Si cred ca nici ei nu stiu prea bine cine sint si ce cauta acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  alea, astea, plus cartele prepay........ (Vineri, 20 septembrie 2019, 10:44)

  Jaro [utilizator]

  Copy/Paste:
  Ma minunez de cat de multi cretini sunt in jurul meu, Iq deficitar iar neuronii clar sunt in scurt circuit, vai de steaua voastra, diferente mari intre animalele de turma si voi nu prea sunt.
  Daca v-ati pune capul la contributie si ati incerca sa vedeti in spectru larg si nu limitat probabil ati intelege muuuult mai multe.
  Sa va ajut eu cu un info venit din interiorul unei institutii de " profil " din Ro.
  Inregistrarea cartelelor PrePay are ca scop: crearea unei baze de date cu amprente vocale.
  Cei ce au avut abonamente macar o data nu mai sunt targetati acum, indiferent ca folosesc un abonament sau un PrePay deoarece au fost inregistrati deja.
  Problema este cu cei ce nu au avut niciodata un abonament nefiind identificabili.
  Avand amprenta vocala inregistrata persoana respectiva poate fi identificata in timp real in 3 secunde inclusiv cand ar folosi un telefon public!!!!
  Nu sunt SF'uri, doar realitati, problema este ca sunt mult prea multi idioti care habar nu au pe ce lume traiesc, multi manipulati retardati care s-ar arunca si in cap daca li s-ar spune ca asa este bine.
  Cum sa te opui unui stat, doar este STATUL, cretinilor, statul cand ia o decizie trebuie sa fie in benificiul cetateanului, nu sa actioneze impotriva lui, iar statele in ziua de azi in proportie de 80% abuzeaza si subjuga masele de oameni, iar in cazul unui astfel de stat trebuie sa i te opui si sa-i contesti deciziile nu sa i le aprobi orbeste, dobitoci retardati si frustrati ce sunteti, vai de sufletele voastre lesinate.
  Cazul caracal a fost folosit pentru a trece o astfel de lege, cand exista suspiciuni ca o decizie ar putea intampina rezistenta intotdeauna se vor folosi tehnici de manipulare: media sau alte surse!
  Prin urmare viitorul suna bine, tine doar de noi daca ne impotrivim si cum anume.
  Astia trebuie sa inteleaga ca nu sunt stapanii nimanui, viseaza umed, nimic mai mult!
 • 0 (0 voturi)    
  de ce? (Luni, 11 mai 2020, 12:18)

  akarat [utilizator]

  pe site ul SRI scrie ca e finalizat si implementat proiectul SII Analytica, iar din caietul de sarcini care este public ,pt ca a fost achizitie publica, conform punctului 2.20 reiese ca are integrat si un modul de recunoastere faciala, aici este documentul : https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2016-07-18-21166594-0-caiet-sarcini-sri.pdf.
  de ce nu se foloseste engine-ul lor daca tot e implementat pe o caruta de bani, de oridunul zecilor de milioane de euro, de ce trebuie cheltuiti alti bani publici pt acelasi lucru si care are functionalitati similare?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by