Sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate a devenit din nou indisponibil luni, incepand cu ora 10:00, datorita unor probleme tehnice de comunicatie intre unele componente ale sistemului, a anuntat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). "Pana la anuntul remedierii problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale / prescrierii retetelor / eliberarii medicamentelor vor putea fi efectuate in modul offline', spune CNAS.

Cardul de sanatate indisponibilFoto: Captura CNAS
  • UPDATE Oficialii CNAS pentru HotNews.ro: "Contractele de mentenanta (n.a cu Teamnet) inca nu sunt semnate, sunt in curs de negociere".

Iata anuntul facut luni de CNAS:

Astazi, 10.10.2016, incepand cu ora 10:00, sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate este indisponibil datorita unor probleme tehnice de comunicatie intre unele componente ale sistemului.

Pana la anuntul remedierii problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale / prescrierii retetelor / eliberarii medicamentelor vor putea fi efectuate in modul offline.

Serviciile operate in acest interval vor trebui incarcate in PIAS in maxim 3 zile lucratoare calculate de la ora zero a zilei urmatoare datei prestarii serviciului, conform prevederilor legale in vigoare.

Luna trecuta, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a castigat definitiv in justitie procesele pe care le avea cu Hewlett-Packard Romania (HP) si cu European Funds Invest care contestau atribuirea prin licitatie catre Teamnet, firma fondata de catre deputatul Sebastian Ghita, a unor contracte de peste 5 milioane euro pentru mentenanta timp de 3 ani a sistemului IT al cardului national de sanatate (CEAS) si a platformei Informatice din Asigurarile de Sanatate (PIAS).

Oficiali din CNAS contactati de HotNews.ro au precizat ca potrivit legislatiei achizitiilor publice, in termen de 10 zile de la pronuntarea deciziilor in instanta, CNAS ar trebui sa semneze cu Teamnet atat contractul de mentenanta pentru Cardul de sanatate (CEAS), cat si pe cel legat de Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS).

Dupa semnarea contractului de mentenanta pentru Cardul de sanatate, exista 30 de zile in care CNAS trebuie sa predea sistemul catre Teamnet, iar in cazul PIAS, imediat dupa semnarea contractului, Teamnet va deveni responsabil de buna functionare a platformei.

Dupa semnarea contractelor si preluarea sistemelor, Teamnet va trebui sa asigure buna functionare a acestora, in caz contrar riscand penalitati mari - pentru 1 ora de depasire a timpilor de raspuns, Teamnet poate pierde pana la 10.000 de euro, echivalentul a 10% din factura lunara pe care o va incasa de la CNAS.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu mai dispune de mentenanta si suport pentru sistemul IT al cardului national de sanatate de la sfarsitul lui 2015, acesta fiind principalul motiv al deselor caderi ale acestui sistem care afecteaza atat doctorii cat si pacientii care sunt nevoiti sa astepte cu orele pentru primirea unei retete.

La sfarsitul lunii iunie din acest an, CNAS a anuntat ca a atribuit prin licitatie doua contracte de peste 5 milioane de euro catre Teamnet, firma fondata de Sebastian Ghita, pentru mentenanta sistemului IT al cardului de sanatate (CEAS) si a platformei IT a asigurarilor de sanatate (PIAS), care vor fi semnate daca nu vor exista contestatii.

PIAS semnifica Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate cuprinzand:

  • - SIUI - Sistemul informatic unic integrat al CNAS
  • - SIPE - Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica
  • - CEAS - Sistemul informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate
  • - DES - Dosarul Electronic de Sanatate (nu face obiectul procedurii)

Ei bine, rezultatele ambelor licitatii au fost contestate mai intai la CNSC (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor) si, ulterior, pentru ca CNSC a respins contestatiile, catre Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit datelor de pe portalul instantelor de judecata, CNAS a castigat in aceasta luna definitiv aceste procese.