Ministerul Comunicatiilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cu privire la posibile fapte penale la Posta Romana, dupa ce corpul de control al ministerului a descoperit mai multe nereguli, care vizeaza printre altele: procedurile privind achizitia publica pentru IT&C, nereguli la incheierea contractelor de inchiriere a spatiilor, cat si la derularea procedurii privind achizitia de masini, au precizat joi pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Comunicatiilor (MCSI). Concluziile raportului au fost inaintate joi, 20 octombrie 2016, catre Directia Nationala Anticoruptie.

Alexandru Petrescu, directorul Postei RomaneFoto: Posta Romana
  • Precizarile transmise joi, 20 octombrie, de Ministerul Comunicatiilor catre HotNews.ro in legatura cu rezultatele controlului efectuat la Posta Romana:

"Compartimentul de Control si Audit din cadrul Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala a finalizat controlul desfasurat efectuat la C.N. Posta Romana S.A., in perioada 26.08 - 30.09 2016. Precizam ca acest control s-a efectuat in baza actelor si documentelor puse la dispozitie de Compania Nationala Posta Romana.

Concluziile raportului au fost inaintate astazi, 20 octombrie 2016, catre Directia Nationala Anticoruptie.

Dintre aspectele supuse verificarii, Corpul de control al MCSI a sesizat mai multe nereguli, dintre care precizam: nereguli identificate la procedurile privind achizitia publica pentru IT&C nereguli la incheierea contractelor de inchiriere a spatiilor, cat si la derularea procedurii privind achizitia de masini.

Prin urmare, MCSI a decis, avand in vedere constatarile Corpului de control al ministerului, sa sesizeze Directia Nationala Anticoruptie, privind operatiunile sau actele ilicite, in legatura cu care au rezultat indicii de savarsire a unor posibile fapte, care pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni, urmand ca organul de urmarire penala sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovatiilor".

  • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere Postei Romane cu privire la anuntul facut de Ministerul Comunicatiilor si vom reveni cu raspunsurile imediat ce le vom primi.

Blogul lui Alexandru Petrescu

Blogul lui Alexandru Petrescu

Foto: Captura www.alexandrupetrescu.com

UPDATE (Vineri, 21 octombrie) Posta Romana nu a transmis un punct de vedere la solicitarea facuta in urma cu o zi de HotNews.ro, insa Alexandru Petrescu, directorul general al Postei a postat urmatoarele precizari pe blogul sau:

"In legatura cu informatiile aparute in media referitoare la rezultatele verificarilor efectuate la Compania Nationala Posta Romana de catre Corpul de Control al MCSI, as dori sa fac urmatoarele precizari:

Aria de control a acoperit ultimii 8 ani de activitate a companiei, iar observatiile specificate in media vizeaza cu precadere perioada 2008-2013, cu accent pe contractele de achizitii sau asociere care deja se 'bucura' de o notorietate neagra-unele dintre ele contribuind semnificativ la situatia economica dificila in care compania se regaseste astazi.

Consider ca toate aceste demersuri ale institutiilor de control si verificare sunt si vor fi in beneficiul companiei, in solutionarea multora din aspectele neclare, cu impact negativ asupra companiei in ultimii 8 ani".

HotNews.ro a scris in premiera, in data de 31 august, ca Ministerul Comunicatiilor (MCSI), condus de catre Delia Popescu, a dispus un amplu control privind indemnizatiile si bonusurile acordate directorilor executivi din Posta si din societatile la care Posta este actionar, prin raportare la obiectivele si criteriile de performanta, procedurile de angajare in aceste companii, precum si mai multe achizitii recente facute de Posta, printre care si contractul de de servicii financiar bancare cu Patria Bank.

La acel moment, Ministerul a precizat urmatoarele pentru HotNews.ro:

"Ministrul MCSI, Delia Popescu, a dispus efectuarea de catre Compartimentul de Control si Compartimentul de Audit din cadrul Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, a unui control la Compania Nationala Posta Romana S.A. in perioada 24.08.2016 - 14.09.2016.

Compartimentul de Control precum si Compartimentul de Audit din cadrul MCSI vor verifica, din ordinul ministrului, urmatoarele aspecte:

1. verificarea procedurilor de achizitie a contractului de servicii financiar bancare cu Patria Bank;

2. verificarea studiilor de fezabilitate privind proiectele care vor fi finantate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si a acordului de confidentialitate semnat intre Compania Nationala Posta Romana si BERD;

3. verificarea procedurii privind achizitia de POS-uri;

4. verificarea procedurii privind achizitia de masini, inclusiv analiza motivelor de anulare, in situatia in care procedura de achizitie a fost anulata;

5. verificarea procedurilor de angajare in cadrul Companiei Nationale Posta Romana S.A. si societatilor la care Compania Nationala Posta Romana S.A. este actionar, precum si a modalitatii de desemnare a membrilor Consiliului de Administratie in aceste societati;

6. Verificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiilor membrilor C.A. la CNPR si societatile la care CNPR este actionar, respectiv ale directorilor generali ai acestor societati, prin raportare la obiectivele si criteriile de performanta;

7. verificarea indemnizatiilor si bonusurilor acordate directorilor executivi din cadrul CNPR si societatilor la care CNPR este actionar, prin raportare la indicatorii de performanta stabiliti de catre Consiliul de Administratie;

8. contractele individuale de munca.

Compartimentul de control precum si Compartimentul de Audit vor prezenta Ministrului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala un raport, in terrmen de 5 zile de la finalizarea controlului".

Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a prelungit ulterior controlul derulat la Posta Romanapana pe 30 septembrie, din cauza volumului mare de acte si documente care trebuie verificate si analizate, dupa cum HotNews.ro a scris aici.

Posta Romana este una dintre cele mai mari companii din Romania, cu peste 24.000 de angajati, si este socotita drept una dintre vacile de muls ale statului, avand in prezent o datorie istorica de 380 milioane lei, care este esalonata la plata. Compania este nereformata din punct de vedere tehnologic si ineficienta. Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, care a preluat conducerea acestei companii in luna iunie 2014, a diversificat zonele de activitate ale Postei, prin lansarea unui broker de asigurari si prin lansarea de servicii bancare in parteneriat cu Patria Bank, dar mai este drum lung pana ce compania se va redresa.

Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Conducerea Postei sustine ca in 2015 ar fi avut profit daca nu ar fi primit amenda de 7,4 milioane euro de la Consiliul Concurentei. Posta Romana a anuntat miercuri ca a inregistrat, in primele sase luni din 2016, un profit net de 15,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro), in crestere cu 2,5% fata de primele sase luni din 2015.