​'Liderii din 33 de filiale ale Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) vor picheta miercuri, incepand cu ora 10:00, sediul Postei Romane pentru a aduce la cunostinta conducerii companiei determinarea celor 21.000 de membrii ai SLPR de a opri lucrul in cazul in care nu se semneaza actul aditional de majorare a salariului pana la cel mai tarziu 4 noiembrie', a declarat marti seara pentru HotNews.ro Matei Bratianu, presedintele SLPR. Sindicalistii nu accepta ca singura solutie pentru majorarea salariului sa o reprezinte concedierea salariatilor si spun ca directorii din Posta ar fi obligati de atributiile, dar si de salariile si indemnizatiile foarte mari sa creasca veniturile, pentru a permite si majorarea salariilor si investitii.

Matei BratianuFoto: Agerpres
  • "Maine (n.a miercuri, 25 octombrie) va fi un pichet de protest  la CNPR-Bd Dacia al liderilor din 33 Filiale ale SLPR. Acestia doresc sa aduca la cunostinta membrilor COnsiliului de Administratie (C.A) al Postei Romane -reuniti in sedinta maine - determinarea celor 21.000 de membrii ai SLPR de a opri lucrul in cazul in care nu se sneaza actul aditional de majorare a salariului pana la cel mai tarziu 4 noiembrie.
  • Membrii Comitetului Executiv ai SLPR nu accepta ca singura solutie pentru majorarea salariului sa o reprezinte concedierea salariatilor! Comitetul Executiv considera ca DG (n.a directorul general, Alexandru Petrescu) si directorii CNPR sunt obligati de atributiile pe care le au, dar si de salariile foarte foarte mari si indemnizatiile de conducere, la fel de mari, sa creasca veniturile companiei, pentru a face posibile si majorarea salariilor si investitii sau sa-i lase pe altii! Pichetul incepe maine, la 10.00 in fata companiei", se arata in mesajul transmis marti seara catre HotNews.ro de Matei Bratianu, presedintele SLPR.

Negocierile dintre sindicalistii postali si conducerea Postei Romane sunt in tot mai aprinse, iar HotNews.ro i-a amintit liderului SLPR faptul ca tocmai ce a semnat in data de 17 octombrie un proces verbal in care ar fi fost de acord fost de acord sa fie concediati 300 de angajati, numai daca salariile ar fi crescut cu 200 lei de la 1 decembrie 2016.

In replica, Matei Bratianu, a declarat marti seara pentru HotNews.ro urmatoarele:

  • 'Referitor la disponibilizari si la acordul nostru: pentru ca puteau acorda majorarea numai in limita "anvelopei" salariale, le-am sugerat sa-i concedieze pe functionarii bine platiti adusi de ei si de ceilalti 4 directori generali (2019-2014). Astfel ar fi fost echilibrat procentul de 22%disponibilizati in 2013 din executie cu cel de 5% disponibilizati dintre functionari. Ulterior au decis ca ar mai trebui concediati 700!", a spus Bratianu.

HotNews.ro a solicitat un punct de vedere conducerii Postei Romane si vom reveni cu raspunsul imediat ce il vom primi.

UPDATE (miercuri 11:00) Ce crestere salariala solicita sindicalistii si pentru cati angajati

Intrebat ce crestere salariala solicita sindicalistii si pentru cati angajati, Matei Bratianu a spus ca 'stie si cu cat si pentru cati angajati sa se aplice cresterea salariilor, dar ca este totusi o negociere'.

  • "Mandatul primit de la Comitetul Executiv nu este rigid. Pot fi, eventual, negociate termene pentru o majorare in rate. Despre numarul de salariati insa, este greu de vorbit. Cum sa o explici cuiva care are 1200 lei net, ca nu ia majorare salariala pt ca s-a acordat numai celor cu 1150 lei. Nici n-ar intelege, n-ar fi nici corect si nici moral! Poate ca ar trebui ca salariatii CNPR cu salariul mai mare de...sa nu beneficieze. Sau nu in 2017.
  • Poate ca ar fi normal, corect si moral ca indemnizatiile personalului cu functii de conducere - 190, ale "specialistilor"de proiecte -102 - si salariile celor 202 "experti" sa fie suspendate pentru 2017 si altele "tunse". S-ar realiza o economie de 8-10 milioane lei in 2017. Si oricum, de 8 ani, si expertii si specialistii si cei din conducere o conduc"in cap"! Asa ca pentru ce sa mai fie indemnizati?", a declarat Matei Bratianu.

Posta Romana este una dintre cele mai mari companii din Romania, cu peste 24.000 de angajati, si este socotita drept una dintre vacile de muls ale statului, avand in prezent o datorie istorica de 380 milioane lei, care este esalonata la plata. Compania este nereformata din punct de vedere tehnologic si ineficienta. Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, care a preluat conducerea acestei companii in luna iunie 2014, a diversificat zonele de activitate ale Postei, prin lansarea unui broker de asigurari si prin lansarea de servicii bancare in parteneriat cu Patria Bank, dar mai este drum lung pana ce compania se va redresa.

Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul postal a raportat o cifra de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), in scadere cu 4,1% fata de 2014, si o pierdere neta de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), fata de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) in 2014. In aceeasi perioada de referinta, numarul mediu de angajati din Posta Romana a scazut cu 426 angajati pana la 24.814 angajati.

Conducerea Postei sustine ca in 2015 ar fi avut profit daca nu ar fi primit amenda de 7,4 milioane euro de la Consiliul Concurentei. Posta Romana a anuntat miercuri ca a inregistrat, in primele sase luni din 2016, un profit net de 15,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro), in crestere cu 2,5% fata de primele sase luni din 2015.