Farmaciile vor putea elibera in sistem off-line medicamentele din retetele medicale emise on-line si off-line atunci cand nu functioneaza platforma informatica de asigurari de sanatate (PIAS), potrivit unor masuri adoptate miercuri de Guvern. Anterior, medicamentele puteau fi furnizate de farmacii doar in regim on-line, iar cand era picat sistemul cardului national de sanatate, se aflau in imposibilitatea legala de a elibera asiguratilor medicamentele. De asemenea, si serviciile si dispozitivele medicale, inclusiv cele din cadrul programelor nationale de sanatate curative vor putea putea fi acordate off-line.

Cardul national de sanatateFoto: CNAS

Comunicatul de presa transmis miercuri de Guvern:

"Pentru a fi evitata aparitia de disfunctionalitati in accesul asiguratilor la serviciile medicale, atunci cand se produc intreruperi in functionarea Platformei Informatice din Asigurarile de Sanatate (PIAS), Guvernul a modificat si completat doua acte normative.

Este vorba despre HG nr. 206/2015 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2015 si 2016 si despre Anexa 2 la HG nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016-2017.

Potrivit masurilor aprobate astazi de Executiv, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) constata si comunica, prin publicarea pe site-ul propriu, intreruperile in functionarea PIAS. In astfel de cazuri:

  • serviciile si dispozitivele medicale, inclusiv cele din  cadrul programelor nationale de sanatate curative, se acorda off-line;
  • furnizorii de medicamente elibereaza in sistem off-line medicamentele din prescriptiile medicale on-line si off-line.

Anterior, medicamentele puteau fi furnizate de farmacii doar in regim on-line.

Presedintele CNAS emite ordin, pana la termenul de raportare a activitatii lunare prevazut in contract, pentru ziua/zilele in care sunt constatate intreruperi in functionarea PIAS.

Ordinul, care se publica pe site-ul CNAS, cuprinde conditiile de transmitere in PIAS a serviciilor acordate off-line si conditiile de validare a acestora, in cazul imposibilitatii de a utiliza on-line sistemul national al cardului de asigurari sociale de sanatate, parte componenta a PIAS, ca urmare a intreruperii functionarii acestei platforme.

De asemenea, se prelungeste cu 3 luni valabilitatea HG 206/2015, respectiv pana la 31 martie 2017, pentru a se asigura continuitatea accesului la servicii medicale inclusiv in ceea ce priveste eliberarea medicamentelor si materialelor sanitare specifice asigurate bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate".