Comerciantii cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro vor fi obligati de la 1 ianuarie 2017 sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit, ceea ce inseamna ca vor fi obligati sa aiba cel putin un POS disponibil in fiecare magazin, potrivit asa numei legi cash-back care a fost publicata luni in Monitorul Oficial. In caz contrar, acestia risca amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei. Fara a fi obligati, comerciantii ar putea permite detinatorilor de carduri sa retraga maxim 200 de lei in numerar de la POS-urile din magazine, similar retragerilor de bani din bancomate, contra unui comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.

Carduri bancareFoto: AGERPRES

Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, asa numita lege cash-back, a fost publicata luni in Monitorul Oficial, dupa ce saptamana trecuta a fost adoptata de Parlament si promulgata de presedintele Iohannis.

Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2017, 'persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei vor avea obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit'.

Aceasta inseamna ca acesti comercianti vor trebui sa aiba cel putin un POS disponibil in fiecare magazin, in caz contrar in lege fiind prevazute amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei.

(Cum isi pot pune magazinele de cartier aparate de plata cu cardul, pentru a se conforma obligatiilor ce vor incepe la 1 ianuarie 2017)

In acelasi timp, si 'operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit'.

Institutiile publice care nu vor accepta incasarea de impozite, taxe amenzi etc..prin intermediul cardurilor risca amenzi de la 20.000 de lei la 50.000 de lei.

  • Comerciantii ar putea permite detinatorilor de carduri sa retraga pana la maxim 200 lei cash de la POS-uri

Spre deosebire de forma initiala a legii, comerciantii nu vor fi obligati sa acorde bani cash direct de la POS-uri, in combinatie cu plata bunurilor cumparate, detinatorilor de carduri, insa serviciul poate fi lansat de magazine in parteneriat cu institutiile emitente si acceptante de carduri.

In acest sens, in lege se precizeaza urmatoarele:

"(4) Institutiile emitente si acceptante de carduri intreprind toate masurile necesare, de implementare a sistemului de acordare de avansuri in numerar la terminalele de plata, odata cu achizitia de bunuri si/sau servicii, pentru utilizatorii de carduri.

(5) Persoanele juridice prevazute la alin. (1) si (3) ofera serviciul de avans in numerar la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante si pot acorda avansuri in numerar, potrivit prezentei ordonante de urgenta. Acestea afiseaza la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile serviciului.

(6) Avansul prevazut la alin. (5) se evidentiaza distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei. Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzactiilor se stabilesc conform contractelor in vigoare intre parti. Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.

(7) In cazul in care suma existenta in casa, la dispozitia comerciantilor acceptanti de carduri, prevazuti la alin.(5), nu acopera suma solicitata de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibila.

  • Pentru mai multe detalii vezi documentul atasat cu forma legii promulgata de Presedintie.

Aceasta lege va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017, iar in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare, Ministerul Finantelor, cu consultarea BNR, va modifica in mod corespunzator Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobata cu modificari si completari prin Legea 250/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Citeste si:

Cum isi pot pune magazinele de cartier aparate de plata cu cardul, pentru a se conforma obligatiilor ce vor incepe la 1 ianuarie 2017