ROMATSA, administratia romana a serviciilor de trafic aerian, a incheiat in 31 octombrie un contract de servicii de telecomunicatii voce-date cu Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), prin procedura de negociere fara anunt de participare, potrivit datelor publicate miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Justificarea este aceea ca 'lucrarile/produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice'. HotNews.ro a solicitat oficialilor Romatsa si Telekom sa precizeze care sunt motivele tehnice pentru care doar acest operator de telecomunicatii poate oferi aceste servicii si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

Centrul de coordonare SAR (Cautare si Salvare) Romatsa [7]Foto: HotNews / DP

Datele din SEAP mai arata ca ROMATSA a primit o singura oferta petru acest contract, respectiv aceea a Telekom Romania. Estimarea initiala a valorii contractului a fost de 13.888.800 fara TVA, iar valoarea totala finala a contractului a fost de 10.867.099 lei fara TVA (peste 2,4 milioane euro).

ROMATSA are statut de regie autonoma autofinantata de importanta nationala, detine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian si nu primeste de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectivului de activitate sau pentru realizarea programului de investitii si dezvoltare. Serviciile de trafic aerian sunt asigurate atat aeronavelor civile care survoleaza spatiul aerian national cat si aeronavelor care aterizeaza sau decoleaza de pe aeroporturile din Romania.

Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54,01% din actiuni) si de statul roman (45,99% din actiuni). Actionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiunile grupului elen.

In trimestrul trei din acest an, Telekom Romania avea peste 1,99 milioane de abonati de telefonie fixa (in scadere cu 5,6% fata de perioada similara din 2015), peste 1,19 milioane de abonati de internet fix (in crestere cu 1,4%), peste 1,46 milioane de abonati TV (in crestere cu 2%) si peste 5,86 milioane de abonati la comunicatiile mobile (in scadere cu 0,6%).