DNA a constituit un nou dosar penal la Posta Romana in urma neregulilor sesizate luna trecuta de Ministerul Comunicatiilor, dosar care se afla in lucru, au transmis pentru HotNews.ro oficialii DNA. 'Avand in vedere stadiul dosarului, alte informatii nu pot fi oferite in acest moment', au mai precizat procurorii. Pana in acest moment, procurorii DNA au trimis spre judecare sase dosare avand ca obiect infractiuni care au determinat prejudicii in dauna Postei Romane, in trei dintre acestea pronuntandu-se deja decizii de condamnare definitiva.

Delia Popescu si Alexandru PetrescuFoto: Agerpres (colaj HotNews)
  • "Ca urmare a sesizarii inaintate de Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, avand ca obiect aspectele mentionate de dvs. in solicitare, s-a constituit un dosar penal care se afla in lucru. Avand in vedere stadiul dosarului, alte informatii nu pot fi oferite in acest moment, deoarece li se aplica dispozitiile art. 12 ali.1 lit. e) din Legea 544/2001.
  • Pana in acest moment, procurorii DNA au trimis spre judecare sase dosare avand ca obiect infractiuni care au determinat prejudicii in dauna Companiei Nationale Posta Romana (vezi comunicate nr. 1332/VIII/3 din 1 noiembrie 2016nr 251/VIII/3 din 13 octombrie 2009, nr. 687/VIII/3 din 15 decembrie 2010, nr. 1131/VIII/3 din 6 decembrie 2013, nr 1112/VIII/3 din 18 iunie 2015 si 1814/VIII/3 din 19 noiembrie 2015). Pana in acest moment, in trei dintre cele sase dosare s-au pronuntat decizii de condamnare definitiva, iar celelalte trei dosare se afla pe rolul instantelor, in diferite stadii de judecare. Deciziile de condamnare variaza intre 8 ani si 6 luni inchisoare si 3 ani si  6 luni inchisoare cu suspendare", a precizat vineri pentru HotNews.ro Lidia Saplacan, purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

UPDATE In urma acestui articol, Posta Romana a transmis vineri urmatoarele precizari:

  • "Demersul initiat de DNA, pe baza datelor mentionate in cadrul raportului Corpului de Control al MCSI, in urma analizarii activitatii companiei Posta Romana, in perioada extinsa 2008-2016, reprezinta un procedeu standard care se inscrie in linia fireasca de activitate a organelor de cercetare si control.
  • Intrucat stadiul demersului DNA este la nivelul incipient de cercetare penala, care are scopul de a stabili daca a fost sau nu savarsita o infractiune si in ce circumstante a fost comisa aceasta, asa cum am precizat si pana acum, compania sustine orice actiune a organelor abilitate, menita sa clarifice acte savarsite de reprezentati ai Postei Romane asupra carora planeaza suspiciuni de incalcare a legii.
  • Conform cutumei instituite la nivelul companiei, prin reprezentantii sai, Posta Romana sta la dispozitia organelor abilitate pentru furnizarea de informatii si documente legate de acest subiect".

Amintim ca luna trecuta, Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca a sesizat DNA privind posibile fapte de natura penala la Posta, fara insa a spune nimic concret cu privire la neregulile descoperite. La insistentele HotNews.ro, Ministerul a transmis detalii despre o parte dintre nereguli care privesc achizitiile de produse IT, de masini si contractele de inchiriere a spatiilor. In replica, In replica, Posta Romana, condusa de Alexandru Petrescu, a precizat ca unele constatari sunt false, tendentioase sau superficiale, iar altele sunt spete vechi, care au fost surprinse in rapoartele Curtii de Conturi si care se afla deja pe rolul instantelor.

Informatia pe scurt despre neregulile descoperite de Minister la Posta:

  • Ministerul Comunicatiilor nu a publicat inca sinteza raportului de control de la Posta, la 13 zile dupa ce a a anuntat ca sesizat DNA, comunicand la solicitarea HotNews.ro doar cateva nereguli descoperite, si anume:
         - un prejudiciu estimat la 8.606.223,88 Euro fara TVA, aferent unui contract IT de leasing operational incheiat in aprilie 2008 de Posta cu HP. Acest contract a constituit un prejudiciu, intrucat se putea opta pentru varianta unui contract de leasing financiar, pentru aceeasi valoare, caz in care, la incetarea perioadei contractuale, bunurile ramaneau in proprietatea CNPR.
        - In perioada 2013-2016, Posta ar fi incheiat contracte de inchiriere spatii cu incalcarea legislatiei privind achizitiile publice, deoarece valoarea cumulata a acestora depaseste pargul valoric pentru achizitia directa. Majoritatea contractelor de inchiriere spatii au valori cuprinse intre 3.000 euro si 11.000 euro, cu exceptia unui contract pentru care Posta plateste o chirie lunara de 31.535 euro.
    - prejudicii de zeci de milioane de euro la achizitiile de masini in anii 2008, 2013 si 2016.
  • In replica, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei, a transmis HotNews.ro pozitia conducerii companiei, in care se sustine ca majoritatea acestor nereguli prezentate de MCSI sunt vechi si de notorietate, care s-ar regasi in rapoartele Curtii de Conturi si pentru care sunt dosare pe rolul instantelor si ca unele concluzii sunt chiar false, precum cele legate de faptul ca 'majoritatea contractelor de inchiriere spatii au valori cuprinse intre 3.000 euro si 11.000 euro'. Din totalul de 989 contracte de inchiriere derulate in 2013, 2014, 2015 si 2016, doar 11 depasesc valoarea lunara de  3.000 euro, argumenteaza acesta.
  • - Conducerea Postei mai acuza Ministerul ca prin maniera in care a prezentat rezultatele acestui control ar fi contribuit la impietarea sau chiar pierderea unor contracte vitale pentru companie

Pentru detalii citeste: EXCLUSIV Ce nereguli sustine ca a gasit Ministerul Comunicatiilor la Posta pentru care a sesizat DNA si cum se apara conducerea companiei