HARTA INTERACTIVA Implicatiile Legii Cash Back: Aproximativ 70.000 de comercianti si institutii publice vor trebui sa accepte platile cu cardul in 2017 / Se estimeaza ca, in primul an, mediul financiar bancar va avea costuri de 30 milioane de euro
- Intra pe hartile interactive pentru a vedea cati comercianti vor fi obligati sa-si instaleze POS-uri in fiecare judet
- Daca aveti sau administrati o firma puteti verifica aici daca sunteti afectati de legea Cash Back
Comerciantii care fac comert cu amanuntul si cei prestatori de servicii de utilitate publica cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro, precum si institutiile publice vor fi obligati sa accepte platile cu cardul incepand de anul viitor, potrivit asa numitei legi Cash-Back, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017. Cati comercianti vor fi afectati de aceasta lege? Ce costuri vor avea? Care vor fi beneficiile?
Intr-un interviu acordat HotNews.ro, George Anghel, directorul executiv al APERO, vorbeste despre implicatiile si provocarile legii Cash Back. In acelasi timp, Asociatia a pus la dispozitia HotNews.ro rezultatele unui studiu de impact al Legii Cash Back studiu realizat de Insights Enterprise (Membru A.P.E.R.O.) in parteneriat cu Termene.ro, informatii cuprinse in hartile interactive din acest articol. Daca aveti sau administrati o firma puteti verifica pe aceasta platforma daca sunteti afectati de legea Cash Back.
HARTA - Procentul de comercianti care ofera plata prin POS in fiecare judet din tara:
- Click pe fiecare judet pentru informatii
- Click pe butonul ">>" din stanga-sus pentru Legenda Hartii
Intrebare HotNews.ro: Care este in prezent situatia comerciantilor si a terminalelor POS la nivelul intregii tari?
George Anghel: Studiile A.P.E.R.O. arata ca in acest moment aproximativ 43,000 de comercianti accepta plata cu cardul, din care doar putin peste 1,000 sunt comercianti mari, restul fiind comercianti mici si mijlocii. Acesti 43,000 comerciantii detin cca. 153,000 de terminale. Daca ne orientam dupa profilul de comerciant in Romania, constatam ca sunt eligibili pentru a accepta platile electronice cu cardul aproximativ 370,000 de comercianti, ceea ce conduce catre o rata de adoptie a platilor cu cardul de 11,6%. Aproximativ 330,000 comercianti inca nu accepta platile cu cardul desi profilul de activitate se preteaza platilor electronice.
Intrebari HotNews.ro: APERO a facut un studiu asupra implicatiilor legii cash back? Cati comerciantii vor fi nevoiti sa-si instaleze POS-uri? Cate sunt in urban si cate in rural?
George Anghel: Studiul de impact pe care l-am realizat arata ca, in acceptiunea legii cash-back, un numar de aproximativ cca. 70,000 de comercianti si institutii publice vor trebui sa inceapa sa accepte platile cu cardul in 2017. Momentan nu avem o impartire in urban / rural insa studiem posibilitatea de a duce analiza la un nivel si mai profund.
Intrebare HotNews.ro: Ce diferente/disparitati notabile ati identificat intre judete si ce denota aceste diferente?
George Anghel: Foarte interesant este ca harta acceptarii platii cu cardul se suprapune perfect cu dezvoltarea economica a tarii. Discutam de o rata de adoptie de 53% in Bucuresti si Ilfov urmate de regiunea Transilvania unde rata medie de adoptie a platii cu cardul este de 43%. Brasovul si Sibiul insa se situeaza din acest punct de vedere chiar mai sus decat Bucurestiul, cu 54% si respectiv 56%. Sunt urmati de Cluj cu 49%. La polul opus se situeaza Moldova cu 33%, Muntenia (fara Bucuresti si Ilfov) cu 30% si Oltenia cu 29%. Ca si judete avem Teleorman (17%), Vaslui 23%, si Giurgiu si Calarasi cu cate 24% rata de adoptie.
HARTA - Gradul de penetrare a POS-urilor la comercianti in regiunile de dezvoltare ale Romaniei
- Click pe fiecare judet pentru informatii
- Click pe butonul ">>" din stanga-sus pentru Legenda Hartii
Intrebare HotNews.ro: Cate terminale POS vor trebui instalate in tara?
George Anghel: Daca ne uitam doar la comertul cu amanuntul estimam un numar de 72,000 de terminale adica o rata de 1,2 terminale / comerciant.
Intrebare HotNews.ro: Cate magazine cu afaceri mici (putin peste 10.000 de euro anual) ati identificat?
George Anghel: Pragurile pe care le-am folosit in cadrul studiului sunt de la 10,000 la 1,000,000 euro, intre 1 mil. si 5 mil. euro, si peste 5 mil. euro cifra de afaceri. Studiul insa a mers pe un criteriu incrucisat de analiza in sensul ca a vizat nu doar comerciantii cu o cifra de afaceri anuala de peste 10,000 euro ci si gradul lor de sanatate financiara, respectiv daca sunt pe profit sau pierdere. Am descoperit astfel ca avem in Romania in zona comertului cu amanuntul cca. 36,000 de comercianti profitabili care nu accepta plata cu cardul din care peste 90% au declarat un profit mai mic de 1 mil. euro.
HARTA - Marii Comercianti din tara care au profit (peste 1 milion de lei), dar care nu ofera plata prin POS
- Click pe fiecare judet pentru informatii
- Click pe butonul ">>" din stanga-sus pentru Legenda Hartii
Intrebare HotNews.ro: Cate din acestea sunt in mediul urban si cate in mediul rural?
George Anghel: Inca nu putem da un raspuns precis la aceasta intrebare.
Intrebare HotNews.ro: In cat timp?
George Anghel: Termenul de implementare stabilit de lege este unul nerealist, respectiv 90 zile.
Intrebare HotNews.ro: Care sunt riscurile in cazul in care magazinele nu-si vor instala POS-urile?
George Anghel: Conform legii fiecare punct de lucru trebuie sa accepte plata cu cardul, in caz contrar fiecare comerciant risca o amenda intre 5.000 si 7.000 lei.
Intrebare HotNews.ro: Este tehnic posibil sa se respecte termenele din lege?
George Anghel: Legea in spiritul ei este buna, obiectivul fiind acela de a creste gradul de bancarizare a platilor in Romania si implicit, dar treptat, a cat mai multor oameni si a cat mai multor business-uri. Referitor la termen, acesta va fi imposibil de respectat, motiv pentru care A.P.E.R.O. va propune autoritatilor un calendar de implementare.
Intrebare HotNews.ro: In cat timp a ajuns industria bancara sa introduca numarul de POS-uri actual de la comercianti?
George Anghel: Pentru a instala cele 153,000 de terminale existente in piata in acest momment a fost nevoie de 15 ani.
Intrebare HotNews.ro: Daca nu sunt fezabile termenele din lege, ce recomanda APERO?
George Anghel: Vreau sa mentionez cu claritate ca industria de plati electronice apreciaza pozitiv acest act normativ. In ceea ce priveste implementarea ne asteptam si invitam autoritatile sa vina alaturi de noi astfel incat procesul implementarii sa fie unul de succes.
Intrebare HotNews.ro: Veti face demersuri la autoritati pentru a rezolva problema legata de termenele prea scurte de aplicabilitate din lege?
George Anghel: Cu siguranta da, insa nu va fi vorba doar de termene ci si de clarificari de ordin operational pe care impreuna cu autoritatile vrem sa le gestionam constructiv.
Intrebare HotNews.ro: Haideti sa vedem costurile si beneficiile pentru toti cei afectati de aceasta lege. In primul rand. Pentru detinatorii de carduri. Cu ce le va face viata mai usoara aceasta lege? Exista si aspecte negative pentru ei?
George Anghel: Introducerea serviciului cash back si implicit extinderea retelei de terminale pana in magazinele de proximitate are numai efecte pozitive pentru detinatorii de carduri intrucat plata cu cardul va deveni prezenta peste tot, iar in ceea ce priveste comisionul acesta este asimilat de lege comisionului pentru retragere la ATM. Comisionul suplimentar care apare, respectiv cel de max. 1%, nu este perceput de banca, ci poate fi perceput de comerciant.
Intrebare HotNews.ro: In al doilea rand. Sa luam cazul unui magazin de cartier. Ce trebuie sa faca in perioada urmatoare?
George Anghel: Comerciantii trebuie sa se adreseze bancilor pentru a semna contracte de acceptare plati cu cardul prin terminale POS.
Care sunt pasii pentru a-si instala POS? Odata ajuns la banca comerciantului i se va deschide un cont curent si va trece printr-o procedura de evaluare de risc. Ulterior banca ii va intocmi o oferta. Comerciantul poate opta sa vada 2 poate 3 astfel de oferte, insa in cele din urma va trebui sa o accepte pe una dintre ele.
Ce oferte i-ar putea oferi bancile? Bancile au propriile politici de ofertare, iar fiecare comerciant este un caz particular.
Ce comisioane? Structura de comisioane este agreata impreuna cu banca.
Ce costuri va avea? In afara comisionului pe tranzactii in piata mai exista si o suma fixa per terminal, la care insa s-ar putea renunta, daca se atinge un anumit grad de tranzactionare pe POS, indicat, de regula de catre banca.
Ce beneficii? In ceea ce priveste beneficiile consideram ca serviciul cash-back se va impune repede ca un diferentiator in randul comerciantilor. El va stimula afinitatea oamenilor pentru platile cu cardul, va creste vanzarile intrucat pentru a putea retrage cash/numerar prin procedura stipulata de legea cash back este nevoie ca detinatorul de card sa cumpere ceva din magazin. In momentul in care un comerciant va deschide acest serviciu automat ceilalti din proximitate vor trebui sa faca la fel.
Intrebare HotNews.ro: In a treilea rand. Daca bancile vor suporta costurile, la cat estimati ca se vor ridica aceste costuri?
George Anghel: Costurile estimate in primul an pentru mediul financiar bancar se vor ridica la aproximativ 30 milioane de euro. Ce costuri are o banca cu un POS si in cat si-ar recupera banii? Pe langa costul cu terminalul care poate fi de 300 euro mai sunt costurile recurente lunare de cca. 10 euro pe luna. In total costurile cu un terminal POS sunt de 400-420 euro. Cat i-ar lua unei banci sa-si amortizeze costurile cu acest terminal? Perioada de amortizare a unui terminal este un calcul care depinde de multi factori printre care cei mai importanti sunt volumele tranzactionate de comerciant prin terminalul POS si structura de costuri pe care banca o are si care difera de la banca la banca. Dar intr-un scenariu optimist o banca ar putea amortiza acest cost in 1,5 - 2 ani. Ce profit vor avea bancile pe termen lung? Profitabilitatea nu vine din POS, ci din gradul de bancarizare a platilor per ansamblu si cresterea increderii populatiei in folosirea mijloacelor electronice de plata.
Ne civilizam si noi incet-incet
Adica e bine ca in Romania este voie sa existe pizzerii, dar ar fi rau daca toti oamenii ar fi obligati sa faca pizza! Sesizezi "usoara diferenta?
In concluzie: legea-abuz este inca o dovada a modului in care un Parlament corupt este mituit sa dea legi cu dedicatie pentru ingrasarea bancilor in detrimentul micilor afaceri ci capital autohton pe care le inping la pierzanie facandu-le viata cat mai scumpa!
Nicaieri in lumea civlizata nu exista o lege la modul asta.
Este foarte rau pentru libertatea economica, este foarte rau pentru democratie, este foarte rau pentru investitori.
Urmatorul abuz pe care il asteptam ar fi obligativitatea celor care au cash sa "doneze" cash-ul bancii, in rest prin aceasta lege s-a terfelit suficient dreptul la proprietate si libera initiativa.
Sunt sigur ca asa de buna credinta cum esti ai aplauda frenetic si aceasta lege!
Daca cenzura HN va publica insa comentariul si un tanar il citeste si il intelege SA FUGA din Romania! Sa nu stea pentru nimic sa fie umilit de Parlamente de borfasi votate de asigurati social si mituite de banci!
Este post-apocaliptic de rau aici, nu ne asteptam decat la "si mai rau"
Nu e nici un abuz, se cheama modernizare, suntem in urma la capitolul asta riscand sa pierdm la capitolul competivitate cu tarile din jur, de aceea e nevoie de un impuls. Exista si lege pentru expropiere si asta ti se pare un abuz ? Exista interese economice generale care trebuie avute in vedere.
Comerciantii, nu pierd, ci castiga pentru ca isi maresc baza de clienti cu cei care au card, sporesc vanzarile pentru ca clientii trebuie sa cumpere si incaseaza comision la eliberarea de cash.
"Este foarte rau pentru libertatea economica, este foarte rau pentru democratie, este foarte rau pentru investitori."
Da, vine APOCALIPSA ! Pana una alta turistii platesc cu cardul. Taxele si impozitele vor putea fi platite tot cu cardul. Intram si noi in randul lumii, insa se pare ca unora le place ca in anii "50.
"Urmatorul abuz pe care il asteptam ar fi obligativitatea celor care au cash sa "doneze" cash-ul bancii, in rest prin aceasta lege s-a terfelit suficient dreptul la proprietate si libera initiativa."
Despre ce cash al bancii vorbesti ? Oamenii isi retrag proprii lor bani de pe card.
Este ca si cum eu ar trebui sa suport o parte din cheltuielile cu transportul daca un client vine cu un taxi sa cumpere ceva de la mine, e aberant .
"The value provided to merchants from electronic transactions is about 1.5 to 2.5 times the total cost of acceptance for debit and about 2.5 to 3 times the total cost of acceptance for credit
Average debit and credit transactions range from two to four times the size of a cash transaction in developed markets to over 20 to 30 times respectively in others"
https://www.mastercard.us/en-us/about-mastercard/what-we-do/interchange.html
Eu iau decizii ce este in folosul meu si ce nu este .
Nu inteleg cum i-am restrans libertatile la omul respectiv .
Acuma, ca tu ai ceva cu bancile, asta e alta poveste. Dar sistemul de plata cu cardul nu e ceva rau, cum nici bancile nu au doar parti rele, cum probabil crezi tu.
La uber nu se emite bon fiscal dar se emite o factura pe care o gasesti in cont, impreuna cu plata prin card formeaza o tranzactie perfect legala dpvd fiscal. Tu crezi ca un magazin online emite bonuri fiscale cand se face o plata online cu cardul sau chiar cand banii vin ramburs prin curier? Nu, si legea prevede clar ca sunt exceptati fiindca factura se inchide prin plata online.
Ma mira ca Auchan nu are sistem de wave pay... Kaufland, carefour, selgros, lidl, au toate.
Tocmai de aceea am functionat atata ani in mediul privat pentru ca nu am risipit banii si timpul .
Statul nu ma poate obliga cum sa joc pe piata libera, pur si simplu nu poate . Ne intoarcem la PCR ?
Daca vreau sa spun cuiva ceva o spun, daca vreau sa platesc ceva cuiva platesc si doar direct, sunt principii de viata, nu vreau sa ma "modernizez" .
Consider banca o afacere ok atata timp cat pot la alegere sa am o colaborare cu ei, dar cu forta niciodata .
Cererea si oferta fac piata nu legea .
Niciodata nu o sa fiu sclavul bancilor, nu in viata asta !
Atunci cand o sa pierd clienti pentru ca nu am POS ma pot gandi, eu nu investesc bani aiuria .
Ce sa facem, unii iau decizii persoane si in viata si in afaceri .
Cred ca mai degraba "sclav al bancii" ar putea fi o persoana care a imprumutat bani in conditii nefavorabile de la banca, gen creditele in franci sau cei care erau pana acum obligati sa predea atat casa, cat si sa restituie imprumutul integral, insa in cazul de fata nu putem vorbi de asa ceva.
E o chestiune din care toata lumea va castiga, comerciantul isi sporeste vanzarile si veniturile prin incasarea acelui comision la eliberarea de cash, clientii vor fi multumiti pentru ca vor putea plati cu cardul si pot obtine cash, bancile au si ele partea lor de profit, iar statul beneficiaza de pe urma reducerii evaziunii fiscale, in final acei bani se vor duce catre domenii de interes general, educatie, sanatate etc.
Ne vedem maine intr-un stat care-si protejeaza familiile si afacerile de abuzuri .
2. Introducerea unei noi taxe in beneficiul exclusiv al bancilor (tranzactiile prin POS sint platite de clienti; direct, cind e vorba de debit cards si indirect, chiar si de catre cei care nu au asa ceva, taxa fiind inclusa in pretul tuturor marfurilor, atunci cind e vorba de credit cards)
3. Aducerea populatiei in starea de dependenta totala de banii tipariti (sau facuti din tastatura) de banci, pe care populatia va fi obligata sa ii tina doar in banci (nu acasa, nu in portofel), conturile bancare putind fi blocate discretionar, "tunse" sau devalorizate oricind doresc bancherii si subordonatii lor, politrucii. Pentru asta, e necesar ca aurul sa devina, din nou, ilegal.
Sclavii lumii de azi si de miine nu mai au lanturi la picioare, ci cite un cont bancar. Cind planul va fi finalizat, controlul va fi total. Pentru a inchide gura unui disident nu va mai fi nevoie de politie, arestari, tortura, puscarii. Cu un simplu click i se poate bloca contul bancar oricui. In momentul ala nu mai are bani nici de chirie, nici de tramvai, nici de piine... Si nici macar nu stie cine impotriva cui sa se rascoale sau sa protesteze.
Aceasta lege NU va obliga pe nimeni sa NU mai plateasca cash. Aceasta lege insa construieste infrastructura si pentru platile electronice. Tarile din vest, unde aceasta infrastructura exista, au inteles de mult utilitatea acestei infrastructuri si au beneficii sistemice datorita acestui fapt. Oamenii acolo nu se mai plang ca sunt controlati, urmariti sau ca ar fi sclavii cuiva.
Asta am vrut sa spun.
Pe de alta parte Hitler, Stalin, Mao, Ceausescu nu au avut nevoie de plata prin POS sa-si subjuge propriile popoare.
Ei cumpara, mananca si muncest, asta este viata lor.
2. Ei iubesc bancile si prefera ca ele sa gestioneze toti banii.
3. Cine are nevoie de independenta ? Un sclav cuminte mananca resturi in fiecare zi.
Si la fel, cum iti explici ca in tarile cele mai sarace, ne-educate, dictoatoriale, etc, plata cu cardul e o raritate?
Cind propria teorie iti e invalizata atit de flagrant de realitatea din jur, oare n-ar fi cazul sa te intrebi daca n-o fi gresita?
Un mic grup de sociopati incearca de citeva decenii sa puna lesa fiecarui om de pe Pamint pentru a se eterniza, ei si urmasii lor, in palatele de aur si diamante obtinute prin furt, jaf, crima si genocid, slugariti de miliarde de sclavi fara putere si drepturi.
Sint curios daca Donald Trump chiar le-a stricat distractia acestor nebuni si ii va strivi ca pe niste serpi veninosi la prima ocazie sau e, si el, unul din grup. Numarul mare de generali cu care s-a inconjurat imi da oarecari sperante...
Nu exista mind control, daca crezi in asa ceva esti "nebun" .
Acum cateva luni m-am intilnit cu un partener de afaceri, tocmai si-a luat un SUV nou si i-am zis in fata ca eu nu pot sa-mi jignesc fostii profesori, cunostinte, neamuri care nu au progesat din punct de vedere financiar in ultimii ani etaland "cine sunt eu", sunt prea apropiat de acesti oameni ca sa-i sfidez . De atunci ori de cate ori ne-am intilnit a venit cu vechea masina .
Fraza asta spune totul despre sociopatie!
Chestia cu "palatele de aur si diamante" este direct din povestile cu fratii Grimm
Chestia cu "furt, jaf, crima si genocid" ma duce cu gandul la Stalin, Mao, Bokassa, Pol Pot, etc. sa intelegem ca ei si urmasii lor sunt cei care vor sa ne "sclavageasca"?
2. tranzactiile prin POS sunt platite de comercianti, dar nici banii cash nu vin si pleaca gratis. Daca e sa compari costurile administrarii banilor cash versus plata electronica, nu-s sigur ca iesi mai bine cu cashul.
3. contul bancar se blocheaza doar in caz de datorii la fisc sau executare silita. Adica in momentul in care nu-ti onorezi obligatiile.
In concluzie, plata online nu va place niciodata micului escroc, micului combinator. In rest, pentru cei care nu au nimic de ascuns, e o metoda mult mai simpla de tranzactionat banii. Toata lumea civilizata foloseste aproape exclusiv cardul, ceea ce dovedeste ca folosirea lui nu adice nici saracie, nici sclavie. In USA de exemplu, folosirea aproape exclusiva a cardului nu a impiedicat in nici un fel alegerea unui presedinte anti-sistem.
Economia cash-only e primitiva.
Daca peste 99% din clientii mei platesc cash am tot dreptul din lume sa nu-mi instalez un POS pentru a intra in "normalitate" .
Banca este o afacere cinstita atata timp cat functioneaza pe piata libera. la fel cum este afacerea mea, la fel cum este afacerea ta .
Daca peste 10 ani clientii mei o sa inceapa sa renunte la serviciile si produsele mele deoarece nu am POS atunci pot sa incerc sa-mi instalez unul, da doar daca vad ca afacerea mea are de castigat din asta . Statul roman nu este in stare sa administreze nici o scara de bloc, nu poate sa ma oblige sa fiu clientul unei banci comerciale .
La fel si cu Ardealul; Harghita si Covasna numai dezvoltarea si liberalismul nu le caracterizeaza, dar sint in top la plati electronice. Analizele sint mult mai complicate; tin de penetrarea lanturilor de magazine (unul de top de ex e proponderent in Buc & IF), de infastructura din spate pe care se bazeaza acestea, (Moldova saraca n-are nici o autostrada), acoperire internet/mobil, prezenta bancilor, pondere urban/rural etc.
Pe de altă parte, dacă mai există vreo localitate fără internet, măcar acoperire GSM, bănuiesc că acum e ocazia.