Sari direct la conținut

HARTA INTERACTIVA Implicatiile Legii Cash Back: Aproximativ 70.000 de comercianti si institutii publice vor trebui sa accepte platile cu cardul in 2017 / Se estimeaza ca, in primul an, mediul financiar bancar va avea costuri de 30 milioane de euro

Comerciantii care ofera plata cu cardul - situatia pe judetele tarii, Foto: Hotnews
Comerciantii care ofera plata cu cardul - situatia pe judetele tarii, Foto: Hotnews

Aproximativ 70.000 de comercianti si institutii publice vor trebui sa accepte platile cu cardul in 2017 si doar in comertul cu amanuntul se estimeaza instalarea unui numar de 72.000 de POS-uri, potrivit datelor Asociatiei de Plati Electronice din Romania (APERO). Potrivit legii, fiecare punct de lucru trebuie sa accepte plata cu cardul, in caz contrar fiecare comerciant riscand o amenda intre 5.000 si 7.000 de lei. Pentru fiecare POS comerciantii ar putea plati lunar intre 30 si 50 de lei catre banca, iar de cealalta parte costurile estimate in primul an pentru mediul financiar bancar sunt de circa 30 milioane de euro.

– Intra pe hartile interactive pentru a vedea cati comercianti vor fi obligati sa-si instaleze POS-uri in fiecare judet

– Daca aveti sau administrati o firma puteti verifica aici daca sunteti afectati de legea Cash Back

Comerciantii care fac comert cu amanuntul si cei prestatori de servicii de utilitate publica cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro, precum si institutiile publice vor fi obligati sa accepte platile cu cardul incepand de anul viitor, potrivit asa numitei legi Cash-Back, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017. Cati comercianti vor fi afectati de aceasta lege? Ce costuri vor avea? Care vor fi beneficiile?

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, George Anghel, directorul executiv al APERO, vorbeste despre implicatiile si provocarile legii Cash Back. In acelasi timp, Asociatia a pus la dispozitia HotNews.ro rezultatele unui studiu de impact al Legii Cash Back studiu realizat de Insights Enterprise (Membru A.P.E.R.O.) in parteneriat cu Termene.ro, informatii cuprinse in hartile interactive din acest articol. Daca aveti sau administrati o firma puteti verifica pe aceasta platforma daca sunteti afectati de legea Cash Back.

HARTA – Procentul de comercianti care ofera plata prin POS in fiecare judet din tara:

– Click pe fiecare judet pentru informatii

– Click pe butonul „>>” din stanga-sus pentru Legenda Hartii

Nu se vede harta pe mobil? Click aici -> Vizualizare hartă mai mare

Nu

Intrebare HotNews.ro: Care este in prezent situatia comerciantilor si a terminalelor POS la nivelul intregii tari?

George Anghel: Studiile A.P.E.R.O. arata ca in acest moment aproximativ 43,000 de comercianti accepta plata cu cardul, din care doar putin peste 1,000 sunt comercianti mari, restul fiind comercianti mici si mijlocii. Acesti 43,000 comerciantii detin cca. 153,000 de terminale. Daca ne orientam dupa profilul de comerciant in Romania, constatam ca sunt eligibili pentru a accepta platile electronice cu cardul aproximativ 370,000 de comercianti, ceea ce conduce catre o rata de adoptie a platilor cu cardul de 11,6%. Aproximativ 330,000 comercianti inca nu accepta platile cu cardul desi profilul de activitate se preteaza platilor electronice.

Intrebari HotNews.ro: APERO a facut un studiu asupra implicatiilor legii cash back? Cati comerciantii vor fi nevoiti sa-si instaleze POS-uri? Cate sunt in urban si cate in rural?

George Anghel: Studiul de impact pe care l-am realizat arata ca, in acceptiunea legii cash-back, un numar de aproximativ cca. 70,000 de comercianti si institutii publice vor trebui sa inceapa sa accepte platile cu cardul in 2017. Momentan nu avem o impartire in urban / rural insa studiem posibilitatea de a duce analiza la un nivel si mai profund.

Intrebare HotNews.ro: Ce diferente/disparitati notabile ati identificat intre judete si ce denota aceste diferente?

George Anghel: Foarte interesant este ca harta acceptarii platii cu cardul se suprapune perfect cu dezvoltarea economica a tarii. Discutam de o rata de adoptie de 53% in Bucuresti si Ilfov urmate de regiunea Transilvania unde rata medie de adoptie a platii cu cardul este de 43%. Brasovul si Sibiul insa se situeaza din acest punct de vedere chiar mai sus decat Bucurestiul, cu 54% si respectiv 56%. Sunt urmati de Cluj cu 49%. La polul opus se situeaza Moldova cu 33%, Muntenia (fara Bucuresti si Ilfov) cu 30% si Oltenia cu 29%. Ca si judete avem Teleorman (17%), Vaslui 23%, si Giurgiu si Calarasi cu cate 24% rata de adoptie.

HARTA – Gradul de penetrare a POS-urilor la comercianti in regiunile de dezvoltare ale Romaniei

– Click pe fiecare judet pentru informatii

– Click pe butonul „>>” din stanga-sus pentru Legenda Hartii

Nu se vede harta pe mobil? Click aici -> Vizualizare hartă mai mare

Intrebare HotNews.ro: Cate terminale POS vor trebui instalate in tara?

George Anghel: Daca ne uitam doar la comertul cu amanuntul estimam un numar de 72,000 de terminale adica o rata de 1,2 terminale / comerciant.

Intrebare HotNews.ro: Cate magazine cu afaceri mici (putin peste 10.000 de euro anual) ati identificat?

George Anghel: Pragurile pe care le-am folosit in cadrul studiului sunt de la 10,000 la 1,000,000 euro, intre 1 mil. si 5 mil. euro, si peste 5 mil. euro cifra de afaceri. Studiul insa a mers pe un criteriu incrucisat de analiza in sensul ca a vizat nu doar comerciantii cu o cifra de afaceri anuala de peste 10,000 euro ci si gradul lor de sanatate financiara, respectiv daca sunt pe profit sau pierdere. Am descoperit astfel ca avem in Romania in zona comertului cu amanuntul cca. 36,000 de comercianti profitabili care nu accepta plata cu cardul din care peste 90% au declarat un profit mai mic de 1 mil. euro.

HARTA – Marii Comercianti din tara care au profit (peste 1 milion de lei), dar care nu ofera plata prin POS

– Click pe fiecare judet pentru informatii

– Click pe butonul „>>” din stanga-sus pentru Legenda Hartii

Nu se vede harta pe mobil? Click aici -> Vizualizare hartă mai mare

Intrebare HotNews.ro: Cate din acestea sunt in mediul urban si cate in mediul rural?

George Anghel: Inca nu putem da un raspuns precis la aceasta intrebare.

Intrebare HotNews.ro: In cat timp?

George Anghel: Termenul de implementare stabilit de lege este unul nerealist, respectiv 90 zile.

Intrebare HotNews.ro: Care sunt riscurile in cazul in care magazinele nu-si vor instala POS-urile?

George Anghel: Conform legii fiecare punct de lucru trebuie sa accepte plata cu cardul, in caz contrar fiecare comerciant risca o amenda intre 5.000 si 7.000 lei.

Intrebare HotNews.ro: Este tehnic posibil sa se respecte termenele din lege?

George Anghel: Legea in spiritul ei este buna, obiectivul fiind acela de a creste gradul de bancarizare a platilor in Romania si implicit, dar treptat, a cat mai multor oameni si a cat mai multor business-uri. Referitor la termen, acesta va fi imposibil de respectat, motiv pentru care A.P.E.R.O. va propune autoritatilor un calendar de implementare.

Intrebare HotNews.ro: In cat timp a ajuns industria bancara sa introduca numarul de POS-uri actual de la comercianti?

George Anghel: Pentru a instala cele 153,000 de terminale existente in piata in acest momment a fost nevoie de 15 ani.

Intrebare HotNews.ro: Daca nu sunt fezabile termenele din lege, ce recomanda APERO?

George Anghel: Vreau sa mentionez cu claritate ca industria de plati electronice apreciaza pozitiv acest act normativ. In ceea ce priveste implementarea ne asteptam si invitam autoritatile sa vina alaturi de noi astfel incat procesul implementarii sa fie unul de succes.

Intrebare HotNews.ro: Veti face demersuri la autoritati pentru a rezolva problema legata de termenele prea scurte de aplicabilitate din lege?

George Anghel: Cu siguranta da, insa nu va fi vorba doar de termene ci si de clarificari de ordin operational pe care impreuna cu autoritatile vrem sa le gestionam constructiv.

Intrebare HotNews.ro: Haideti sa vedem costurile si beneficiile pentru toti cei afectati de aceasta lege. In primul rand. Pentru detinatorii de carduri. Cu ce le va face viata mai usoara aceasta lege? Exista si aspecte negative pentru ei?

George Anghel: Introducerea serviciului cash back si implicit extinderea retelei de terminale pana in magazinele de proximitate are numai efecte pozitive pentru detinatorii de carduri intrucat plata cu cardul va deveni prezenta peste tot, iar in ceea ce priveste comisionul acesta este asimilat de lege comisionului pentru retragere la ATM. Comisionul suplimentar care apare, respectiv cel de max. 1%, nu este perceput de banca, ci poate fi perceput de comerciant.

Intrebare HotNews.ro: In al doilea rand. Sa luam cazul unui magazin de cartier. Ce trebuie sa faca in perioada urmatoare?

George Anghel: Comerciantii trebuie sa se adreseze bancilor pentru a semna contracte de acceptare plati cu cardul prin terminale POS.

Care sunt pasii pentru a-si instala POS? Odata ajuns la banca comerciantului i se va deschide un cont curent si va trece printr-o procedura de evaluare de risc. Ulterior banca ii va intocmi o oferta. Comerciantul poate opta sa vada 2 poate 3 astfel de oferte, insa in cele din urma va trebui sa o accepte pe una dintre ele.

Ce oferte i-ar putea oferi bancile? Bancile au propriile politici de ofertare, iar fiecare comerciant este un caz particular.

Ce comisioane? Structura de comisioane este agreata impreuna cu banca.

Ce costuri va avea? In afara comisionului pe tranzactii in piata mai exista si o suma fixa per terminal, la care insa s-ar putea renunta, daca se atinge un anumit grad de tranzactionare pe POS, indicat, de regula de catre banca.

Ce beneficii? In ceea ce priveste beneficiile consideram ca serviciul cash-back se va impune repede ca un diferentiator in randul comerciantilor. El va stimula afinitatea oamenilor pentru platile cu cardul, va creste vanzarile intrucat pentru a putea retrage cash/numerar prin procedura stipulata de legea cash back este nevoie ca detinatorul de card sa cumpere ceva din magazin. In momentul in care un comerciant va deschide acest serviciu automat ceilalti din proximitate vor trebui sa faca la fel.

Intrebare HotNews.ro: In a treilea rand. Daca bancile vor suporta costurile, la cat estimati ca se vor ridica aceste costuri?

George Anghel: Costurile estimate in primul an pentru mediul financiar bancar se vor ridica la aproximativ 30 milioane de euro. Ce costuri are o banca cu un POS si in cat si-ar recupera banii? Pe langa costul cu terminalul care poate fi de 300 euro mai sunt costurile recurente lunare de cca. 10 euro pe luna. In total costurile cu un terminal POS sunt de 400-420 euro. Cat i-ar lua unei banci sa-si amortizeze costurile cu acest terminal? Perioada de amortizare a unui terminal este un calcul care depinde de multi factori printre care cei mai importanti sunt volumele tranzactionate de comerciant prin terminalul POS si structura de costuri pe care banca o are si care difera de la banca la banca. Dar intr-un scenariu optimist o banca ar putea amortiza acest cost in 1,5 – 2 ani. Ce profit vor avea bancile pe termen lung? Profitabilitatea nu vine din POS, ci din gradul de bancarizare a platilor per ansamblu si cresterea increderii populatiei in folosirea mijloacelor electronice de plata.

ARHIVĂ COMENTARII
DSS • 2016-12-08 18:12:39
o lege excelenta. Se va reduce mult evaziunea fiscala, pt ca nu mai poti primi bani la negru, cum fac micii comercianti, si in plus nu va mai trebui sa scoatem atat de multi bani la bancomat. Ne civilizam si noi incet-incet
17 13
2016-12-08 22:40:02
5 12
card payments • 2016-12-09 09:01:03
O lege buna pentru toata lumea. Aceasta lege nu va opri pe nimeni sa foloseasca in continuare cash dupa buna discretie. Alegerea in cele din urma este a fiecaruia. Aceasta lege vizeaza crearea unei infrastructuri pentru platile electronice pe care tarile care au inteles beneficiile o au. In tarile din vest platile cu cardul sunt la o rata medie de 50% si acolo nu se plange nimeni ca sunt urmariti si controlati si alte scenarii de acest fel.
6 2
2016-12-09 11:42:26
2 3
pro_bono • 2016-12-09 15:23:08
"In concluzie: legea-abuz este inca o dovada a modului in care un Parlament corupt este mituit sa dea legi cu dedicatie pentru ingrasarea bancilor in detrimentul micilor afaceri ci capital autohton pe care le inping la pierzanie facandu-le viata cat mai scumpa! " Nu e nici un abuz, se cheama modernizare, suntem in urma la capitolul asta riscand sa pierdm la capitolul competivitate cu tarile din jur, de aceea e nevoie de un impuls. Exista si lege pentru expropiere si asta ti se pare un abuz ? Exista interese economice generale care trebuie avute in vedere. Comerciantii, nu pierd, ci castiga pentru ca isi maresc baza de clienti cu cei care au card, sporesc vanzarile pentru ca clientii trebuie sa cumpere si incaseaza comision la eliberarea de cash. "Este foarte rau pentru libertatea economica, este foarte rau pentru democratie, este foarte rau pentru investitori." Da, vine APOCALIPSA ! Pana una alta turistii platesc cu cardul. Taxele si impozitele vor putea fi platite tot cu cardul. Intram si noi in randul lumii, insa se pare ca unora le place ca in anii "50. "Urmatorul abuz pe care il asteptam ar fi obligativitatea celor care au cash sa "doneze" cash-ul bancii, in rest prin aceasta lege s-a terfelit suficient dreptul la proprietate si libera initiativa." Despre ce cash al bancii vorbesti ? Oamenii isi retrag proprii lor bani de pe card.
1 2
Marius_23 • 2016-12-09 16:37:02
Clientii bancilor pot sa imi transfere costurile lor mie si cu asta nu pot sa fiu de acord, adica esti clientul bancii, sa-ti vanda banca produse si servicii daca e asa de bun POS-ul . Este ca si cum eu ar trebui sa suport o parte din cheltuielile cu transportul daca un client vine cu un taxi sa cumpere ceva de la mine, e aberant .
2 1
pro_bono • 2016-12-09 23:48:47
Comerciantii castiga prin acceptarea platilor cu cardul. "The value provided to merchants from electronic transactions is about 1.5 to 2.5 times the total cost of acceptance for debit and about 2.5 to 3 times the total cost of acceptance for credit Average debit and credit transactions range from two to four times the size of a cash transaction in developed markets to over 20 to 30 times respectively in others" https://www.mastercard.us/en-us/about-mastercard/what-we-do/interchange.html
0 2
Marius_23 • 2016-12-10 10:02:27
Nu ma intereseaza, este firma mea, alegerea mea .
1 0
Marius_23 • 2016-12-10 10:25:00
Am luat o decizie prin care castig anual cu 10.000 de lei mai putin si nu regret o secunda . Viata mea, decizia mea . Statul nu poate sa ia decizii in numele meu . Daca eu nu pot sa-mi conduc firma asa cum vreau in cel mai rau caz daca pierd procesul cu statul roman o inchid, sclav niciodata !!!
0 0
pro_bono • 2016-12-10 12:52:57
Statul deja ia decizii in numele tau, cand te obliga la plata taxelor si impozitelor, cand te obliga sa eliberezi bon fiscal, cand te obliga sa ai casa de marcat, cand te obliga sa respecti norme de igiena etc. Nu prea inteleg ideea asta cu a fi sclav la stat, statul nu se implica in conducerea firmei tale, doar te obliga sa detii infrastructura pentru plati moderne prin card, asa cum te obliga sa detii si casa de marcat. E atat in folosul tau cat si al cumparatorilor.
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 13:24:34
Pai votez cu cei care cred ca modernizarea nu este "obligatorie" . Este dreptul meu de a folosi sau nu unele din noile tehnologii . Eu iau decizii ce este in folosul meu si ce nu este .
0 0
pro_bono • 2016-12-10 20:52:10
Tu nu traiesti izolat in padure. Activitatile tale se rasfrang si asupra altor persoane. Cand o persoana nu poate plati cu cardul, deja libertatea sa economica ii este restransa. Plata cu cardul este ceva normal in zilele noastre, nu inseamna inrobire, sclavie a bancilor sau stiu eu ce alta nazbatie.
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 21:44:54
Eu nu am obligatii decat fata de statul roman .
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 22:57:08
Eu nu am obligatii decat fata de statul roman si client . E treaba clientului ce contract are si cu ce banca, nu e problema mea .
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 22:17:49
A fost acum circa doi ani, de atunci nimeni nu a mai cerut sa plateasca prin aceasta metoda . Omul m-a intrebat frumos daca accept, i-am raspuns la fel de frumos ca este primul client care ma intreaba despre asa ceva si daca as avea multi clienti care ar prefera aceasta metoda si concurenta cu aceleasi preturi ( am preturi cu circa 25% mai mici decat concurenta ) nu ar fi nici o problema . Omul a inteles, a facut vreo 30 de metri pana la bancomat, si-a retras banii si mi-a platit . I-am facut actele si ne-am despartit in cele mai bune relatii . Nu inteleg cum i-am restrans libertatile la omul respectiv .
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 22:25:33
Nu am stat la un rand cu minutele pentru ca un client inaintea mea avea probleme cu plata prin card . Nu mai departe de zilele trecute un prieten a mers la cumparaturi, si-a umplut cosul si la casa a aflat ca nu functioneaza sistemul . Deci liberatatea sa economica a fost restransa si magazinul nu a vandut un cos plin cu produse .
0 0
Marius_23 • 2016-12-09 18:06:29
Mi-am strans deja bani pentru amenda, pana anul viitor strang si pentru un proces cu statul roman .
2 1
Anarb • 2016-12-09 09:59:37
Poti sa platesti si cu cardul si sa nu dai bon fiscal, asa cum e la Uber. Deci asocierea doar a unui anumit canal de plata cu evaziune e doar de aburirea maselor si imbogatirea unora.
1 6
bogdan1477 • 2016-12-09 11:37:07
E adevarat ca banul cash nu inseamna neaparat evaziune. Dar plata cu cardul inseamna 100% ban fiscalizat. Cam asta e diferenta... Nu poti sa faci tranzactii la negru cu plata cu cardul. Sau ma rog, poti, dar riscul de a fi prins tinde spre 100%. Acuma, ca tu ai ceva cu bancile, asta e alta poveste. Dar sistemul de plata cu cardul nu e ceva rau, cum nici bancile nu au doar parti rele, cum probabil crezi tu.
5 2
Anges • 2016-12-09 11:46:24
Uber, Airbnb, "magazinele" online pe persoana fizica. Ai citit comunicatul Anaf vizavi de actiunea demarata impotriva ultimei categorii?
1 2
AliKimiku • 2016-12-10 10:23:01
pirat? La uber nu se emite bon fiscal dar se emite o factura pe care o gasesti in cont, impreuna cu plata prin card formeaza o tranzactie perfect legala dpvd fiscal. Tu crezi ca un magazin online emite bonuri fiscale cand se face o plata online cu cardul sau chiar cand banii vin ramburs prin curier? Nu, si legea prevede clar ca sunt exceptati fiindca factura se inchide prin plata online.
0 0
Kivek • 2016-12-08 22:57:12
la Auchan, firma Franceza, trebuie sa dai cardul angajatului ca sa-l introduca in aparatul de citire pt carduri si apoi bagi pin-ul in alt aparat. PENIBIL! Cu cateva sapotamani in urma am trecut prin Franta unde cu card din alta tara nici macar n-am atins aparatul de citit carduri ci doar l-am trecut pe langa el si plata s-a facut ok
11 3
bogdan1477 • 2016-12-09 11:41:28
In afara nu dai cardul din mina, tocmai ca sa nu ti se vada detaliile cardului. A incercat ceva similar lidl acu vro citeva luni, invitindu-te sa bagi singur cardul in aparat. Si n-a avut deloc succes (toata lumea intindea cardul vinzatoarei). Oricum, deja sistemul wave pay e din ce in ce mai raspindit, si asta ne va scuti in scurt timp de a mai da cardul vinzatorului. Ma mira ca Auchan nu are sistem de wave pay... Kaufland, carefour, selgros, lidl, au toate.
2 1
AliKimiku • 2016-12-10 10:26:07
O gramada de magazine au acum contactless iar Auchan(cel putin aia din Titan) au si sistemul de plata rapida pe care nu l-am vazut la nimeni in Ro.
0 0
ZaR • 2016-12-08 18:42:12
Pana si aceasta harta arata ca judetele PSD (sudul si Moldova) trebuie de urgenta declarate zone "calamitate" si sprijinite prin facilitati masive pentru investitori atfel astea ne vor trage inanpoi in zona de putrefactie a Rusiei..ceea ce practic se intampla deja, vezi alegerea lui "Popon" in Basarabia..
11 8
tudorborisev • 2016-12-08 20:23:29
Si pe langa asta, orice s-ar zice, exista si acel "Pedigree istoric". Daca ai avut influente vestice non-stop de-a lungul secolelor, cum s-a intamplat cu Transilvania, civilizatia a intrat oarecum in sange mai mult decat la restul si s-a transmis din generatie in generatie. Daca in schimb ai construit de cand te stii case din rahat si i-ai dat in cap vecinului sa-i furi capra, azi se resimte....si in optiunile politice, si in comportament, si in aspectul localitatilor si in multe altele.
9 3
Marius_23 • 2016-12-09 10:07:46
Nu o sa-mi instalez niciodata un POS . Constitutia garanteaza dreptul la proprietate privata . Sa apelez la un serviciu de pe urma caruia nu o sa am nici un beneficiu ci doar clienti frustrati ca nu o sa le mearga din cand in cand sistemul este ca ca si cum m-as lasa furat cu 50 RON pe luna . Tocmai de aceea am functionat atata ani in mediul privat pentru ca nu am risipit banii si timpul .
2 7
pro_bono • 2016-12-09 15:27:26
Ba ai beneficii ! Mai multi clienti pentru ca vor plati la tine si cei cu cardul, care altfel s-ar fi dus la magazinul vecin, clienti straini fara lei, insa care platesc cu cardul, mai multe produse vandute, comision pentru retragerea banilor
2 2
Marius_23 • 2016-12-09 16:52:28
Din oras si ma pot compara cu orice magazin online ! Daca vreau sa-mi spun wi-fi imi pun, daca vreau sa servesc cafea o fac, daca vreau website imi fac, daca vreau social media imi fac cont, DACA VREAU !!! Statul nu ma poate obliga cum sa joc pe piata libera, pur si simplu nu poate . Ne intoarcem la PCR ?
1 1
pro_bono • 2016-12-09 23:39:40
Te obliga statul sa emiti bon fiscal ? Te obliga statul sa ai casa de marcat ? Te obliga statul sa parasesti proprietatea in caz de expropiere ? Nu exista numai binele individual al persoanei, ci si binele colectiv, iar aceasta masura slujeste acelui bine. Nu inteleg frica si isteria asta fata de POS. Intram si noi in randul lumii, ne modernizam, nu vine apocalipsa si nu intra firmele in faliment, dimpotriva comertul capata un impuls.
1 2
Marius_23 • 2016-12-10 09:24:42
Nu trebuie sa dau nimainui explicatii, mi-am deschis firma pentru ca eu sa pot lua decizii in cunostinta de cauza nu sa fiu obligat . Dupa cum am spus o sa platesc amenda si o dau statul in judecata . Daca vreau sa spun cuiva ceva o spun, daca vreau sa platesc ceva cuiva platesc si doar direct, sunt principii de viata, nu vreau sa ma "modernizez" . Consider banca o afacere ok atata timp cat pot la alegere sa am o colaborare cu ei, dar cu forta niciodata . Cererea si oferta fac piata nu legea . Niciodata nu o sa fiu sclavul bancilor, nu in viata asta !
1 0
AliKimiku • 2016-12-10 10:37:26
Nu stiu ce vinzi si unde e localizata afacerea ta dar pot sa iti spun ca nu ai nici-un respect pentru clientii tai. Pur si simplu asa vor muschii tai, sa nu accepti plata cu cardul si cu asta basta. Dorinta clientilor e zero. Chestia cu ti-ai deschis firma ca sa iei decizii personale arata din pacate o mentalitate larg intalnita in randul "capitalistilor" romani si e si motivul pentru care capitalul romanesc nu se dezvolta. In Romania esti obligat la o gramada de taxe para-legale dar tu esti foarte suparat pe cei 50 de lei pe care i-ai da bancii in schimbul unui serviciu ff util. Iti urez succes cu afacerea ta si mai vorbim peste vreo 10 ani.
1 0
Marius_23 • 2016-12-10 11:03:36
Eu nu fac schimbari pentru 1% dintre clienti . Veniturile din afacere sunt sub 10% din ceea ce castig, deci nu e stress daca afacerea merge sau nu . Atunci cand o sa pierd clienti pentru ca nu am POS ma pot gandi, eu nu investesc bani aiuria .
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 11:09:41
Circa 90% multumiti . A incerca sa multumesti pe toata lumea e nebunie curata .
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 16:20:55
Nu vand softuri inutile de miliarde de euro statului roman, nu vand masini de fite care consuma si polueaza mai mult decat in manual . Ce sa facem, unii iau decizii persoane si in viata si in afaceri .
0 0
pro_bono • 2016-12-10 13:03:41
Ce inseamna a fi "sclavul bancilor" ? Esti constient ca-ti vei creste baza de clienti, pentru ca vor veni si cei cu card ? Esti constient ca inainte ca clientii sa obtina cash trebuie sa cumpere ceva, deci vanzari mai mari ? Esti constient ca tu vei incasa comisionul de retragere cash, nu banca ? Cred ca mai degraba "sclav al bancii" ar putea fi o persoana care a imprumutat bani in conditii nefavorabile de la banca, gen creditele in franci sau cei care erau pana acum obligati sa predea atat casa, cat si sa restituie imprumutul integral, insa in cazul de fata nu putem vorbi de asa ceva.
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 13:17:37
Eu iau decizii in firma mea . Daca nu mai pot sa iau decizii inseamna ca sunt un sclav si nu mai este firma mea, deci daca pierd procesul cu statul roman o pot inchide, au castigat bancile .
0 0
pro_bono • 2016-12-10 20:54:20
Serios, orice dialog devine inutil. Daca pierzi procesul poti sa-ti inchizi firma, altii iti vor lua locul. Altii care nu se panicheaza irational la masuri normale.
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 21:54:25
Tehnologia progreseaza in continuu, eu aleg daca o folosesc sau nu in afacerea mea altfel afacerea mea nu mai este a mea . Spre exemplu magazinul online, pot sa-mi fac dar am ales sa nu fac .
0 0
Marius_23 • 2016-12-11 10:59:13
O sa aiba peste cativa ani o criza de sute de mii de specialisti in Europa . Gasesti pe toate gardurile oameni pregatiti . Ma indoiesc ca cineva cu pregatirea si experienta mea o sa lucreze pe aceasi bani, dar cu fiecare om din sanatate si informatica bine pregatit care pleaca din tara societatea o sa aiba de castigat . Las bancile sa aduca un plus valoare societatii romanesti, nu e nici o tragedie .
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 13:36:31
Si iti spun ca este in folosul tau . Frumoasa tentiva de manipulare !
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 14:19:07
Muncind mult pe bani putini, fiind serios in relatia cu oamenii . Nu ma intereseaza nici o colaborare cu vreo banca !
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 12:00:32
Maine la vot voi vota impotriva politicienilor care vor sa intre cu bocancii in familie si in afaceri .
0 0
pro_bono • 2016-12-10 13:12:09
Astea sunt exagerari copilaresti ! Nimeni nu intra cu bocancii in familia ta sau in afacerea ta. Iti conduci afacerea asa cum doresti, doar ca trebuie sa respecti niste reguli, asa cum statul te obliga la casa de marcat, asa te obliga si la POS. Asa s-a zis si atunci, ca din cauza casei de marcat afacerile vor da faliment, se vor pierde bani etc. E o chestiune din care toata lumea va castiga, comerciantul isi sporeste vanzarile si veniturile prin incasarea acelui comision la eliberarea de cash, clientii vor fi multumiti pentru ca vor putea plati cu cardul si pot obtine cash, bancile au si ele partea lor de profit, iar statul beneficiaza de pe urma reducerii evaziunii fiscale, in final acei bani se vor duce catre domenii de interes general, educatie, sanatate etc.
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 13:39:32
Fata de vreo banca si nici o nu sa aiba vreodata .
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 13:52:52
Direct, fara sa-mi "traduca" cineva realitatea, exact ca si un copil .
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 12:53:17
Care nu reusesc sa puna deoparte 1.500 de lei pe an, explicati-le la ei ca e bine sa plateasca 500 de lei pe an pentru un potential castig ! Ne vedem maine intr-un stat care-si protejeaza familiile si afacerile de abuzuri .
0 0
Marius_23 • 2016-12-10 13:57:25
Acum cativa ani am trimis o petitie la ANAF . In cateva luni legea cu pricina s-a schimbat si m-a ajutat enorm .
0 0
nu-conteaza • 2016-12-09 10:18:56
mai taie un "i" de la "monstrii" ala.
0 7
bogdan1477 • 2016-12-09 11:50:35
Daca din Ardeal scoti toate investitiile straine, in 10 ani ajungi fix ca-n Moldova si in sud. Ardealul are norocul sa fie aproape de autostrada si in consecinta sa aiba somaj aproximativ zero. Si omul care are serviciu nu mai are timp niic de furat capra, nici de certat cu vecinul, nici de baut in crisma. In schimb asistatul social care n-are nimic de facut toata ziua, ajunge si in crisma, si la batai cu vecinul, si la furat de foame. Asha ca mai scuteste-ne cu complexul ala de superioritate ardelenesc. Intr-un domeniu care nu necesita autostrada, cum e IT-ul, nu e nici o diferenta intre Iasi, Cluj sau Timisoara.
0 3
bogdan1477 • 2016-12-09 11:45:00
Tot ce trebuie facut sunt doua autostrazi care sa lege sudul si moldova de ardeal-ungaria. facilitati exista deja suficiente prin salarii mici si somaj la greu. Doar ca cineva care-si face o fabrica nu vrea sa transporte marfa 16 ore cu tirul pina la iesirea din tara. Si fix asta PSD nu vrea sa faca, pentru ca si-ar pierde pur si simplu electoratul asistat.
1 1
Chaos & Collapse • 2016-12-08 18:54:51
1. Controlul populatiei prin a) taxarea intregii populatii si a fiecarei operatiuni financiare dupa bunul plac al oligarhiei, b) exploatarea istoricului tuturor tranzactiilor - pentru santaj, influentare etc. 2. Introducerea unei noi taxe in beneficiul exclusiv al bancilor (tranzactiile prin POS sint platite de clienti; direct, cind e vorba de debit cards si indirect, chiar si de catre cei care nu au asa ceva, taxa fiind inclusa in pretul tuturor marfurilor, atunci cind e vorba de credit cards) 3. Aducerea populatiei in starea de dependenta totala de banii tipariti (sau facuti din tastatura) de banci, pe care populatia va fi obligata sa ii tina doar in banci (nu acasa, nu in portofel), conturile bancare putind fi blocate discretionar, "tunse" sau devalorizate oricind doresc bancherii si subordonatii lor, politrucii. Pentru asta, e necesar ca aurul sa devina, din nou, ilegal. Sclavii lumii de azi si de miine nu mai au lanturi la picioare, ci cite un cont bancar. Cind planul va fi finalizat, controlul va fi total. Pentru a inchide gura unui disident nu va mai fi nevoie de politie, arestari, tortura, puscarii. Cu un simplu click i se poate bloca contul bancar oricui. In momentul ala nu mai are bani nici de chirie, nici de tramvai, nici de piine... Si nici macar nu stie cine impotriva cui sa se rascoale sau sa protesteze.
16 19
Observatore • 2016-12-08 19:14:16
... cu alte cuvinte perfidia imbracata in straie de fecioara neprihanita ( nimic nou ) .
4 13
andimi • 2016-12-08 19:28:30
Cred ca ai vazut prea multe filme SF. Ce spui tu poate fi real, dar in tari dictatoriale, ca Rusia, nu in tari democratice, cum pretindem ca suntem. Iar daca e democratie stai tu linistit, se gasesc alte cai pentru ocolirea sistemului.
15 8
card payments • 2016-12-08 19:30:52
Stimate domn, va multumim ca ne-ati luminat.
14 8
Toni_Romania • 2016-12-09 08:11:44
-
5 8
card payments • 2016-12-09 09:09:17
Nu asta am vrut sa las de inteles. Ceea ce am vrut sa arat este ca abordari de acest gen nu aduc nimic constructiv intr-o tara in care avem inca multe lucruri de facut. Realizarea infrastructurii de plati electronice este ca si realizarea de autostrazi. Impactul este aproape acelasi. Astazi nu avem autostrazi nici pentru oameni, nici pentru bani ceea ce ne afecteaza foarte tare. Aceasta lege NU va obliga pe nimeni sa NU mai plateasca cash. Aceasta lege insa construieste infrastructura si pentru platile electronice. Tarile din vest, unde aceasta infrastructura exista, au inteles de mult utilitatea acestei infrastructuri si au beneficii sistemice datorita acestui fapt. Oamenii acolo nu se mai plang ca sunt controlati, urmariti sau ca ar fi sclavii cuiva. Asta am vrut sa spun.
6 2
bogdan1477 • 2016-12-09 11:58:30
asta e cuvint nou conform dexonline.ro
2 1
AliKimiku • 2016-12-08 19:52:37
Dar poate economia la negru este cea care trebuie controlata. Nu e o explicatie mai simpla? Pe de alta parte Hitler, Stalin, Mao, Ceausescu nu au avut nevoie de plata prin POS sa-si subjuge propriile popoare.
11 14
Anarb • 2016-12-09 10:05:51
...dar intre timp lumea evolueaza si metodele de dominatie devin mai subtile. Incearca sa tii pasul! ;)
1 7
AliKimiku • 2016-12-10 10:43:46
Voi fi dominat prin intermediul unui card de plastic si a unui cont bancar. Trebuie sa ingrop repede niste monede la radacina unui stejar ca vine apocalipsa.
0 0
Robert M • 2016-12-08 20:01:17
1. Pe ei nu ii deranjeaza controlul total. Ei nu au de gand sa scrie carti sau sa lucreze la teorii marete. Ei cumpara, mananca si muncest, asta este viata lor. 2. Ei iubesc bancile si prefera ca ele sa gestioneze toti banii. 3. Cine are nevoie de independenta ? Un sclav cuminte mananca resturi in fiecare zi.
9 13
bogdan1477 • 2016-12-09 12:03:50
Cum iti explici ca in toate tarile civilizate, de unde au aparut si apar cele mai multe teorii marete, unde oamenii sunt cei mai liberi dupa toate clasificarile, unde au cei mai multi bani, unde accesul la cultura, arta, stiinta, calatorie, etc e cel mai mare, acolo gasesti si tranzactii aproape exclusiv cu cardul (in SUA daca te duci la benzinarie cu 100 de dolari cash se uita ala la tine ca la un infractor). Si la fel, cum iti explici ca in tarile cele mai sarace, ne-educate, dictoatoriale, etc, plata cu cardul e o raritate? Cind propria teorie iti e invalizata atit de flagrant de realitatea din jur, oare n-ar fi cazul sa te intrebi daca n-o fi gresita?
2 1
Chaos & Collapse • 2016-12-08 20:11:25
... este vorba si in activitatea de inregistrare si stocare a tuturor comunicatiilor (NSA, GCHQ si celelate care ne inregistreaza si cind dormim), nu despre vreo lupta impotriva terorismului. Terorismul poate fi combatut mult mai eficient, cu cheltuieli si eforturi incomparabil mai mici, prin actiuni directionate spre indivizii si grupurile care ar avea motive sa se implice in asa ceva, tinte usor de identificat chiar si de un militian stagiar cu 4 clase. Un mic grup de sociopati incearca de citeva decenii sa puna lesa fiecarui om de pe Pamint pentru a se eterniza, ei si urmasii lor, in palatele de aur si diamante obtinute prin furt, jaf, crima si genocid, slugariti de miliarde de sclavi fara putere si drepturi. Sint curios daca Donald Trump chiar le-a stricat distractia acestor nebuni si ii va strivi ca pe niste serpi veninosi la prima ocazie sau e, si el, unul din grup. Numarul mare de generali cu care s-a inconjurat imi da oarecari sperante...
6 14
pro_bono • 2016-12-09 15:30:48
Eu zic sa nu mai iesi din casa fara casca aia groasa de aluminiu, ca altfel iar te ataca astia cu raze din satelit. You Know, mind control...
1 2
Marius_23 • 2016-12-09 17:16:06
Reclamele agresive pe care le vad de zeci de ori pe zi sunt facute fara INFORMATII CULESE DESPRE OAMENI ? Nu exista mind control, daca crezi in asa ceva esti "nebun" . Acum cateva luni m-am intilnit cu un partener de afaceri, tocmai si-a luat un SUV nou si i-am zis in fata ca eu nu pot sa-mi jignesc fostii profesori, cunostinte, neamuri care nu au progesat din punct de vedere financiar in ultimii ani etaland "cine sunt eu", sunt prea apropiat de acesti oameni ca sa-i sfidez . De atunci ori de cate ori ne-am intilnit a venit cu vechea masina .
0 0
AliKimiku • 2016-12-10 11:03:14
"Un mic grup de sociopati incearca de citeva decenii sa puna lesa fiecarui om de pe Pamint pentru a se eterniza, ei si urmasii lor, in palatele de aur si diamante obtinute prin furt, jaf, crima si genocid, slugariti de miliarde de sclavi fara putere si drepturi. " Fraza asta spune totul despre sociopatie! Chestia cu "palatele de aur si diamante" este direct din povestile cu fratii Grimm Chestia cu "furt, jaf, crima si genocid" ma duce cu gandul la Stalin, Mao, Bokassa, Pol Pot, etc. sa intelegem ca ei si urmasii lor sunt cei care vor sa ne "sclavageasca"?
0 1
Toni_Romania • 2016-12-09 08:12:26
In 2 ani cica Suedia devine tara cashless 100% - aia nici nu stiu ce i asteapta.
3 7
Anarb • 2016-12-09 10:08:24
Suedia tocmai a dat lege prin care obliga acceptarea numerarului de catre orice incasator.
0 7
bogdan1477 • 2016-12-09 12:05:08
saracii suedezi, nici nu-si inchipuie cit de clavi urmeaza sa devina...
2 1
bogdan1477 • 2016-12-09 11:57:17
1. ceea ce descrii tu acolo se traduce prin scaderea evaziunii fiscale, lucru foarte bun pentru oricine nu apreciaza furaciunea 2. tranzactiile prin POS sunt platite de comercianti, dar nici banii cash nu vin si pleaca gratis. Daca e sa compari costurile administrarii banilor cash versus plata electronica, nu-s sigur ca iesi mai bine cu cashul. 3. contul bancar se blocheaza doar in caz de datorii la fisc sau executare silita. Adica in momentul in care nu-ti onorezi obligatiile. In concluzie, plata online nu va place niciodata micului escroc, micului combinator. In rest, pentru cei care nu au nimic de ascuns, e o metoda mult mai simpla de tranzactionat banii. Toata lumea civilizata foloseste aproape exclusiv cardul, ceea ce dovedeste ca folosirea lui nu adice nici saracie, nici sclavie. In USA de exemplu, folosirea aproape exclusiva a cardului nu a impiedicat in nici un fel alegerea unui presedinte anti-sistem.
2 1
Caligula • 2016-12-09 14:22:42
De unde pana unde spune in lege ca plata cash va fi eliminata? Plata prin card e doar o alta metoda de plata mai flexibila. Daca vrei o faci, daca nu, folosesti banii. Restul e doar o aberatie. De exemplu: am avut nevoie de sarma litata pentru un proiect si am cumparat-o de acasa cu cardul on-line pentru ca nu se gaseste decat acolo; alternativa la card ar fi fost mandatul postal care e costa mult si dureaza mult. Economia cash-only e primitiva.
0 1
Marius_23 • 2016-12-09 16:22:19
Ai dreptul sa nu cumperi de la mine . Daca peste 99% din clientii mei platesc cash am tot dreptul din lume sa nu-mi instalez un POS pentru a intra in "normalitate" . Banca este o afacere cinstita atata timp cat functioneaza pe piata libera. la fel cum este afacerea mea, la fel cum este afacerea ta . Daca peste 10 ani clientii mei o sa inceapa sa renunte la serviciile si produsele mele deoarece nu am POS atunci pot sa incerc sa-mi instalez unul, da doar daca vad ca afacerea mea are de castigat din asta . Statul roman nu este in stare sa administreze nici o scara de bloc, nu poate sa ma oblige sa fiu clientul unei banci comerciale .
1 0
Observatore • 2016-12-08 19:16:18
...CIND se vor putea plati cu cardul la primarii ?
12 2
card payments • 2016-12-08 19:52:33
In coformitate cu aceasta lege toate primariile trebuie sa acepte plata cu cardul inca din prima parte a anului. Altfel oricine ii poate reclama la ANAF si pot primi amenda
6 8
Observatore • 2016-12-08 21:09:24
Nici pina azi nu pot plati pe loc la primarie cu cardul . Fufele de acolo zic : " putetzi plati cu cardul acasa pe calculator " ( SIC ! ) .
6 2
bogdan1477 • 2016-12-09 12:10:11
Pai tu vrei sa platesti la primarie cu cardul????!!!!???? Pai daca tot te deplasezi pina acolo, de ce nu platesti cash, ca tot aia e? Plata online e gindita s-o faci de acasa, nu de la primarie. Ce zici tu imi aminteste de inceputurile platii online la corent electric, cind trebuia sa mergi la banca sa platesti, dupa care sa mergi la electrica cu dovada de plata.
2 0
2016-12-08 20:08:21
1 9
bogdan1477 • 2016-12-09 12:08:01
ghiseul.ro --> cont facut automat cu un card bancar valid, ca sa-ti verifice identitatea. dupa care platesti exact ca la orange/vodafone/telekom, etc. Eu asha mi-am platit taxele pe anul in curs. enervanta ramas faptul ca nu poti plati amenzile de circulatie decit daca ai procesul verbal. Daca le baga si pe alea in sistem, nu mai ai de ce merge la primarie sa platesti chestii.
2 0
tudorborisev • 2016-12-08 20:08:26
Absolut pe toate statisticile unde se arata harti de genul ce scot in evidenta liberalismul, dezvoltarea, educatia, votul responsabil...adica tot ce ne apropie de cultura occidentala, se poate distinge cu usurinta Transilvania de restul tarii, ...aproape pe granitele istorice ale provinciei :)
10 6
card payments • 2016-12-08 20:21:00
Este o legatura directa intre platile electronice si dezvoltarea economica. Ma uitam ca Teleorman este sub Vaslui :) ... Nu a reusit nimeni sa bata Vaslui-ul pana acum :)))
10 2
ids • 2016-12-09 11:16:04
Altfel ar trebui cineva sa le explice nemtilor, japonezilor si elvetienilor cat de subdezvoltati sint ca prefera numerarul. La fel si cu Ardealul; Harghita si Covasna numai dezvoltarea si liberalismul nu le caracterizeaza, dar sint in top la plati electronice. Analizele sint mult mai complicate; tin de penetrarea lanturilor de magazine (unul de top de ex e proponderent in Buc & IF), de infastructura din spate pe care se bazeaza acestea, (Moldova saraca n-are nici o autostrada), acoperire internet/mobil, prezenta bancilor, pondere urban/rural etc.
0 6
ardelean • 2016-12-08 20:25:41
....
1 1
Alex Danila • 2016-12-08 20:52:28
10000 de euro cifră de afaceri e un prag cam jos, poate doar buticurile din sate mici nu s-ar încadra. Perfect de acord cu modernizarea rapidă, doar poate se impun costuri mari unor afaceri prea mici. Pe de altă parte, dacă mai există vreo localitate fără internet, măcar acoperire GSM, bănuiesc că acum e ocazia.
1 11
esrevinU • 2016-12-08 23:03:23
cautati pe wikipedia ... este o chestie tare, care functioneaza in UK, dar nu are nici o legatura cu acest articol.
1 2
Nevermind • 2016-12-09 08:55:51
Metoda corecta este cu avantaje fiscale sau de alta natura, nu cu amenzi. Daca tot vrea statul roman sa faca sistemul bancar burta mare, in mod artificial, si sa scada evaziunea, de ce nu-si asuma in integralitate costurile asociate pos-urilor si platilor? E usor sa dai o lege prin care sa fortezi intreprinzatorii sa cotizeze la banci, cu un plafon cvasi-general de toata jena.
2 10
jackalphonse • 2016-12-09 10:19:19
Inainte nu erau carduri, nu se dadeau salarii prin card si bancile o duceau bine. Acum, totul se face obligatoriu prin banca si bancile se vaita ca o duc greu.
2 10
INTERVIURILE HotNews.ro