Platforma informatica de asigurari de sanatate este indisponibila, fiind afectate toate sistemele IT din sanatate

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 16 ianuarie 2017, 11:40 Economie | Telecom


Cardul de sanatate
Foto: Hotnews
Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS) functioneaza defectuos luni, 16 ianuarie, echipa tehnica din CNAS lucrand in prezent la remedierea problemelor care afecteaza practic toate sistemele IT din sanatate, inclusiv cardul de sanatate, au precizat pentru HotNews.ro oficialii CNAS. Medicii si furnizorii de servicii medicale nu se pot autentifica practic in SIUI - Sistemul informatic unic integrat al CNAS, au explicat oficialii Casei, care spera sa rezolve problema in cursul acestei zile.
 • O problema majora: Desi Teamnet a castigat contracte IT de peste 5 milioane de euro pentru mentenanta PIAS si a cardului de sanatate, oficialii CNAS spun ca nu au predat inca sistemele IT din cauza lipsei unei mari parti a documentatiei tehnice a acestora, avand discutii aprinse pe aceasta tema cu HP Romania, implementatorii sistemului IT.
 • Comunicat CNAS: "Astazi, 16.01.2017, incepand cu ora 11:00, Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate este indisponibila datorita unor probleme tehnice. Pana la remedierea problemelor tehnice aparute, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda/se elibereaza in regim off-line.

  Pentru transmiterea si validarea serviciilor acordate in aceasta perioada sunt aplicabile dispozitiile art.199-202 din H.G. 161/2016, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 361 ¬ 364 din H.G. 206/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

  In acest sens, pana la termenul de raportare a activitatii lunare pentru perioada in care au fost constatate intreruperi in functionarea PIAS, presedintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus mentionate".


Amintim ca Teamnet International a castigat prin licitatie, la sfarsitul anului trecut, atat mentenanta hardware la Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS), cat si mentenanta software la CEAS - Sistemul informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate, contracte in valoare de peste 5 milioane de euro.

Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS) cuprinde urmatoarele sisteme IT:
    - SIUI - Sistemul informatic unic integrat al CNAS
    - SIPE - Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica
    - CEAS - Sistemul informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate
    - DES - Dosarul Electronic de Sanatate (nu face obiectul acestei procedurii)


In cazul ambelor contracte castigate de Teamnet (mentenanta pentru PIAS dar si cea pentru CEAS), in caietele de sarcini sunt prevazute penalitati pentru depasirea timpilor de raspuns/solutie provizorie/remediere in cazul incidentelor.

 • Timpi de rezolvare a incidentelor la card
  Foto: CNAS
  Timp de Raspuns: Timpul scurs de la contactul initial dintre utilizatorii sistemului si HelpDesk si raspunsul primit de la echipa de suport tehnic. Aceasta actiune se va desfasura prin Intermediul telefonului sau a mesageriei electronice si va fi auditata de catre Prestator. Prestatorul va asigura accesul Beneficiarului la aplicatia de auditare in vederea confirmarii nivelului serviciilor, realizarii de estimari cantitative etc.
 • Solutie provizorie: O modificare in cadrul procedurilor sau datelor care sa evite erorile fara folosirea defectuoasa a produselor.
 • Termen de Remediere: Durata de timp de la momentul finalizarii solutiei temporare pana la oferirea solutiei finale. Pentru tratarea incidentelor care afecteaza functionalitatile sistemului serviciile vor fi asigurate 24/7.

O ora de depasire a acestor timpi este egala cu 10 puncte de penalizare, iar un punct de penalizare valoreaza 1% din factura lunara aferenta serviciilor ce fac obiectul contractului. Valoarea penalitatilor nu va putea depasi valoarea facturii.

Aceasta inseamna ca cel putin in cazul sistemului IT de la card, pentru fiecare ora de depasire a timpilor de raspuns/solutie provizorie/remediere in cazul unui incident critic, Teamnet poate fi penalizata cu 10.000 de euro, echivalentul a 10% din factura lunara pe care o va incasa de la CNAS.


Teamnet a fost infiintata in 2001 de deputatul si omul de afaceri Sebastian Ghita, ca parte a grupului de firme Asesoft. Cofondator al Teamnet a fost si Bogdan Padiu, prieten cu Sebastian Ghita, care i-a preluat actiunile acestuia dupa ce acesta a intrat in politica. Momentan Bogdan Padiu detine pachetul majoritar de actiuni la Teamnet International.

Sebastian Ghita a anuntat in luna august a anului 2012 ca si-a vandut toate actiunile detinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.

Cu toate acestea, in vara anului trecut, procurorii DNA au extins urmarirea penala a lui Sebastian Ghita, sustinand ca acesta a folosit firme instrainate doar formal, pe care le-a detinut personal pana in 2012, cand a devenit deputat, pentru a rula banii obtinuti prin trafic de influenta sau pentru a disimula provenienta unor sume. Din postura de deputat, el ar fi controlat 54 de firme prin 23 de persoane interpuse, lucru interzis de lege pentru parlamentari.


Cat a costat sistemul cardurilor de asigurari de sanatate si cine l-a implementat

Sistemul Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS) a fost implementat de asocierea HP Romania SRL si Novensys Corporation SRL, contract in valoare de 87.636.000 lei (fara TVA), atribuit in data de 23 aprilie 2012 de catre Imprimeria Nationala, compania nationala care a organizat licitatia. SIVECO Romania a fost subcontractor in acest contract, furnizand inclusiv serviciile de validare a operatiunilor semnate cu cardul.

De la 1 Noiembrie 2015, HP (Hewlett-Packard) s-a impartit in doua companii la nivel global:
 • 1) Hewlett Packard Enterprise: care dezvolta tehnologii precum solutii de cloud, data center si software. Hewlett-Packard Enterprise are o noua identitate vizuala, asa cum se poate vedea pe website-ul lor: www.hpe.com
 • 2) HP Inc. (HPQ): care dezvolta tehnologii precum PC-uri, Imprimante si echipamente mobile. HP Inc. este de la 1 Noiembrie 2015 o companie nou infiintata, o corporatie listata la bursa, lider in PC-uri si echipamente de imprimare. HP Inc. pastreaza insa brand-ul HP: www.hp.com
In Romania, incepand cu noiembrie 2015 aceste schimbari sunt reflectate astfel:
 • 1) Hewlett Packard Enterprise activeaza sub entitatea juridica Hewlett Packard Romania SRL.
 • 2) HP Inc. opereaza sub o noua entitate juridica, nou-infiintata: HP Inc. Romania SRL.

Cele doua companii au management diferit.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Imprimeria Nationala au cheltuit in ultimii 5 ani 257.802.997 de lei fara TVA (aproape 60 milioane de euro) in informatizarea serviciilor din sanatate, arata datele facute publice anul trecut de Agentia pentru Agenda Digitala. In ciuda acestor cheltuieli, functionarea defectuoasa a unora din aceste sisteme mai mult ingreuneaza decat simplifica viata pacientilor. Un exemplu este sistemul cardului de sanatate.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4558 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  se pare ca HP (Luni, 16 ianuarie 2017, 11:46)

  Ed___ [utilizator]

  se pare ca HP castiga cu numele si banii si apoi dupa dezastru

  cum adica sa astepte HP documentatia tehnica ?

  dar ea nu a fost facuta initial de dezvoltatori ?

  Si cum adica sa predea sistemul ???
  ca apoi sa il preia iar varza ???
 • +14 (14 voturi)    
  ne saboteaza rusii (Luni, 16 ianuarie 2017, 11:58)

  levierul [utilizator]

  o tara plina de capacitati IT, plina ochi de programatori si de oameni de administrare servicii, plateste enorm pe un sistem si o arhitectura nefunctionala.
  Asta inseamna coruptia, iar niveul coruptiei din Romania este dat de imposibilitatea societatii de a corecta acest aspect.
 • -9 (17 voturi)    
  Aha.Lupii tineri nu si fac treaba. (Luni, 16 ianuarie 2017, 12:01)

  Toni_Romania [utilizator]

  De aia au "lupii tineri" din IT scutire de impozite 16%?
  • -6 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 ianuarie 2017, 12:27)

   [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

   • +4 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 ianuarie 2017, 13:19)

    [anonim] i-a raspuns lui

    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 ianuarie 2017, 12:24)

     [anonim] i-a raspuns lui

   • 0 (2 voturi)    
    o fac f. bine? da' asta ce este? (Luni, 16 ianuarie 2017, 13:41)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

    "Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS) functioneaza defectuos luni, 16 ianuarie, echipa tehnica din CNAS lucrand in prezent la remedierea problemelor care afecteaza practic toate sistemele IT din sanatate, inclusiv cardul de sanatate"
    • +2 (2 voturi)    
     pai... (Luni, 16 ianuarie 2017, 14:22)

     nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     probabil de la o vreme te saturi de unii si iti mai prinzi si tu un pic urechile in problema ca pana la urma urmei tu esti cel care sta pe loc si ai interesul sa-ti faci treburile sa mearga. si mai mult ca sigur codul din aplicatia aia e scris cu picioarele deci cei de la CNAS au un pic de lucru. daca ai citi un pic ai vedea ca aplicatiile au fost proiectate si implementate de firme private, nu de CNAS. CNAS sunt doar beneficiari. ca orice institutie publica, au si ei departament de IT, doar ca nu sunt la fel de numerosi sau poate la fel de bine pregatiti in tehnologia in care s-a dezvoltat aplicatia. dar banui ca matale vorbesti din experienta de vreme ce vii cu asemenea declaratii.

     cat despre aia 16%. stai numa' sa vezi ce efect are eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute la plata asigurarilor. o sa rada compententii din guvern cu gura pana la urechi cand aia cu salarii peste 2700 de euro si-or lua banii in off-shore-uri. sa vezi tu atunci gaura in bujet. asa ca introduceti aia 16% pentru IT. o sa mancati paine cu apa dimineata, la pranz si seara.
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 ianuarie 2017, 12:26)

     [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

 • +5 (7 voturi)    
  SLA pentru Beneficiar sau pentru (Luni, 16 ianuarie 2017, 12:07)

  un domn [utilizator]

  Ghita? Ar trebui revizuit SLA
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 ianuarie 2017, 12:25)

   [anonim] i-a raspuns lui un domn

   • +3 (7 voturi)    
    DNA ar trebui sa se seizeze (Luni, 16 ianuarie 2017, 12:37)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui

    Altfel nu se rezolva
    • +4 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 ianuarie 2017, 13:44)

     [anonim] i-a raspuns lui un domn

     • -3 (5 voturi)    
      Pai asta-i problema,ca Teamnet,fosta (Luni, 16 ianuarie 2017, 14:17)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui

      firma a lui Ghita,desi a castigat licitatia de mentenanta a sistemului nu-l poate repara ca nu are documentatia initiala,documentatie detinuita de firma HP,care nici romanesca nu e nici a lui Ghita nu e!
      • 0 (0 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 ianuarie 2017, 12:28)

       [anonim] i-a raspuns lui xrogo

    • +1 (5 voturi)    
     Asta stii,asta spui,uiti ca DNA si a sa (Luni, 16 ianuarie 2017, 14:19)

     xrogo [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     sefa Codruta nu se atinge de firme straine,HP,Microsoft,Bechtel s.a. au imunitate,ea se atinge numai de firmele romanesti!
 • +5 (5 voturi)    
  Inca (Luni, 16 ianuarie 2017, 13:44)

  Cosanzeana9 [utilizator]

  o dovada, daca mai era nevoie, a dispretului autoritatilor fata de cetateanul obisnuit, platitor de taxe si impozite.
 • 0 (0 voturi)    
  cat timp infractorii fugari incaseaza bani publici (Luni, 16 ianuarie 2017, 14:12)

  ouyang [utilizator]

  tara asta va fi raiul hotilor. unde sunt masurile ca acesti tepari sa nu mai aiba acces la contracte publice? aud? nimic? pai suntem cu totii tampiti ca mai platim taxe
 • 0 (0 voturi)    
  CNAS (Luni, 16 ianuarie 2017, 14:35)

  nimrod [utilizator]

  Pravalia asta e o panarama penibila. Desi am platit asigurarea pe tot anul trecut eu apar ca neasigurat inca din octombrie. Cine si-o fi tras banii mei pe ultimele trei luni? Ce sa mai zic de sotia mea care are o farmacie pe mana si e un pachet de nervi de azi-dimineata...
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 ianuarie 2017, 18:41)

   [anonim] i-a raspuns lui nimrod

   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 ianuarie 2017, 12:30)

    [anonim] i-a raspuns lui

 • -1 (1 vot)    
  Un STAT aflat in slujba ... (Luni, 16 ianuarie 2017, 16:29)

  Olyx [utilizator]

  multinationalelor si a altor companii IT neaose ( precum Teamnet, Siveco etc ) care au "supt" sute de milioane de euro pe contracte IT UMFLATE ENORM si de o PROASTA calitate...O politica corecta a STATULUI ar fi impus angajarea in cadrul ministerului a unor specialisti IT care sa implementeze ( SA PRODUCA !) si sa monitorizeze buna functionare a programelor informatice, ( ceea ce a intrentionat sa faca pe ultima suta de metri guvernul Ciolos...insa in mod cert, noua clasa politica de la conducere va renunta la o asemenea masura, ca doar nu a fost ideea lor...) NU SA EXTERNALIZEZE aceste servicii pentru ca ei, vezi Doamne, nu au personal, nu au resurse, IT-istii sunt prost platiti etc...Numai justificari din dorinta de a da firmelor "agreate" contracte pe foarte multi bani...cu eficienta aproape NULA...!!! Si aici s-a ajuns...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by