Romtehnica, companie militara coordonata de Ministerului Apararii, a atribuit in luna decembrie, fara licitatii deschise, trei contracte militare in valoare de peste 525 milioane de lei fara TVA (aproape 120 milioane euro). Cel mai mare contract (353,9 milioane lei) a fost atribuit catre americanii de la Harris Corporation Communication Systems pentru achizitia de echipamente si statii radio. Al doilea mare contract (103,3 milioane lei), pentru achizitia unui sistem de rachete antitanc portabile, a fost atribuit catre firma germana Eurospike GmbH, iar al treilea contract (67,8 milioane lei), pentru achizitia unui radar tridimensional, a fost atribuit catre americanii de la Lockheed Martin Overseas.

Cine este Harris CorporationFoto: Harris.com

Toate cele trei contracte, publicate vineri 20 ianuarie 2017 in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), au fost atribuite prin negociere fara anunt de participare, justificarea fiind: 'Lucrarile/produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice'.

1. Cel mai mare contract, in valoare totala de 353.937.968 lei (fara TVA), a fost atribuit de Romtehnica in data de 22.decembrie 2016 catre firma americana Harris Corporation Communication Systems pentru achizitia de echipamente si statii radio. Estimarea initiala a valorii contractului a fost de 419.851.444 lei ara TVA.

Harris Corporation este o companie americana de tehnologie, care produce statii si sisteme radio militare si pentru sectorul comercial, echipamente wireless, sisteme de comunicatii spatiale, avand clienti in peste 100 de tari. Cu sediul in Melbourne, Florida, compania are venituri anuale de aproximativ 7,5 miliarde de dolari si 21.000 de angajati in intreaga lume.

HotNews.ro a mai scris in luna noiembrie a anului trecut ca Romtehnica, companie nationala din domeniul apararii coordonata de Ministerului Apararii, a incheiat in 14 octombrie un acord cadru in valoare de peste 34,7 milioane de lei (fara TVA), cu firma americana Harris Corporation Communication Systems, pentru achizitia de sisteme radio/statii radio Harris de diverse tipuri, arata datele publicate vineri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul a fost atribuit prin negociere fara anunt de participare, justificarea fiind ca produsele pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice. Datele din SEAP arata zeci de contracte similare atribuite prin aceeasi procedura catre firma Harris din 2007 si pana in prezent.

2.Al doilea mare contract (103,3 milioane lei, fara TVA), pentru achizitia unui sistem de rachete antitanc portabile, a fost atribuit, in 23 decembrie 2016, catre firma germana Eurospike GmbH. Estimarea initiala a valorii contractului a fost de 104.889.666 lei fara TVA.

Cu sediul central in Rothenbach, Germania, Eurospike GmbH este un joint-venture intre companiile Diehl BGT Defence GmbH & Co. KG (Uberlingen, Germany), Rheinmetall Defence Electronics GmbH (Bremen, Germany)siRafael Advanced Defense Systems Ltd. (Haifa, Israel).

3. Al treilea contract (67,8 milioane lei, fara TVA), pentru achizitia unui radar tridimensional cu distanta mare de descoperire, mobil-TPS-77, a fost atribuit, in data de 7 decembrie 2016, catre americanii de la Lockheed Martin Overseas. Estimarea initiala a valorii contractului a fost de 67.852.500 lei fara TVA.

Lockheed Martin este o companie americana si constructor aerospatial de prim rang, specializata in domeniul militar, al securitatii si al tehnologiilor avansate. Compania a fost formata in martie 1995 prin fuziunea Lockheed Corporation cu Martin Marietta. Lockheed Martin este cea mai mare firma de produse si servicii militare la nivel mondial, (dupa venit) si cel mai mare furnizor de echipament aerospatial si tehnologic al Pentagonului, urmat de Boeing. Compania este prezenta in 75 de tari din intreaga lume. (Sursa: Wikipedia)

  • Achizitii gigant de rachete antitanc si radare, cumparate de Romtehnica de la Eurospike GmbH si catre Lockheed Martin si in 2016

Nici contractele atribuite in luna decembrie 2016 catre Eurospike GmbH si catre Lockheed Martin nu sunt singurele atribuite de Romtehnica celor doua firme.

HotNews.ro scria in luna ianuarie 2016 ca Romtehnica a achizitonat rachete antitanc in valoare de 20 de milioane de euro de la consortiul germano-israelian Eurospike, dupa ce in urma cu o saptamana a cumparat echipament si rachete antitanc de la aceeasi companie cu 110 milioane de euro. Pe langa aceste noi achizitii, statul roman a cumparat de la Lockheed Martin un radar de aparare aeriana tridimensional in valoare de circa 32,7 milioane de dolari.

Radarul produs de Lockheed Martin este de tipul AN/FPS-117 si este folosit de fortele romane romane din anul 1998, existand cinci unitati aflate in dotare pana in prezent.

Rachete si sisteme antitanc de la EuroSpike, cumparate de Romania cu 110 milioane de euro

Pe 24 decembrie 2015, Romtehnica a atribuit doua contracte pentru achizitia de armament antitan cu firma EuroSpike GmbH. Contractele au fost semnate pe 11 ianuarie, la cateva zile dupa vizita oficiala a premierului Dacian Ciolos in Germania. Informatia a fost sesizata si publicata de catre Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI).

Sistem portabil antitanc - Spike MR

Sistem portabil antitanc - Spike MR

Foto: Wikimedia Commons

Contractul de 17,9 milioane de euro se refera la "Mijloace antitanc", mai exact la rachete ghidate antitanc, iar al doilea contract de 92,7 milioane de euro se refera la "Sisteme rachete antitac portabile”. Cel mai probabil, contractul vizeaza sistemul de rachete Spike in varianta portabila pentru infanterie si forte speciale (modelul Spike MR).

Produsa de israelienii de la Rafael, rachetele Spike sunt de generatia 4++, si a fost integrata in cadrul fortelor romane de cativa ani deja pe elicopterul IAR 330 Puma Socat si pe vehiculul blindat de lupta MLI 84M.

Cele doua contracte au fost atribuite in urma unei negocieri directe, fara anunt de participare, iar Romtehnica justifica aceasta procedura prin faptul ca "lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice".

Pentru detalii citeste: