Direct One a finalizat preluarea pachetului integral de actiuni al Netcity Telecom, operatorul retelei subterane pentru fibra optica a Municipiului Bucuresti, de la fostii actionari ai Netcity - companiile UTI Netcity Investments BV si UTI Grup SA. Direct One este o companie din grupul Electrogrup controlata de antreprenorii clujeni Teofil Muresan si Simion Muresan.

Tranzactia, demarata in anul 2015, a presupus achizitia pachetului integral de actiuni a Netcity Telecom, operatorul retelei metropolitane subterane de fibra optica din Bucuresti, de catre Direct One S.A.

Netcity Telecom este compania responsabila de proiectarea, dezvoltarea si operarea retelei metropolitane de fibra optica din Bucuresti, in baza unui contract de concesiune semnat in 2008 cu Primaria Municipiului Bucuresti pe o perioada de 49 de ani, prin care municipalitatea pune la dispozitie spatiul public si incaseaza anual o redeventa de 12% din veniturile Netcity Telecom.

Pana in prezent, investitia in reteaua Netcity, asigurata exclusiv de UTI Grup si UTI Netcity Investments, a depasit 40 milioane de euro, spune compania. Reteaua masoara aproximativ 1.000 de kilometri de canalizatie si acopera zona centrala a Bucurestiului. Valoarea redeventei platite catre Municipalitate a depasit 4 milioane de Euro pana la data tranzactiei.

.

Relatand subiectul, News.ro noteaza ca echipa UTI a beneficiat de consultanta financiara din partea KPMG Romania, in timp ce pentru aspecte legale, vanzatorii au fost asistati de Leaua si Asociatii si Stoica si Asociatii.

Firma Netcity Telecom a fost constituita in urma unui contract pe 49 de ani, semnat in 2008 intre grupul UTI, controlat de Urdareanu, si Primaria Capitalei si gestioneaza reteaua de fibra optica subterana din Capitala, proiect aflat in mare intarziere.

Situatia companiei s-a complicat in octombrie 2015, cand Tiberiu Urdareanu a fost arestat intr-un dosar de coruptie. Potrivit informatiilor din piata, Netcity Telecom a fost scoasa la vanzare la finalul anului trecut de catre grupul UTI.

Intr-un raport publicat in 2015, Consiliul Concurentei a concluzionat ca in Bucuresti nu exista nicio alternativa reala la reteaua Netcity, astfel ca "Netcity detine pozitie de monopol in ariile sale de prezenta din Bucuresti si trebuie sa se abtina de la practici abuzive".

Desi este un monopol, Netcity a anuntat vara trecuta ca opreste extinderea retelei subterane, sutinand ca schimbarea reglementarilor i-ar fi micsorat veniturile. Intelegerea initiala prevedea ca Netcity sa plateasca o redeventa de 12% din venituri catre bugetul Capitalei.