Ministrul comunicatiilor, Borbely Karoly, a prezentat un plan de actiune pentru serviciul 112, astfel incat sa poata fi localizati toti apelantii, inclusiv cei care folosesc telefoane mobile, se arata intr-un comunicat al Executivului. Ministerul propune achizitionarea unui soft special in acest sens. Potrivit unui comunicat de presa al autoritatii de reglementare, modificarile tehnice necesare implementarii acestei solutii vor afecta exclusiv infrastructura de comunicatii a STS si unele proceduri soft ale aplicatiei 112 precum si legatura Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) la reteaua Romtelecom.

Memorandumul prezinta un Plan de actiuni pentru implementarea solutiilor care sa duca la operationalizarea completa a acestui serviciu, conform normelor europene. "Este vorba despre operationalizarea sistemului de localizare a celor care apeleaza numarul 112 de pe telefoanele mobile", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

Planul de actiuni va fi trimis Comisiei Europene. In luna februarie se va aproba si o Ordonanta de Urgenta prin care se va reglementa modul de solutionare a problemelor semnalate de Comisie, a mai afirmat Camelia Spataru.

Pentru operationalizarea sistemului, va fi modificata infrastructura STS

Infrastructura Serviciului de Telecomunicatii Speciale, unele proceduri de soft ale aplicatiei 112 si legatura Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) la reteaua Romtelecom vor fi modificate pentru ca pozitia apelantilor la 112 sa fie identificata cât mai precis.

Aceasta a fost concluzia la care a ajuns miercuri comisia formata din reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), ai Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), ai Romtelecom si ai operatorilor de telefonie mobila.

"Modificarile tehnice necesare implementarii acestei solutii vor afecta exclusiv infrastructura de comunicatii a STS si unele proceduri soft ale aplicatiei 112 precum si legatura Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) la reteaua Romtelecom. Operatiunea implica realizarea de catre STS a unei interconectari cu sistemul de semnalizare SS7 al Romtelecom, prin care informatia de semnalizare si localizare sa fie preluata de la operatorii mobili si sa fie transmisa mai departe la fiecare punct judetean de acces la SNUAU", se arata in comunicatul de presa.

Potrivit legislatiei in vigoare, rutarea apelurilor catre SNUAU de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice se realizeaza prin reteaua publica operata de Romtelecom. Ca urmare a existentei unor incompatibilitati de natura tehnica privind transferul informatiilor referitoare la locatia apelantului dintre operatorii mobili si Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU), localizarea apelurilor provenite din retele mobile este limitata la transmiterea informatiei de localizare a apelantului la nivel de judet si rutarea apelului, pe baza acestei informatii, direct catre punctul de acces la sistemul SNUAU aferent acelui judet.

Ministrul Comunicatiilor Karoly Borbely a argumentat, in cadrul sedintei de guvern, necesitatea de a definitiva cadrul legislativ pentru a permite finantarea unei solutii tehnice care sa permita transferul informatiilor referitoare la localizarea apelantului intre operatorii de telefonie mobila si STS. Termenele prevazute in Memorandum depind de aprobarea Ordonantei de Urgenta mentionate si nu vor depasi opt luni de la asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea solutiei.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, Comisia Europeana a deschis procedura de incalcare a dreptului comunitar asupra Romaniei (procedura de infringement), pe motiv ca sistemul 112 nu permite localizarea celor care suna de pe telefonul mobil sa anunte o urgenta. Romania avea la dispozitie doua luni pentru a trimite un raspuns satisfacator pe aceasta tema catre Bruxelles, pentru ca altfel lucrurile se apropie de Curtea Europeana de Justitie. Procedura de infringement are in genere trei faze, ultima fiind aducerea cazului in fata Curtii Europene de Justitie.

Iuliu Winkler, ministrul de atunci al Comunicatiilor a declarat ca Romania este in afara oricarui pericol de a ajunge in fata Curtii Europene de Justitie in cazul problemelor de functionare a sistemului 112. Winkler sustinea ca este nevoie de investitii pentru rezolvarea problemelor tehnice.