Siveco Romania va asigura in perioada urmatoare mentenanta si suportul tehnic pentru sistemul ERP instalat la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si al caselor de asigurari de sanatate, in acest sens fiind incheiat un acord cadru in data de 31 martie din acest an, acord in valoare totala de peste 7,6 milioane lei (fara TVA), potrivit datelor publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul a fost atribuit prin negociere fara licitatie, in conditiile in care sistemul ERP, un soft care integreaza toate informatiile dintr-o organizatie, a fost dezvoltat de Siveco odata cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).

CNASFoto: cnas.ro

Dupa incheierea unui acord-cadru, se incheie de obicei contracte subsecvente pe anumite perioade, a caror valoare insumata nu poate depasi limita valorii acordului cadru.

In acest sens in SEAP este facuta urmatoarea decriere acestui acord cadru: "Stabilirea elementelor si conditiilor esentiale care vor guverna contractele subsecvente de prestari servicii ce urmeaza a fi atribuite in temeiul si pe durata derularii acordului-cadru. Contractele subsecvente ce urmeaza a fi incheiate la nivelul fiecarei case de asigurari de sanatate judetene,CASMB , CASAOPSNAJ, precum si la nivelul CNAS , vor avea ca obiectservicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistemul ERP instalat la nivelul CNAS si al caselor de asigurari de sanatate".

De altfel, in SEAP, a si fost publicat un prim contract subsecvent in valoare de 37.421 lei, atribuit de CNAS catre Siveco in baza acestui acord cadru.

Siveco Romania vorbeste pe site-ul propriu despre "complexitatea proiectului Sistemului Informatic Unic Integrat, care derivă nu numai din aria largă de acoperire, dar şi din integrarea care se realizează între SIUI - sistemul suport pentru informatizarea serviciilor medicale din cadrul CNAS şi sistemul de tip ERP realizat tot de SIVECO Romania".

  • Dosar urias la DNA: Fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta, acuzat de luare de mita in valoare de 8,6 milioane de euro de la firme care au realizat SIUI

Amintim ca in aceasta luna DNA a anuntat detaliile unui dosar urias de coruptie. Lucian Duta, fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) din perioada guvernarii PDL, este acuzat de DNA ca a luat mita de 8,6 milioane de euro de la firme care au realizat sistemul informatic al asigurarilor de sanatate (SIUI). Duta a fost pus sub control judiciar pe cautiune, stabilita la 4,5 milioane de lei, potrivit unui comunicat DNA.

Lucian Duta este suspectat ca a luat mita 8,6 milioane de euro de la reprezentantii a doua firme de software, pentru incheierea si derularea unor acte aditionale la contractele privind Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate, implementarea Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate si interconectarea cu Sistemul Informatic Unic Integrat, precum si contractul de furnizare de servicii privind implementarea prescriptiei electronice.

  • De realizarea SIUI s-a ocupat HP (lider de consortiu si furnizorul hardware), impreuna cu Siveco (dezvoltatorul soft si al sistemului ERP), STS a asigurat comunicatiile speciale, iar SRI asigura securitatea cibernetica.
  • Sistemul IT al Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fara (TVA) si a fost implementat de asocierea HP Romania si Novensys Corporation, avand ca subcontractant pe SIVECO Romania, contractul fiind atribuit in luna aprilie 2012.
  • Contractul de servicii privind implementarea prescriptiei electronice, in valoare de peste 36,2 milioane lei fara TVA, a fost castigat in 2012 de catre HEWLETT PACKARD (HP Romania).

Din comunicatul DNA nu reiese care este firma care i-ar fi dat lui Duta presupusa mita.