Reteaua de fibra optica a RCS&RDS din Romania acoperea aproximativ 4,7 milioane de locuinte la data de 31 decembrie 2016, in crestere de la 4,57 milioane locuinte acoperite la sfarsitul anului 2015, se arata in raportul anual catre investitori al RCS&RDS. Operatorul, cu peste 2,11 milioane de abonati de internet fix la finele anului trecut, spune ca 'in decembrie 2016, viteza de trafic zilnic de internet in retea a atins un varf de aproape 1000 Gbps (Gigabiti pe secunda)', cifra care reflecta atat viteza la internet, cat si numarul mare de clienti. Spre comparatie, viteza de trafic zilnic de internet in reteaua unui furnizor mic de internet, cu circa 2000 de abonati, atinge varfuri de 4-5 Gbps.

Reteaua de fibra optica a RCS-RDSFoto: RCS-RDS
  • "Consumul zilnic de internet al clientilor din Romania a atins o viteza maxima de aproape 1000 Gbps in luna decembrie 2016 (ceea ce include o valoare estimata de 65 Gbps pentru abonatii business). Credem ca aceste viteze vor creste in continuare in 2017 ca urmare a cresterii numarului de abonati si a ofertelor imbunatatite pe care am putea sa furnizam clientilor nostri de internet", se arata in raportul pe 2016 catre investitori al RCS&RDS.

Cifrele sunt in crestere comparativ cu anul 2015, cand consumul zilnic de internet al clientilor din Romania a atins un varf de aproape 800 Gbps in luna decembrie 2015 (inclusiv o valoare estimata de 65 Gbps pentru abonatii business), conform datelor din raportul pe 2015 al operatorului.

Compania, controlata de miliardarul oradean Zoltan Teszari, mai subliniaza ca, anul trecut detinea in Romania o retea nationala de fibra optica de aproximativ 22.000 de kilometri, din care 76% era amplasata aerian, iar circa 24% din retea se afla in subteran.

  • "Cea mai mare parte a retelei aeriene este construita de-a lungul retelelor nationale de electricitate si transport public prin contracte de inchiriere. Pentru retelele metropolitane, inchiriem stalpi sau drepturi de acces in subteran de la companii de transport private sau de stat (cum ar fi Metrorex Bucuresti S.A., operatorul de metrou din Bucuresti si anumiti operatori de transport municipali din diferite locatii ale tarii).", se arata in raport.

In privinta numarului de clienti, RCS&RDS avea la sfarsitul anului trecut in Romania peste 10,173 milioane de abonamente (RGU-uri - unitati generatoare de venituri), din care:

- Cablu TV (analogic si digital): 2,865 milioane de utilizatori

- Internet fix: 2,115 milioane de utilizatori

- Servicii de comunicatii mobile: 3,213 milioane de utilizatori

- Telefonie fixa: 1,339 milioane de utilizatori

- DTH (televiziune prin satelit): 641.000 de utilizatori.

In raportul transmis investitorilor, se arata ca in data de 11 aprilie 2017, Cable Communications Systems N.V. si-a schimbat numele in Digi Communications N.V ('DIGI').

Tot in 11 aprilie 2017, DIGI a anuntat intentia de a se lista la Bursa de Valori Bucuresti in luna mai din acest an.

Pentru detalii citeste si: