ANALIZA Cat de grava este decizia Guvernului Grindeanu de a-l indeparta pe Iohannis de la procedura numirii sefului ANCOM

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 10:29 Economie | Telecom


Sorin Grindeanu
Foto: Captura TVR1
Dupa aprobarea pe furis, in miez de noapte, a controversatei Ordonante de Urgenta 13 care dezincrimina partial abuzul in serviciu, Guvernul Grindeanu recidiveaza. Prin aceeasi procedura netransparenta, Executivul a adoptat joi o noua Ordonanta de Urgenta prin care a eliminat rolul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in procedura numirii conducerii ANCOM, autoritate care reglementeaza o piata a telecomunicatiilor de patru miliarde de euro. Atentie! Felul in care era numita anterior conducerea autoritatii si controlul parlamentar al activitatii acesteia fusese agreat chiar de Comisia Europeana inainte de inchiderea unei proceduri de infringement declansate in 2009 impotriva Romaniei tocmai pentru ingerintele dese ale politicului in activitatea acesteia.

Guvernul Grindeanu a introdus joi pe ordinea de zi suplimentara a sedintei un nou punct, aprobat rapid - eliminarea presedintelui Romaniei din procedura de numire a conducerii Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Daca anterior numirea presedintelui ANCOM se facea de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului, prin OUG-ul adoptat joi, numirea presedintelui si a vicepresedintilor ANCOM se va face pe baza propunerii Guvernului de catre cele doua camere ale Parlamentului reunite in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti.

Cum a justitificat Guvernul Grindeanu aceasta masura:


 • "In prezent, functia de presedinte si cele doua functii de vicepresedinte ale ANCOM sunt vacante. Masura este justificata de necesitatea corelarii statutului juridic al ANCOM, de autoritate administrativa autonoma cu personalitate juridica, aflata sub control parlamentar si modalitatea de numire a conducerii acestei autoritati.
 • Potrivit legii, durata mandatului presedintelui si vicepresedintilor ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeasi perioada o singura data", se arata in comunicatul de presa transmis joi de Guvern.

Presedintia a criticat, vineri, modul lipsit de transparenta in care Guvernul a aprobat aceasta Ordonanta de Urgenta:

 • "Ar fi fost necesar un dialog si Guvernul ar fi putut sa rezolve situatia folosindu-se de legislatia in vigoare pur si simplu nominalizand alte persoane pentru posturile vacante pentru ca nu este o chestiune care s-a nascut din senin. Nu a aparut ieri aceasta problema la ANCOM. Este o problema care a blocat institutia si care treneaza de cateva luni si care putea fi foarte usor rezolvata de Guvern care, evident, avea instrumentele procedurale la momentul respectiv.
 • Partea ingrijoratoare este modul in care Guvernul a ales sa faca aceasta schimbare, pentru ca problema nu este ca vor numi pe altcineva. Problema este modul in care au decis sa faca aceste modificari, o modalitate lipsita de transparenta, prin aceeasi procedura pe care am mai vazut-o deja - pur si simplu lansarea pe ordinea de zi (n.a a sedintei de Guvern) a unui nou punct, tratat foarte rapid in procedura de urgenta, ceea ce nu este o chestiune transparenta, nu este un mod responsabil de a guverna si de a te raporta la cetatenii acestei tari care asteapta de la autoritatile statului tocmai un mod corect si transparent de actiune", a declarat vineri Madalina Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al Presedintelui Iohannis.

Madalina Dobrovolschi a atentionat ca 'aceasta ordonanta a rasarit pe ordinea de zi suplimentara a sedintei Guvernului'.

 • Era o urgenta legislativa schimbarea modului de numire a conducerii ANCOM?

Nu, cel putin din punctul de vedere al Comisiei Europene.
Cine va citi primele randuri ale legislatiei actuale de organizare si functionare a ANCOM va vedea ca acest mod a fost agreat de Comisia Europeana pentru a inchide o procedura de infringement declansata impotriva Romaniei tocmai pentru desele ingerinte ale politicului in activitatea acestui reglementator al pietei de comunicatii electronice:

 • "Luand in considerare ca in scrisoarea de punere in intarziere din data de 29 ianuarie 2009 (Cauza nr. 2008/2.366) Comisia Europeana atrage atentia asupra faptului ca au fost incalcate prevederile Directivei 2002/21/CE privind un cadru de reglementare comun pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice (Directiva-cadru),
 • avand in vedere ca Guvernul Romaniei este invitat sa raspunda la scrisoarea de punere in intarziere din cadrul actiunii declansate pana in data de 2 aprilie 2009 si, in aceste conditii, elaborarea unui act normativ care sa consfinteasca infiintarea, organizarea si functionarea autoritatii de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice sub controlul Parlamentului este o solutie ce va aduce stabilitate institutionala autoritatii nationale de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice, adoptarea proiectului de act normativ fiind in masura, totodata, sa creeze premisele inchiderii procedurii de incalcare a normelor comunitare inainte de urmatoarea faza a acestei proceduri,
 • tinand seama de actiunile demarate la nivelul Comisiei Europene, in vederea asigurarii stabilitatii si independentei autoritatii de reglementare din domeniul comunicatiilor electronice (principii reclamate si de necesitatea asigurarii unei impartialitati in luarea deciziilor de reglementare de catre autoritate),
 • singura modalitate de a pune capat procedurilor de incalcare a dreptului comunitar o reprezinta adoptarea, in regim de urgenta, a unui act normativ care sa aseze pe noi principii statutul, organizarea si functionarea autoritatii de reglementare in domeniu. Urgenta adoptarii actului normativ este pe deplin justificata si prin raportare la prevederile art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata", se arata in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, aprobata prin Legea nr. 113/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Mai exact, in 29 ianuarie 2009
, Comisia Europeana a lansat procedura de incalcare a dreptului comunitar (infringement) impotriva Romaniei, considerand ca deciziile din 2008 de demitere a sefului autoritatii de reglementare telecom (ANRCTI) si ulterior, in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda aceasta decizie, de restructurare si redenumire a institutiei, reprezinta o grava nerespectare a independentei autoritatii.

Comisia considera crucial evitarea unei noi restructurari pripite a autoritatii, situatie care s-a mai repetat si in 2006, inainte de aderarea la Uniunea Europeana.

 • "Pentru noi, problema nu este legata de o persoana anume, ci de faptul ca trebuie sa se identifice solutii stabile pe termen lung, prin care sa se garanteze independenta persoanei care conduce autoritatea de reglementare, indiferent care ar fi aceasta", spunea atunci Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii.

Romania a primit doua scrisori de urgenta de la Bruxelles in 2008 din cauza demiterii pentru a doua oara in trei ani a unui sef al acestei institutii si a restructurarii complete a autoritatii prin Ordonanta de Urgenta.

 • Scurt istoric al interventiilor politicului in activitatea arbitrului telecom

In cursul anului 2005
, cand autoritatea de reglementare in comunicatii se numea ANRC, Ion Smeeianu a fost demis din functia de presedinte al acestei autoritati, de catre premierul Tariceanu, in locul sau fiind numit Dan Georgescu.

In 2006, in urma procesului pe care i l-a intentat premierului, pe motivul demiterii abuzive, Smeeianu a avut castig de cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie si urma a fi repus in functie.

In iarna lui 2006, insa, o decizie adoptata de Guvern (ordonanta 134/2006), in prag de sarbatori, a desfiintat ANRC-ul, stabilind infiintarea unei alte autoritati, cu activitate similara, sub denumirea ANRCTI. Presedinte al noii autoritati a fost numit Dan Georgescu.

In august 2008, si Dan Georgescu a fost demis, in mod neasteptat, de catre premierul Tariceanu, iar pe 18 septembrie 2008, la o zi dupa ce justitia a dat castig de cauza fostului sef ANRCTI, Guvernul a dat o ordonanta de urgenta de infiintare a unei alte autoritati de reglementare a sectorului telecom, prin restructurarea ANRCTI.

Noua autoritate (ANC), infiintata prin restructurarea ANRCTI, care s-a desfiintat, si a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica - ICI Bucuresti, aflat in coordonarea Ministerului Comunicatiilor (MCTI), se afla tot in subordinea Guvernului. La conducerea ANC a fost numit Liviu Nistoran.

In 29 ianuarie 2009, Comisia Europeana a declansat procedura de infringement pe acest considerente.


In martie 2009, prin intermediul unei noi ordonante de urgenta (n.r. ordonanta 22/2009 de infiintare ANCOM), Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), condusa de Liviu Nistoran, a fost restructurata devenind ANCOM, condusa pana recent de Catalin Marinescu.

Dupa adoptarea acestei legislatii privind infiintarea ANCOM, in 24 noiembrie 2010, Comisia Europeana a anuntat ca a decis sa inchida procedura de infringement lansata in ianuarie 2009 din cauza lipsei de independenta a autoritatii nationale de reglementare.

Executivul European sublinia atunci ca a luat decizia inchiderii procedurii de infringement deoarece 'Parlamentul Romaniei a adoptat un nou cadru juridic care consolideaza independenta autoritatii de reglementare in domeniul telecomunicatiilor'.

Ce prevedea legea infiintarii ANCOM agreata cu Comisia Europeana:


 • Art. 1  (1) Se infiinteaza Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, denumita in continuare ANCOM, ca autoritate publica autonoma cu personalitate juridica, sub control parlamentar, finantata integral din venituri proprii, prin reorganizarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, care se desfiinteaza.
 • Art. 11 - (1) Conducerea ANCOM este asigurata de un presedinte si 2 vicepresedinti, numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului.
 • Art. 15 - (1) Activitatea ANCOM este analizata de Parlament prin dezbaterea raportului anual, care se prezinta pentru anul anterior, precum si a rapoartelor specifice intocmite la solicitarea Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din cadrul Camerei Deputatilor si a Comisiei economice, industrii si servicii din cadrul Senatului.
 • (2) Raportul anual de activitate se depune la Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din cadrul Camerei Deputatilor, Comisia economica, industrii si servicii din cadrul Senatului si la MCSI, pana la data de 30 aprilie, si se dezbate in prezenta presedintelui si a vicepresedintilor ANCOM. Pe marginea raportului anual, comisiile intocmesc si adopta un raport.
 • (3) La solicitarea Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din cadrul Camerei Deputatilor si a Comisiei economice, industrii si servicii din cadrul Senatului, ANCOM va prezenta spre dezbatere si aprobare comisiilor un program de masuri concrete pentru remedierea eventualelor lipsuri semnalate in raport.
 • (4) Raportul Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din cadrul Camerei Deputatilor si al Comisiei economice, industrii si servicii din cadrul Senatului asupra raportului anual de activitate se supune dezbaterii in plenul Parlamentului, in prezenta presedintelui si a vicepresedintilor ANCOM".

Ce se spunea in nota de fundamentare a acestei Ordonante de infiintare ANCOM:

 • "In discutiile cu oficialitatile europene s-a agreat ca formula care ofera cele mai importante garantii de independenta si stabilitate, coordonarea de catre Parlamentul Romaniei, prin nominalizarea conducerii in baza unui decret prezidential, la propunerea Guvernului, pe modelul de functionare al Consiliului Concurentei, institutie considerata a avea atributii similare si a carei functionare este vazuta drept un exemplu de buna practica la Bruxelles", se arata in nota de fundamentare a OUG-ului de infiintare al ANCOM.

Guvernul si Presedintia stiau ca mandatul lui Catalin Marinescu la sefia ANCOM a expirat din aprilie 2015

Dupa 8 ani la conducerea ANCOM, Marinescu va prelua, incepand cu luna mai, sefia Diviziei de strategie din cadrul Secretariatului General al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, organizatie membra ONU.

Intr-o conferinta sustinuta in data de 27 martie, Marinescu a subliniat ca nu a luat aceasta decizie din motive politice, ci a urmat un proces de recrutare cu examene si teste scrise, timp de aproape un an, in conditiile in care mandatul sau expirase in aprilie 2015.

Altfel spus, despre aceasta problema, atat Guvernul cat si Presedintia stiau de un an de zile. In lipsa numirii unui nou presedinte, lui Marinescu i s-a prelungit automat mandatul, asa cum este prevazut in legea de infiintare a ANCOM.

 • Guvernul a incercat in noiembrie 2015 sa-l numeasca pe Alexandru Petrescu la conducerea ANCOM, dar Iohannis nu a semnat decretul

Guvernul a incercat in noiembrie 2015 sa-l numeasca la conducerea ANCOM pe Alexandru Petrescu, actualul ministru pentru Mediul de Afaceri.

Alexandru Petrescu ocupa la acea vreme functia de director general al postei Romane, iar Ministrul Comunicatiilor era actualul premier Sorin Grindeanu, ambii membri PSD, in Guvernul Ponta.

Alexandru Petrescu a facut atunci o gafa memorabila. Propus de Guvernul Ponta pentru a prelua sefia Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), acesta a demisionat inainte ca presedintele Iohannis sa accepte numirea sa. Presedintele nu a semnat numirea lui, iar Guvernul Ponta a cazut pe fondul protestelor din jurul tragediei din Clubul Colectiv.

Contactati atunci de HotNews.ro, reprezentantii Postei Romane au confirmat faptul ca Alexandru Petrescu si-a inaintat in data de 30 octombrie demisia din functia de director general si membru in consiliul de administratie al CNPR. Demisia a fost inaintata catre organele de conducere ale CNPR si MSI. Insa, in AGA din 13 noiembrie 2015, membrii CA, de comun acord cu Alexandru Petrescu, au aprobat reconfirmarea acestuia in functia de director general.

Nu se stie exact daca de atunci si pana acum Guvernul a mai facut vreo propunere pentru ocuparea functiilor vacante de la ANCOM. Nici Guvernul si nici Presedintia nu s-au exprimat clar in aceasta problema.

Madalina Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al Presedintelui Iohannis, a spus vineri doar ca: "ar fi fost necesar un dialog si Guvernul ar fi putut sa rezolve situatia folosindu-se de legislatia in vigoare pur si simplu nominalizand alte persoane pentru posturile vacante pentru ca nu este o chestiune care s-a nascut din senin. Nu a aparut ieri aceasta problema la ANCOM. Este o problema care a blocat institutia si care treneaza de cateva luni si care putea fi foarte usor rezolvata de Guvern care, evident, avea instrumentele procedurale la momentul respectiv'.

Anterior acestui conflict intre Guvern si Presedintie si inainte ca demisia pe care si-a dat-o Catalin Marinescu de la ANCOM sa intre in vigoare, HotNews.ro a solicitat Ministerului Comunicatiilor, condus de Augustin Jianu (PSD) sa precizeze ce propunere are Guvernul pentru aceasta pozitie si cand estimeaza ca se va face aceasta propunere, fara sa primim insa raspunsurile solicitate.

In concluzie, fara opozitia Presedintelui Iohannis si cu majoritatea covarsitoare din Parlament, Guvernul va avea un control si o influenta mult mai mare asupra acestei autoritati de reglementare.

Va fi interesant de urmarit in perioada urmatoare daca Executivul European va avea o reactie si daca va considera ca modificarile aduse asigura sau nu stabilitatea si independenta acestei autoritati.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12351 vizualizari

 • +18 (24 voturi)    
  Al ce sa ne asteptam? (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 10:49)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  De la un Guvern al Hotiei Nationale condus din umbra de un hot condamnat penal si un partid de mafioti, grup de crima organizata, la ce altceva sa ne asteptam? Romania nu e stat de drept si stat mafiot.
  • +14 (16 voturi)    
   Comment sters de user (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 15:04)

   SorinelCatelFidel [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

  • +1 (3 voturi)    
   Adevaratul motiv pentru care s-a dat aceasta OUG (Duminică, 30 aprilie 2017, 12:47)

   Arh. [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Am ras cu lacrimi!!! http://itcmedia.ro/stire-bomba-iohannis-a-fost-eliminat-de-la-numirea-sefului-ancom-pentru-ca-dragnea-sa-si-poata-infiinta-propria-firma-de-telecomunicatii-tele-orman/
 • +16 (20 voturi)    
  #Guvernul "noaptea ca hotii" (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 11:00)

  BanateanulVesel [anonim]

  ...dupa OUG 13 acuma noul OUG prin care se taie din drepturile si atributile Presedintelui. Nu se pot lasa de gainarii, mai rau ca si CCR in slujba lui PSD, sprijina furturile acestui guvern de hotomani. Oare pana cand vor continua aceste abuzuri, pana cand vor sa sape statul de drept in Romania?
  • -8 (16 voturi)    
   Tot ala asta ai ramas? Si dupa decizia CCR? (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 15:08)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui BanateanulVesel

   Tot ala asta ai ramas? Si dupa decizia CCR? Tot la "noaptea ca hotii"? Nu e loc de altceva in neuronasul vostru de hipsteri, nu-i asa?
   • -1 (3 voturi)    
    hahhaha, care a fost "decizia" CCR (Duminică, 30 aprilie 2017, 16:28)

    bdbd [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    in ceea ce priveste OUG 13, ma rog? tu ai citit-o?
 • +14 (18 voturi)    
  la fel de grava ca si: (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 11:03)

  ty [utilizator]

  - ordonanta guvernului ponta de al indeparta pe presedintele Basescu de la desemnarea conducerii ICR si transferarea acesteia catre partidul majoritar respectiv Senat (precedentul actualei ordonante)
  - intentia judecatorilor de a indeparta presedintele de la desemnarea persoanelor de conducere din fruntea justitiei.
  Chestia cu puterile statului se controleaza reciproc devine pe zi ce trece tot mai goala de continut.
 • +18 (22 voturi)    
  innebunesc!! (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 11:08)

  bancheru83 [utilizator]

  cind citesc asa ceva.nici nu pot sa i compatimesc pe polonezi si unguri pt ca la noi chiar e mai rau!!suntem necajiti,teleormanizati cu forta de hotii astia imbecili
  • -3 (11 voturi)    
   la noi vreti sa fie invers decat in turcia (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 16:57)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui bancheru83

   la noi vreti sa numeasca presedintele toti conducatorii de institutii, daca vor si turcii asta e naspa, e dictatura
   #rezist
   • -1 (5 voturi)    
    E naspa, da.. e dictatura. (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 23:19)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    Pentru voi, Basescu era dictator, dar il ridicati in slavi pe Erdogan si-l numiti patriot.
 • +19 (23 voturi)    
  Propunere (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 11:49)

  Cosanzeana9 [utilizator]

  Cel mai bine sa se desfiinteze functia de presedinte al Romaniei. Oricum, vedem cu totii ca i se restrang atributiile din ce in ce mai mult. Sa ramana o singura functie in stat, cea mai importanta: presedinte al PSD!
 • +9 (17 voturi)    
  propunere: (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 13:26)

  victor L [utilizator]

  nu mai plingeti ca niste copii, mergeti la vot.
  Protestele de dupa alegeri sint o umflare de muschi.
  Votul conteaza, ca sa vedem citi sintem si ce vrem/putem.
  • +10 (12 voturi)    
   si pana la vot sa stam cu limba-n gura sa-si faca (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 14:15)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   astia linistiti mendrele.
  • +8 (12 voturi)    
   Votul? (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 16:00)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   O tara de hoti voteaza hoti. In Romania se fura pina si capacele de la gurile de canal, macaxurile de cale ferata sau indicatoarele rutiere. Romania e celebra in lume pentru hotii ei (in frunte cu presedintii parlamentului, fortii premieri Ponta si Nastase si gruparea de crima organizata numita P$D)
 • +5 (11 voturi)    
  Nu e grava, e excelenta pt psd (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 16:19)

  Fu Leng [utilizator]

  Niuluk e in extaz deja.
  • -7 (11 voturi)    
   Si pentru PSD si pentru orice om normal ! (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 17:37)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Si pentru PSD si pentru orice om normal, stirea excluderii unei marionete de la butoane e o veste excelenta !

   Saracul Johanis nu pricepe lucruri simple; spre exemplu, in comunicatul comun ioropean de la Roma, liderii vorbesc despre o Ioropa "cu diferite grade de integrare, absorbtie, etc"....iar Johanis anunta victorios natiunea ca "a evitat Ioropa cu doua viteze. "

   Johanis este presedinte din greseala si greseala de presedinte.

   Dar sa trecem peste aceasta greseala de presedinte si sa consideram un presedinte normal:
   in conditiile in care deja s-a demonstrat ca influenta comunicatiilor in lupta politica este uneori decisiva, cum e mai bine sa fie controlat seful controlului comunicatiilor: de catre un grup mare sau de catre un singur om?
   • +5 (9 voturi)    
    Psd e alcatuit din hoti si infractori (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 19:03)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Si rudele si slugile lor. Plus o armata de zombii asistate votaci. Voi suntetz anomalis bre nu normalis. Dar tu nu ai cum sa vezi asta, you know, zombies have no brain
 • +5 (7 voturi)    
  Guvern de slugi al unui condamnat penal (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 21:15)

  Adrian_. [utilizator]

  Justitia la noi functioneaza prea putin.
 • +6 (8 voturi)    
  Manifestare fanariota (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 23:11)

  Obi Wan [utilizator]

  Cata vreme exista aceasta optiune in Constitutie, fara a fi limitata la cazuri intr-adevar exceptionale, definite si explicate (si nu aberatiile pe care le sustine nota de fundamentare), se poate face aproape orice. Este suficient sa clamezi urgenta si caracterul exceptional, fara sa fie nevoie de justificarea pasivitatii.
  Am avut si OUG 13, am vazut tot ce era de vazut. Dispretul fata de oameni si ignorarea acestora e argumentata pe "votul popular".
 • -1 (5 voturi)    
  ancom (Duminică, 30 aprilie 2017, 13:27)

  GabrielLupsan1 [anonim]

  Cum adica "cat de grava" ? Pai de ce ar fi grava? Ce sa caute presedintele in aceasta procedura? Vad ca sunt unii dobitoci pe aici care duc dorul unui tatuc care sa le stie pe toate si sa le faca pe toate. Tin sa le reamintesc acestora ca tara noastra deocamdata nu este republica prezidentiala ci republica parlamentara. De aceea e normal ca rolul presedintelul sa fie ma mult formal si de reprezentare. Ce treaba are el cu numiri la dna, la parchete, la alte institutii publice ? Ati vazut ce dezastru a facut basescu in justitie. Chiar el recunoaste! Nu v-ati saturat? In cazul de fata Comisia exact asta spune: "elaborarea unui act normativ care sa consfinteasca infiintarea, organizarea si functionarea autoritatii de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice sub controlul Parlamentului este o solutie ce va aduce stabilitate institutionala autoritatii nationale de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice". Deci sub controlul parlamentului. E simplu, Guvernul propune, Parlamentul aproba. Mai democratic de atat nu se poate. Nu exista alta forma mai democratica pentru a face o numire. Nu s-a inventat inca. Teoretic, poate prin referendum dar de ceea avem o democratie reprezentativa ca sa putem face democratic mai simple lucrurile.
  • -1 (3 voturi)    
   Republica semi-prezidentiala (Duminică, 30 aprilie 2017, 21:51)

   Obi Wan [utilizator] i-a raspuns lui GabrielLupsan1

   Sigur ... si marmota impacheteaza ciocolata.
   De ce nu s-a facut lucrul asta pana acum?
   Republica este una semi-prezidentiala si nu una parlamentara (a se vedea atributiile Presedintelui).
 • 0 (0 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 3 mai 2017, 14:23)

  Metec [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by