VIDEO Atentie la roaming-ul la tarife ca acasa in UE, din 15 iunie 2017: Furnizorul poate sa-ti perceapa suprataxe, daca limitele de utilizare rezonabila au fost depasite

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 12 iunie 2017, 14:54 Economie | Telecom


Suprataxe maxime in roaming
Foto: ANCOM
Incepand cu data de 15 iunie 2017, minutele, SMS-urile si datele consumate in roaming in interiorul Uniunii Europene (UE) si tarilor din Spatiul Economic European (SEE) se vor scadea din resursele nationale incluse, iar dupa epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca in Romania, in afara propriei retele, dar in limitele unei utilizari rezonabile, a anuntat luni autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Intr-un clip video, arbitrul telecom prezinta ce suprataxe pot fi aplicate daca se depaseste limita rezonabila de consum si spune ca pot exista chiar furnizori care sa nu-si permita sa sustina comercial sistemul de tarifare 'roam like at home' si sa fie autorizati sa perceapa clientilor o suprataxa peste tarifele nationale.


VIDEO Cum se va aplica in UE mecanismul roaming ca acasa din 15 iunie 2017:De la 15 iunie se va realiza trecerea completa la 'Roam like at home', sistemul de tarifare european menit sa protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming in tarile UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE).

 • Cine are dreptul sa beneficieze de 'Roam like at home'

Noile conditii se aplica in mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achizitionate atat inainte de 15 iunie 2017, cat si dupa aceasta data. Pentru a beneficia de 'Roam like at home' clientii existenti nu trebuie sa-si achizitioneze un nou plan tarifar sau sa isi reinnoiasca abonamentul in vigoare.

De 'Roam like at home' nu vor beneficia clientii care aleg in mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming in UE/SEE. Totusi, clientii care au facut o astfel de alegere au dreptul sa revina la 'Roam like at home' fara niciun cost suplimentar.

Cum se tarifeaza consumul in roaming in UE/SEE

1.    Apelurile si SMS-urile:

Incepand cu data de 15 iunie 2017, apelurile (minutele) efectuate si SMS-urile trimise in roaming, catre orice destinatie din UE/SEE (inclusiv catre orice numar de telefon din Romania) se scad, pana la epuizarea lor, din minutele si SMS-urile nationale incluse, dupa care se aplica tarifele din Romania, pentru traficul in afara propriei retele.

Apelurile si SMS-urile primite in roaming in UE/SEE sunt gratuite.  

2.    Internet - datele (MB/GB):

Ca regula generala, datele (MB/GB) consumate in roaming in UE/SEE se scad, pana la epuizarea lor, din datele nationale incluse, dupa care se aplica tarifele din Romania.

Totusi, in cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limita de date (MB/GB) care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri, urmand sa aplice dupa epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fara TVA.

 • Afla mai multe detalii despre cum va fi tarifat consumul de date in roaming aici. 

Posibile exceptii de la tarifarea unitara in UE/SEE

Furnizorii care nu sunt in masura sa sustina comercial furnizarea ¬Roam like at home¬ pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea nationala de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor o suprataxa in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE. 

Cum va fi prevenit consumul abuziv sau anormal in roaming in UE/SEE

Pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a roaming-ului in UE/SEE, adica folosirea in alte scopuri decat pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu utilizarea permanenta in UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politica de utilizare rezonabila a acestui serviciu.

Clientilor care depasesc utilizarea rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depasi un anumit plafon. Afla mai multe detalii despre suprataxele aplicabile in roaming aici.

Conditiile de utilizare rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE trebuie descrise, in mod detaliat, in contractele dintre furnizori si clienti.

Se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal in urmatoarele situatii:
 • daca un utilizator nu prezinta, la cererea furnizorilor, o dovada privind resedinta obisnuita sau existenta unor legaturi stabile cu Romania;
 • daca, intr-o perioada de monitorizare de cel putin 4 luni, se inregistreaza, pe o anumita cartela SIM, in mod cumulativ atat consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cat si prezenta (conectare la retea) mai mare in roaming in UE/SEE fata de nivelul national;
 • daca o cartela SIM inregistreaza o lunga perioada de inactivitate si poate fi asociata unei utilizari preponderente sau chiar exclusiv in roaming in UE/SEE;
 • daca un utilizator a cumparat si utilizat succesiv in roaming in UE/SEE mai multe cartele SIM de la acelasi furnizor.

Parlamentul European a dat votul final in 6 aprilie 2017 pentru eliminarea taxelor de roaming, incepand cu 15 iunie 2017, ceea ce va permite consumatorilor europeni sa telefoneze, sa trimita SMS-uri si sa foloseasca date pe mobil atunci cand calatoresc in alt stat UE, la acelasi cost ca si acasa. Parlamentul a eliminat ultimul obstacol - acordul privind preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor - prin aprobarea acordului informal cu Consiliul, cu 549 de voturi la 27 si 50 de abtineri.

Negociatorii au convenit un tarif maxim de 3,2 centi pe minut pentru apelurile de voce, si de 1 cent pentru un SMS, din 15 iunie 2017. Totodata, tarifele maxime pentru date vor fi reduse treptat, pe parcursul a cinci ani, de la 7,7 euro pe GB in 15 iunie 2017 la 6 euro pe GB din 1 ianuarie 2018, de 4,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2019, de 3,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2020, 3 euro pe GB din 1 ianuarie 2021 si de 2,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2022.

Limite mai mici pentru transferul de date ar putea permite consumatorilor UE sa acceseze mai multe date cum ar fi, de exemplu, continut audiovizual, atunci cand calatoresc dintr-o tara in alta. Aceste limite mai mici de preturi ar putea si deschide piata pentru operatori telecom mici si virtuali.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30960 vizualizari

 • -31 (43 voturi)    
  Rahat comunist (Luni, 12 iunie 2017, 15:19)

  AndreiCosmin2 [anonim]

  E gratis, dar nu e gratis. Asa fac mereu comunistii.
  • +9 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 iunie 2017, 15:45)

   [anonim] i-a raspuns lui AndreiCosmin2

   • +3 (5 voturi)    
    Asta ar trebui să pună presiune (Luni, 12 iunie 2017, 19:20)

    mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui

    Pe operatori in ideea de a ajuta clienții și de a scădea prețurile intr-o piața comuna.
    Se pare însă ca asta nu se întâmpla și de aici pana la abuzuri e doar un pas; in funcție de cât considera fiecare operator.
    • +1 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 iunie 2017, 20:02)

     [anonim] i-a raspuns lui mr_mojo

  • -14 (24 voturi)    
   Comuniștii sunt la Bruxelles (Luni, 12 iunie 2017, 16:21)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui AndreiCosmin2

   Comuniștii sunt cei care încearcă să se substituie pieței libere, inventând reglementări, supra-reglementări și stabilind prețuri unice ca la aprozar.

   Companiile de telefonie, ca orice mare companie, sunt prea lași și vicleni ca să se opună unor asemenea aberații socialiste, așa cum ar fi normal. Vor inventa niște tertipuri - ca cele de față - pentru a-și scoate banii, după ce anterior ne-au îmbrobodit cu marketing shit plecând fix de la reglementările în discuție.

   Soluția naturală pentru scăderea prețului comunicațiilor internaționale de voce este utilizarea metodelor alternative de tip VoIP (uațap, scaip etc...) Dacă scade cererea de voce mobilă clasică, scad firesc și prețurile. Așa, scad forțat într-un mod care nemulțumește pe toată lumea, după cum se vede.

   Piața liberă nu e un instrument perfect, dar e de departe preferabilă economiei socialiste planificate.
   • +3 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 iunie 2017, 16:46)

    [anonim] i-a raspuns lui Tescovin

   • -3 (11 voturi)    
    pai daca facem Statele Unite ale Europei (Luni, 12 iunie 2017, 17:09)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    nu vrem sa fie toate (preturile si salariile) la fel, in orice tara?
    Sau smekerii nu au nevoie, tre sa mentina roamingul in lipsa frontierelor...
    • +4 (8 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 iunie 2017, 19:05)

     [anonim] i-a raspuns lui IancuJianu

     • -2 (4 voturi)    
      poftiiim? (Marţi, 13 iunie 2017, 15:03)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui

      toate tarile UE sunt cam la fel de bogate? ai picat recent din Luna sau care e problema ta?
   • +11 (15 voturi)    
    Aoleo, ce logica....! (Luni, 12 iunie 2017, 17:12)

    VasilescuA [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    Dupa logica asta a ta, e mai bine cu piata libera, ca sa avem, ca si pana acum, tarife de 1-2 -5 euro/minut si date 7 euro/MB. Daca ar durea pr....., am auzi numai urlete in Romania.
    • +2 (8 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 iunie 2017, 19:06)

     [anonim] i-a raspuns lui VasilescuA

     • -1 (3 voturi)    
      aha (Marţi, 13 iunie 2017, 15:04)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui

      de-aia urla tefelistii romani cand se incearca lichidarea mafiei transnationalelor? :))
  • +5 (5 voturi)    
   mda (Luni, 12 iunie 2017, 16:31)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui AndreiCosmin2

   eu am abonament nelimitat national si international zona1 si zona2, si 5gb de date la viteza maxima, apoi se limiteaza

   deci conform ce zice ANCOM si in roaming va fi nelimitat si in UE la voce/sms si date
  • +4 (4 voturi)    
   absolut "normal"... (Luni, 12 iunie 2017, 17:06)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui AndreiCosmin2

   ...de aceea hotii de la Vodafone au ridicat pretul de la 11 centi la 19 pe minut la cartela prepaid cu tarif flat
 • +3 (5 voturi)    
  te baga in ceata aceasta "eliminare a tarifelor " (Luni, 12 iunie 2017, 15:41)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  le eliminam dar va suprataxam ... "o limita rezonabila" stabilita de furnizor dupa bunul plac ...

  probabil va fi ceva de genul ...
  daca am la oferta activa 7GB de net + inca 20GB bonus primit din diverse promotii, in roaming voi putea folosi doar o limita rezonabila din cei 7GB deoarece Bonusul cu siguranta va fi modificat astfel incat sa fie valabil doar pe teritoriul tarii.
 • +3 (11 voturi)    
  deci roamingul va fi exclusiv (Luni, 12 iunie 2017, 15:44)

  nick24 [utilizator]

  pt cei care stau în România și ocazional pleacă !
  pt cei 5 milioane de căpșunari e inutil!
  că stau mai mult plecați.
 • +7 (9 voturi)    
  Ca de obicei diavolul se află în detalii... (Luni, 12 iunie 2017, 15:54)

  Wan Ted [utilizator]

  ... în primul rând prin faptul că trebuie să cumperi un plan tarifar care conține tarife Roam Like Home și în al doilea rând prin "politica de utilizare rezonabilă" care e stabilită de către fiecare operator în parte după bunul plac, care e a doua escrocherie care completează efectele celei dintâi.
  Corect față de cetățenii EU era din punctul meu de vedere dacă se puteau utiliza în roaming în SSE EXACT aceleași servicii cu EXACT aceleași caracteristici și costuri ca în țara de reședință. FARA STELUȚE, DEROGARI & other kind of corporate bulshit.
  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 iunie 2017, 16:33)

   [anonim] i-a raspuns lui Wan Ted

   • 0 (2 voturi)    
    probabil ca operatorii cu abonamente (Luni, 12 iunie 2017, 23:34)

    next [utilizator] i-a raspuns lui

    mari vor fi nevoiti sa le scada datorita migratiei clientilor, iar cei cu abonamente mici sa le majoreze, urmand a se stabiliza la un cot apropiat. Clienti vor pierde, in primul rand, operatorii cu tarife/abonamente mari.
    Nu cred ca chestia asta cu "pacalitul" operatorului din alta tara poate sa functioneze prea mult.
    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 iunie 2017, 0:47)

     [anonim] i-a raspuns lui next

  • +5 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 iunie 2017, 16:38)

   [anonim] i-a raspuns lui Wan Ted

   • +5 (7 voturi)    
    Felicitări! (Luni, 12 iunie 2017, 18:51)

    Wan Ted [utilizator] i-a raspuns lui

    Ai făcut de departe cele mai pertinente comentarii la acest articol.
    O posibilă rezolvare la situația asta ar fi fost cea enunțată tot de tine în primul comentariu și anume tăierea tuturor tarifelor de interconectare în interiorul EU. Dar din păcate la acest capitol lobbyștii telco de la Bruxelles au lucrat din greu și din păcate efectele negative se vor simți în buzunarul cetățenilor EU.
    • +3 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 iunie 2017, 20:05)

     [anonim] i-a raspuns lui Wan Ted

     • +2 (4 voturi)    
      Mi se pare aproape absurd că (Luni, 12 iunie 2017, 21:02)

      nick24 [utilizator] i-a raspuns lui

      se tot fofilează toți cu tarife pe telefonie, când există un alt program european de finanțare a internetului gratuit prin multe (toate?) locurile publice - deci poți vorbi cu alte aplicații în orice țară gratis.
      De ce să plătești dacă poți comunica GRATIS?

      Să se spele pe cap cu tarifele de roaming - tot așa aproape că au dispărut telefoanele fixe.
      • +4 (4 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 iunie 2017, 0:43)

       [anonim] i-a raspuns lui nick24

   • +1 (1 vot)    
    dar toate aceste dispar... (Marţi, 13 iunie 2017, 8:37)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui

    ...daca, de pilda, Vodafone Romania va fi "inghitita" de Vodafone Germania, nu "parohie" diferita juridic si administrativ ca pina acum.
    Probabil asta si vor cei de la Bruxelles insa providerii inca nu percuteaza la "bataia din pinteni".
 • +1 (7 voturi)    
  ce ma enerveaza (Luni, 12 iunie 2017, 16:22)

  1fraier [utilizator]

  pe mine este faptul ca in toate articolele de pana acum nu se mentiona nimic despre asta!

  de la 15 iunie fara taxe de roaming; si acum surpriza! sunt 1.000 de conditii de fapt inutil pt cei care sunt plecati mai mult in strainatate.

  Halal reporteri
  • 0 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 iunie 2017, 16:47)

   [anonim] i-a raspuns lui 1fraier

  • +1 (5 voturi)    
   termenul "utilizare rezonabila" e ambiguu (Luni, 12 iunie 2017, 17:13)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui 1fraier

   si nu este pus in lege de jurnalisti. ei doar trag un semnal de alarma sa vada lumea cum este furata de smekeri...
 • +3 (5 voturi)    
  ce agitatie (Luni, 12 iunie 2017, 17:06)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  ca de la un eurocrat din "structuri". Aceasta facilitate a fost facuta cu scopul clar de a ajuta si servi tursistii si oamenii de afaceri. Adik folosesti cat sa vorbesti acasa, cu partenerii de afaceri si sa folosesti data in mod rezonabil. Trebuie sa intelegeti oameni buni ca economia de piata are limitele ei iar daca nu vreti sa fim intr-o Federatie (cum multi europeni nu vor) vor exista intotdeuna limite si taxe (masini, tigari, TVA etc). Unde va credeti?
 • +4 (6 voturi)    
  Tipic romanesc (Luni, 12 iunie 2017, 17:38)

  VasilescuA [utilizator]

  In loc sa vedem partea buna (scaderea drastica, pana la zero, a costurilor pentru convorbiri si date in roaming, in UE), comparativ cu tarife uriase de roaming cu tarile care nu sunt in UE, noi ne plangem, precum ciobanul langa miorita. In loc sa vedem inca un avantaj al apartenentei la UE, noi cautam nod in papura, smecherii si conspiratii. Da, nu e perfecta legea asta, dar e un pas foarte mare, spre binele buzunarului nostru.
 • +3 (5 voturi)    
  carcoteala aiurea (Luni, 12 iunie 2017, 18:03)

  KayT [utilizator]

  Cand te muti intr-o alta tara, fie si numai temporar, iti iei cartela din tara respectiva. Roamingul se scoate in interiorul UE ca sa ii serveasca pe cei care fac deplasari frecvente (si relativ scurte) in alte tari, nu pentru capsunari si alti expati.

  Eu una ma bucur ca in sfarsit se scot tarifele de roaming, chestie care ma ajuta enorm si pe care mi-o doresc de mult. Altii se plang de suprataxe care probabil nu or sa li se aplice. Ca sa nu mai zic de cei carora mai ca le pare rau dupa tarifele umflate din roaming, ca vorba aia, piata libera, noua ne place sa fim jecmaniti de companiile de telefonie...
  • +7 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 iunie 2017, 19:14)

   [anonim] i-a raspuns lui KayT

 • +1 (3 voturi)    
  Interesante discutii... (Luni, 12 iunie 2017, 19:59)

  Ion Alexandru [utilizator]

  Din toate discutiile astea rezulta un singur lucru (care era clar de mult, doar unii se fac ca nu pricep): solutia ideala pentru UE este aceea a "Statele Unite ale Europei" - solutie (mai ales) pentru tarile astea mai sarace (cum ar fi Romania) si ar insemna (relativa) egalizare a veniturilor si costurilor in toate tarile UE. Dar, ce sa faci, te poti pune cu nationalistii verzi pe care-i gasesti peste tot in Europa ?
 • +2 (4 voturi)    
  nu luati in calcul... (Luni, 12 iunie 2017, 21:37)

  MariusTapirluie [anonim]

  ... ca de fapt operatorii vestici sunt aceiasi cu cei estici. Orange, Vodafone, Telekom... ce va spun numele astea? Disutam discutii... anii se invart in aceleasi buzunare.
 • 0 (0 voturi)    
  "politica de utilizare rezonabila" (Duminică, 26 noiembrie 2017, 20:03)

  bluestar3 [utilizator]

  La momentul semnarii contractului cu operatorul de telefonie mobila (18.04.2017), pe abonament ME26, nu am fost informat ca "politica de utilizare rezonabila" poate anula resursele prezentate in contract.
  Mai mult, timp de aproximativ 6 luni se ruleaza contractul fara a se aplica nici o "politica", respectiv, nu inregistrez supra costuri.
  In luna octombrie, apar problemele. incep sa inregistrez costuri suplimentare in urma reglementarii "politicii de utilizare rezonabila". Reglementarea apare la data de 15 mai, dupa semnarea contractului. Pe contract, nu este specificat ca abonamentul se poate utiliza numai pentru "calatorii ocazionale". Nu este specificat nici termenul de "monitorizare de 4 luni".
  Sa inteleg ca operatorul de telefonie stia perspectiva, dar ca eu am fost mintit si manipulat pe principiul "nu intrebi, nu te informez"? Adica eu sunt bun de plata chiar daca nu mai beneficiez de serviciile pentru care am semnat initial contractul?
  Pun aceste intrebari, pentru ca operatorul de telefonie mobila refuza sa rezilieze contractul incheiat, in urma cererii formulate in acest sens.
  Ce este de facut?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by