​"Informatiile pe care le solicitati nu sunt de interes public, drept pentru care nu vi le putem pune la dispozitie". Acesta este raspunsul transmis joi de conducerea arbitrului telecom (ANCOM) intrebata de HotNews.ro daca Lucian Curea, pensionar de 51 de ani din MApN, fost ofiter activ in domeniul contrainformatiilor militare si cu atestat de detectiv particular, a fost angajat in institutie si daca da, de ce nu si-a publicat declaratia de avere asa cum au facut ceilalti pensionari MApN angajati recent in institutie. In ciuda refuzului de a oferi informatii oficiale, HotNews.ro a obtinut CV-ul lui Lucian Curea depus la ANCOM, precum si informatii care arata ca acesta a fost angajat ca expert.

Lucian Curea, CVFoto: Hotnews

Informatii obtinute de HotNews.ro arata ca Lucian Curea este in prezent angajat ca expert in cadrul Biroului Securitate si Probleme Speciale din cadrul ANCOM. Date interne ale institutiei arata ca acesta are atat telefon, cat si o adresa de e-mail de serviciu. Salariul lui Curea este deocamdata necunoscut, dar ce stim este ca venitul mediu in ANCOM este de 7.217 lei.

Potrivit CV-ului sau (vezi imaginea atasata), Curea Lucian a fost ofiter activ in cadrul Ministerului Apararii Nationale in perioada 1986-2016 in domeniul contrainformatiilor militare. In luna februarie 2016 a fost trecut in rezerva. Anul trecut, Curea a obtinut atestat de detectiv particular emis de Inspectoratul General al Politiei Romane.

  • Ce pensii au fostii militari din MApN, angajati recent pe salarii de mii de euro la arbitrul telecom

Adrian Dita, numit de guvernarea PSD-ALDE la conducerea ANCOM, autoritatea care reglementeaza piata de 4 miliarde euro a telecomunicatiilor, a angajat in institutie mai multi fosti militari cu zeci de ani experienta in zona de informatii a Ministerului Apararii (MApN).

HotNews.ro a scris inca din luna iunie a acestui an ca Victor Cristian Cismigiu, fost colonel in Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA), a fost angajat ca sef al serviciului de securitate si documente clasificate in cadrul autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).

In data de 5 iulie, HotNews.ro a scris despre alti doi fosti militari:Nuta Gheorghe, fost sef al transmisiunilor in MApN si fost sef al comunicatiilor in Batalionul 26 infanterie 'Red Scorpions' din Kandahar, Afganistan si Curea Lucian, fost ofiter activ timp de 30 de ani in Ministerul Apararii, in domeniul contrainformatiilor. In luna februarie 2016, Curea Lucian a fost trecut in rezerva. Tot anul trecut, Curea a obtinut atestat de detectiv particular emis de Inspectoratul General al Politiei Romane.

In replica la informatiile publicate de HotNews.ro, conducerea ANCOM a recunoscut atunci ca Victor Cristian Cismigiu si Nuta Gheorghe sunt angajati in ANCOM, dar despre Curea Lucian au spus ca 'nu exista o persoana cu numele respectiv care sa lucreze in cadrul ANCOM'.

Surse din ANCOM care au dorit sa-si pastreze anonimatul au precizat atunci pentru HotNews.ro ca 'Lucian Curea este prezent in institutie de mai multe zile, dar probabil conducerea ANCOM nu a finalizat inca decizia de incadrare'.

  • Intre timp, Victor Cristian Cismigiu si Nuta Gheorghe si-au publicat declaratiile de avere, insa Lucian Curea este de negasit pe site-ul ANCOM printre ceilalti angajati ai autoritatii.

Acesta este motivul pentru care HotNews.ro a solicitat conducerii ANCOM sa precizeze daca Lucian Curea a fost sau nu angajat intre timp in cadrul autoritatii si daca da, de ce nu si-a publicat declaratia de avere asa cum au facut ceilalti pensionari MApN angajati recent in cadrul autoritatii.

Daca ANCOM a refuzat joi sa raspunda la aceste intrebari, surse din cadrul autoritatii au transmis catre HotNews.ro dovezile care arata ca acesta este angajat ca expert in cadrul acestei autoritati, dovezi pe care le aveti mai sus.

Cristian Victor Cismigiu, fost colonel in Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA), care a fost angajat recent ca sef al serviciului de securitate si documente clasificate in cadrul autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), a incasat anul trecut o pensie de 108.264 lei, potrivit declaratiei sale de avere.

Un alt proaspat angajat ca sef birou in ANCOM este si Nuta Gheorghe (51 de ani), fost sef al transmisiunilor in MApN si fost sef al comunicatiilor in Batalionul 26 infanterie 'Red Scorpions' din Kandahar, Afganistan. Ca pensionar MApN, Nuta a incasat anul trecut o pensie de 96.137 lei.

Pentru detalii citeste: Ce pensii au fostii militari din MApN, angajati recent pe salarii de mii de euro la arbitrul telecom: Cristian Victor Cismigiu, fost colonel in Directia Generala de Informatii a Apararii, a incasat o pensie de 108.264 lei in 2016

  • Ce salarii nete sunt in ANCOM: Sefii de departamanete si directorii executivi au venituri cuprinse intre circa 3.000 si aproximativ 4.000 de euro

In luna iunie a acestui an, HotNews.ro a scris ca PSD vrea sa majoreze salariul presedintelui ANCOM, autoritate care reglementeaza o piata a telecomunicatiilor de aproape 4 miliarde de euro, printr-un amendament adus la proiectul de lege pentru adoptarea Ordonantei de Urgenta care l-a eliminat pe presedintele Iohannis din procedura numirii conducerii acestei autoritati.

O prima versiune de amendament care a iesit din grupul PSD obtinuta de HotNews.ro a vizat majorarea salariului net lunar al presedintelui ANCOM de la putin peste 1.000 de euro in prezent la aproape 10.000 de euro, fara sa prevada schimbari si pentru cei doi vicepresedinti, care asigura conducerea autoritatii, dar ale caror posturi sunt vacante de cativa ani.

ANCOM nu este institutie bugetara, ci este o autoritate publica autonoma cu personalitate juridica, sub control parlamentar, finantata integral din venituri proprii, venituri pe care le obtine in cea mai mare masura de la operatorii de comunicatii prin tarifele de utilizare a spectrului radio ori a resurselor de numerotatie alocate.

Situatia salariala modesta a salariului presedintelui ANCOM in comparatie cu a altor sefi sau directori din cadrul aceleasi autoritati este cunoscuta de ani de zile in piata telecom.

Conform surselor HotNews.ro, Catalin Marinescu avea ca presedinte ANCOM un salariu lunar brut de 6690 lei, ceea ce insemna circa 4600 lei net, deci putin peste 1.000 de euro. Cea mai recenta declaratie de avere a lui Catalin Marinescu, din vara anului 2016, arata ca acesta a incasat in 2015 venituri nete de 56.316 lei, fapt care confirma nivelul salarial de circa 1.000 de euro.

Spre comparatie, la aceeasi data, directorii executivi din cadrul ANCOM aveau salarii lunare nete de peste 4.000 de euro - a se vedea declaratiile de avere ale lui Eduard Lovin, director executiv reglementare sau Cristin Popa, director executiv monitorizare si control.

Care este venitul mediu in ANCOM?7.217 lei (cc. 1600 de euro). Informatia apare chiar in raportul autoritatii pe anul 2016:

"La finalul anului 2016, Autoritatea avea un total de 609 angajati din care 555 angajati cu studii superioare repartizati astfel: 57% au studii tehnice, 24% studii economice, 10% studii juridice si 9% alte studii superioare, venitul mediu net, incluzand diferitele sporuri, fiind de 7.217 lei."