Dante Stein, presedintele Consiliului de Administratie (CA) la Posta Romana, i-a cerut luna trecuta ministrului Comunicatiilor, Lucian Sova, sa creasca indemnizatia membrilor CA de la Posta, dupa care i-a transmis demnitarului ca Posta va intra in incapacitate de plata daca nu obtine amanarea platilor restante catre Fisc, potrivit unor documente consultate de HotNews.ro. Stein mai cerea rapid si majorarea capitalului social al Postei, alternativa fiind insolventa. Acestea sunt motivele pentru care Ministrul Sova a cerut demisia conducerii Postei, acesta sustinand ca va prezenta Guvernului un plan de actiuni pentru redresarea companiei.

Dante Stein, presedintele CA Posta RomanaFoto: Posta Romana

Informatia pe scurt:

  • HotNews.ro a consultat scrisoarea prin care Ministrul Sova a cerut demisia imediata a managementului Postei Romane. Ministrul ii reproseaza lui Dante Stein, presedintele CA al Postei, ca de cand a preluat mandatul acesta i-a solicitat mai intai majorarea indemnizatiilor membrilor CA din companie, iar acum ii aduce la cunostinta ca Posta se afla in situatia de a intra in incapacitate de plata de la data de 16 septembrie 2016, daca nu intervine rapid pe langa Guvern, pentru amanarea platilor restante catre Fisc si majorarea capitalului social al companiei, alternativa fiind insolventa.
  • HotNews.ro a consultat de asemenea si scrisoarea transmisa de Dante Stein catre Ministerul Comunicatiilor, in care ministrului Sova i se prezinta in amanunt situatia datoriilor si a debitelor restante catre ANAF ale companiei si faptul Posta se afla in situatia de a intra in incapacitate de plata la data de 16 septembrie 2017, daca ministrul nu intervine rapid pe langa Guvern pentru amanarea platilor restante catre Fisc si majorarea capitalului social al companiei, alternativa fiind insolventa. (vezi detalii in articol)
  • Vezi in articol si mesajul transmis presei cu o zi in urma de Dante Stein, in care acesta propune "un dialog calm, constructiv si fara caracter public, intre ministru si conducerea companiei, pentru a gasi solutii".
  • Intrebarea care ramane este: Va intra Posta Romana in incapacitate de plata pe 16 septembrie asa cum sustine Dante Stein, presedintele CA al Postei?

Reamintim ca statul, prin Ministerul Comunicatiilor, detine 75% din actiunile Posta Romana, iar Fondul Proprietatea are 25%. (Vezi atasata scrisoarea ministrului Sova catre Posta Romana).

  • Redam mai jos integral scrisoarea Ministrului Sova catre Dante Stein, obtinuta de HotNews.ro din surse guvernamentale (n.a am pastrat sublinierile si majusculele folosite in textul scrisorii):

"Catre Domnul Dante Stein, Presedintele Consiliului de Administratie al CN Posta Romana SA

Ca raspuns la adresa dumneavoastra din data de 6 septembrie 2017, singura de altfel prin care semnalati problemele cu care se confrunta compania, in afara solicitarilor de majorare a indemnizatiei de membru al Consiliului de Administratie, pe care le-ati adresat ministerului (nr. 100/161/07.08.2017), va aducem la cunostinta urmatoarele:

Situatia dezastruoasa in care se afla Posta Romana nu este generata de faptul ca statul roman nu a efectuat procedura capitalizarii.

Masura de a majora capitalul social (capitalizare) detinut de catre statul roman, reprezinta doar o interventie a statului de a salva de la procedura insolventei o companie al carei management defectuos a condus la aceasta situatie dezastruoasa.

Majorarea capitalului social nu reprezinta o obligatie a statului roman - actionar majoritar, ci o posibilitate oferita de lege, de interventie a actionarilor, in cazurile in care alternativele de redresare a unei companii sunt extrem de limitate.

Cu siguranta sunteti informat, de faptul ca actionarul minoritar - Fondul Proprietatea, a tratat procedura de majorare a capitalul;ui social detinut la Posta Romana ca pe un imprumut pe care compania ar fi fost in masura sa il contracteze de pe piata, in conditii chiar mai dezavantajoase decat cele de pe piata bancara, ignorand atat problemele grave cu care se confrunta compania cat si prevederile legale - Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, referitoare la posibilitatea legala a actionarilor de a imprumuta compania la care detin actiuni precum si cele referitoare la majorarea capitalului social al companiei (fara dobanzi, fara garantii din partea companiei).

Cu siguranta cunoasteti faptul ca, cu toate conditionalitatile impuse de catre actionarul minoritar pentru majorarea capitalului social care s-au situat in afara oricarei reglemntari legale, statul roman a prevazut in bugetul de stat inca din decembrie 2015 - pentru anul 2016 iar apoi in decembrie 2016 - pentru anul 2017 suma necesara majorarii capitalului social numai de catre actionarul majoritar - statul roman.

Avem convingerea ca managementul companiei v-a adus la cunostinta si faptul ca, pentru a fi efectuata o majorare de capital numai de catre unul dintre actionari - asa cum chiar Consiliul Concurentei a precizat prin corespondenta purtata cu compania si ministerul in cursul anului 2016 - pentru a nu fi incalcate reglementarile referitoare la concurenta, este necesara efectuarea testului investitorului privat prudent.

Avand convingerea ca ar fi trebuit sa depuneti toate eforturile, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie,solicitand in aceasta calitate Ministerului Comunicatiilor inca din anul 2016 informatii despre realizarea acestui test, despre declansarea procedurii de selectie a firmei care urma sa realizeze acest test, absolut necesar pentru realizarea procesului de capitalizare, insistand asupra demararii acesteia;

Avand convingerea ca ar fi trebuit sa cunoasteti faptul ca, la data de 1 iulie 2017, nu era nici macar declansata procedura de selectie a firmei care urma sa realizeze testul investitorului, iar in mai putin de 2 luni de la aceasta data, a fost semnat contractul iar firma selectata deja a avut o intalnire cu reprezentantii companiei in scopul solicitarii documentelor necesare.

Considerand ca situatia in care se afla Posta Romana nu se datoreaza numai 'grelei mosteniri' ci si perpetuarii aceleasi stari de fapt, fara ca managementul executiv sau neexecutiv sa ia vreo masura legala de relansare a activitatii;

In calitate de presedinte al consiliului de administratie si in conformitate cu obligatiile pe care le aveti, stabilite atat prin Actul Constitutiv al companiei cat si prin contractul de mandat incheiat cu actionarul majoritar, aveti obligatia legala de a lua toate masurile, astfel incat compania sa nu ajunga in incapacitate de plata sau insolventa.A sta pasiv si a astepta ca actionarul majoritar sa-si majoreze capitalul social, solicitand intai de toate majorarea indemnizatiei membrilor consiliului de administratie, nu este in atributia unui presedinte al vreunui consiliu de administratie.

Ministerul Comunicatiilor, in ultimele 2 luni, a depus eforturi de realizare a procedurilor necesare capitalizarii, sumele necesare fiind cuprinse in bugetul ministerului.

Decizia de amanare a platilor catre ANAF, asa cum solicitati, nu se poate lua in afara cadrului legal.

Avand in vedere cele de mai sus, apreciem ca dumneavoastra impreuna cu membrii Consiliului de Administratie, cat si cu conducerea executiva a companiei, nu ati indeplinit in mod corespunzator atributiile legale pe care le-ati avut si pentru aceste considerente, va solicitam ca, DE INDATA sa va depuneti DEMISIILE din calitatea de membri ai consiliului de administratie.

Precizam ca, am dispus suplimentarea ordinei de zi a sedintei adunarii generale a actionarilor convocata pentru data de 28 septembrie 2017, cu un punct referitor la REVOCAREA MANDATELOR MEMBRILOR CA ca si inlocuirea acestora cu functionari publici din cadrul ministerului, cu responsabilitati in domeniul juridic, economic, achizitii si administrativ, care sa inceapa imediat, transpunerea planului strategic de redresare elaborat in ultimele 2 luni la nivelul ministerului, in cadrul unei comisii mixte-minister, administratie, sindicate.

Va asiguram domnule presedinte al consiliului de administratie de faptul ca Ministerul Comunicatiilor va lua TOATE masurile legale, astfel incat Posta Romana sa iasa din situatia financiara dezastruoasa in care a adus-o managementul defectuos."

  • Cat de grava este situatia de la Posta: Ce datorii si restante are si cum l-a avertizat Dante Stein pe ministrul Sova ca Posta se afla in situatia de a intra in incapacitate de plata de la data de 16 septembrie 2017

Separat de aceasta scrisoare a Ministrului Sova, HotNews.ro a consultat si scrisoarea transmisa de Dante Stein catre Ministerul Comunicatiilor, al carei continut il redam in cele ce urmeaza:

"Dupa cum probabil stiti, una din problemele majore cu care se confrunta CN Posta Romana SA de multi ani este lipsa de lichiditati generata de acoperirea unor plati pentru debite constituite inainte de anul 2012.

Aceste debite (483 milioane lei) au provenit in principal din:

- amenzi in suma de 140 milioane lei date prin decizii ale Consiliului Concurentei pentru perioada 2007-2012;

- debite, majorari si penalitati in suma de 108 lei stabilite prin controale ANAF in legatura cu perioada de gestiune 2003-2011;

- plati restante la parteneri de cash collection in cuantum de 150 milioane lei;

- precum si plati restante reesalonate din contributii la salarii de 85 milioane lei.

Consecintele acestui fenomen, ce se regasesc in situatiile financiare ale CN Posta Romana din perioada 2009-2012:

- au impovarat foarte mult disponibilitatile trezorerie ale Companiei, in contextul in care incasarile lunare din activitatea operationala abia pot sa acopere cheltuielile curente;

- au fost amplificate de-a lungul timpului si de o serie delitigii cu furnizori.

in acest context, s-au efectuat de-a lungul anilor multiple demersuri de catre Consiliul de Administratie si membrii conducerii executive privind majorarea de capital (masura vitala pentru companie), restructurarea financiara si transformarea globala a modelului de business, dar din pacate, acestea nu au fost urmate de raspunsuri concrete si de sustinere din partea conducerii Ministerului Comunicatiilor.

Pentru a evita intrarea companiei in incapacitate de platasi acoperirea platii ratelor restante si a debitelor sus-mentionate, s-au luat masuri pentru asigurarea continuitatii activitatii prin contractarea de:

- linii de credit, ce la data prezentei insumeaza 40 milioane lei;

- precum si credite pe termen mediu, a caror sold la data redactarii prezentei note este de aproximativ 50 de milioane lei.

S-au prioritizat la plati salariile personalului, datoriile catre Bugetul de stat, ce includ si ratele catre ANAF, precum si alte datorii catre terti.

Datorita amanarii majorarii de capital, a scaderii veniturilor generate de lipsa de modernizare si investitii, a lipsei de finantare la nivelul necesarului de plati pentru activitatea curenta si investitionala, ne aflam in situatia ca la data de 16 septembrie 2017 CN Posta Romana sa intre in incapacitate de plata, nemaiexistand in momentul de fata resurse financiare pentru plata ratei de esalonare ANAF.

In momentul de fata, CN Posta Romana SA are doua posibilitati:

1. restructurarea financiara si operationala a intregii activitati, sub rezerva aprobarii de catre Guvern

a. a majorarii de capital necesare;

b. a amanarii platilor restante catre ANAF pana la aprobarea majorarii capitalului social. Valoarea ratei lunare de platit catre ANAF este de 19 milioane lei. La data prezentei, suma totala ramasa de plata catre ANAF este de 200 milioane lei, termenul final de lichidare a esalonarii fiind iulie 2018.

2. intrarea in insolventa

In vederea evitarii insolventei si a unui fenomen ale carui consecinte sunt greu de imaginat in momentul de fata, Consiliul de Administratie al CN Posta Romana va adreseaza rugamintea sa faceti demersuri pe langa Guvernul Romaniei pentru aprobarea cat de curand posibil a scenariului 1 sus-mentionat."

  • Ce mesaj a transmis presei cu o zi in urma Dante Stein: Va propun un dialog calm, constructiv si fara caracter public, intre ministru si conducerea companiei, pentru a gasi solutii

Redam mai jos integral mesajul transmis presei de Dante Stein cu o zi in urma:

"Regret actuala dezbatere publica, cu atat mai mult cu cat domnul Lucian Sova este primul ministru al Comunicatiilor care a facut ceva concret pentru Posta Romana. Mai exact deblocarea procesului de recrutare pentru un nou director executiv (CEO) si a unui nou director financiar (CFO) si inceperea testului investitorului privat si prudent, test care a fost foarte mult intarziat de ministrii anteriori, timp de 8, respectiv 12 luni.

Avand in vedere situatia in care se gaseste compania in acest moment, in calitate de Presedinte al Consiliului de Administratie, propun un dialog calm, constructiv si fara caracter public, intre ministru si conducerea companiei, pentru a gasi solutii.

Trebuie sa luam decizii bine gandite, in urma unor discutii constructive, si sa nu reactionam prin solutii rapide si declaratii publice, care sa submineze periculos credibilitatea financiara a companiei fata de diversii sai parteneri de afaceri, precum si moralul angajatilor sai.

Din simtul resposabilitatii, eu si ceilalti membri ai Consiliului, nu avem intentia sa demisionam si suntem de fapt din ce in ce mai hotarati sa muncim din greu pentru a gasi solutii. Nu intentionam sa abandonam nava cand aceasta se afla intr-o situatie dificila.

Multumita conducerii ferme a administratiei postale si a directorului (CEO) de atunci, Alexandru Petrescu, precum si a sprijinului puternic primit din partea Consiliului de Administratie, incepand din anul 2014, pentru prima data dupa multi ani, compania a avut profit. Acesta a fost obtinut, chiar daca Posta Romana a fost impovarata de datorii vechi, mostenite de la administratia precedenta, de aproximativ 400 milioane lei si in conditiile unei lipse totale de actiune, sau in unele cazuri de incompetenta si/sau piedici efective din partea ministrilor anteriori.

Aceasta situatie nu poate fi din vina Consiliului de Administratie. Este greu de inteles de ce si-ar dori cineva sa schimbe Consiliul de Administratie al unei companii care genereaza profit chiar si in conditiile in care are de rezolvat situatia datoriilor vechi.

Este, desigur, prerogativa ministrului sa elibereze din functie Consiliul si as fi de acord doar presupunand ca noul Consiliu este cel putin la fel de pregatit din punct de vedere comercial, cu un nivel de cunoastere si o experienta reala, indelungata ca a celui actual.

Multi dintre noi, membri Consiliului de Administratie suntem profesionisti onorabili, cu ani de experienta internationala, cu functii executive de top in management si nu putem accepta sa ne fie afectata credibilitatea profesionala si de business, ca urmare a scandalurilor si declaratiilor din mass-media

Tot ceea ce are acum nevoie compania este un dialog calm si constructiv intre partile interesate, bazat pe fapte si argumente concrete, dialog pe care il incurajez neconditionat."

  • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere Postei Romane si in special presedintelui CA Dante Stein cu privire la solicitarile acestuia atat in privinta majorarii indemnizatiilor membrilor CA, cat si cu privire la solutiile avute in vedere pentru evitarea scenariului ca posta sa intre in incapacitate de plata de la data de 16 septembrie 2017 si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.